fbpx
 
România, bătutul pasului pe loc: un an pierdut la investiția Aerostar de la Aeroportul Iași

România, bătutul pasului pe loc: un an pierdut la investiția Aerostar de la Aeroportul Iași


Reprezentanții societății Aerostar Bacău fac tot posibilul ca anul acesta să finalizeze Hangarul de la Iași (proiectul, foto sus), însă folosirea acestuia nu va fi posibilă din cauze ce nu țin de investitor, ci de Consiliul Județean și Aeroportul Iași. Platforma va fi gata, în cel mai fericit caz, de-abia vara viitoare.

Reprezentant investitor: „Sper să nu ne încurce Aeroportul Iași“

Șeful Departamentului Dezvoltare Programe din cadrul Aerostar Bacău, Anton Pal, susține că Hangarul de la Iași ar putea fi gata până la finele acestui an.

„Noi vom împrejmui zona și vom face niște activități de terasament acum, urmând ca în momentul în care obținem autorizația de construire să dăm drumul la treabă. Din punctul nostru de vedere, până la sfârșitul anului ar trebui să fie gata construcția. Noi sperăm ca platforma să fie gata măcar la începutul anului viitor și Aeroportul Iași să nu ne încurce. Dacă nu vor reuși, atunci va trebui să găsim o soluție pentru a ne putea desfășura activitatea. Nu luăm deocamdată în calcul vreo somație la adresa Aeroportului Iași“, spune Anton Pal.

Valoarea totală a proiectului este de 5,6 milioane de euro, exclusiv TVA, iar finanțarea este asigurată din surse ale societății băcăuane.

Aerostar a luat în concesiune o suprafață de 16.000 mp de teren aflat în incinta aerogării din Iași, pentru care va achita o redevență anuală de 10.500 de euro, pe o perioadă de 49 de ani.

Probleme în obținerea avizelor

Reprezentanții Aerostar Bacău acuză birocrația din România. „Avem ceva dificultăți în obținerea avizelor de la ministere. A durat ceva timp până am obținut certificatul de urbanism de la Primăria Iași. Acum trebuie să obținem autorizația de construire, ceea ce presupune obținerea de avize de la ministere. Așa e în România! Lucrările la hangar, potrivit contractului, ar trebui să fie de 18 luni, dar, din momentul în care obținem autorizația, noi credem că putem termina construcția mult mai repede“, adaugă Anton Pal.

Certificatul de urbanism invocat de acesta a fost eliberat în ianuarie 2019.

Vor să termine în februarie 2020

Potrivit contractului de concesiune semnat de Consiliul Județean Iași cu Aerostar în septembrie 2017, platforma care să asigure legătura cu hangarul – investiție în sarcina Iașului – ar fi trebuit să fie gata în luna septembrie a acestui an.

În Planul de administrație prezentat anul trecut Consiliului Județean, se vorbea de termen limită de finalizare a extinderii platformei cu trei locuri Categorie C și două locuri Categorie D luna noiembrie 2019.

„Extinderea platformei de parcare pentru avioane presupune extinderea de la 9 avioane la 14. Nu înțelegem cum de această extindere este estimată în mod cu totul surprinzător și nerealist la 15 milioane de euro, când pista nouă de 2,4 kilometri a costat 20 milioane de ruro. Chiar și așa, în acest moment nu există nicio soluție de finanțare pentru această investiție“, susține liderul consilierilor județeni liberali, Romeo Vatră.

Într-un proiect prezentat Consiliului de Administrație al Aeroportului, se prevede ca lucrarea să înceapă în luna noiembrie a acestui an și să fie terminată la finele lunii ianuarie 2020.

Băcăuanul Pal este, deocamdată, calm: speră că problemele vor fi depășite

Poate în vara anului viitor

Specialiștii în aviație spun că platforma ar putea fi gata, în cel mai fericit caz, de-abia în vara anului viitor, dacă nu chiar în toamnă.

În momentul de față nu există un proiect tehnic și nu este lansată licitația pentru execuția platformei. Proiectul tehnic durează cel puțin trei luni, execuția propriu-zisă înseamnă încă șase luni.

Lucrările ar trebui să înceapă în septembrie 2019, iar turnarea betonului să se facă din luna noiembrie, însă este greu de crezut că această operațiune se va putea face iarna.

„La Brașov, pentru o lucrare echivalentă cu cea de la Iași, dar mai mică, a fost începută licitația în noiembrie 2017 și se va finaliza de-abia luna viitoare. A durat aproape un an și jumătate. E greu de crezut că Iașul va termina totul în doar câteva luni“, susține un specialist în aviație.

Un proiect de extindere a platformei a fost întocmit încă din decembrie 2017 de fostul director al Aeroportului, Alexandru Anghel, însă nu a fost considerat bun de noua conducere și s-a făcut un altul, aproape identic, pierzându-se, astfel, aproape un an degeaba.

Aproape 200 de angajați

Pentru hangarul de la Iași, unde ar urma să se asigure mentenanața pentru avioane de tip Airbus 320 și Boeing 737, Aerostar Bacău a angajat deja peste 150 de persoane, pentru care asigură instruirea.

„Preconizăm ca la Iași să lucreze aproximativ 200 de persoane. Noi am angajat peste 150 de persoane, care urmează un program de școlarizare. Pentru a putea lucra la mentenanța acestor tipuri de avioane este nevoie de o experiență de cel puțin doi ani, altfel nu pot primi autorizare. Dacă vom reuși să dezvoltăm capabilitățile de la Iași, noi sperăm ca numărul angajaților să ajungă aproape de 400“, menționează șeful Departamentului Dezvoltare Programe din cadrul Aerostar.

Sute de noi angajați la Aeroport

Întârzie și lucrările de la Bacău

Cei de la Aerostar erau presați cu deschiderea hangarului de la Iași, deoarece anul acesta aeroportul de acolo ar fi trebuit să se închidă pentru repararea pistei. Surse din cadrul aeroportului băcăuan susțin că licitația a fost demarată și că în toamnă, cel târziu, ar trebui să înceapă lucrările.

„La Aeroportul Bacău ofertele sunt în evaluare și în câteva săptămâni ar trebui să se desemneze câștigătorul. Dacă nu vor fi contestații, lucrările ar trebui să înceapă în vară“, susține o sursă din Aeroportul Bacău.

În aceste condiții, cei de la Aerostar vor fi nevoiți să-și mute mentenanța la Iași.

Anton Pal, în schimb, susține că lucrările la pista băcăuană vor fi demarate de-abia anul viitor. „Din informațiile noastre, lucrările la pista de la Aeroportul Bacău nu vor mai fi făcute anul acesta“, precizează Pal.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30