fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Marcovici (stânga), discuții pline de aluzii sexuale la adresa Mariei S. (dreapta) Marcovici (stânga), discuții pline de aluzii sexuale la adresa Mariei S. (dreapta)

EL TENOR ȘI EA MINORĂ. Secretarul de stat Marcovici către fata din Corul Copiilor: „Să vii la mine fără ruj și fără coadă”


Fostul director al Operei Naționale Iași, Cosmin Marcovici (48 de ani), actual secretar de stat la Ministerul Culturii, a întins buzele să o sărute pe gură pe una din membrele Corului Junior. Fata i-a dat doar obrazul, iar în seara aceea directorul a abordat-o pe chat-ul Facebook. Așa a început „idila”. Eleva avea atunci 17 ani și 6 luni. Marcovici i-a spus: „Acum ești numai bună. Apoi îmbătrânești”. I-a cerut să vină la el în birou cu părul despletit, adică „ești fata deșteaptă”. El o chema „la o bere”, ea îi spunea că are de dat Bacul. Cum tânăra n-a cedat avansurilor, directorul Operei s-a răzbunat, țipând la ea în fața asistenței. Dosarul a ajuns la Parchet, cu acuzația de hărțuire sexuală a unei minore. Dincolo de aspectul penal, discuția este dacă societatea tolerează aceste derapaje la un membru al Guvernului.

Înalt oficial al Guvernului Orban, în centrul unui scandal cu tentă intimă. Tenorul Cosmin Marcovici, actual secretar de stat în Ministerul Culturii, este acuzat că ar fi flirtat cu o copilă din corul Juniorii Operei. Faptele s-ar fi petrecut la finalul anului 2016 – începutul anului 2017, când Marcovici îndeplinea funcția de manager interimar al Operei Iași, iar fata, Maria S., care avea atunci doar 17 ani, era colaborator permanent la Juniorii Operei.

În această speță există chiar un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Pe scurt, fata susține că, în noaptea de Revelion 2016-2017, Marcovici ar fi încercat să o sărute. Ulterior, bărbatul ar fi inițiat discuții pe messengerul de la Facebook cu fel de fel de apropouri în notă intimă. Actualul secretat de stat spune că ”nu s-a întâmplat nimic în afara limitelor normale de colaborare”.
„Mi-a spus că acum sunt numai bună”
În ianuarie 2018, fata, a cărei identitate o vom proteja și pe care o vom numi Maria S., s-a adresat, în scris, conducerii Operei Naționale Române Iași (ONRI), poziție în care revenise Beatrice Rancea. La data respectivă, Marcovici ocupa poziția secundă, cea de director general adjunct artistic.

Iată ce a susținut Maria S.: „În seara de 31 decembrie 2016, mă aflam la concertul de Anul Nou din fața Palatului Culturii din Iași împreună cu o colegă, unde printre alte formații cânta și formația domnului Marcovici, formația «Karma».

După concert, domnul Marcovici a venit la grupul nostru, s-a îndreptat către mine și a întins buzele dorind să mă sărute. În acel moment am întins obrazul, ferindu-mi fața, fiind clară intenția domnului Marcovici de a mă săruta pe buze. I-am spus că am 17 ani, și el e mult mai mare, căsătorit și nu pot da curs unor astfel de propuneri. El a râs și mi-a spus că mai am un pic și sunt bătrână, și că acum sunt numai bună. Am rămas stupefiată, iar după plecarea lui, colega mea mi-a spus că așa e el, cu foarte multe fetițe procedează la fel”.

Tânăra se pregătește de mică să devină soprană. În prezent este studentă la Conservatorul din Cluj

„Să vin «fără ruj și fără coadă»” în birou

Fata, care din 2011 și până în 2016, a fost colaborator permanent în corul de copii Juniorii Operei, a afirmat că, a doua zi după incident, a fost contactată de Marcovici. „Pe 1 ianuarie, domnul Marcovici m-a contactat prin aplicația facebook messenger, certându-mă «cum de îmi permit să îi întorc LUI obrazul, când vrea să mă sărute». I-am replicat că nu mi se pare potrivită atitudinea lui, și că eu acasă așa am fost crescută, să nu dau curs unui astfel de comportament”, a mai arătat Maria S..
Discuțiile dintre cei doi au mai continuat pe Facebook, însă în zona profesională. Într-una dintre convorbiri, fata l-a întrebat pe Marcovici ce examene sau teste ar trebui să dea pentru a rămâne colaborator al Operei. „Dumnealui mi-a replicat că mă așteaptă în biroul managerial, dar a specificat să vin «fără ruj și fără coadă». Nu am înțeles la ce se referă, dar mi-a spus că «Sigur voi înțelege, căci sunt fată deșteaptă». Apoi a schimbat cursul discuției și m-a întrebat când îi dau o bere”, a menționat Maria S..
A țipat la ea
Un alt episod s-ar fi petrecut în martie 2017, când la Opera din Iași a avut loc un Master Class susținut de Bruna Baglioni, o cunoscută mezzosoprană de origine italiană. Iar Maria S. a vrut să fie ascultată de artista italiană. „Am fost programată într-o zi în care era repetiție generală la scenă, repetiție în care erau implicați majoritatea soliștilor și corul ONRI, de aceea am considerat oportun momentul de a merge să mă asculte doamna Baglioni într-o sală de repetiții, sală care era goală în acel moment”, a povestit Maria S..
După moment, tânăra i-a povestit unui coleg cum a decurs audiția. „(...) deodată a apărut domnul Marcovici, care a început să țipe foarte tare la mine: «Cum de îți permiți să intri în operă fără acordul meu și cine ți-a dat voie să faci audiție cu Bruna Baglioni?»”, a relatat Maria S. că s-ar fi petrecut.
Criticată pentru că „nu am acceptat să mă sărut cu el”
În finalul scrisorii adresate lui Beatrice Rancea, managerul ONRI, fata a tras propriile concluzii. „(...) Atitudinea lui este clar datorată faptului că nu am acceptat să mă sărut cu el și că nu am dat curs apoi invitațiilor ulterioare de mă duce în biroul managerial, nicidecum faptului că am făcut 10 minute o audiție, în condițiile în care înainte de episodul de pe 31 decembrie 2016, atât pe timpul manageriatului Dumneavoastră, cât și în timpul manageriatului interimar al domnului Marcovici, am studiat ore în șir aproape zilnic în sălile de studiu ale Operei Naționale Iași fără a fi nici un fel de probleme. Țin să vă reamintesc că, în momentul în care domnul Marcovici a început să mă agreseze verbal și în scris, aveam 17 ani, fiind deci minoră (...)”, a scris Maria S..
Și-a dat demisia din postul de director adjunct
Această notificare a intrat la ONRI pe 22 ianuarie 2018, iar fix o săptămână mai târziu, pe 29 ianuarie, Marcovici a demisionat.

„Dragii mei. Astăzi, 29.01.2018, mi-am prezentat DEMISIA din funcţia de Director General Adjunct al Operei Naţionale Române Iaşi. Mulţumesc colegilor pentru susţinere şi pentru toate lucrurile frumoase pe care le-am făcut cu ajutorul vostru. Va doresc în continuare tot binele din lume. Vă iubesc“, a scris Marcovici, la vremea respectivă, pe pagina sa de Facebook.

Surse din interiorul ONRI au susținut că există o legătură de cauzalitate între demisie și scandalul dintre Marcovici și tânăra Maria.

Rămâne de văzut câte zile va mai apărea numele lui Cosmin Marcovici pe site-ul Ministerului Culturii

Marcovici: „O răzbunare din partea cuiva nemulțumit de nominalizarea mea”

Cosmin Marcovici este tenor la ONRI din 1994. Din 2015, este și lector la Universitatea de Arte din Iași. În perioada 2016-2018, acesta a fost director general adjunct artistic al Operei ieșene, iar în perioada mai 2016-decembrie 2017, cât Rancea a fost plecată la București, la conducerea Operei de acolo, a îndeplinit funcția de manager interimar al Operei din Iași.

Din 12 decembrie anul trecut, Cosmin Marcovici a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii. Numirea lui Marcovici pe această poziție s-a făcut pe filieră PMP, tenorul fiind un apropiat al liderilor locali, Petru Movilă și Alin Aivănoaei, numirea unor membri de partid în poziții cheie fiind una din condițiile PMP pentru a susține Guvernul liberal.

REPORTER DE IAȘI l-a contactat în mai multe rânduri, telefonic, pentru a-i obține punctul de vedere legat de acest scandal. Marcovici a trimis redacției un scurt mesaj, prin email. „Nu am cunoștință despre nicio acuzație adusă mie. Nu am fost chemat până acum nici la Poliție și cu atât mai puțin la Parchet. Nu m-a informat nimeni că aș fi cercetat pentru asemenea acuzații. Însă, faptul că au apărut la puțină vreme după ce am fost numit secretar de stat este cât se poate de clar că este o răzbunare din partea cuiva nemulțumit de nominalizarea mea. Referitor la colaborarea cu dna S., nu am nimic de comentat. Nu s-a întâmplat nimic în afara limitelor normale de colaborare”, a precizat Cosmin Marcovici.

Nici Maria S., în prezent studentă în alt oraș, și nici membrii familiei nu au putut fi contactați până la ora publicării acestui articol.
Dosar deschis anul trecut
Contactată telefonic, Beatrice Rancea, managerul ONRI, a afirmat că este plecată în străinătate. „Mi-e imposibil să vorbesc”, a spus aceasta.
Scandalul dintre Maria S. și Cosmin Marcovici se află și pe agenda de lucru a procurorilor ieșeni. Astfel, există un dosar deschis în 2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, însă atât timp cât acesta este în lucru, magistrații nu fac niciun fel de comunicare publică legat de caz.
Mai mulți avocați contactați de REPORTER DE IAȘI au afirmat că este o speță complicată. „Nu știu ce probe sunt în spate pentru a mă putea pronunța. Cât e glumă și cât e serios în acele discuții. Important este și contextul în care s-a ajuns aici”, a afirmat avocatul Liviu Filip.

Decorat de Președinție
În vârstă de 48 de ani, Cosmin Marcovici a absolvit Academia de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Canto, clasa prof. univ. dr. Corneliu George Solovăstru în 1994. Potrivit CV-ului depus pe site-ul Ministerului Culturiile, reperele profesionale ale lui Marcovici sunt:
- 1994 – prezent: solist vocal (tenor) la Opera Națională Română Iași;

- 2015 – prezent: lector universitar în cadrul Universității de Arte
„George Enescu” Iași – Facultatea de Interpretare Muzicală, Secția Canto;

- 2015 – 2016: coordonator artistic al Operei Naționale Române Iași;

- 2016 – feb. 2018: director general adjunct artistic al Operei Naționale Române Iași;

- mai 2016 – dec. 2017: manager interimar al Operei Naționale Române Iași

În 2004, a primit ordinul Meritul Cultural Clasa I oferit de Preşedinția României, post ocupat la acea vreme de Ion Iliescu.
Fragmente din discuțiile pe messenger între Maria S. și Marcovici, așa cum au fost ele depuse ca fotocopii la Parchet:

Marcovici: la multi ani. esti vie?
Maria: Mulțumesc. da

Marcovici: bravo
Maria: Tu?

Marcovici: is praaaf
Maria: Aoleu

Marcovici: mai fata da tu gandesti asa oleaca??
Maria: Gandesc mai mult chiar

Marcovici: nu cred.
Maria: Eu stiu

Marcovici: eu vin la tine EEEU si tu obrazul ca la clasa a 3 – a pffffff esti praaaf
Maria: Asa fac eu cu toata lumea. IoI (două simboluri cu râs în lacrimi – n.r.)

Marcovici: deci eu sunt toata lumea. multumesc
Maria: Nu, dar asa reactionez eu
Marcovici: nu inteleg. E un joc sau?
Maria: Ce joc? Iar m-ai pierdut
Marcovici: pfff. de ce ai reactionat asa cu mine?
Maria: Da cum am reactionat??

Marcovici: ca un copil
Maria: Pai daca asta sunt si toata lumea imi zice ca is copil. Ce sa fac
Marcovici: am inteles. nu te-a sarutat nimeni niciodata
Maria: A ba da (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)
(...)
Marcovici: in vis. Zii ca habar nu ai ca te cred
Maria: E in vis
Marcovici: asa da
Maria: Pai nu in vis (două simboluri cu râs în lacrimi – n.r.) totus. Totusi
Marcovici: si mie imi intinzi obrazul. de ce?

Maria: Vb un pic mai incolo ca is la masa
Marcovici: zidul goliei...nu mai vorbim...lasa
(...)
Marcovici: Mi ai intins obrazul. Naspa

Maria: Da tu ai plecat
Marcovici: Eu am venit la tine!
Maria: Pai si te-am salutat (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)
Marcovici: Mi ai intins obrazul
Maria: Asa pup eu :)))

................................

Marcovici: Am ratat ocazia sa beau o bere cu tine
Maria: Da...chiar ca. Next time
Marcovici: Pai daca nu faci nimic in privinta asta
Maria: Lasa ca iti promit ca o sa fie o ocazie
......................
Marcovici: de ce oare am o placere sadica sa te chinui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc sa imi dau un raspuns
Maria: Hmmm. Si eu impartasesc aceasi traire cu alte persoane. Presupun ca e o necesitate care trebuie satisfacuta, asa ca nu judec

Marcovici: nu cred
Maria: Pai si atunci?
Marcovici: am o echipa la opera pe care o chinui zilnic. Nu e asta. Am sa gasesc raspunsul dar sar putea sa nu imi placa. s ar
Maria: Sa ma anunti si pe mine
Marcovici: da te-ai prins. Nu cred ca te va interesa raspunsul. esti prea mica sa il intelegi
Maria: Daca asa consideri eu nu pot sa te contrazic, fiecare cu perceptia lui

.....................
Marcovici: cu iubitii certuri? )))
Maria: Da, cu toti (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)
Marcovici: )))))))))))))))) sunt multi
Maria: Foarte. Si iubite
Marcovici: eeee asta nu este un lucru tocmai rau
Maria: Isi incearca fiecare norocul
Marcovici: and?
Maria: Disappointing
Marcovici: ei? sau tu
Maria: Evident că ei. Eu nu sufar niciodata
Marcovici: nu prea stii ce sa faci?? Lasa ca ai sa cresti

..........................

Marcovici: neatza. mai da ce aveai azi la tel
Maria: Nimic asa vorbesc eu cand lenevesc (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)
Marcovici: wtf. Zici ca ai ceva cu omul
Maria: (simbol cu trei fețe care râd cu lacrimi – n.r.). Nunu (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)
Marcovici: eu beau. Da tu de ce esti asa selectiva in vorbe cu mine??
Maria: Adica? (simbol cu două fețe care râd cu lacrimi – n.r.) pofta
Marcovici: adiica te cam doare in 14
Maria: Nu inteleg la ce te referi...
Marcovici: ai o atitudine de genul ce ... mea vrea si asta
Maria: Da nu inteleg de unde ai interpretat asa..doamne fereste
.................
Marcovici: ce faci pustiu
Maria: Biiine am ajuns si eu acasa. Tu?
Marcovici: mm am mincat usturoi
Maria: Yumm. Eu stau cu mancarea rece in fata ca stau pe fb si mi-e lene sa o incalzesc
Marcovici: yumm. Nu ma pot pupa cu nimeni
Maria: (simbol cu două fețe care râd cu lacrimi – n.r.). Nasol
Marcovici: bine.. ma refer la cei care cunosc actul... (simbol cu o față care râde cu lacrimi – n.r.)

Notă: transcrierea respectă ortografia și punctuația din pasajele selectate

Selecție din printscreen-urile discuțiilor dintre Marcovici și tânăra de la Cor

Article image
Nouă inși au bătut la geamul unei fete de 14 ani la 2 noaptea. Bunicul a făcut plângere, polițiștii n-au intervenit, iar golanii s-au răzbunat dându-i cu parul în cap. La sediul Poliției nu găsești pe nimeni, iar oamenii simt că nu are cine să-i apere. Dosarele sunt mușamalizate, furturile rămân cu Autor Necunoscut, iar Poliția și Parchetul Hârlău tratează siguranța locuitorilor ca pe un moft. Exact ca la Caracal. Departe ...
Autor Ionel Iloae Reportaje 14 Octombrie 2019


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac