fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI: Chirica 15% reflectă perfect eșecul democratic într-un singur tur

Editorial Gabriel GACHI: Chirica 15% reflectă perfect eșecul democratic într-un singur tur


Cum stă treaba cu un singur tur la primari:

- electoratul Opoziţiei se demobilizează cu un primar în funcţie, cu vizibilitate maximă şi care face agenda publică zi de zi, oră de oră. Prezenţa la votul unui singur tur va fi mai mică, lipsind cei care cred că schimbarea nu este posibilă.

- la Iaşi, vor veni 100.000 de oameni la vot. În 2016, la Locale a fost 33,6% prezența, 102.000 voturi. Mihai Chirica a adunat 46.000 de voturi, adică 15% din totalul alegătorilor de pe listele electorale.

- la europarlamentare, în 2019, în Municipul Iaşi au fost 164.000 de voturi, cu 60.000 mai multe decât la Localele din 2016. Mare parte din voturile în plus au fost aduse de USR, oameni care au ieşit din case pentru că au crezut în schimbare şi şi-au dat seama că o pot aduce cu mâna lor. În 2019, la europarlamentare, au fost 33.000 de voturi pe liste suplimentare, cea mai mare parte studenţi, dar şi angajaţi care muncesc în Iaşi şi le-a fost mai comod să voteze în proximitate. Mulţi dintre aceştia trebuie convinşi să-şi facă viză de flotant pe Iaşi, pentru că îi interesează ce se întâmplă în acest oraş.

- între 100.000 şi 160.000 de voturi diferenţa o reprezintă al doilea tur, potenţialul palpabil al schimbării care scoate lumea la vot. Chirica poate lua 50.000 de voturi într-un singur tur şi va spune că e mare câştigător, dar ar lua mai puţin în condiţiile unui scrutin în două tururi. Ar lua mai puţin de 50.000 şi în primul tur, iar în al doilea n-ar obţine niciun vot în plus, pentru că atât ar fi bazinul său maxim, pro-stabilitate.

- În al doilea tur, ar veni 130.000 de ieşeni la vot, iar Mihai Chirica ar rămâne cu cei 45.000 din 2016, pentru că tăvălugul reformator îl va mătura. Este exact cazul Gabrielei Firea de la Bucureşti. De aceea, votul într-un singur tur este fals.

- schimbarea nu este o perturbare a ordinii publice, a programelor pe termen lung, ci o reprezentare reală a voinţei populare, după decenii de încremenire cu aceiaşi baroni pe funcţii. Primarii cu adevărat performanţi, cu încrederea populaţiei în privinţa bunelor practici, câştigă şi în două tururi. Dar fără două tururi, neîncrederea în posibilitatea reală a schimbării duce la demobilizare, adică prezența slabă la vot.

- nu ştiu cum un singur tur ar putea crea un bloc politic masiv anti-Chirica, cu un singur candidat, care să scoată 140.000 de oameni la vot.

Blatul PSD-PNL a urmărit subminarea USR la alegerile locale, dar PNL va pierde mult mai mult decât PSD. La modul sincer, niciun primar PNL n-a vrut două tururi. Blatul sacrifică patru mari oraşe din România: Bucureşti, Iaşi, Constanța şi Craiova. Milioane de români din aceste oraşe sunt victime colaterale ale acestui calcul cinic.

În Iaşi nu mai avem lege, nu mai avem instituţii, grupările mafiote, contractele oneroase transpartinice sunt pe faţă. Avem 20 de ani de oligarhie locală. Şi aşa va rămâne


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: