Mihai Chirica a donat sânge acum câțiva ani, dar numai cu presa după el, dând interviuri chiar în timpul procedurilor medicale Mihai Chirica a donat sânge acum câțiva ani, dar numai cu presa după el, dând interviuri chiar în timpul procedurilor medicale

Chirica, baronul care cere solidaritate, dar s-a testat de coronavirus fără să aibă dreptul. „O fac săptămânal”


Prefectul nu are această nesimțire, deși e coordonatorul comitetului de urgență la nivel județean. Diferență de mentalitate: unul este baron, celălalt nu. Mihai Chirica: „Mi-am făcut ieri testul, îl fac săptămânal!” Directoarea Spitalului de Boli Infecțioase: „A făcut-o cu acceptul unui medic, eu n-am fost informată”. În România s-au făcut foarte puține testări de coronavirus, nu avem capacitate tehnologică. La Iași se fac 60 de teste pe zi din toată Moldova, la o populație de 4 milioane de locuitori. Protocolul stabilit de Guvern este foarte clar: sunt testați doar cei cu simptome și contactele lor, în urma anchetei epidemiologice, precum și cei veniți din străinătate, din „Zonele Roșii”. Toată lumea vrea să se testeze, dar nu este posibil. Mihai Chirica o face în afara legii, printr-o pilă!

Teoretic, toți suntem egali în România, dar practic unii sunt mai egali decât ceilalți. Într-una din audiențele sale televizate pe care le ține săptămânal la Iași TV Life, primarul Mihai Chirica a demonstrat că are mai multe drepturi decât toți ceilalți români.

El a spus, în contextul legat de aglomerarea din piețele ieșene: „Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”. Corect era „infectez”, nu „infestez”. În primul caz, e vorba de contaminare cu germeni (bacterii, virusuri), iar în al doilea caz de contaminare cu paraziți.
Moderatorul a intervenit imediat, ca s-o dreagă: „Să precizăm că nu e un moft, ci o obligație!”. Primarul a mințit: „O obligație, bineînțeles”. În realitate, procedurile medicale stabilite de Guvern, în conformitate cu cerințele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu îi permiteau lui Mihai Chirica să-și facă testul de Corona. E un moft, nu o obligație!

În România nu se fac testări în orb

Potrivit medicilor infecționiști din România, testul de Covid 19 nu se face în niciun caz la cerere. Testarea în masă este foarte costisitoare. Astfel că, în România, dar și în alte state din lume, se face, cu puține excepții, doar în context epidemiologic. Doar Coreea de Sud a aplicat testarea pe scară largă, cu un număr uriaș de teste, la fel s-a procedat experimental într-o mică localitate din Italia. În ambele situații, rezultatele au fost fost foarte utile pentru stoparea epidemiei, tocmai și de aceea foarte mulți români cer să fie testați microbiologic, dar sunt refuzați.
Primarul nu este în prima linie a eforturilor de încetinire a epidemiei, cum sunt medicii de ATI sau specialiștii în boli infecțioase. O singură excepție a fost făcută, abuziv, în România, pe 13 martie, când au fost testați 624 de parlamentari din cauza colegului lor, senatorul Vergil Chițac, depistat pozitiv la COVID-19.

Prefectul Marian Grigoraș nu și-a făcut testul pentru că nu are voie. Mihai Chirica și l-a făcut, deși nici el nu are voie

Seninătatea lui Chirica

Primarul a spus fără să clipească: se testează săptămânal pentru Covid 19, în condițiile în care oricine din România se duce și cere să fie testat este refuzat.
Comandamentul de urgență din cadrul Guvernului a decis că în România se testează doar în context epidemiologic. Adică se testează doar persoanele simptomatice, care au legătură epidemiologică: ori au intrat în contact cu un caz confirmat, ori au venit din afara țării, dintr-o zonă roșie.
„Persoanele simptomatice fără această legătură nu se testează”, spunea acum două zile Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Procedurile nu sunt valabile doar la institut, ci la toate centrele de testare din România. Sunt stabilite clar de către stat, prin instituțiile implicate în combaterea Covid 19.

Reacția unui medic la tupeul lui Chirica

În aceeași declarație, Mihai Chirica susține că abia și-a făcut un test și se testează periodic pentru că este coordonatorul Situațiilor de Urgență pe Municipiu.
„Este o obligație. Noi facem ședințe aproape zilnic cu 30-40 de conducători de unități, nu ne putem permite să ne întâlnim unul lângă altul și să ne virusăm”,a  spus Chirica în aceeași emisiune.
Un important medic ieșean de la Spitalul de Neurochirurgie a avut un singur comentariu referitor la acest caz: „Este incredibil ce aud! Deci eu, stat, impun medicilor de ATI suspecți să stea 14 zile în carantină, deși știu că voi avea nevoie de ei și îi pot testa, și testez la cerere un primar?”
REPORTER DE IAȘI a contactat Biroul de Presă al Primăriei. Sebastian Buraga, șeful acestuia, a cerut SMS, i-a fost dat, la obiect, despre prevederea legală în baza căreia Mihai Chirica se testează periodic la cerere. Nu am mai primit niciun răspuns.

Prof.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a recunoscut că Mihai Chirica s-a băgat în față la teste, dar spune că nu a știut

Prefectul: „Nu mi-am făcut testul, eu respect regulile”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, șefa Spitalului de Boli Infecțioase, a spus că a aflat din presă de testarea primarului Mihai Chirica: „Nu a intervenit la mine. O fi obținut acceptul unui medic din spital. Nu stau acum să fac anchetă, nu-mi văd capul de treabă”.
Prefectul Marian Grigoraș a mărturisit că nu și-a făcut testul de coronavirus tocmai pentru că respectă regulile. Mihai Chirica motivase că e șeful comandamentului de urgență la nivel de municipiu și, astfel, avea dreptul de a fi testat. Dar prefectul este șeful comandamentului la nivel județean și totuși nu s-a testat.
"Sunt șeful Situațiilor de Urgență pe județ. Nu există nicio prevedere care să îmi permită să fiu testat la cerere sau peste rând. În România se testează acum doar la simptome. Astea sunt regulile impuse, le respectăm. Am zilnic ședințe cu oamenii, dar am procedat preventiv: îi împart în grupuri mai mici, în două săli, am grupuri de whatsapp pe care discutăm sau pe care facem videoconferințe", a precizat prefectul Marian Grigoraș.

Testarea parlamentarilor a provocat un scandal național

Vineri, 13 martie 2020, normele pentru testare au fost încălcate în favoarea membrilor Parlamentului, cărora li s-au făcut teste PCR deși cei mai mulți dintre ei nu erau eligibili.
Cu 624 de analize RT-PCR, vineri 13 martie este ziua în care s-au efectuat cele mai multe teste de la începutul epidemiei și până în prezent.
Epidemiologul Molnar Geza a răspuns pentru G4Media la întrebarea ce faci, totuși, într-o situație în care simptomele îți dau de bănuit. „Dacă cineva are o febră și simptome de infecție respiratorie, esențial e să stea la domiciliu, să ia paracetamol și în afară de asta nu ai ce să faci. Numai dacă apare agravarea infecției respiratorii, respirație grea, senzația de sufocare, atunci trebuie sunat la 112, iar pacientul va fi transportat la un serviciu de boli infecțioase unde se testează și se și tratează”.
Ministrul de Interne Marcel Vela, al doilea om în stat după instaurarea stării de urgență, a precizat și el, luni seară, că “dacă aveți simptome specifice, efectuarea unui test pentru coronavirus nu este obligatorie și nici urgentă”. Sfaturile ministrului pentru astfel de situații: nu vă deplasați la medic sau la spital, ci sunați medicul de familie și solicitați-i sfaturi. Operatorii liniei Tel Verde, pusă la dispoziție de autorități, oferă același sfat celor cu simptome, dar care nu sunt eligibili pentru testare: „Luați legătura cu medicul de familie!“.

România are bolnavi puțini pentru că testează puțin

În acest moment, strategia României în lupta cu virusul COVID-19 este aceea de a testa un număr limitat de persoane, neavând capacitatea de a procesa mai mult.
Contravine în mare măsură declarației lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, care a enunțat esența luptei contra Covid 19: “Avem un mesaj simplu către toate țările: testați, testați, testați! Toate țările trebuie să aibă capacitatea de a testa toate cazurile suspecte, ele nu pot lupta cu această pandemie legate la ochi”.
Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat:„Nu putem şi nici nu ne propunem să testăm toată populaţia ţării. Unii oameni pot să facă febră din varii motive. Și nici teste nu avem suficiente să-i testăm pe toţi, toţi, toţi. Nu doar noi la Balş, mă refer la întreaga ţară: nu avem nici testele propriu-zise, nici oameni care să lucreze testele. Peste tot în lume asta sunt nişte condiţii de testare, nu se testează chiar oricine”.

La Iași se fac doar 60 de teste pe zi pentru toată Moldova. Protocolul interzice testarea la cerere, așa cum a făcut Mihai Chirica

Criză de kituri de testare

Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov a fost acum două zile în criză de kituri de testare. Unitatea medicală trimitea probele prelevate de la pacienții suspecți la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

Coreea de Sud a făcut sute de mii de teste

Doar Coreea de Sud a început să testeze pe scară largă cetățenii săi pentru Covid 19. Țara cu o populație de 51 de milioane de locuitori, și-a încetinit semnificativ epidemia. Coreea de Sud a raportat, în urmă cu două zile, numai 74 de cazuri noi, în scădere semnificativă de la 909, înregistrate pe 29 februarie.
Succesul Coreei de Sud nu a stat în carantină sau închiderea granițelor, ci în cel mai costisitor și mai bine organizat sistem de testare din lume și în intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea și punerea în carantină a persoanelor cu care au venit în contact.
Potrivit Worldometers., Coreea de Sud a testat până acum peste 270.000 de oameni: mai mult de 5200 de teste la 1 milion de locuitori. România abia acum, după multe zile, ajunge la un număr total de 5.000 de teste. La noi sunt 264 de teste la 1 milion de locuitori.

Experiment Italia: au testat toți locuitorii unui orășel

În Italia, s-a făcut același lucru doar într-un oraș cu 3.300 de locuitori. Experimentul din Vo, situat între Veneția și Padova, a arătat eficiența testelor: a dus la un bilanț de zero cazuri noi de coronavirus. Toți locuitorii au fost testați, indiferent dacă au avut sau nu simptome.
Carantina suspecților de coronavirus și a celor care au intrat în contact cu persoanele deja infectate a fost extrem de strictă. Andrea Crisanti, un expert în boli infecțioase de la Imperial College London care participă la proiectul din Vo, a cerut statelor care fac un număr limitat de testări să crească rapid numărul acestora pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Article image
Părinții sunt revoltați, fiind practic puși în fața unui dictat. Sala de la Liceul Sportiv este strict de uz intern, pentru pregătirea elevilor și competiții, nefiind scoasă la închiriat. Folosirea sălii de către trupa de afaceriști a primarului este ilegală. De altfel, Mihai Chirica nu plătește niciun leu pentru închirierea sălii. Totul e impus în stil nomenclaturist, în afara statului de drept. Chirica a furat ora de antr...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Martie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top