fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Încă o decizie fără cap: sportul ieșean stă 4 ani în comă pentru datoriile din 2017, dar cu parchet nou în Sala Sporturilor, pe care nu joacă nimeni

Încă o decizie fără cap: sportul ieșean stă 4 ani în comă pentru datoriile din 2017, dar cu parchet nou în Sala Sporturilor, pe care nu joacă nimeni


Echipa de baschet s-a desființat exact când primarul schimba parchetul în Sala Polivalentă. Care-i logica? Nu mai joacă nimeni baschet de aproape un an. CS Politehnica a desființat cinci echipe după colapsul provocat de Primărie și a interrupt orice activitate, având de plătit datorii încă trei ani de-acum înainte. Parchetul din Sala Polivalentă este flotant în acte, adică poate fi mutat oriunde, dar în realitate este fix. Dacă sala se demolează, pardoseala nu mai poate fi demontată. Terenul tot nu poate fi omologat, pentru că nu s-au mai cumpărat timer electronic și tabelă de marcaj, deși investiția fusese aprobată de Consiliul Local. Acum, la Sala Sporturilor se mai joacă futsal de două ori pe lună, dar avem parchet nou!

 Cu mare mândrie, primarul anunța în 2017 că orașul are cinci echipe în primele divizii naționale. Mihai Chirica a promis clubului Politehnica să plătească salariile jucătorilor. A promis parchet nou, de calitate, sistem de cronometrare electronică și tabelă  de marcaj modernă la Sala Polivalentă. În principal pentru echipa de baschet masculin.
Dar minunea nu a ținut decât trei zile. A oprit finanțarea jucătorilor și a ucis toate echipele. Iar pardoseala luată special pentru sporturile de echipă este inutilă. Acum, Iașul nu mai are sporturi în primele divizii, iar parchetul nou mai folosește doar pentru câteva competiții de mâna a treia și pentru fotbal în sală.

Primarul a decis: vrea cinci echipe în prima ligă

În 2017, în august, CS Politehnica și Mihai Chirica ajunseseră la o înțelegere. Clubul urma să plătească deplasările și celelalte cheltuieli curente, iar Primăria Iași salariile jucătorilor la cinci sporturi de echipă. În baza acestei înțelegeri, clubul a achiziționat jucători, știind că are cu ce să-i plătească, și a înscris echipele în următorul sezon al primelor divizii.
„În 2016, aveam în primul eșalon baschet feminin, rugby feminin și rugby masculin. În B erau baschetul masculin și handbalul masculin. După negocierile de la Primărie, din 2017, cu echipele promovate acum, am stabilit cu primarul să înscriem tot în prima divizie. Ceea ce am și făcut. Am început sezonul 2017/2018 cu cinci echipe în prima ligă. Mihai Chirica, în toate întâlnirile noastre, spunea că este o mândrie să le avem acolo”, spune Vasile Manole, directorul CS Politehnica.
Sumele convenite cu reprezentanții clubului erau de 1 milion de lei la handbal, 1 milion de lei la baschet, 500.000 de lei la rugby, pentru tot sezonul. Banii reprezentau plata salariilor jucătorilor.
„În baza acestei înțelegeri, noi am făcut contracte cu jucătorii, am făcut achiziții noi, știind că avem finanțarea salariilor asigurată”, mai spune Manole.

Noul parchet, vopsit cu sigla Primăriei, stă nefolosit într-o sală pustie

S-a sucit în trei luni

În septembrie 2017, Primăria a anunțat clubul că finanțarea va fi micșorată - 700.000 de lei la handbal și baschet, 500.000 la rugby. Pe 14 septembrie 2017, CS Politehnica a primit în conturi prima tranșă – câte 350.000 de lei la handbal și baschet, 250.000 pentru rugby – urmând ca a doua tranșă să fie achitată în octombrie.
„De fapt, nu a mai fost plătită niciodată. Acum este proces pe tema asta”, precizează Vasile Manole. Nu vrea să spună suma pe care o cer sportivii pentru salariile restante, dar aceasta apare în documentele de la Tribunal: paguba oficială, la zi, este de 870.000 de lei. Dar, judecând după promisiunea inițială de 2,5 milioane de lei la sporturile de echipă, din care s-au plătit doar 950.000 de lei, țeapa totală este de 1,5 milioane de lei.

Demolau și modernizau în același timp

Absurdul situației a fost că primarul nu mai dădea bani la baschet, echipa intrând în colaps, în schimb a promis investiții în Sala Polivalentă, pentru a putea fi omologată. La baschet, echipa ieșeană ajunsese să joace numai în deplasare, neavând dreptul de a folosi arena proprie, nefiind omologată, iar jucătorii erau demoralizați, nefiind plătiți de luni de zile.
Sala aparține Ministerului Tineretului și Sportului și este administrată de DJTS, astfel că a fost nevoie de nenumărate protocoale și de acceptul Curții de Conturi pentru ca Primăria să poată investi în modernizări. S-au promis parchet nou, timer electronic și tabelă de marcaj pe plafonul sălii, ca la echipele de top din lume.
În septembrie 2017, Consiliul Local aproba investiția, deși primarul stopa din acel moment plata salariilor la baschet și începea disoluția tuturor echipelor. Pe de-o parte, modernizau, pe cealaltă parte desființau.

Vasile Manole, președintele CS Politehnica, plătește milioane de lei datorii către jucători în contul promisiunilor făcute de primarul Mihai Chirica

Parchet flotant în acte, parchet clasic în realitate

Hotărârea CL stipula achiziția de parchet flotant, cu sistem de prindere diferit de cel fix, astfel încât să poată fi demontat oricând și repus la loc fie în aceeași sală, fie în altă parte. Raportul de evaluare, care a stat la baza HCL, menționează tot achiziția de pardoseală flotantă.
Noua investiție a fost de 70.000 de euro, fără TVA. Un parchet demontabil ar fi costat 120.000 de euro, valoare a investiției care fusese aprobată inițial. Tabela de marcaj și timer-ul electronic n-au mai fost achiziționate, astfel că arena tot n-ar fi putut fi omologată pentru Liga 1.
Pe acest parchet nou nu se mai joacă deloc baschet. „Pentru handbal, volei și futsal se recomandă taraflexul, deci pardoseala nouă nu era necesară, dacă nu mai ai baschet”, spune președintele CS Politehnica.

Hotărârea votată în Consiliul Local era pentru pardoseală flotantă, care poate fi refolosită în alt amplasament, nu pentru pardoseală fixă, ce nu mai poate fi demontată niciodată

Clubul are de achitat datorii încă 3 ani de-acum înainte

„Cât s-a desfășurat investiția de la Sala Polivalentă, echipele au jucat doar în deplasare. Cu tot chinul, cu cheltuieli mai mari. Veneau din deplasare de la Timișoara, stăteau două zile la Iași, plecau iar. Tot turul a fost așa”, a spus Vasile Manole.
Își amintește că, în martie 2018, a vrut să retragă echipa de baschet din campionat, după 6 luni de supliciu, în care jucătorii nu fuseseră plătiți și moralul era la pământ. Mihai Chirica i-a cerut să mai aibă răbdare câteva zile, pentru că va asigura salariile în următoarea ședință de Consiliu Local. „Dar a uitat ce-a promis și am rămas stupefiat: în ședință s-a ridicat și a spus că e ilegal să finanțeze sportul. Culmea e că echipa a reușit să termine campionatul, chiar și fără salarii, și s-a salvat de la retrogradare”, își amintește Vasile Manole.
În acest moment, CS Politehnica nu mai există decât cu numele. Din cauza salariilor promise dar neachitate, zeci de jucători de la cele cinci echipe au câștigat pe bandă rulantă procesele în instanță pentru primirea restanțelor cuvenite. Clubul se află practic în stare vegetativă, ca un pacient în comă, cuplat la aparate, avînd de plătit datoriile din urmă încă 3 ani și 6 luni de-acum înainte.
„Cu excepția rugby-ului feminin, unde clubul ține echipa în divizia A cu o alocație lunară de 11.000 de lei plus cazare și masă, am retras tot din toate competițiile. La acest moment, nu mai avem baschet, handbal, rugby și nici nu văd cum vom avea în viitorul apropiat”, spune Vasile Manole.
Inclusiv parchetul nou schimbat cu 300.000 de lei este inutil. În prezent, în sală mai joacă doar o echipă de fotbal în sală și, din când în când, mai sunt niște competiții de importanță locală.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31