fbpx
 
Legea bogaților: Primăria respinge casa de 6 m a unor bătrăni. Alături, Ștefan Popescu are aprobare pentru un bloc de 30 m

Legea bogaților: Primăria respinge casa de 6 m a unor bătrăni. Alături, Ștefan Popescu are aprobare pentru un bloc de 30 m


Pentru doi bătrâni care și-au supraetajat o magazie să câștige la casă o cameră în plus, Primăria Iași a respins intrarea în legalitate. Motivul este că supraînălțarea acoperișului, executată deja la 6 m, depășește înălțimea maximă admisă în zonă. Gard în gard cu bătrânii, imobiliarul Ștefan Popescu umblă după autorizație de P+8, având deja acceptul Comisiei de Oportunitate de la CL. Tot dublă măsură: pentru sistemul de ventilație de la Cafeneaua Piața Unirii, montat ilegal de mai mulți ani, tocmai s-a dispus intrarea în legalitate.

Doi bătrâni din zona Nicolina au aflat, de câțiva ani, ce înseamnă să fii simplu cetățean al Iașului. Au dorit să-și renoveze casa și să câștige o cameră în plus într-o magazie pe care o au în curte. Casa și-au renovat-o, dar la magazie au făcut un etaj în plus față de ce exista. Cu noul imobil încă la roșu, au cerut autorizație de construire, dorind intrarea în legalitate. Li s-a respins, pe motiv că noul acoperiș depășește cotele zonei. Lângă ei, imobiliarul Ștefan Popescu are autorizație pentru P+2, dar a obținut acceptul Comisiei de Oportunitate de la CL pentru un P+8. Și tot alăturat, un vecin și-a supraînălțat casa.

Demersuri din 2015

Soții Elena și Silvestru Budihaci au cerut pentru prima dată autorizație pentru supraetajarea locuinței existente pe strada Gloriei 2, aproape de Crucea lui Ferentz, și tranformarea unei magazii în locuință încă din anul 2015. Nu au obținut autorizație. Drept urmare, au lăsat casa neatinsă, doar cu parter. În schimb, au traformat magazia din spate. I-au adăugat un etaj, au făcut acoperiș nou. Fără acte, și recunosc asta. Inclusiv prin faptul că au depuse cerere de intrare în legalitate.

„Părinții mei locuiesc aici din 1984. Știu că au făcut ceva demersuri cu casa, dar nu știu exact. Ei sunt bolnavi acum, mai mult umblă prin spitale. Au dorit să intre în legalitate, nu știu amănunte”, ne-a spus fiica soțilo Budihaci. Elena Budihaci nu a dorit să ofere multe detalii despre cazul său, spunând că este internată în spital și nu dorește să discute cazul.

Noile detalii sunt că solicitarea de intrare în legalitate a soților Budihaci a fost respinsă de Primăria Iași. Instituția motivează că magazia supraînălțată depășește regimul de înălțime al zonei.

Reprezentanții Primăriei au fost contactați pentru a explica acest caz. Nu au răspuns la mail-ul în care erau scrise detaliile și întrebările.

În fundal se vede anexa bătrânilor, înaltă de 6 m, respinsă de Primărie. La 10 metri mai în față, la Șoseaua Nicolina, „cardinalul” Ștefan Popescu are aprobare pentru un bloc cu 8 etaje. Atunci care e regimul de înălțime?

Chiar alături P+2 cu cerere de P+8

Exact lângă gardul soților Budihaci, imobiliarul Ștefan Popescu are o autorizație pentru P+2, din 2015. Pentru adresa Nicolina 3-3A există autorizație de construire pentru o „locuință mică cu spații comerciale la parter pe teren proprietate”. În autorizația 837/25 august 2015 nu există specificat un regim de înălțime sau un număr de etaje. Din cifrele prezentate, rezultă însă că imobilul ar urma să aibă P+2.

Investitorul nu s-a limitat la clădirea cu două etaje obținută inițial, la finalul anului trecut a început demersurile pentru autorizarea unui bloc cu P+8. „Am în lucru un Plan Urbanistic Zonal pentru o clădire înaltă acolo”, ne- spus Popescu. A obținut avizul Comisiei de Oportunitate de la CL, care nu s-a împiedicat de regimul de înălțime al zonei, și așteaptă avizul Comisiei de Monumente.

Instalația de aerisire de la Cafeneaua Piața Unirii a fost construită fără autorizație și a primit aprobarea Primăriei la mulți ani după punerea sa în funcțiune

Flagrant: intrare în legalitate pentru CPU

Cafeneaua Piața Unirii, administrată de SC Micul Verde SRL, a montat, pe blocul la subsolul căruia funcționează, un sistem de ventilație și tubulatura aferentă. Totul fără autorizație. Totul a ieșit la iveală în timpul unui proces intentat de locatarii din bloc, care au solicitat demontarea tubulaturii și a instalației. A existat chiar și o sentință obținută de locatarii din bloc pentru demontarea tubulaturii și a instalației, dar sentința inițială a fost infirmată la apel. Pe 14 februarie, în perioada în care soților Budihaci li se respingea intrarea în legalitate, SC Micul Verde SRL primea două autorizații de intrare în legalitate.

Autorizația nr 136/14.02.2019 a dispus „Intrare în legalitate - amplasare sistem de ventilație si chillere pe terasă bloc și pozare cablu pe tubulatura existentă”. Autorizația 137/14.02.2019 a permis „montare instalație exterioară de ventilație”. Două probleme rezolvate dintr-un foc pentru Cafeneaua Piața Unirii, la Primăria Iași.

Fiica celor doi bătrâni din Nicolina nu știe cum o vor scoate la capăt. Casa va trebui demolată daca pierd in instanță

Caz asemănător

În  2013, Daniel Cazacu a reclamat la Poliția Locală că Maria și Costachi Brătuleanu au extins o parte a casei pe care o dețin fără a avea autorizație. Poliția i-a amendat pe proprietari și s-a dispus intrarea în legalitate. Primăria a refuzat autorizarea, disputa s-a mutat în instanță. Printr-o sentință definitivă din 2016, judecătorii au hotărât desființarea construcțiilor ridicate nelegal. În același an, a fost deschis un dosar de executare silită.

Până la urmă, Daniel Cazacu a obținut în instanță obligarea primarului la demolarea lucrărilor ilegale, dar Maria Brătuleanu, văduvă între timp, a obținut în instanță suspendarea executării silite.

„Este suspendat orice act de executare. Nu s-a acordat termen în cauză, dar suspendarea subzistă pânăla judecarea cauzei”, ne-a precizat avocata Mariei Brătuleanu, Anca Preda. Aceasta spune că situația de pe Gloriei are multe asemănări cu cea a Mariei Brătupeanu, astfel că soții Budihaci ar trebui să ceară în instanță emiterea autorizației de construire. „Pot bloca în acest fel eventuala executare silită, ar ajunge în aceeași situație de aici. Dacă autoritatea refuză emiterea unui astfel de act, un judecător o poate obliga”, a mai precizat Anca Preda.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: