fbpx
 
Daniel Niculiță folosește o adresă care aparține de 35 de ani unui alt bloc, cel din stânga imaginii, aflat la peste 100 m de șantierul său Daniel Niculiță folosește o adresă care aparține de 35 de ani unui alt bloc, cel din stânga imaginii, aflat la peste 100 m de șantierul său

Afacerea Han Tătar: Niculiță fuge de alunecări furând adresa unui bloc vechi de 35 de ani


Comuniștii au sistat blocurile în Oancea de frica alunecărilor, Chirica îl lasă pe Niculiță să construiască. În anii ’80, statul a vrut să mai facă două blocuri dar s-a oprit. Studiul ICPROM amintea de înclinarea unui bloc și necesitatea stabilizării versantului prin clădiri joase, cu „talpă mare” – un cinematograf. În PUG-ul redactat în 2015, sunt invocate chesoanele lipsă și riscul real de alunecări. Han Tătar e menționată ca strada cu probleme: autorizația lui Niculiță e pe Oancea, nr. 20, deși n-are terenul său n-are nicio deschidere la această stradă. În Oancea 20 e un alt bloc, vechi de patru decenii. Misterul schimbării adresei în actele oficiale ale Primăriei este halucinant.

Excavatoarele și foreza au intrat pe terenul lui Daniel Niculiță din Oancea (Tătărași), șantierul e în plină desfășurare. Protestele vecinilor, sesizările unui deputat, adresa trimisă de prefect la Inspectoratul în Construcții, nimic din toate acestea n-a putut opri demararea lucrărilor.

Stabilitatea versantului din sudul esplanadei Oancea e chintesența scandalului. Locatarii susțin că versantul nu mai poate susține o construcție atât de mare, un bloc cu multe niveluri. Aduc ca argument memorii tehnice, mărturii ale inginerilor care au construit esplanada, dar și o manevră în acte pe care funcționarii Primăriei și dezvoltatorul ar fi făcut-o.

Oficial, 52 de apartamente, înainte de supraînălțare

Daniel Niculiță, investitor în imobiliare, a obținut la mijlocul lunii septembrie autorizația de construire pe adresa Oancea, nr. 20. Potrivit documentului eliberat de Primărie, acesta va construi un bloc cu subsol, parter, 7 etaje și un al optulea tehnic pe o suprafață de teren de 1.786 mp.

Indicatorii urbanistici prevăd un procent de ocupare a terenului (POT) de 40,31%, un coeficient de utilizare (CUT) de 3, o înălțime maximă de 27,25 metri. Aria desfășurată construită va fi de 5.375 mp, iar suprafața utilă de 4.274 mp. În acest imobil vor fi 52 de apartamente: 10 cu o cameră, 35 cu două camere și 7 cu trei camere. Locurile de parcare propuse: 80, sub și supraterane.
În linii mari, pentru construirea blocului, Nicoliță va cheltui aproximativ 3,2 milioane de euro (600 euro pentru fiecare metru pătrat din cei 5.375 mp construiți) și va înregistra venituri de aproape 5,2 milioane de euro (1.200 euro pentru fiecare metru pătrat din cei 4.274 mp utili). Iată, deci, miza afacerii: un profit curat de 2 milioane de euro.

Acesta este adevăratul bloc de la adresa „Str. Oancea, nr. 20”, plăcuța de identificare demonstrând acest lucru. Furtul unei adrese într-o autorizație de construcție este o eroare de neconceput, n-are nicio explicație plauzibilă

Adresă falsă în autorizația de construcție
Prima problemă pe care au identificat-o locuitorii din zonă a fost atribuirea străzii și a numărului pentru acest imobil: Oancea 20. „Terenul în discuție pe care se va ridica acel bloc este situat la strada Han Tătar, nicidecum la Oancea. Nu are nici deschidere, nici măcar o latură lângă strada Oancea”, a afirmat Daniel Ștefan, unul dintre contestatarii proiectului.

Mai mult, vecinii susțin că mai există imobile situate la o adresă identică, Oancea 20. Într-adevăr, realitatea din teren confirmă spusele oamenilor. Lângă parcela în construcție, pe colț, la intersecția străzilor Oancea cu Han Tătar mai există un imobil, ridicat recent tot de Niculiță, care are aceeași adresă, Oancea 20. „A fost o parcelă mai mare. Am denumit-o pe prima Oancea 20 și așa a rămas și aici. Însă, după ce termin și fac intabularea, schimbăm pe Han Tătar”, a spus Niculiță pentru REPORTER DE IAȘI.

Mai este un bloc vechi de 35 de ani cu aceeași adresă: Oancea 20
Explicația poate fi plauzibilă. Însă, pe strada Oancea, la vreo 200 de metri în interiorul cartierului, există un alt bloc de patru etaje cu indicativul 353, scara A, construit în anii ’80, care are fix aceeași adresă, Oancea 20.

Așadar, Daniel Niculiță construiește acum un bloc la Oancea 20, însă mai sunt alte două blocuri, unul al lui și unul făcut de comuniști, care au aceeași adresă.

Locatarii din zonă nu cred în coincidențe și argumentează: „Au dat de la bun început adresa asta, Oancea 20, deoarece există o hotărâre de Consiliu Local de la sfâșitul anilor ’90 care vorbește despre faptul că terenurile de pe strada Han Tătar, acolo unde se va face blocul, sunt instabile. Au schimbat adresa, tocmai ca să ascundă faptul că pe terenul în cauză nu se poate construi un bloc atât de mare”.

Blocul de lângă șantierul lui Niculiță e pe strada Han Tătar, nr. 14, unde are și acesta deschidere. Între construcția lui Niculiță și strada Oancea nu există nicio legătură. Vedeți din imagine cât de aproape va fi blocul nou de cel existent deja

Terenul lui Niculiță, interzis pentru construcții încă din 1998
Hotărârea de Consiliu Local numărul 97 din 1998 se referă la „stabilirea zonelor supuse fenomenului de alunecare de teren din municipiul Iaşi şi a măsurilor ce trebuiesc luate în vederea protejării, consolidării şi întreţinerii versanţilor cuprinşi în aceste zone”.

La articolul 1, la zonele supuse fenomenului de alunecare de teren, la poziția 11 figurează și cartierul Tătărași și strada Han Tătar ca limită al unui astfel de perimetru. Printre altele, prin respectiva hotărâre se interzice ca pe terenurile supuse fenomenului de alunecare să se facă beciuri, terasări și excavări.

Adică, zic oamenii, terenul pe care face Niculiță acest bloc a fost mutat de pe Han Tătar pe Oancea ca să nu figureze într-o zonă cu risc de alunecare.

„Ce treabă am eu că mai există încă un număr 20 pe strada Oancea? Plus că, la un teren, numărul cadastral îl identifică, nu numărul civic”, a spus Niculiță.

Autorii PUG din 2015, încă nefinalizat, au menționat riscul de alunecări din strada Han Tătar

Comuniștii s-au oprit: versantul aluneca
Dincolo de înghesuială, de creșterea indicatorilor de trafic auto, a poluării, locuitorii de la blocurile de pe esplanada Oancea reclamă cel mai mult acest risc al alunecărilor de teren.

„În proiectul inițial, comuniștii prevăzuseră pentru acel colț de esplanadă încă două blocuri. Le-au ridicat pe primele și, când să le facă pe acestea ultime două, primul bloc s-a înclinat. Am vorbit cu ingineri și proiectanți de-atunci. Au stabilizat blocul și s-au oprit. Pe ultimele două nu le-au mai făcut”, a declarat Daniel Ștefan.
Practic, esplanda trebuia să se închidă ca un dreptunghi, cu două blocuri la colțul străzii Oancea cu Han Tătar. Exact ce face Niculiță acum: are un imobil cu cinci etaje pe colț, iar între acesta și scara C a blocului 362 de pe Han Tătar 14 mai ridică unul cu 7 etaje.

Clădiri cu amprentă mare și înălțime mică, pentru stabilizare
Teama de alunecări a constructorilor de dinainte de ’89 s-a tradus, susține Daniel Ștefan, în schimbarea planurilor pentru esplanada Oancea. Astfel, pe o schiță a Institutului de cercetare și proiectare ICPROM Iași, pe o parte din actualul teren pe care Niculiță ridică blocul, a fost desenată o dotare culturală.

„Acolo fusese gândit un fel de cămin cultural, iar vizavi, unde acum este spațiul verde, fusese conceput un cinematograf”, a afirmat Daniel Ștefan. Adică, în locul blocurilor cu 7-8 niveluri, clădiri cu amprentă mare la sol și înălțime mică, tocmai pentru a nu risca.

Proiectul ICPROM din anii ’80 prevedea o clădire cu amprentă mare la sol, dar cu un singur nivel, un fel de sală de spectacole, tocmai pentru că versantul nu suporta clădiri înalte

PUG-ul din 2015: „Risc major în pierderea stabilității versantului”

În al treilea rând, locuitorii susțin că mai există un factor de risc: numărul de chesoane proiectate pentru acest versant nu a fost realizat, iar cele care totuși au fost construite sunt colmatate. Argumentația locatarilor se sprijină pe un „Memoriu general de Urbanism”, parte a actualizării Planului Urbanistic General (PUG) din 2015, având ca proiectant general SC Search Corporation. PUG-ul nu a fost reactualizat nici până în zilele noastre, însă în respectivul memoriu, la pagina 143, este descrisă situația versantului Tătărași.

Iată ce se precizează în respectivul document: „Tătărași este un cartier vechi amplasat pe versantul cu același nume. În general, versantul nu s-a confruntat cu probleme deosebite, cu excepția părții sudice, situată în aval de str. Oancea.

Conform proiectului realizat în 1989, era prevăzută executarea a 25 de chesoane de asanare, dar au fost realizate doar 13. Descărcarea acestor chesoane trebuia realizată prin racorduri la rețeaua de canalizare a municipiului, în str. Miorița. Ulterior, lucrările au fost abandonate și nici până în prezent nu au fost terminate, cele menționate fiind singurele lucrări din zonă pentru asanarea versantului. Nefinalizarea acestor lucrări constituie un risc major în pierderea stabilității întregului ansamblu de locuințe, implicit a versantului”.

Și primul bloc construit de Niculiță pe Han Tătar are tot adresa „Strada Oancea, nr. 20”. Este al treilea bloc cu aceeași adresă!

Oamenii mai speră în sprijinul de la prefect
Ignorând toate aceste avertismente, Niculiță a trecut la etapa de construcție. „Nu fac două blocuri, fac doar unul. Nu fac 8 etaje, fac cu 7. Și, în plus, vom folosi piloți forați, 120 de incintă și 110 la bloc. Deci, în final, cu costuri mult mai mari, eu o să stabilizez acea zonă”, a spus Daniel Niculiță.
Locatarii din zonă au afirmat că încă încearcă să împiedice realizarea acestui imobil, petiționând instituțiile statului. Marius Bodea, deputat PNL, a avut, acum câteva zile, o întâlnire cu oamenii din cartier. „Practic, primarul orașului a semnat pentru distrugerea esplanadei Oancea”, a afirmat acesta.

Parlamentarul i-a înaintat o sesizare pe această temă prefectului Marian Șerbescu. „Aștept un raport de la Inspectoratul de Stat în Construcții”, a explicat Șerbescu.

Muncitorii s-au apucat de săpături, în ciuda contestațiilor locuitorilor din zonă. Niculiță spune că el „stabilizează dealul”

Se așteaptă inspecția ISC București
În cazul în care prefectul va ataca în contencios autorizația, așa cum s-a mai întâmplat în alte spețe, actul va fi automat suspendat, iar constructorul va trebui să sisteze lucrările până la finalizarea judecății.
Mai nou, o modificare legislativă le permite prefecților să anuleze ei înșiși autorizațiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale. Pentru o astfel de decizie, prefecții trebuie să aibă concluziile unei activități de control a Inspectoratului de Stat în Construcții.

„Noua lege sancționează mai facil abuzurile imobiliare și le permite cetățenilor să facă sesizări direct la prefect, care poate dispune anularea autorizaţiilor de construire emise cu încălcarea prevederilor legale, fără ca aceștia să mai apeleze la instanță. Legea creează astfel cadrul stopării de îndată a lucrărilor la construcțiile aprobate de Primărie, cu încălcarea legii, iar cei afectați nu mai sunt nevoiți să aștepte și ani de zile, prin instanțe, o soluție favorabilă”, a precizat Bodea.

Article image
Daniel Niculiță a mințit în instanță la blocul ilegal din Oancea: a promis parcare pe terenul pe care acum a scos autorizație pentru încă două blocuri. Este exemplul tipic de ocolit legea la nesfârșit: nu respecți autorizația, promiți corectarea pe alt amplasament, acolo faci alte blocuri și tot așa... O armată de funcționari din Primărie au acoperit ilegalitatea: i-au semnat Recepția deși nu făcuse parcări la subsol, apoi ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 17 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: