Violeta Găburici face milioane în Consiliul Local în loc să urmărească interesul ieșenilor Violeta Găburici face milioane în Consiliul Local în loc să urmărească interesul ieșenilor

Falsuri de milioane de euro la Primărie: la vecini e Zonă Protejată, la Găburici nu mai e Zonă Protejată. DNA să vină să vă ia!


Stupefiant: experții Primăriei au decretat că la Violeta Găburici nu este Centru Protejat, cu restricții mari la construcții, iar la vecinul de peste gard este Centru Protejat, deci regimul urbanistic este mult mai strict. Falsurile din această afacere de 3 milioane de euro reprezintă cel mai mare scandal din Primărie din acest an. Consiliera locală PMP a obținut acordul construirii a 2.800 mp în plus față de cât îi permite Legea Urbanismului. La 1.000 de euro profit în zonă centrală, afacerea este de 2,8 milioane de euro. La Urbanismul Primăriei conduse de Chirica și Harabagiu oamenii simpli primesc respingeri la autorizații de construire, iar consilierii locali din cercul Puterii obțin excepții de la lege, care le permit să construiască orice, oricât, oriunde.

Certificatul de urbanism obținut de la Primărie, în iunie 2019, de Eugen Solomon, a cărui proprietate este gard în gard cu cea a Violetei Găburici, arată că pe stradela Uzinei sunt valabile restricțiile urbanistice de Zonă Protejată – Centrul Iașului.

Practic, între cele două proprietăți e un simplu gard despărțitor. Consiliera locală PMP a obținut un PUZ în care scrie, negru pe alb, că terenul său nu se află în Centru Protejat, iar la vecinul Eugen Solomon tot Primăria scrie citeț: Centru Istoric și Curtea Domnească. Lui Solomon i s-a solicitat aviz unic de la Consiliul Județean (CJ), iar Violetei Găburici, aflată peste gard, i s-a da PUZ fără acest aviz unic.
Șefii Primăriei joacă alba-neagra cu cetățenii: pentru unii legea e strictă, pentru alții, cei favorizați, din cercul Puterii, legea dispare și se acordă excepții. Această dublă măsură, demonstrată prin documente emise oficial de aceeași instituție, ține de sfera penalului. Prejudiciile create unora și facilitățile oferite altora se măsoară în milioane de euro.

Certificatul de urbanism eliberat de Primăria Iași, în 2019, lui Eugen Solomon: „Centru Protejat”, care înseamnă restricții la regimul construcțiilor. Solomon stă la un metru de proprietatea Violetei Găburici, despre care aceiași oameni din Primărie au spus că nu este „Centru Protejat”

Dovada din certificatul de urbanism

Pe 27 iunie 2019, Eugen Solomon, prin reprezentantul legal Eduard Nicolau, a obținut un certificat de urbanism pentru terenul situat pe strada Petru Movilă nr. 70, gard în gard cu proprietatea Violetei Găburici. Documentul eliberat de Primăria Iași a fost solicitat pentru demolarea unei hale existente pe terenul din zonă. Hala are 65 mp, gardul terenului este lipit de proprietatea consilierei PMP.

Pe certificatul de urbanism, Primăria scrie, la regimul economic: „Destinația stabilită prin documentația de urbanism: CP - zonă centrală aflată în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice".

Găburici n-ar fi obținut în veci avizul unic

În anul 2014, când Violeta Găburici a construit blocul pe aceeași suprafață de teren unde vrea acum să facă aparthotel, PUZ-ul a avut nevoie de avizul unic al Urbanismului de la CJ. Pe aceeași suprafață de teren, când a început demersurile pentru aparthotel, în primul draft al PUZ-ului, încă existent pe internet și datând din noiembrie 2017, se menționează, negru pe alb, că se solicită „Planul Urbanistic pentru Zona Construită Protejată” – PUZ CP în abrevierea specialiștilor. Adică, pentru zonele protejate intervine și filtrul de la Consiliul Județean.

Un funcționar din Primărie a explicat, sub anonimat, cum a fost posibil ca terenul de 1.570 mp, pe care Găburici a primit noul PUZ, să fie scos din zona protejată: „Din pix, pentru a ocoli avizul CJ care n-ar fi fost obținut în veci pentru toate enormitățile din dosar”.

Proprietățile lui Solomon și Găburici sunt una lângă alta în zona Sf. Andrei-Petru Movilă. Dar regimul celor două proprietăți este total diferit, conform lui Chirica și Harabagiu

Timp de trei ani, a recunoscut că e Zonă Protejată

Violeta Găburici a încercat, timp de trei ani, să obțină un aviz de la Consiliul Județean, admițând astfel că este zonă protejată. Când a văzut că nu are succes, pur și simplu și-a retras cererea. Iar Primăria s-a făcut că nu observă. Au considerat că acel teren nu mai este Zonă Protejată, deși în 2014 era.
La PUZ-ul din 2014, pe toată suprafața de 2.170 mp a existat acel aviz. În plus, avizul era obligatoriu chiar dacă terenul nu făcea parte din zonă protejată: Legea amenajării teritoriului și a urbanismului prevede clar, în anexa 1, că acest aviz de la CJ este obligatoriu și în zona centrală a orașului.

„Da, conform certificatului de proprietate eliberat de Primăria Iași, în acea zonă, lipit de propretatea dnei Găburici, este nevoie de avizul unic de la CJ pentru obținerea PUZ-ului", a confirmat și Eduard Nicolau, reprezentantul legal al lui Eugen Solomon.

Hala în locul căreia Violeta Găburici vrea să construiască hotelul este lipită de terenul lui Eugen Solomon

Și la Surdu s-a încercat aceeași fentă

Consilierul local Gabriel Surdu a încercat aceeași manevră ca și Găburici, punând două seturi diferite de planuri de suprafețe pentru aparthotel în aceeași zonă. Și acesta a încercat inclusiv să eludeze avizul unic al CJ, dar CL Iași a revenit asupra hotărârii pentru PUZ, după sesizarea CJ și a Prefecturii.

Avizul unic al CJ este imperativ în privința CUT: este de 0,8%, cu un spor legal de 20% ajungându-se la 0,96%. În termenii dezvoltatorilor imobiliari, asta înseamnă bani pierduți: cu cât CUT este mai mic, cu atât se permite o suprafață totală construită mai mică, în raport cu suprafața terenului.
Solomon a dat-o în judecată pe Violeta Găburici

Eugen Solomon, prin reprezentantul său, a sesizat CL Iași despre cazul Găburici, cerând anularea PUZ-ului. În plângerea adresată consilierilor locali, acesta invocă inclusiv faptul că a făcut cinci sesizări între 2017 și 2020 cu privire la PUZ-ul pregătit în imediata apropiere a terenului său.
În afară de faptul că Eugen Solomon a sesizat de mai multe ori faptul că se face un PUZ pe un lot de teren unde s-a construit deja un bloc, acesta a și argumentat că firma Concept MSG Trade a Violetei Găburici a dezmembrat terenul pe care a primit PUZ în 2014, eliminând parcările și spațiile verzi. „Vorbim despre o proprietate care a fost reglementată până în prezent de trei ori, prin două PUZ-uri și un PUD. Așa ceva este fără precedent”, scrie reprezentantul lui Solomon în petiția adresată consilierilor locali.
În același document, le atrage atenția asupra faptului că o parte din terenul pe care au votat PUZ-ul Violetei Găburici îi aparține și se judecă pentru el.

Blocul construit în 2015 de Violeta Găburici a fost extras din terenul de 2.100 mp, lăsat fără parcări și spații verzi, pentru ca același teren să fie folosit pentru noul hotel, într-un nou proiect de consilierii locali, colegii ei. Această escrocherie este fără precedent în Iași, Primăria a devenit sat fără câini

Se așteaptă verdictul Prefecturii

„Pe rolul Judecătoriei Iași se află înregistrată din data de 13.12.2017, cauza civilă cu nr. 35686/245/2017, având ca obiect „revendicare imobiliară, grănițuire, obligația de a face și autorizarea obligației de a face”, având ca reclamant pe Eugen Solomon și, printre pârâți, pe S.C. CONCEPT MSG TRADE SRL, prin administrator judiciar (firma aflându-se în procedura reorganizării judiciare).
În litigiu este chiar proprietatea pe care Consiliul Local Iași s-a grăbit să aprobe PUZ-ul în discuție, deși avea cunoștință despre derularea acestei cauze, fiind înștiințați prin înscrisuri reprezentând certificate de grefă și extras de carte funciară”, scrie el. Cocnret, este vorba despre faptul că firma consilierei a ocupat abuziv o câțiva zeci de mp de teren care îi aparțin.
„În acest caz am solicitat deja documente de la Primăria Iași. Le vom analiza cu atenție și vom face demersurile legale. Este o speță complicată”, a precizat prefectul Marian Grigoraș, sesizat despre faptul că CL Iași a votat un PUZ peste un altul existent și că, din nou, lipsește avizul unic al CJ pentru Zonă Protejată.

Article image
* Consiliera locală PMP și-a tăiat singură partea leului în Consiliul Local: un aparthotel în Centru votat de „coledzii” ei, așa cum și ea le-a votat lor proiectele imobiliare din care s-au îmbogățit * În 2014, a avut un PUZ pe un teren de 2.170 mp pe Sf. Andrei, pe care a ridicat un bloc * În 2020, a scos blocul din schemă, iar pe terenul rămas, de 1.500 mp a făcut un nou PUZ, ca și cum ar fi o suprafață cu totul nouă * L...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Mai 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top