fbpx
 
În spatele casei vechi, autorizată pentru consolidare, apare un bloc nou, fără autorizație În spatele casei vechi, autorizată pentru consolidare, apare un bloc nou, fără autorizație

Patronul Autocenter face bloc în Centru fără autorizație, după modelul „Vlad Nedelcu”


Angel Lăzărescu a cumpărat fostul pub Acaju, de pe Sf. Sava, o casă veche, și a scos doar autorizație de consolidare. E mult mai simplu așa. În realitate a construit un corp de clădire nou, P+1, în care vrea să facă garsoniere de închiriat. Avea nevoie de PUZ și autorizație de construcție într-o zonă extrem de aglomerată. Patronul Autocenter a făcut o magie și a scăpat de 2 ani de eforturi pentru autorizare, iar șefii Primăriei nu-l deranjează.

Angel Mihai Lăzărescu, proprietarul Autocenter, face o clădire nouă în centrul Iașului pe baza unei autorizații de consolidare și reamenajare. Specialiștii care au aflat cum se lucrează la fostul bar Acaju, pe Sfântul Sava 15, au fost fermi: a ieșit din parametrii clădirii vechi, a făcut structură nouă, apare un corp nou. Trebuia să facă PUZ, să meargă la Monumente, fiind centrul orașului.

A camuflat totul într-o consolidare ca să scape de toate eventualele opuneri la proiect. Sursele autorizate din Primărie spun că Lăzărescu face pe Sf. Sava camere de închiriat pentru studenți.

Un șir de certificate de urbanism

Pentru terenul de pe strada Sfântul Sava, din spatele Primăriei – fostul bar Acaju – a existat un lung șir de certificat de urbanism emise când pe firmă, când pe persoană fizică.
În 2014, s-a intrat în legalitate, când barul încă funcționa: s-a cerut schimbarea destinației din spațiu de locuit în spațiu comercial.
În 2018, au curs certificatele: două pe 12 ianuarie – solicitare de PUZ, în care apare formularea “extindere”, apoi transformarea podului în spațiu de locuit (pe SC Administrarea Domeniului Privat SRL, firmă aparținînd lui Angel Mihai Lăzărescu), unul pe 1 februarie – consolidare, amenajare spațiu de locuit în pod existent, schimbare formă acoperiș (depus pe Administrarea Domeniului Privat SRL și Angel Mihai și Cristina Lăzărescu).
Pe 2 aprilie sunt trei certificate – două pe Lăzărescu, unul pe firmă, în care este specificată consolidarea, reamanajarea, schimbarea formei acoperișului, schimbarea destinației podului.
Ultimul certificat, emis pentru SC Administrarea Domeniului Privat, prin administrator Vasile Baciu, este de pe 5 aprilie: se solicită consolidarea și reamenajare imobil de pe strada Sf. Sava 15.

Angel Lăzărescu n-a răspuns întrebărilor REPORTER. O fi surmenat după evitarea realizării unui PUZ la acea clădire

Situația din acte

Pe 26 martie 2019, a fost emisă autorizația de construire 291. Documentul prevede „Consolidare, amenajare spațiu de locuit în pod existent, schimbare formă acoperiș (lucarne) și extindere subsol tehnic”. Dar, deși autorizația este emisă pe firma lui Lăzărescu, Administrarea Domeniului Privat, în interiorul documentului se face referire la două clădiri, ambele în aceeași curte. Și se vorbește despre o lucrare aprobată pentru firmă, cea de-a doua pe persoană fizică – Angel Mihai și Cristina Lăzărescu.
Prima este o clădire pe 307 mp de teren, de 164 mp, P+E, deținută de firmă din 2017. Este partea de la stradă a fostului bar.
Cea de-a doua este deținută din 2008 de către cei doi soți. Are teren de 104 mp, clădirea are demisol și parter și are 104 mp. Este partea din prelungirea celei de la stradă, spre capătul curții.
În autorizație este specificat faptul că imobilul este în zona de protecție a Centrului Istoric și a Curții Domnești. Ceea ce înseamnă că orice modificare adusă parametrilor trebuie să treacă prin PUZ, cu aprobări de la Comisia de Monumente.
În partea a doua a documentului, sunt menționate noile cote: aria construită 120,9 mp, aria desfășurată 280,7 mp (de la 164 mp), regim de înălțime Sp+P+M (de la P+E) – în cazul clădirii firmei lui Lăzărescu.
Noile cote la bucata pe persoană fizică: aria construită 100,95 mp, aria desfășurată 264 mp (de la 104 mp), regim de înălțime Sp+P+M.
Este vizibil numai din documentele aprobate de Primăria Iași că suprafața „consolidării” ajunge de la totalul de la 268 mp la aproape 545 mp: DUBLU.

Singura autorizație obținută de patronul Autocenter este de consolidare a unei case de 268 mp. Acum sunt 545 mp, adică trebuia PUZ și autorizație de construcție, un proces mult mai anevoios

Realitatea din teren

Lucrările de la Acaju sunt în plină desfășurare și este vizibil că așa-zisa consolidare este o nouă structură, construită de la zero. În partea din spate a curții a apărut o clădire nouă.
„Trebuia PUZ în acest caz, cu modificare de coeficient de utilizare a terenului și procent de ocupare a terenului. Acea clădire nu avea mansardă, acum apare o mansardare. Pereții din cărămidă care se văd acolo nu reprezintă consolidare. Nu există consolidare cu cărămizi și bolțari. Când consolidezi, faci cămășuială la pereți și stâlpi, nu îi dărâmi. Este o extindere. Consolidare este ce se face acum la Palatul Braunstein”,ne-a explicat arhitectul Andrei Ciuhodaru.

„Băieții deștepți” ai consolidărilor din Centru

Cazul patronului de la Autocenter este identic cu cel al altor situații descrise de REPORTER DE IAȘI.
În 2017, consilierul local Vlad Nedelcu a luat autorizație de reparații pentru un imobil de pe strada 14 decembrie, între Ștefan cel Mare și Cuza Vodă. Conform documentului, trebuia să consolideze clădirea pe care o deţine, s-o tencuiască, să-i repare acoperişul şi avea voie să-l mansardeze. Asta înseamnă că era la cota clădirii de alături, la acelaşi nivel.
Ce a făcut în realitate: a ras clădirea (trebuia autorizaţie de demolare) şi a reconstruit o alta (trebuia PUZ şi autorizaţie de construcţie), cu un nivel peste ce exista în trecut. Aceştia erau paşii normali, care ar fi durat o veşnicie cu birocraţia din Serviciul de Urbanism din Primăria Iaşi.
În acest an, Daniel Florin Simionese a demolat o casă de pe strada Fătu, unde avea autorizație de reparație, și ridică acum un imobil nou. Autorizația era tot pentru „consolidare, recompartimentare construcție existentă pe teren proprietate”.  Pe 8 aprilie, pe proprietatea lui Simionese a apărut un excavator. Pe 10 aprilie din casă nu mai rămăsese decât un morman de cărămizi. Acum se toarnă fundația unui bloc nou. Fără autorizație!

Consilierul local PSD Vlad Nedelcu (foto mic) a făcut la fel: a cerut consolidare și a construit o clădire nouă în mare viteză, având acoperirea primarului Mihai Chirica

Lăzărescu are antecedente

Pe 6 iunie 2016, Serviciul Urbanism al Primăriei a aprobat un bloc la adresa str. Zugravi nr. 20 - şoseaua Arcu nr.19. Beneficiar: Mihai Angel Lăzărescu.
În proiectul depus la Primărie se cerea aprobarea construcţiei unui imobil cu 2S+D+P+6 +Etaj tehnic, însă în realitate, conform schiţei ataşate pe site-ul Primăriei, imobilul avea 8 nivele peste parter (un etaj în plus față de ce precizau actele).
Clădirea nu a fost ridicată nici acum. Pe teren există două clădiri dărăpănate. Locatarii din zonă știu scandalul etajului în plus apărut în actele de la Primărie.
REPORTER DE IAȘI a încercat pe toate căile să discute cu Mihai Angel Lăzărescu. A fost imposibil, numerele ori nu erau valabile, ori erau ale magazinului sau service-ului, iar angajații au spus că nu știu cum poate fi găsit. Practic, a transmis că nu vrea să stea de vorbă cu REPORTER.

Article image
Consilierul local Vlad Nedelcu a cumpărat o clădire, a luat autorizaţie de REPARAŢII, dar a dărâmat-o şi a ridicat o CONSTRUCŢIE NOUĂ. Specialiştii spun că este total în afara legii: Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi ştiu despre şantier, dar...
Autor Reporter Online Anchete 01 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30