fbpx
 
Managerul Eva (stânga) și președintele CJ Maricel Popa (dreapta), cel care a alocat un milion de euro de la bugetul județean, au prezentat aparatul Mazor X ca „unic în lume”. Stă nefolosit Managerul Eva (stânga) și președintele CJ Maricel Popa (dreapta), cel care a alocat un milion de euro de la bugetul județean, au prezentat aparatul Mazor X ca „unic în lume”. Stă nefolosit

Poleiala de la Neuro: aparate de milioane de euro cu medici care nu știu să le folosească. CV-uri albe în ultimii 10 ani


Dotările anunțate cu emfază constau în aparatură extrem de scumpă care stă nefolosită. Medicii de la Neuro nu țin pasul cu tehnologia: nu fac stagii de pregătire în străinătate, nu au certificări confirmate internațional, nu sunt rodați și nu prezintă siguranță în practică. La modul real, aparatele cu care Eva se mândrește stau nefolosite: s-au făcut intervenții demo, apoi s-au pus husele. Managerul anunță un Centru de Excelență, mândria neurochirurgiei românești, dar propaganda e de tip nord-coreean: pentru pacienți, aparatura neexploatată optim ajunge factor de risc

Managerul spune că în spitalul pe care îl conduce „se operează ca la Viena", dar pentru mulți pacienți spitalul a fost, în mod paradoxal, „ultimul drum". Trei situații absolut halucinante la Neuro:
1) Ca să folosească aparatura modernă, personalul trebuie să se afle în grațiile managerului
2) Echipamentele de milioane de euro achiziționate recent zac nefolosite
3) Doctorii care totuși utilizează noile dotări o fac fără a avea pregătirea necesară, însemnând stagii sau burse.
Eva se crede amiralul medicinii românești
De 10 ani în funcția de manager la Neuro, dr. Lucian Eva are ambiția de a transforma unitatea medicală într-una reper. Iată ce a spus Eva în „cuvântul înainte” al unei cărți de prezentare a Spitalului „Oblu”, volum datat octombrie 2019:

„Vom reuși să navigăm spre Lumea Nouă a Neuroexcelenței? Cred că am reușit! Cred că am reușit chiar să devenim Nava Amiral a neurochirurgiei românești!”.

Aceasta ar fi concluzia lui Eva după 10 de când este manager și după ce, mai ales în ultima perioadă, a făcut achiziții de aparatură și echipamente moderne care au costat milioane de euro.

Medicii de la Neuro folosesc roboții fără a avea minim 2 ani de pregătire specială, condiție impusă în Occident. Multă imagine, practică mai puțin

Aparatul unic în lume, folosit doar demonstrativ
Surse medicale au susținut pentru REPORTER DE IAȘI că prezentările lui Eva sunt de fațadă, simplă poleială. Aparatura există, însă nu e folosită.
1) Mazor X, un robot spinal, a fost prezentat, în ianurie 2019, ca un model unic în lume și care a ajuns la Iași. Costurile achiziției au fost de 1,2 milioane de euro fiind suportate de la bugetul Consiliului Județean.

Pe 19 februarie, Sorina Pintea, pe-atunci ministru al Sănătății, a asistat la prima intervenție chirurgicală realizată cu Mazor X. Operația a durat două ore, pacientul fiind un bărbat de 40 de ani cu o fractură de coloană vertebrală. Medicii Lucian Eva (manager), Cezar Popescu (fostul director medical) și Bogdan Costăchescu au fost asistați de doi bioingineri, patru asistenți și trei ingineri din SUA și Israel. „Opt șuruburi, patru sus și patru jos mai sub nivelul de fractură, prin niște incizii mici de aproximativ un centimetru și cu o tijă din titan care se introduce pe sub piele”, a explicat Eva în ce a constat intervenția. Practic, robotul este un instrument de ghidare a șuruburilor introduse pe vertebrele coloanei.
În realitate, a spus o sursă sub protecția anonimatului, robotul a fost folosit doar demonstrativ, la vizita demnitarilor. Apoi nu a mai fost utilizat. „Există două probleme aici. Pe de o parte, costurile mari ale kitului (consumabile) însemnând șuruburi și tije ce pot duce o operație peste 1.000 de euro. Pe de altă parte, medicii nu au parcurs perioade de stagii pentru a-l putea utiliza”, a explicat medicul.

Nimeni nu știe să lucreze
2) Sistemul de neuronavigație Stealth Station 7, cumpărat acum câțiva ani, ar fi foarte util, putând fi folosit în intervențiile chirurgicale care necesită nivel mare de acuratețe. „Când a fost luat, nu știa nimeni să lucreze pe el. Folosit foarte rar”, a spus sursa. În plus, recent a fost înlocuit cu un alt echipament, Neuronavigația S8, luat anul acesta, și care nu este folosit.
3) Două endoscoape, unul de bază pentru craniu și celălalt pentru hernia de disc, ambele folosite rar și cu riscuri pentru că medicii nu au pregătirea necesară.
4) Un RMN de 1,5 Tesla al cărui cost a fost de aproximativ 1 milion de dolari, după ce anterior a fost achiziționat unul mai slab de 0,4 Tesla. „De ce nu s-a cumpărat de la bun început cel performant de 1,5 Tesla? În al doilea rând, noul RMN este folosit doar de Eva și de cine vrea el. Gravidele, copiii și urgențele nu au acces la acest RMN”, a precizat medicul.
5) Sistemul O-Arm 2, de diagnostic intraoperator este utilizat în mod constant înainte, în timpul și după intervenția neurochirurgicală, datorită multiplelor fațete de vizualizare a leziunilor neurochirurgicale (în 360 de grade). Asta în teorie pentru că, în practică, a spus sursa medicală, acest echipament nu este utilizat. Cumpărat cu 1 milion de euro, îndeplinește cam aceleași funcții ca cele două aparate C Arm pe care spitalul le avea deja.
6) Tot la Neuro a fost cumpărat un sistem angiografic de ultimă generație. „Există un medic calificat pentru a-l utiliza, însă deocamdată îl folosește pe cel vechi”, a afirmat sursa. Costul noului angiograf a fost de 1,5 milioane de euro și a fost suportat de la bugetul Consiliului Județean. „Echipamentul neurointervențional Bi-Plan Infinix-i asigură calitatea optimă a imaginii, necesară în neurochirurgia intervențională”, a fost prezentarea făcută de conducerea spitalului.

Acuzație gravă din interiorul spitalului: RMN-ul este folosit selectiv, mai ales după-amiaza, pacientele însărcinate și copiii fiind supuși la radiografii cu risc ridicat de iradiere

Specializările trebuie făcute „afară”, dar nu pleacă nimeni
În concluzie, echipamente scumpe, moderne și valoroase pentru actul medical stau nefolosite în cea mai mare parte a timpului sau sunt utilizate numai de manager și de apropiații săi.

Sursa medicală a afirmat că s-a pus căruța înaintea cailor: „Ordinea firească era alta: medicii să lucreze pe astfel de echipamente în spitale din UE ori SUA, să capete acolo experiență. Apoi să se întoarcă acasă cu acreditări din partea spitalelor gazdă și să propună achiziționarea roboților. Or, noi avem aparatura, dar n-are cine să o folosească”.
Stagiile pentru pregătirea medicilor în a folosi echipamentele înseamnă săptămâni și luni de teorie, observație în sală, execuție cu îndrumători și abia apoi operații singuri. „Eva, Popescu, Turliuc, Iordache, Dabija, Căilean și Acsinte sunt câteva nume de medici care ar trebui să folosească aceste echipamente sau parte dintre ele. Însă niciunul nu are pregătirea necesară. CV-urile lor nu arată că ar fi urmat recent astfel de stagii”, a precizat sursa.

CV-urile prezintă pete albe
Spre exemplu, în cartea de prezentare publicată în octombrie 2019, Lucian Eva și-a trecut CV-ul. La secțiunea „educație și formare”, Eva a notat ultima acțiune în 2017, o participare la un congres la Bruxelles, iar la „aptitudini și competențe”, tot din 2017, o „competență în imagistică intraoperatorie în Neurochirurgie și Chirurgie Spinală – Sistemul ORM-2”.
Nici ceilalți medici nu au, în CV-urile de pe site-ul spitalului, trecute stagiile sau bursele care să ateste că pot folosi noile aparate. „Unele CV-uri de pe site poate nu au fost actualizate, însă vă spun că pe aceste echipamente cumpărate recent nu avem medici care să fi făcut stagii”, a declarat medicul-sursă.

Noul angiograf a costat 1,5 milioane de euro, dar medicul specialist îl folosește deocamdată pe cel vechi

Eva cheltuie și face propagandă
Dar managerul Lucian Eva are în plan alte achiziții și amenajări spectaculoase: înfiinţarea unui Centru de Neuroexcelenţă la Iaşi. Acest lucru ar presupune edificarea unei noi construcții, în curtea spitalului, cu o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, două săli de operaţie dotate ultramodern, tehnologie pentru radioterapie modernă, un bazin şi echipamente robotizate pentru efectuarea de proceduri de recuperare în afecţiunile neurochirurgicale şi neurologice. „Iaşul are nevoie de un astfel de centru care reprezintă încă un pas în evoluţia pe care ne-o dorim pentru neurochirurgia ieşeană”, a spus dr. Lucian Eva, citat de Ziarul de Iași în octombrie anul trecut.

Studiu de caz: pacient mort cu o banală hernie de disc

Anul trecut, o femeie a murit de hemoragie abdominală imediat după o operație de hernie de disc realizată de dr. Cezar Popescu. Legiștii au spus că femeia avea anevrism la aorta abdominală, dar fără a prezenta probe. Suspiciunea este că medicul ar fi secționat accidental aorta, folosind ca tehnică operația endoscopică, cu noua aparatură, în dauna celei clasice, cu bisturiul. În această speță, este înregistrat un dosar atât la Colegiul Medicilor cât și la Parchet.



Spitalul are o capelă ca o catedrală în miniatură

Lângă birourile de conducere, la parterul Neuro, a fost amenajată și o capelă la care se pot ruga bolnavii sau personalul medical. „Făcută fastuos, la nivel mare, stilul lui Eva”, a spus un angajat din interior. Managerul n-a vrut să vorbească despre capelă. „Întrebați-l pe preot. Eu sunt catolic, dar respect toate confesiunile”, a spus Eva.

Article image
Directorul de la Neuro se pune singur în 10 gărzi pe lună, care îi dublează salariul. Deține un adevărat record la nivelul orașului: face gardă de 24 de ore la fiecare 3 zile. Își alege linia cea mai ușoară, în care e cel mai puțin solicitat. E medicul cu cel mai mare salariu din Iași: 25.000 de lei net/lună. Ia decizii în interes personal, transformând spitalul în moșia sa proprie. Caz unic printre managerii de spitale. L...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Iulie 2019

Article image
O femeie moare de hemoragie abdominală imediat după o operație de hernie de disc realizată de dr. Cezar Popescu. Legiștii spun că femeia avea anevrism la aorta abdominală, dar fără a prezenta probe, ruperea vasului producându-se, nefast, exact în momentul intervenției chirurgicale. Suspiciunea este că medicul a secționat accidental aorta. Necropsia a fost realizată abia după 9 luni! Nimeni nu vrea să rezolve acest caz. Două...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: