fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Secretul pentru o cafenea de mari dimensiuni, cum sunt în centrul marilor orașe, este că poate fi amenajată și terasa de pe clădire Secretul pentru o cafenea de mari dimensiuni, cum sunt în centrul marilor orașe, este că poate fi amenajată și terasa de pe clădire

COMENTARIU. Axinia și Pipa, protectorii afacerilor lui Asimionesei, pe spatele banului public. Indignarea a ajuns în faza „F… YOU!”


Nu e enervant faptul că BZI a închiriat Agenția CFR, ci faptul că statul român devalizează un patrimoniu valoros pe care ar putea obține venituri mult mai mari. Nu e prost cel care cere, ci e ticalos cel care dă. Sistemul relațional al lui Ghiocel Asimionesei a confiscat statul român la nivelul Iașului. Poliția Locală l-a amendat de două ori pe cel care îndrăznise să-l concureze pe Asimionesei la închirierea Agenției. Practic, Chirica și Harabagiu își pun forțele para-militare să intimideze un agent economic. La atâta dispreț și aroganță, indignarea socială va da, la un moment dat, în clocot.

Am văzut câteva voci indignate, care au venit foarte târziu, de faptul că BZI s-a mutat în Piața Unirii, în locul Agenției CFR, pe vreo 400 mp. Vocile au descoperit evenimentul la 4 luni după ce se produsese.

Agenția a fost translată forțată într-un colț meschin, care măsoară cu indulgență 15 mp și la care văd, având biroul în apropiere, 6 femei care stau consternate, lăsate fără obiectul muncii.
Pe geam un șef a printat o hârtie A4 pe care scrie: „Aici s-a mutat Agenția CFR”.

E o răsturnare a realității cu fundul în sus. BZI închiriază de la CFR un spațiu ultracentral la un preț confidențial. Axinia fusese numit de PSD, dar el și Pipa, șeful de la Infrastructura, sunt vechi tovarăși ai lui Asimionesei, mogulul condamnat pentru șantaj. Axinia a fost mult timp membru PDL, dacă apartenență politică are vreo relevanță. Pipa și Axinia sunt un fel de protector ai afacerilor lui Asimionesei, pe spatele banului public.

REPORTER întrebase în iarnă la ce preț închiriase un interpus al lui Asimionesei subsolul de la Agenția CFR, iar Axinia ne-a răspuns, foarte disprețuitor, că informația reprezintă secret comercial. Fantastic, o închiriere a patrimoniului public a devenit secretă în România PSD-PNL, nici nu știu care mai guvernează și care nu.

Povestea e așa: interpusul lui Asimionesei închiriase subsolul mai prin 2018, 70 mp, și n-a plătit deloc chiria (eram să scriu chirica), iar CFR Călători l-a dat în judecată. Era director Anchidin, despre care nici nu mai știu în care partid mai este. Paravanul lui Asimionesei (practic un angajat de-al sau) nu plătise chiria pe patru luni, i s-a cerut evacuarea și plata a 7.000 de lei restanță. Acoperirea legală perfectă în caz de audit.

Asimionesei apoi, evacuat de la Teba de investitorul Prime Kapital, a pus ochii pe toată Agenția. Și participă la un simulacru de licitație cu două firme, amândouă ale lui, din care una mână moartă. Prețul: confidențial.

Deci după ce nu plătește chiria, Axinia și Pipa îi dau un spațiu de șase ori mai mare. Eu știu că Asimionesei își adjudecase subsolul cu 8 euro, dar nu îndrăznesc să mă gândesc că i-au dat parterul și etajul, la KM 0 al Iașului, cu mai puțin de-atât. Nu vom ști niciodată, trăim în statul opac și abuziv al lui Bode-Orban-Alexe-Chirica-Asimionesei, sunt un zid care ne încercuiește și ne ține la respect. Iohannis cred că e foarte mulțumit de cât de bine guvernează PNL la Iași, cu Asimionesei și Relu Fenechiu care trag sforile.

Constantin Axinia ține la secret chiria negociată cu Ghiocel Asimionesei, ca și cum CFR ar fi moștenirea primită de la mama

CFR are o experiență proastă cu chiria neplătită de Asimionesei, dar i-au permis să vină cu alte două firme și să închirieze unul dintre cele mai frumoase spații comerciale din centrul Iașului. Eu știu că Asimionesei a lăsat datorii mari la stat de-a lungul timpului, a închis 26 de firme, a tras țeapă Consiliului Județean, în care stătuse tot cu chirie, dar CFR s-a gândit să mai facă o pagubă cu același personaj, că doar nu pierde Axinia de la dânsul, pierd românii care acoperă gaura de miliarde de euro de la CFR de mai bine de două decenii.

Mai e și un Capitol II al închirierii tuturor spațiilor de la Agenția CFR, o latură cu tentă mafiotă, specifică grupării Asimionesei-Chirica-Harabagiu, care a acaparat orașul. În vara lui 2019, cu procesul deschis interpusului de la BZI, CFR scoate din nou la licitație subsolul, pentru că acest clan avea planul de a reocupa totul din acea clădire.
Numai că apare un intrus: un tânăr proprietar al unei cafenele din Centru, care vrea să se extindă. Un intermediar al lui Asimionesei l-a sunat și i-a cerut să se retragă. Acesta a refuzat. Participă la concurență cu BZI, prețul crește și intrusul își adjudecă licitația.
A doua zi, Poliția Locală îl amendează pe tânăr, la cafenea, pentru câteva mese plasate afară. Eram de față, îmi luam o cafea. Peste câteva zile îl mai amendează o dată și îl cheamă la Primărie pentru verificarea întregii documentații ce a stat la baza autorizării. Poliția Locală pusă la dispoziția lui Asimionesei! Practici de intimidare demne de Vestul Sălbatic într-un oraș din Uniunea Europeană, în secolul XXI! Acesta este Iașul condus de Chirica și Harabagiu. Pentru așa ceva, indignarea socială dă în clocot.
Peste o săptămână, tânărul a renunțat la spațiu. Asimionesei a rămas singur, fără să-l mai deranjeze nimeni și a luat și subsolul.

Ce e revoltător la cazul acesta nu e prezența BZI în sediul Agenției, ci modul păgubos în care CFR gestionează patrimoniul poporului. Pentru acel spațiu, CFR trebuia să invite la licitație cele mai mari rețele de food și catering din România. Pe acel spațiu știu că s-ar fi bătut cele mai mari rețele multinaționale de cafenele și patiserii. Niște italieni voiau recent să facă alături un spațiu mixt bistro-bar pe care erau dispuși să dea 7.000 de euro lunar. Li se ceruse în schimb 10.000 de euro/lună, ușor negociabil. Cu parcarea de la Victoria în față și cu trotuarul laț de 20 m în față, care vara s-ar umple de meșe, acea locație este o comoară.

Credeți că Asimionesei a închiriat la CFR cu 7.000 de euro/lună? Credeți că dă măcar 3.000 de euro/lună pentru 400 mp în ultra-centrul Iașului, sumă sub care vorbim de o fraudă din venituri publice? CFR ar fi putut face lejer din acel spațiu un venit anual de 100.000 de euro, o mană cerească la ce puțini angajați au rămas și la ce puține rute mai operează. CFR ar fi putut vinde acel spațiu, la urma urmei, printr-o licitație atent pregătită, de pe care să obțină 2.000 de euro/mp, adică 800.000 de euro. Asta dacă prădătorilor de la conducerea companiei publice le-ar fi păsat cu adevărat să-și maximizeze veniturile și să obțină niște randamente corecte ca manageri. Dar posturile lor sunt politice și singurul randament e al sifonării și al șpăgii.

În Occident sunt foste biserici transformate în restaurante, sunt hoteluri în foste gări părăsite, sunt birouri și săli de spectacole în foste uzine electrice, nimic nu se pierde, totul se transformă. În Viena, am văzut fosta centrală de gaz a orașului (Gasometer) transformată în cămin pentru studenți și bibliotecă. Și face bani!

Nu înțeleg de ce nimeni din CFR nu transformă Gara Mare și Nicolina, excelent plasate, în spații de birouri clasa A și de ce nu le închiriază. Pentru că stau goale și mai au 10 trenuri pe zi, în timp ce acum 30 de ani aveau 100 de curse pe zi. Pe vreo 4.000 mp de spații care stau goale în cele două gări (adevărate clădiri istorice, emblematice), CFR ar obține lunar minim 60.000 de euro (720.000 de euro anual) și astfel cred că și-ar crește de vreo 10 ori încasările operaționale. De ce să fie Iulian Dascălu singurul deștept din Iași care face bani din asta, nu și un director de la CFR?

De ce nu desființează CFR Depoul care stă degeaba între Canta și Alexandru și ce de nu vinde la licitație zecile de hectare eliberate? S-ar bate dezvoltatorii pe ele, la prețuri corecte. Ar veni fonduri de investiții din tot Estul Europei să facă un proiect integrat, cu birouri, locuințe și locuri de promenadă. Parcă privații de la Teba au vândut către Prime Kapital cu 30 milioane de euro. De ce n-ar face CFR (statul român) acești bani?

Revoltător este că trec deceniile fără să ne dăm seama și noi batem pasul pe loc în mizerie morală și sărăcie. Se îndestulează câțiva, fură tot ce prind din patrimoniul public, Asimionesei ridică bloc pe teren gratis de la Primărie, Chirica își ridică în paralel 5 vile și anii trec, toți se fac că nu văd și oamenii simpli rămân în sărăcie și-n întunericul dezinformării.

Asta e revoltător. Nu că BZI s-a mutat într-un spațiu CFR. Ci faptul că cineva din CFR, cam toată lumea, ne fură banii. Și ne spun cu dispreț: „Secret comercial, sclavilor!”.
În fața nedreptății profunde escaladate de aroganța și disprețul lui Donald Trump, primarul din Boston (o negresă extrem de educată) i-a transmis președintelui SUA, într-un discurs public, în piața mare, cu stație de sonorizare ca pe stadion: „Îi spun cuvântul ăla cu F... și YOU!”.

La fel le spun ministrului Bode și fiecăruia dintre acoliții lui liberali, pesediști (o apă și-un pământ) de la CFR: „Fuck you!”.

Article image
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și Clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei nu s-a putut abține, a făcut bloc de locuințe și a vândut 13 apartamente din 29. Deja este în profit. * Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede modificarea obiectului asocierii în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: adică prin vot ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Mai 2020

Article image
Clasic: o firmă-paravan a închiriat subsolul, n-a plătit, a fost evacuată, trimisă în judecată, acum Asimionesei s-a întors printr-o altă firmă. Etajul 1 al clădirii, deținută tot de Asimionesei, printr-un contract secret. Șeful Regionalei, Axinia, refuză să dea prețul chiriei, pe care REPORTER tot l-a aflat: 10 euro/mp. În Piața Unirii, prețul real este 20 de euro/mp. Asimionesei a subînchiriat spațiul tot la stat, celor d...
Autor cristi tanasa Anchete 28 Noiembrie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: