fbpx
 
26 de concedieri la Salubris. Reglări de conturi: incomozii AFARĂ, pilele RĂMÂN

26 de concedieri la Salubris. Reglări de conturi: incomozii AFARĂ, pilele RĂMÂN


Conducerea Salubris a trimis la 26 de angajați TESA notificări de preaviz pentru concediere. Restructurarea este una consistentă, afectând circa 15% din personalul de la Birouri.

Vor fi trei valuri de concedieri
Lidera de sindicat din societatea subordonată Primăriei susține că, de fapt, este o concediere colectivă mascată, făcută în mai multe valuri: „Vor fi 78 de concedieri în total, realizate însă în tranșe. Reprezintă 10% din totalul angajaților Salubris. Acum e doar primul val”, afirmă Nora Rugină, care a primit ea însăși preaviz pentru desfacerea contractului de muncă.
Pe lista de disponibilizări sunt și alți membri ai comitetului executiv al Sindsal. „Cine n-a pupat inelul pleacă acasă acum”, afirmă liderul de sindicat, care va deschide un proces împotriva firmei de salubritate.
Cătălin Neculau invocă probleme financiare din cauza scăderii activității pe fondul pandemiei, dar sindicaliștii prezintă documente care arată că scăderea activității este artificială și că situația societății este foarte bună.

Cătălin Neculau a apărut brusc în fața angajaților Salubris: „Surpriză!”

Salubris scapă de compensațiile financiare

„Ca să fie concediere colectivă, trebuiau date afară minim 30 de persoane în 30 de zile. Așa, în trei tranșe a câte 26 de angajați nu va mai fi și nu se vor acorda compensări”, a explicat Nora Rugină, șefa Sindsal.
Concedierile colective presupun negocieri îndelungate și compensații financiare consistente. Acum nu se va acorda nimic.
Chiar și lidera de sindicat este pe lista celor disponibilizați. De altfel, biroul la care lucrează, Urmărire Debite, va fi cu totul desființat. Trei oameni din birou au fost mutați la alte departamente, iar doi sunt concediați. Aceasta, după ce biroul fusese redus, în urma unei analize, de la 7 la 5 persoane.
„Din șase membri cu funcții executive în sindicat, doi au primit preaviz. În acest fel, se pune presiune pe ceilalți patru membri și se minimalizează orice acțiune a sindicatului”, mai explică Nora Rugină.

Rezultatul net pe primul trimestru din 2020: 3 milioane de lei profit, mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut

Un artificiu pentru scăderea salariilor

Directorul Cătălin Neculau a menționat oficial o scădere cu 30% a veniturilor societății în luni martie și aprilie, din cauza reducerii cu 18-24% a activității. Lidera Sindsal spune însă că scăderea de venituri este inventată, fiind de proporții mult mai mici.
„Cu ajutorul conducerii Primăriei, a fost făcut un artificiu care îi permite directorului să scape acum de oamenii incomozi. În mod curent, ponderea încasărilor pentru servicii către Primărie este undeva la 24% din veniturile lunare. În luna aprilie, nu a fost emisă factură către Primărie până la finalul lunii, cum se procedează de obicei. În acest fel, la calculul pe aprilie, lipsește total din casetă suma încasată pentru servicii în oraș”, spune liderul de sindicat.

N-au înregistrat factura către Primărie

Pe documentele studiate, se observă că, în aprilie 2020, suma încasată de la operatori economici și persoane fizice este, într-adevăr, cu 10,89% mai mică decât în martie.
În rubricile următoare, însă, unde apar încasările totale, factura de la Primărie, care este 24% din veniturile lunare, lipsește. S-a ajuns astfel la o scădere a veniturilor cu 30%, neînregistrându-se cei 24% care vin, lună de lună, de la Primărie.
„Este un artificiu făcut cu acceptul Primăriei, este pentru prima dată în nu știu câți ani când se calculează în acest mod. Ca regulă, factura Primăriei se emite în ultima zi a lunii în curs, venitul fiind raportat în această lună, nu în cea care urmează”, explică lidera de sindicat.

Ultima coloană din dreapta arată că în februarie și martie 2020 Salubris a încasat mai mult decât în orice altă lună din 2019. Scăderea de 10% a încasărilor din aprilie nu poate explica o diminuare financiară cu 24% față de luna precedentă, adică de la 9 milioane de lei la 6 milioane

Au profit mai mare decât în 2019

După ce Cătălin Neculau a vânturat scăderea veniturilor cu 30%, angajații cu experiență în contabilitate au spus că așa ceva este imposibil. Și au început să analizeze mai în profunzime situația.
Cu câteva zile înainte de a începe să emită preavize de concediere, societatea a avut ședință CA. În aceasta s-a discutat despre reinvestirea profitului acumulat în 2019: 5,33 milioane de lei. Dar a mai fost un punct: reinvestirea profitului din primul trimestru din 2020: 1,91 de milioane de lei. Deci bani s-au făcut mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut.
„Acea cifră arată că societatea stă foarte bine. Faptul că toate achizițiile se fac din propriile fonduri arată că sunt bani, concedierea este fără motiv. Domnul Neculau s-a opus mereu stabilirii unor salarii compensatorii, fie și acordării unuia singur, pentru cei concediați, spunând că niciodată nu va da oameni afară”, mai spune Nora Rugină.

Nora Rugină a fost concediată deși e lideră de sindicat: „N-am pupat inelul”

S-au folosit de pandemie ca să scape de oameni

Sindicatul va da societatea în judecată, urmând să producă dovezi că scăderea veniturilor firmei, invocată în preaviz, este falsă.
„Din fișele de venituri și cheltuieli se vede că este un act fără rost. Au fost bugetate cheltuieli de personal de la începutul anului de 14 milioane de lei și au fost realizate efectiv 12,14 milioane de lei. Deci, oamenii au luat mai puțini bani decât a estimat firma”, mai spune liderul de sindicat.
Calculul salariilor arată o medie de 5.200 de lei brut pentru Salubris. Concedierea primului val de 26 de oameni aduce o economie de aproape 135.000 de lei lunar.
„Pandemia a fost ocazia perfectă să scape de oamenii incomozi și să-i lase pe cei aduși de el. Cine n-a pupat inelul zboară acum”, mai spune Nora Rugină.

Oamenii directorului, neatinși

Oamenii din Salubris au oferit trei exemple de oameni aduși de curând, cu acceptul direct al lui Neculau. Cutuma spune că ultimul venit este primul plecat în cazul concedierilor. Nu este cazul aici, pleacă cei mai vechi, iar cei noi râmân.
Iată trei nume despre care toți din Salubris știu că sunt pile:
1. Valeriu Roman, fiul fostului primar Valeriu Roman de la Valea Seacă, a venit la la Biroul Contracte în luna martie 2020
2. Cristian Barbu Nic, angajat în 2018, pe filiera Gabriel Harabagiu, la Mediu.
3. Cătălin Bularda, soțul șefei de achiziții Oana Bularda. Manager de parc auto, angajat în februarie 2020.

Legile economiei spun că gunoiul și apa menajeră sunt cele mai profitabile afaceri din domeniul serviciilor. Salubris zburda până acum o lună

Neculau: „Vreau locul 1 cu orice preț”

Cătălin Neculau a precizat, într-o discuție cu REPORTER DE IAȘI, că Salubris este pe primul loc în România pe segmentul său de activitate și va rămâne acolo cu orice preț.
„Sunt 29 de persoane care pleacă prin concediere, urmate de alte 6 persoane care se pensionează. Avem o scădere de 30% a veniturilor și o activitate redusă cu 18-24%. În situația în care suntem noi acum, sunt trei direcții: îți limitezi cheltuielile de carburant, limitezi investițiile și, într-un final, ajungi și la salariați. Economie de carburant facem deja, investițiile sunt înghețate, în ultimul pas facem și disponibilizări. Dacă situația economică se înrăutățește, toți cei cu probleme de alcool din societate, toți cei intrați în comisia de disciplină vor pleca. Am avut posibilitatea să fac concediere colectivă, nu am făcut-o. Avem certificat de situație de urgență galben, cu scădere de 25% a activității, ceea ce arată că veniturile sunt real mai mici”, a precizat Cătălin Neculau.

Article image
Nimeni nu-i cere lui Adi Cristi să facă performanță. Banii vin, salariul este de 9.000 de lei, aproape fiecare eveniment are bugetul dublat față de cât ar putea costa efectiv, timpul trece, leafa merge... La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” există obsesia, ca și în alte departamente ale Primăriei, pentru evenimente multe și mărunte, să fie la număr dar irelevante. Singurii spectatori sunt rudele celor care conferențiază pe p...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: