fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Așa arată clădirea ridicată de la zero pe autorizația consolidării unei case vechi. Are două etaje în plus Așa arată clădirea ridicată de la zero pe autorizația consolidării unei case vechi. Are două etaje în plus

Monstrul fără autorizație din Râpa Galbenă e gata! Cine mai respectă legea în Iași e fraier


* Pila lui Tomorug și-a făcut un bloc pe o autorizație de consolidare, recompartimentare a unei case existente
* A demolat-o și a construit un mastodont în loc
* Chirica și Poliția Locală știau, dar n-au oprit lucrările, deși au avut un an la dispoziție
* Simionese a preluat Coninstal de la directorul tehnic al Primăriei – are imunitate
* Dacă scotea autorizație de bloc, pierdea trei ani. Așa, riscă o amendă, apoi va intra în legalitate
* Importanța este că așa ar putea proceda toți oamenii din Iași: nimeni să nu mai respecte legea, toți să aibă pile la Primărie
* Consilierul local Vlad Nedelcu, partenerul de petreceri al primarului, a făcut exact la fel: a construit un hotel pe aprobarea unei vechi case și a scutit doi ani de alergătură. Acum are plângere la Poliție, dar va scăpa cu o simplă amendă
* Tupeul din Iași are o constantă: grupul privilegiaților din jurul lui Mihai Chirica

Șmecherii din imobiliare cu pile la vârful Primăriei Iași fentează legea cu mare ușurință. În trei spețe documentate de REPORTER DE IAȘI au fost edificate trei clădiri având ca paravan niște avize pentru consolidare, reparații sau recompartimentare.

Cel mai revoltător caz e cel de pe strada Fătu. Dezvoltatorul a ras respectiva casă de pe fața pământului și a făcut o alta, imensă, care depășește toate cotele celei vechi. „Vă dau în judecată”, a fost reacția lui Daniel Simionese, proprietarul. Politica pumnului în gura presei și a vecinilor.

A demolat complet casa pe care trebuia să o consolideze
Pe strada Fătu nr. 8, acum se lucrează la un imobil ridicat deja scheletic. Are un demisol sau parter – e greu de spus – și alte două niveluri plus o mansardă pe jumătate din construcție. La clădirea cu structura din beton, cu BCA și cărămidă la mansardă, cu acoperiș, dar încă fără geamuri, lucrările au avansat în ritm alert.

În iulie 2018, Primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru „consolidare, recompartimentare construcție existentă pe teren proprietate”. În februarie acest an, lui Daniel Simionese, beneficiarul investiției, i-a fost eliberată autorizația tot pentru consolidare și recompartimentare. În aprilie, vechea casă a fost complet demolată. Iar de atunci și până acum, s-a lucrat la noua construcție.

Foto-document: casa veche „consolidată și recompartimentată” a fost de fapt culcată la pământ, iar din cărămizi mai puteai face cel mult un beci

ISC, arhitect-șef, Poliția Locală au girat ilegalitatea
Maria Giugulă, vecina de la nord, este exasperată de desfășurarea evenimentelor. „M-am îmbolnăvit. E atâta nedreptate”, a spus ea. Femeia își dăduse acordul pentru consolidarea clădirii vecine și, în schimb, s-a trezit cu un bloc în fața geamurilor sale. „Clădirea e enormă, mult mai mare decât cea inițială, și ca înălțime și ca amprentă la sol”, a explicat ea.

A făcut petiții peste tot, la toate instituțiile care ar fi putut interveni: Inspectoratul de Stat în Construcții, la arhitectul șef al Primăriei, de vreo trei ori la Poliția Locală. Toți i-au spus că nu e nimic în neregulă. Acum, ultima soluție, a acționat în instanță.

A trecut cu șenilele peste lege
Un specialist în Urbanism contactat de REPORTER DE IAȘI a afirmat că ilegalitatea se vede din avion. „În primul rând, a dispărut complet vechea clădire pentru care s-a dat consolidare și recompartimentare. Și nu mai există fizic deoarece au demolat-o ei. În mod normal, pașii legali ar fi fost: obținerea autorizației de demolare, realizarea PUZ-ului cu tot ce implică acesta, abia apoi emiterea unei autorizații de construire pentru un nou imobil”, a afirmat expertul.

Panoul de pe șantier spune clar: „Consolidare, recompartimentare construcție existentă”. O minciună, s-a făcut o clădire nouă, de la zero, de două ori mai mare. Fără PUZ și fără aviz de Zonă Protejată, în centrul Iașului. Consecințele sunt penale

Acesta, sub rezerva anonimatului, a explicat și de ce noua construcție a fost camuflată sub acțiunea de consolidare și recompartimentare. „Pe de o parte, pentru realizarea PUZ ar fi avut nevoie de acordul vecinilor, ceea ce ar fi fost problematic. Pe de altă parte, toate aceste autorizări – demolare, PUZ, construire – ar fi însemnat, cu tot cu pile, timp mult pierdut”, a precizat acesta.

Șeful Poliției Locale o scaldă
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au trimis lui Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, o fotografie cu construcția de-acum și una cu casa veche, dinainte de demolare. „Din fotografii nu pot spune ceva. Trebuie verificat de către specialiști. Eu, Liviu Zanfirescu, nu pot să-mi permit să-mi dau cu presupusul după niște fotografii. Trebuie verificare la fața locului. După aceea, se poate prezenta o concluzie”, a declarat Zanfirescu.

Membru în Comisia de Urbanism: o scaldă și el

Unul dintre membrii Comisiei de Urbanism a dat un răspuns evaziv. „Eu ca membru în Comisia de Urbanism nu am atribuții legate de emiterea autorizației de construire, care este apanajul strict al serviciului urbanism al Primăriei Iași. Ca opinie personală, dacă nu se depășește amprenta inițială a  clădirii și nici înălțimea inițială la CTN, poate fi făcută consolidare și recompartimentare. Dacă sunt depășiti unul dintre acești indicatori, atunci cred că ar fi necesară autorizație de construire pentru extindere sau mansardare”, a afirmat Ciprian Bostan, consilier local PNL și membru în Comisia de Urbanism a CL.

Simionese (medalion) a preluat, în acte, firma Coninstal, controlată de Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei Iași

Simionese, un privilegiat conectat la vârful Primăriei
Dezvoltatorul Daniel Simionese își vede liniștit de treabă, ignorând și vecinii și presa. „Scrieți ce vreți, oricum vă dau în judecată”, a fost singura reacție a lui Simionese, contactat de REPORTER DE IAȘI.
Acest Simionese este conexat cu persoane de la vârful Primăriei. Simionese este acționar în firma Coninstal, societate cu următoarele trei legături:
1) Consinstal a avut în ultimii ani mai multe lucrări de construcții la școli și grădinițe, investiții finanțate de Primăria Iași
2) Daniel Simionese, care este expert contabil, a intrat în acționariatul Coninstal în 2017 în locul Paulei Vornicu (membru PSD), o apropiată a lui Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei Iași
3) Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au dezvăluit, în aprilie 2019, că Dumitru Tomorug deține două vile imense în satul Dorobanț din comuna Aroneanu, case la a căror finalizare se lucra în această primăvară. La momentul respectiv, al documentării acelui material de presă, jurnaliștii au fotografiat în fața caselor lui Tomorug o dubă Dacia Logan cu numărul de înmatriculare IS-06-NIR, înmatriculată pe Coninstal. Mai mult, autoturismul avea pe bord un tichet cu inscripția „acces parcare” emis de Primărie fix pentru acel număr de înmatriculare

O mașină Coninstal era parcată astă vară la cele două vile pe care Dumitru Tomorug și le-a amenajat la Dorobanți. Mașina beneficia de permis de parcare gratuit, eliberat de Primăria Iași

Dublă măsură, corupție, bunul plac
Ca o concluzie pe acest subiect: un individ conectat cu directorul tehnic al Primăriei ridică acum o clădire cu demisol, două niveluri și mansardă. Iar singurul act oficial pentru această investiție este o autorizație emisă de Primărie pentru consolidarea și recompartimentarea vechiului imobil. Care nu mai există, a fost complet demolat. Față de casa bătrânească care era acolo, noua clădire are în plus cel puțin un nivel.
Primăria Iași a demolat, într-o acțiune de forță, paravanul de plastic al unei bătrâne care construise, fără autorizație, o scară exterioară la casă. În cazul Simionese, Mihai Chirica a fost total vid.

Casa inițială, pe care a demolat-o Daniel Simionese, avea doar parter și un singur etaj parțial. Acum are demisol, parter, două etaje și mansardă. Și nu mai e deloc casa veche

Aceeași schemă la patronul Autocenter
Cazul de pe strada Fătu nu este unul izolat. REPORTER DE IAȘI a identificat în ultimele luni cel puțin două cazuri asemănătoare.
Astfel, Angel Lăzărescu, patronul de la Autocenter, a cumpărat fostul Acaju de pe strada Sf. Sava, o casă veche. A scos doar o autorizație de consolidare, după care a făcut deasupra, peste vechea clădire, un P+1 cu garsoniere de închiriat.

Procedură mult mai simplă, pentru că avea nevoie de întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și autorizație de construire într-o zonă extrem de aglomerată. În plus, dosarul de edificare a noii construcții ar fi trebuit să treacă, obligatoriu, pe la Comisia de Monumente.
Nedelcu, prietenul de petreceri al primarului

Consilierul local Vlad Nedelcu (PSD) a cumpărat o clădire în centrul orașului, pe strada 14 decembrie 1989 la nr. 7. Alesul local a luat autorizaţie de reparații/recompartimentare, dar a dărâmat construcția şi a ridicat una nouă.

Primăria a ignorat total faptul că specialiştii au spus că Nedelcu se situează total în afara legii și că ar fi avut nevoie de aprobarea unui PUZ, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi au știut despre şantier, dar nu l-au controlat.

Article image
În câte vieți v-ați putea face două vile, fiecare de câte 200 mp? Dumitru Tomorug e mai capabil, i-a luat doar câțiva ani. În 2014, când cumpăra casele cu tot cu teren, avea doar 1.000 de euro salariu. De cinci ani minte în declarația de avere: spune că are două case de doar 78 mp fiecare. E atât de naiv încât declară doar amprenta la sol. Și a declarat doar o parte din creditul la bancă. El spune că nu vinde a doua vilă, l...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Aprilie 2019

Article image
Consilierul local Vlad Nedelcu a cumpărat o clădire, a luat autorizaţie de REPARAŢII, dar a dărâmat-o şi a ridicat o CONSTRUCŢIE NOUĂ. Specialiştii spun că este total în afara legii: Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi ştiu despre şantier, dar...
Autor Reporter Online Anchete 01 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac