fbpx
 
Acestea sunt casa și terenul pe care Dascălu a fost obligat să plătească mai mult decât făceau Acestea sunt casa și terenul pe care Dascălu a fost obligat să plătească mai mult decât făceau

Lovitura vieții în fața lui Iulian Dascălu: femeia care i-a luat 700.000 de euro pe 300 mp în negocierea deceniului


Hârșâit prin lupte dure cu fonduri de investiții și nume mari de pe piața imobiliară, patronul Palas a trebuit să se încline în fața a două bătrâne din Iași. Acestea dețineau o bucățică de teren în zona Sf. Andrei, locul unde Iulian Dascălu vrea să extindă Palasul. Discuțiile plecaseră, inițial, de la 400-500 de euro/mp, dar proprietarele au plusat: 1 milion de euro. Dascălu și-a băgat oamenii în ședință și a reușit să obțină o „reducere” de 300.000 de euro. Cu banii, vânzătoarele au cumpărat trei apartamente, o casă și le-a mai rămas.

Casa mică la locul potrivit

Imobilele vândute în 2019 firmei Iulius Real Estate de către Paraschiva Nistor (83 de ani) și fiica sa Veronica Pișieru (58 de ani), erau 316 mp de teren de pe strada Tănăsescu nr. 18 pe care se afla o casă cu o suprafață construită la sol de 95 mp. Google Street View păstrează, încă, imaginea terenului și casei demolate între timp.

O construcție mică, modestă, cu o grădină la fel de mică în față s-a transformat în mină de aur când interesele lui Dascălu s-au întins peste Sfântul Andrei.

Primele contacte în vederea tranzacției au avut loc prin intermediul lui Fadi Ramadan, unul dintre intermediarii lui Dascălu pentru achiziționarea de imobile în zona Sf. Andrei. Acesta a avut primele discuții cu Veronica Pișieru și i-a propus, inițial, prețul zonei, adică aproximativ 400-500 euro/mp.

„Pe Buznea (stradă din zonă – n.r.) au plecat de la 400 de euro/mp. De la 400 la 2.000 și ceva de euro... Ei au avut nevoie, eu nu i-am rugat. Și cui i-am spus că am plecat de la o glumă, nu crede”, spune acum Veronica Pișieru.

După tranzacție, Pișieru și-a făcut cont de Facebook

Gluma, susține femeia, a fost să ceară pentru terenul de 316 mp și casa bătrânească suma de 1 milion de euro. Un vecin îi dăduse ideea să ceară 3.000 de euro/mp.

„Nu dădea atât. Nici măcar 800.000 de euro n-a dat. De la prima discuție până la vânzare a durat vreo lună și jumătate, cu negocierile. Când mă vedea arabul ăla (Fadi Ramadan n.r.) îmi spunea să nu mai vin eu, că-s nebună”, a mai spus Pișieru. S-a temut, totuși, că Iulian Dascălu va renunța la tranzacție și își va construi Palas 2 în jurul ei, fără să-i mai dea nimic. Soțul ei a spus atunci că ultimul preț acceptabil este 800.000 de euro. Au mai fost, apoi, discuții și s-a ajuns la prețul final: 695.000 de euro.

Negociatoarea a lucrat în comerțul socialist, la Topaz, la Gară.

300.000 de euro la bancă după cumpărături

Nu s-a mutat imediat ce a luat banii, ci a mai folosit casa până în decembrie 2019. A cumpărat, în acest timp, o altă casă, pe strada Sfântul Vasile, dar și trei apartamente.

„Curat, am rămas cu 650.000 de euro. Am luat apartament la fată, apartament la băiat și casa asta. Apartament în Podu Roș, anul trecut, după ce am luat banii (apartamentul este închiriat acum, prețul cerut fiind de 450 euro/lună – n.r.). Acolo am dat 80.000 de euro. La băiat am dat 53.000. Restul la bancă. Dar nici înainte nu duceam lipsa banilor. Soțul în afară, copiii în afară. Bine, nu ca acum. Și am plecat de la o glumă, să mă lase în pace”, spune Veronica Pișieru.

Casa în care locuiește acum (foto jos), în zona Cimitirului Sfântul Vasile, are 175 mp. Este de două ori mai mare decât cea pe care a vândut-o. „Să rămân singură acolo? Mi-a fost greu aici când am venit prima dată. Mai mult stăteam pe Tănăsescu. Acolo am stat până pe 10 decembrie. Aici am dat cu var, am pus gresie în timpul ăsta. Vânzătorul mi-a smuls până și prizele din perete”, afirmă  femeia, care a cumpărat-o de la un medic.

Vecini: „Le arăta gresia”

„Umblau cam de trei ani după proprietate, dar Pișieru, soț și soție, nu s-au grăbit. El lucra ca sudor în Cipru, din când în când venea în România. Ele s-au ocupat de vânzare. Au ținut la preț până când a rămas ultima proprietate nevândută și atunci Dascălu n-a mai avut ce face. Inițial au cerut 800.000 de euro, el le-a dat mai puțin. S-au tatonat multă vreme. A fost o fază tare că Pișieru tot îi invita în casă, să le arate ce îmbunătățiri a făcut, ce gresie a pus. De parcă de gresie le ardea celor de la Palas”, povestesc vecinii.

Proprietatea vândută de Pișieru a fost în colțul din stânga sus. A fost demolată rapid

A mai rămas o insuliță

În zona șantierului, a rămas încă în picioare o casă. Este exact ca o insulă.

Vecinii, care spun că trimișii lui Dascălu încearcă să cumpere și alte proprietăți în zonă, spun că imobilul neatins a fost cumpărat de Iulian Dascălu, dar actele nu sunt, încă, în regulă, așa că nu poate fi dărâmat.

Casa cu mica bucată de teren ar fi costat 300.000 de euro și i-ar fi fost vândută omului de afaceri chiar de un angajat de la Palas care a copilărit acolo.

Lovitura unchiului lui Alexe

Unchiul ministrului Costel Alexe a dat și el o lovitură imobiliară de proporții în zona Sf. Andrei. Pe o palmă de teren de 171 metri pătrați, Ionel Bostan a încasat 400.000 de euro, adică, 2.339 euro/mp.

Imobilul situat pe strada Buznea nr. 11 a fost vândut în luna iulie a anului trecut. Cumpărător a fost Dascălu, tot prin Iulius Real Estate. „S-a ținut de mine doi ani. Până la urmă, i-am vândut. Cu banii, am cumpărat niște case”, a declarat Ionel Bostan pentru REPORTER DE IAȘI.

Parcele plimbate între Primărie și Iulius

Acum câteva săptămâni, Consiliul Local a aprobat un schimb de terenuri între Municipiul Iași și Iulius Real Estate. Pe scurt, Primăria a cedat 2.339 metri pătrați, amplasați pe 13 parcele cu mărime între 19 mp și 396 mp  și a primit de la Iulius Real Estate o suprafață totală de 2.600 metri pătrați, teren fărămițat în 38 de loturi, cu mărimi cuprinse între 2 mp și 314 mp.

Schimbul a fost „echivalent valoric”, adică parcelele Primăriei și cele ale Iulius au fost evaluate la aceeași sumă. Cele două entități au făcut acest schimb cu terenuri aflate în zona cunoscută generic drept Sf. Andrei, așezată între strada Palat și Splai Bahlui Mal Stâng.

Acolo, compania lui Iulian Dascălu vrea să dezvolte o parte din proiectul multifuncțional pe care presa și opinia publică din Iași l-au botezat Palas 2. Scopul schimbului a fost ca Iulius să-și întregească bucățile, astfel încât să dezvolte proiectul imobiliar, iar Primăriei să-i cedeze suprafețe la limita proprietății.

Article image
O căsuță de doar 44 mp utili, vândută la prețul unei proprietăți luxoase, de sute de metri pătrați. „Doi ani s-a rugat de mine”, spune vânzătorul, Ionel Bostan. Soția acestuia e soră cu soacra lui Costel Alexe, ministrul Mediului. Bărbatul avea căsuța pe Sf. Andrei, unde se construiește Palas 2. Culmea, compania Iulius a cedat terenul, făcând schimb cu Primăria, la un preț de 10 ori mai mic. „Mi-am luat trei case după aceea...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30