Pavel Cebanu (65 de ani) conduce Federația de Fotbal de peste Prut din 1997 (Sursa: moldova.sports.md) Pavel Cebanu (65 de ani) conduce Federația de Fotbal de peste Prut din 1997 (Sursa: moldova.sports.md)

Basarabia investește în România: Președintele Federației de Fotbal, proiect de milioane de euro în Iași


Cel mai bun fotbalist moldovean din toate timpurile pregătește un complex imobiliar în Moara de Vânt. Despre Pavel Cebanu, în prezent președinte al Federației de Fotbal din Republica Moldova, presa locală a scris că este sărac în acte și bogat prin interpuși.

Doar terenul a costat o mică o avere

În această perioadă, o firmă cu acționariat basarabean, înființată în 2019, a depus la mai multe autorități din Iași (Direcția de Monumente Istorice, Primărie) solicitarea de aprobare a unei documentații în vederea construirii de blocuri, alei și parcări pe un teren de pe strada Zorilor numărul 6, din zona Moara de Vânt (foto jos, schița terenului).

Firma GPI Roshtower SRL a cumpărat terenul de aproape 7.000 de metri pătrați la puțin timp după înființare, plătind o mică avere.   

Cei doi asociați ai GPI Roshtower sunt din Republica Moldova: Artur Roșioru din Ialoveni și City Development SRL din Chișinău. Sediul din România se află într-un bloc din Vișan-Bârnova, iar obiectul de activitate al societății este “dezvoltare (promovare imobiliară)”.

Echipă: de la fotbal, la imobiliare

Cine sunt, însă, Roșioru și City Development SRL? Conform publicației Ziarul de Gardă, care a publicat anul trecut o anchetă cu titlul ”Șefi pe viață la FMF: Afacerea «Fotbalul»”, City Development a fost cumpărată în aprilie 2018 de firma basarabeană GPI Invest de la compania offshore „Trittico Holdings Limited”.

„Offshore-ul, cu sediul în Cipru, deține în R. Moldova mai multe bunuri, inclusiv compania imobiliară Coliseum Palace, dar și compania de microfinanțare Prime Capital”, scriau jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.

Cât despre GPI Invest, aceasta a fost înființată în 2013 de Artur Roșioru, fiul omului de afaceri Vasile Roșioru, ”unul dintre cei mai longevivi membri ai Comitetului Executiv al Federației Moldovene de Fotbal, dar și președintele Comitetului de Dezvoltare Tehnică din cadrul Federației”.

În noiembrie 2018, GPI Invest a fost preluată de Ilie, fiul lui Pavel Cebanu, președintele Federației de Fotbal, de către căpitanul echipei naționale de fotbal a Republicii Moldova, Alexandru Epureanu, la acel moment jucător la echipa turcă Istanbul Başakşehir și de Vasile Roșioru.  

Cu alte cuvinte, proiectul din Iași le aparține lui Roșioru, Cebanu și Epureanu, cu mențiunea că primii doi ar fi, de fapt, interpușii taților lor.

În ceea ce îl privește pe Epureanu, cel mai probabil, banii reprezintă o investiție pentru cariera de după retragerea din activitate. Jucător la Istanbul din 2014, el are acum 33 de ani și contractul îi expiră în acest an. Conform presei moldovene, în anii de glorie (la Dinamo Moscova), salariul anual al fotbalistului era de 1,4 milioane de dolari.

City Development este artizana unor proiecte imobiliare de amploare din Republica Moldova, la unul dintre acestea lucrările fiind efectuate de compania de construcții Inamstro, care, de asemenea, a trecut Prutul și a investit în proiecte imobiliare în Iași. De altfel, se pare că Inamstro are o colaborare cu GPI Roshtower la proiectul din Moara de Vânt.   

Inginerii pe bandă rulantă

În același articol, Ziarul de Gardă a dezvăluit apetența lui Pavel Cebanu de a acumula averi prin interpuși. Astfel, oficial, președintele Federației deține doar un apartament cu trei camere și o suprafață de 75 mp în Chișinău, imobil pe care l-a primit în perioada în care era fotbalist.

Pe de altă parte, Cebanu este văzut, în week-end-uri, într-o vilă din orașul Codru (foto jos), ridicată pe un teren cumpărat la vârsta de 21 de ani de fiul său Ilie (și acesta a fost fotbalist, apărând, la un moment dat, poarta naționalei; după ce s-a retras, a ajuns team-manager al echipei naționale).

Sursa: zdg.md

Și partenera de viață a lui Pavel, Olga Latii, a deținut o vilă în Codru, cumpărată în 2005 și vândută în 2010.

De asemenea, în 2003, Latii și Cebanu au achiziționat două apartamente și cinci spații nelocative cu suprafața de 500 de mp într-un bloc din centrul Chișinăului. Femeia și-a vândut partea fiicei sale, iar bărbatul a donat-o mamei sale care avea atunci 73 de ani. Ulterior, mama lui Cebanu a vândut totul fiicei lui Latii. „În septembrie 2008, acestea și-au schimbat, iarăși proprietarul din acte, fiind cumpărate de mama Nataliei, Olga Latii, concubina lui Pavel Cebanu, actuala lor deținătoare.”, au mai scris jurnaliștii de peste Prut.

Invazia basarabenilor

GPI Roshtower și Inamstro nu sunt primele firme din Republica Moldova care ridică blocuri în Iași.

Firma Zinan Investment a familiei Zincenco a cumpărat terenuri pe strada Uzinei și pe strada Arcu, precum și una dintre cele mai valoroase suprafețe din Iași, de pe Bd. Independenței  - fospa Piață Dimitrov.

Ruslan Rotaru se află în spatele unuia dintre cele mai mediatizate proiecte din Iași (Royal Town Copou), iar Lastor Invest Corp a lui Alexandru Palii ridică mai multe blocuri turn în Grădinari. În Păcurari a construit alt dezvoltator imobiliar din Republica Moldova: Aurel Rascenco.

Article image
Samsarul imobiliar a făcut niște antecontracte, iar oamenii, în naivitatea lor i-au plătit integral, așteptând documentele. Blocul n-are nici măcar o cerere de autorizare, fiind complet ilegal. Primăria este atât de indiferentă încât dosarul din instanță s-a perimat deja de două ori. Detaliu important: din vânzări și închirieri, Ioan Dura deja e pe profit la bloc, după 4 ani. Afacerea „Dura” din Baș Ceauș e mult mai gravă ...
Autor cristi tanasa Anchete 23 Decembrie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top