fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
ȘI-AU FĂCUT PALATE DIN AJUTOR SOCIAL! Rețeaua penticostală a clanului Sandu: mari imobiliari în Moldova din bani furați în Franța

ȘI-AU FĂCUT PALATE DIN AJUTOR SOCIAL! Rețeaua penticostală a clanului Sandu: mari imobiliari în Moldova din bani furați în Franța


Anchetatorii francezi au cerut instanței din Iași arestarea și extrădarea a patru țigani din Vaslui. Aceștia fac parte dintr-un grup care a pus la cale un furt de 1,7 milioane de euro ce a oripilat opinia publică din Franța. Întocmeau sute de dosare de ajutor social false, luau banii și îi trimiteau în România unde erau investiți în proprietăți imobiliare. Trei membri ai rețelei sunt în pușcărie în Franța încă de anul trecut.

Patru arestări dintr-un foc

Pe 17 aprilie, în urma emiterii unor mandate europene de arestare și a unor percheziții ale DIICOT Vaslui, Curtea de Apel Iași i-a arestat, pentru 30 de zile, pe patru membri ai unei celebre rețele de fraudare a ajutoarelor sociale din Franța.

Soții Hazamat (foto sus) și Tincuța Sandu (fostă Florea), Irina Sandu (fostă Fotache), Virgil Sandu și Hazamat Sandu, toți din Vaslui, au fost ridicați la solicitarea Tribunalului de Mare Instanță din Valenciennes.  Mandatul european de arestare a fost emis de procurorul Emilie Julien pe 16 aprilie.

Acuzațiile, conform Codului Penal al Franței, sunt de „escrocherie în bandă organizată”, „fals: modificarea frauduloasă a adevărului într-un act”, „utilizarea falsului în acte”, „fals într-un document administrativ care stabileşte un drept, o identitate, o calitate sau o acordare a unei autorizaţii”, „ascunderea unei crime în bandă organizată”, „spălare de bani agravată: ajutor în bandă organizată la justificarea neadevărată de origine a bunurilor sau veniturilor de autorul unei infracţiuni”, „nejustificarea de resurse (fonduri) în bandă organizată”. Pentru aceste infracțiuni, pedepsele în Franța sunt de peste 10 ani de pușcărie.

Instanța ieșeană a dispus arestarea celor patru pentru 30 de zile, perioadă în care se va proceda la realizarea extrădărilor.

Hazamat și Tincuța Sandu vor ajunge în Franța

Rețea destructurată în octombrie 2018

Cei patru membri ai rețelei arestați la Iași au fugit din Franța în octombrie 2018, atunci când autoritățile au făcut primele arestări ale altor membri ai rețelei. Magistrații francezi au explicat atunci că țiganii întocmiseră, în 2017, peste 1.200 de dosare false pentru a obține alocații familiale și alte ajutoare sociale oferite de Statul francez. Prejudiciul  a fost calculat la 1,7 milioane de euro.

Vasluienii fabricau dosare pe numele unor tinere care se declarau PFA (întreprinzători individuali) în domeniul recuperării de fier vechi. Ulterior, femeile declarau că sunt însărcinate și încasau indemnizațiile pentru familie din partea statului. La început, au folosit identitățile reale, ulterior au început să facă dosare fictive, folosind false carduri de identitate și certificate de naștere românești.

Banda a fost prinsă după ce, la mijlocul anului 2017, Casa pentru alocații familiale și Regimul social pentru independenți, două instituții care acordau ajutoare sociale, au constatat o creștere anormală a numărului de dosare de antreprenori depuse de țiganii care locuiau în regiunea Valenciennes.

Anchetatorii Poliției judiciare din Lille și poliția de frontieră din Valenciennes i-au identificat în cele din urmă pe organizatorii escrocheriei. Există bănuiala că au procedat la fel și în Germania.

Hazamat într-o vizită în Copou. A revenit în Iași, dar sub alte auspicii

Cumpărau proprietăți imobiliare

Avocații celor arestați la Iași au confirmat că aceștia fac parte din rețeaua urmărită în Franța. La rândul lor, procurorii de la Parchetul de pelângă Curtea de Apel Iași au confirmat că membrii rețelei trimiteau banii în România, prin servicii de transfer cum este Western Union. “Magistrații francezi au demonstrat în dosar că banii au fost utilizați pentru a cumpăra proprietăți imobiliare în județul Vaslui. Nu avem o evidență a acestora, există la dosar. Noi am fost doar intermediarii arestării”, ne-a declarat procurorul Adina Bocai. Se pare că imobilele achiziționate se află în Bârlad și Vaslui. Cel mai probabil, acestea vor fi puse sub sechestru.

Culmea, conform conturilor de Facebook, soții Sandu făceau parte din cultul penticostal, Hazamat fiind chiar membru de vază al cultului (foto jos).


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac