fbpx
 
Val de șantaje cibernetice: o ieșeancă a dezbrăcat un neamț, apoi i-a cerut 600 de euro

Val de șantaje cibernetice: o ieșeancă a dezbrăcat un neamț, apoi i-a cerut 600 de euro


Sexul virtual, noul flagel n Cazi ușor în mrejele unei femei atrăgătoare, care te inregistrează cu laptopul de la mii de kilometri distanță și apoi te șantajează. Lecția nr. 1: nu vă mai dezbrăcați în fața calculatorului, oricât de intimă vi s-ar părea atmosfera într-o conversație „încinsă”. Alte două șantaje cu imagini compromițătoare au apărut în ultima lună la Iași.

Orice activitate în fața unei camere ce poate înregistra imagine și sunet devine un instrument foarte puternic în mâna unor șantajiști. Un cetățean german și două tinere din Iași au pățit-o și dosarele lor sunt acum în instanță. Concluzia specialiștilor este una singură: nicio persoană nu trebuie să se expună în situații care ar putea fi utilizate ulterior împotriva ei.

German șantajat de la Iași

Daniela Văcăreanu, o ieșeancă, și-a făcut conturi cu nume false, acum aproape 6 ani, pe mai multe site-uri matrimoniale și de socializare. Pe unul dintre ele, l-a cunoscut pe germanul Thomas V., care a abordat-o.

Anchetatorii care au investigat cazul, câteva luni mai târziu, au aflat că sub pretextul unei potențiale relații ieșeanca l-a consiv pe Thomas să se dezbrace complet în fața camerei de filmat de la laptop. Detaliul pe care era nu i l-a spus a fost că înregistrează filmarea.

„Discuția cu filmarea a avut loc între orele 14 și 17, pe 18 septembrie 2013. Ulterior inculpata a postat înregistrările video compromițătoare pe site-urile Youtube, Flickr, Rapidshare, amenințând persoana vătămată că le va distribui utilizatorilor site-urilor menționate, cât și la locul său de muncă”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, care tocmai au trimis-o pe Daniela Văcăreanu în judecată, în stare de libertate, pentru șantaj. Ca să scape de amenințările ieșencei, Thomas i-a oferit 600 de euro pe care i-a depus în contul ei. Numai că a făcut și plângere la Poliție, Daniela Văcăreanu a ridicat banii împreună cu procurorii.

E un flagel, nimeni nu mai e sigur pe internet: ai scăpat un porumbel, ai făcut o imprudență, rămâne pentru eternitate și poți fi șantajat

Expunerea în online este pacostea zilelor noastre

Specialiștii spun că șantajul cu fotografii sau filmări intime, pe Facebook sau WhatsApp, este extrem de răspândit în zilele noastre, în special între adolescenți. Unul dintre cei care luptă contra acestui fenomen este cunoscut judecător Cristi Dănileț, care s-a implicat în educație juridică în școli și licee, abordând și această temă.

„Nu există în mediul online ceva sigur, în momentul în care mesajul a ajuns la altcineva”, le transmite judecătorul tuturor celor care vor să asculte.

Un mediator din București ne-a explicat că a avut în față cazuri de foști iubiți care se șantajau cu imagini compromițătoare pentru a păstra relația.

„Astfel de fapte necugetate sunt la ordinea zilei în vremurile de astăzi. În general cei impli9cați sunt foarte tineri și nu percep consecințele aestor prostii asupra viitorului lor. Când el și-a filmat iubita și îi spune că nu este de acord să se despartă și că are fotografii sau filme de când fac sex se încadrează la șantaj, viollarea vieții private. Existența consimțământului atunci când s-a realizatfilmarea nu înseamnă că există acceptul pentru divulgarea imaginilor”, ne-a explicat mediatorul.

Alte două cazuri, aceeași temă

La începutul lunii iulie, Diana Iuliana Butnariu, o tânără de 24 de ani din Iași, a fost trimisă în judecată pentru șantaj. Fapta s-a petrecut în 2014, dosarul a ajuns la instanță în 5 ani.

Concret, pe 24 ianuarie 2014, a aflat că buna sa prietenă Marina R. face videochat. Nu doar că a aflat, ci a găsit și dovezi: filmări cu ea, încărcate în online.

„I-a spus că va face public un film cu caracter indecent în legătură cu activitatea de videochat a persoanei vătămate, pretinzând de la aceasta suma de 1.000 lei, bani pe care persoana vătămată i-a remis inculpatei la aceeași dată”, explică procurorii. Numai că, atunci când s-au văzut să dea banii, Marina R. a venit cu tot cu Poliția. Cu această ocazie, de Diana Iuliana Butnariu s-a mai lipit și o „participație improprie la infracțiuynea de fals intelectual”: pe scurt, la audierile de la Poliție a dat datele unei alte persoane.

Un bărbat și-a șantajat fosta iubită cu filme de când făceau sex

„Inculpatul  Aurel Nenică, din Moțca, a fost trimis în judecată pentru violarea vieții private și șantaj. În decembrie a înregistrat, cu ajutorul telefonului său mobil, momentele în care întreţinea raporturi sexuale cu persoana vătămată H. E. şi a ameninţat-o că le va distribui pe reţele de socializare, încercând astfel să o constrângă să reia relaţia lor de prietenie. Ulterior inculpatul a şi prezentat înregistrarea unei persoane şi a transmis-o prin aplicaţia messenger unei alte persoane”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Article image
În ultimele săptămâni, Judecătoria Iași a admis cererile a doi bătrâni terorizați de fiii lor și i-au evacuat pe aceștia din locuințele familiei. În unul dintre cazuri, agresorul este bolnav de schizofrenie, iar în celălalt – consumator de etnobotanice.
Autor cristi tanasa Reportaje 26 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30