fbpx
Portokal
Adriana Tărăboanță (stânga) și-a vizitat fiul din Olanda, de pandemie Adriana Tărăboanță (stânga) și-a vizitat fiul din Olanda, de pandemie

Socola, la un pas de-al doilea caz „Miron”, cu directoarea Tărăboanță întoarsă din Olanda


Între 9-11 martie și-a vizitat fiul, la Eindhoven și a intrat în țară exact în ziua în care Olanda devenea „zonă galbenă”. Pentru călătorii proveniți din această țară izolarea timp de 14 zile este obligatorie. Autoritățile române au făcut însă actualizarea abia pe 15 martie. 

Șefa Serviciului Resurse Umane, Normare, Organizare și Salarizare (RUNOS) de la Institutul de Psihiatrie Socola a scăpat la mustață de izolarea la domiciliu venind din Olanda, chiar în ziua în care țara a raportat că a trecut peste 500 de cazuri, intrând astfel în zona galbenă.

Adriana Tărăboanță a venit din Olanda pe 11 martie, de la fiul său, când Olanda dăduse deja raportarea, dar autoritățile române nu făcuseră „update” la lista țărilor din zona galbenă. „Nimeni nu mi-a spus la Aeroport ceva de autoizolare. Nu numai mie, a trecut un avion întreg cu 200 de pasageri fără probleme”, spune ea.

Olanda a depășit 500 de îmbolnăviri cu COVID-19 fix pe 11 martie, când s-a întors șefa de la Spitalul Socola, devenind „Zonă galbenă” din punct de vedere epidemiologic

A venit a doua zi la serviciu, într-un colectiv de sute de cadre medicale și cu sute de pacienți. Între timp, i s-a întors și fiul din Olanda, dar este plasat în izolare la domiciliu. „Stă la altă adresă, nu ne-am întâlnit de atunci. Eu mă simt foarte bine”, spune Adriana Tărăboanță.

O eroare inexplicabilă

Avionul de la Eindhoven în care s-a aflat Adriana Tărăboanță, împreună cu soțul, a aterizat la Iași la 20.15, pe 11 martie. A doua zi, pe 12 martie, șefa RUNOS de la Socola a mers la birou, între sute de colegi și pacienți. Susține acum că nimeni de la Aeroport nu i-a spus ceva despre perioada de două săptămâni de autoizolare.
„Am întrebat Poliția de Frontieră, ne-au spus că nu este cazul. Am sunat pe un număr de telefon de la Infecțioase, să vedem acolo dacă ni se spune altceva. Am primit același răspuns: nu este cazul. De la DSP, la fel. Dacă ni se spunea că trebuie să stăm în autoizolare, nu era nicio problemă, respectam asta”, ne-a spus Adriana Tărăboanță.

Iar s-au întors vremurile bune, soția șoferului lui Petru Movilă e din nou angajată la Socola. În imagine, cele două cadre de nădejde ale sistemului public din Iași

Olanda a intrat pe galben chiar pe 11 martie

Conform documentelor consultate de REPORTER DE IAȘI, Olanda a raportat, pe 11 martie, că a ajuns la 503 cazuri de infectări cu noul coronavirus pe teritoriul său. Nu există date referitoare la ora la care a făcut această raportare, dar cel mai probabil s-a întâmplat în prima parte a zilei.
Aeronava a aterizat la 20.15, astfel că este bâlba autorităților române care nu au inclus Olanda între țările din care, la sosire, călătorii intră în izolare la domiciliu. În seara zilei de 11 martie, conform documentelor disponibile online, Olanda nu figura încă în rândul țărilor de origine pentru care era obligatorie izolarea 14 zile la domiciliu.
Lista anterioară fusese emisă pe 10 martie și cuprindea China fără provincia Hubei (zonă roșie), Iran, Coreea de Sud (fără Daegu și județul Cheongdo – zone roșii) și districtul Heisenberg din Renania de Nord – Westfalia. Următoarea actualizare a listei s-a făcut pe 15 martie și cuprindea Olanda.

Fiul Adrianei Tărăboanță este în izolare

Fiul șefei de la RUNOS a venit din Olanda pe 22 martie, cu mașina. Mama sa spune că este pe lista DSP de persoane aflate în izolare la domiciliu încă de atunci și că locuiește la o altă adresă.
„Fiul meu este medic, este perfect conștient de riscuri și nu se joacă. Nu ne-am întâlnit după ce a venit. Eu și soțul meu ne simțim foarte bine, nu avem nicio problemă de sănătate”,a  mai spus Adriana Tărăboanță.

Vasele de inox de la bucătăria spitalului stau în aer liber, riscând să fie contaminate

 

Article image
Oficialii din învățământ nu iau în calcul repetarea anului de către elevi. În ultimă instanță, se face școală toată vara, se dau examenele în toamnă, iar anul școlar următor începe la 1 noiembrie, iar cel universitar la 1 decembrie. Principalii actori din sistemul de educație ieșean resping scenariul înghețării anului școlar. „Exclus”, a spus Laviniu Lăcustă,  președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preun...
Autor Cezar Moraru Reportaje 25 Martie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top