fbpx
 
Sursa Foto: Sport Pictures Sursa Foto: Sport Pictures

Pedeapsa lui Becali la Iași: Executorul vinde mașinile și vilele familiei pentru falimentul de 60 milioane de la Avicola


Cei mai apropiați membri ai familiei patronului FCSB riscă să rămână fără câteva milioane de euro din cauza falimentului firmei Avicola pe care George Becali o deține la Iași. Lichidatorul societății a depus la judecătorul sindic o acțiune în care arată că familia lui Becali a pus la cale tot felul de inginerii financiare la Avicola și că, în contul datoriilor firmei, trebuie să li se vândă bunurile personale.

Familia latifundiarului, în vizor

Vineri, 29 noiembrie, Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL a depus la Tribunal o acțiune în care solicită „Angajarea răspunderii conform art.138 din Legea 85/2006” pentru Corneliu Roșu, Dumitru Becali, Hristu Becali, Vasile Afilipoaie, Vasile Geambazi, Aurora Alexandru, Ofelia Mocanu, Mihai Lucian Becali și Gheorghe (altul decât George) Becali. Toți au fost implicați în administrarea producătorului ieșean de ouă și carne de pui Avicola, societatea cumpărata în 2004 de George Becali de la o firmă din Comănești.  

Acest articol 138 prevede că „La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societății sau de conducere, precum și de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvență a debitorului”. Cu alte cuvinte, pentru că au condus firma cu rea-credință, acestora li se poate scoate la licitație propriile averi: case, mașini, terenuri etc.

Lista posibilelor nereguli

Vânzarea are loc în cazul în care se dovedește că acești membri ai organelor de conducere au comis una dintre următoarele abateri:

au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;

au făcut acte de comerț în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice,

au dispus, în interes personal, continuarea unei activități care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăți;

au ținut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ținut contabilitatea în conformitate cu legea;

au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;

au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăți;

în luna precedentă încetării plăților, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferință unui creditor, în dauna celorlalți creditori.

Procesul intentat de Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL nu a primit, încă, termen de judecată.

Datorii de 67 de milioane de lei

Roșu, Afilipoaie și Ofelia Mocanu făceau parte din echipa ieșeană care administra firma, în timp ce restul erau parte a familiei celui care a devenit cunoscut după ce a preluat echipa Steaua, acum FCSB.

Afacerile nu au mers bine decât puțină vreme: în 2010, Avicola a intrat în insolvență, iar, în 2015, în faliment. Ultima măsură prevede lichidarea societății și dizolvarea ei, inclusiv prin radierea din Registrul Comerțului.

În cei nouă ani de la declanșarea insolvenței, lichidatorul a organizat zeci de licitații pentru vânzarea fermelor din Lețcani ale firmei, precum și pentru diferite alte bunuri. Acest lucru a avut succes doar în parte și la prețuri mai mici decât cele stabilite de evaluatori. Astfel, doar o parte dintre datoriile de circa 67 de milioane de lei au putut fi achitate.

Conflict Becali-lichidator

Pe lista celor mai importanți creditori ai Avicola se află Banca Comercială Carpatica, Direcţia Finanţelor Publice Iaşi, societatea Provimi România din Craiova și George Becali însuși. Cel din urmă a susținut că, în perioada 2004-2010, a împrumutat firma cu zeci de milioane de lei pe care îi dorește înapoi.  

Situația acestui împrumut a declanșat primul „frecuș” dintre George Becali și lichidator, ultimul punând sub semnul întrebării veridicitatea faptelor. În replică, în 2017, Becali a cerut judecătorului sindic să îl schimbe pe lichidator, dar solicitarea a fost respinsă.

Cel mai recent termen al procesului de faliment a fost pe 23 octombrie, când s-a amânat cauza pentru 5 februarie 2020, fără citarea părţilor, pentru continuarea procedurii.

În ceea ce privește procesul de „angajarea răspunderii” este de precizat că, în majoritatea cazurilor, la Iași, judecătorul sindic a respins astfel de acțiuni, dar au fost și surprize, oameni de afaceri de top trezindu-se în situația de a le fi vândute bunurile personale pentru îndestularea creditorilor.

Există și un dosar penal

Și Sindicatul din Avicola vrea să îi pună la plată, dar penală, pe cei din familia Becali, pe care îi consideră vinovați pentru prăbușirea afacerii. Astfel, în 2014, Sindicatul Independent Încrederea, prin reprezentant Paul Patraș, a depus plângere penală împotriva mai multor șefi din societate, de data aceasta pe listă apărând și George Becali însuși.

La sfârșitul lui 2018, procurorii au clasat cazul, dar sindicatul a contestat soluția la instanță, iar pe 11 octombrie 2019, un complet a decis retrimiterea dosarului la Parchet pentru a se completa urmărirea penală. Pe lista intimaților din acest dosar se află George Becali, precum și o parte dintre cei aflați și pe lista lichdatorului:  Roşu Corneliu, Becali Lucian Mihai, Mocanu Ofelia, Becali Gheorghe, Becali Hristu, Geambazi Vasile, Afilipoaie Vasile.

Din nou pe lista suspecților DNA

Nu este singura veste proastă din ultimele săptămâni pentru Becali. El și unul dintre pârâții din dosarul de angajarea răspunderii de la Iași, nepotul său Vasile Geambazi (la un moment dat, patronul din acte al FCSB), tocmai au devenit suspecți într-un dosar al DNA în care procurorii îi acuză de spălare de bani în peroada 2014-2019. Astfel, pentru un teren care nu mai putea fi retrocedat, Becali și Geambazi (foto jos) ar fi primit despăgubiri supraevaluate cu suma de 184,8 milioane de lei de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

„Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, au transmis procurorii într-un comunicat din 19 noiembrie 2019.

„Latifundiarul din Pipera” a mai avut probleme cu legea: a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru coruperea unor înalți funcționari publici în scopul facilitării unui schimb de terenuri și tot la 3 ani cu executare pentru dare de mită și fals într-un dosar de corupere a unor fotbaliști. Anterior, primise tot 3 ani, dar cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat de lipsire ilegală de libertate. Becali a stat în pușcărie între mai 2013 și aprilie 2015.     

Averea șefului

Conform topurilor revistelor de specialitate, averea lui Becali s-ar situa în jurul a 500 de milioane de euro, el aflându-se printre cei mai bogați zece români. Pe de altă parte, în cea mai recentă declarație de avere, semnată în 2012, în calitate de deputat, Becali menționa suprafețe de teren în Voluntari: 205 hectare teren agricol, 22 de hectare de pădure și 12 hectare de teren extravilan, Otopeni (10 hectare), Balotești (25 hectare), Pitești (100 hectare). El enumtrase atunci și cele 85,7% din acțiunile de la SC Avicola Iași SA, în valoare de 25.064.765 de lei.

Avicola apărea din nou și la împrumuturi acordate (26,2 milioane de lei), alături de FC Steaua SA (45.000.000 de lei), Viorel Tudorache (2.600.000 de euro), Horia Culcescu (18.000.000 de euro), Costel Bucur (5.300.000 de euro), Teia Sponte (3.000.000 de euro), Gheorghe Goga (800.000 de euro), Vasile Geambazi (18.000.000 de euro), Aurelian Constantin (1.000.000 de euro).

Article image
O mare cumpănă pe capul solistului trupei Direcția 5, Marian Ionescu. Anul trecut, Fiscul i-a verificat conturile pe doi ani și a găsit 1,4 milioane de lei bani negri. Inspectorii i-au calculat impozite de 525.000 de lei pentru această sumă și au depus plângere penală împotriva sa pentru evaziune fiscală.
Autor cristi tanasa Anchete 08 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30