Liviu Dulgheru (în centru) arătând că un selfie bun la vremea lui te face om în viață. Dulgheru candidează la Primăria Valea Lupului, unde a pierdut în urmă cu 4 ani Liviu Dulgheru (în centru) arătând că un selfie bun la vremea lui te face om în viață. Dulgheru candidează la Primăria Valea Lupului, unde a pierdut în urmă cu 4 ani

Fără scrupule: Dulgheru-PNL, al treilea contract cu Padocul lui Chirica-PNL. Miza: 50.000 de euro profit pe an


Padocul pentru câini fără stăpân e un abator pentru pui și exemplare tinere: 90% mor de infecții virale. Serviciile veterinare constau în trei operațiuni standard, foarte simple: sterilizare, microcipare, vaccinare antirabică. Așa-zisele examinări și tratamente sunt artificiul care dublează valoarea contractului cu Salubris. Toți câinii „tratați” mor în câteva zile. Liviu Dulgheru, membru în Biroul Municipal al PNL, a avut întâi contract pe o lună cu Salubris, apoi pe 6 luni, acum a câștigat pe un an. Dulgheru e un susținător înfocat al primarului Mihai Chirica, de la care îi vin banii, lingușindu-l pe rețelele sociale. Peste 4.000 de euro/lună e profitul liberalului la padocul de câini.

Liviu Dulgheru, candidatul PNL la Primăria Valea Lupului, a câștigat din nou licitația pentru servicii veterinare la Padocul Tomești, pentru următoarele 12 luni. Oferta sa a fost foarte apropiată de cea estimată de Salubris, 515.000 de lei (fără TVA) pentru un an, reprezentând o medie decontabilă de aproximativ 43.000 de lei/lună. Dulgheru n-a avut competitori la licitație, o a doua ofertă, aparținând unui apropiat al său, fiind descalificată ca inadmisibilă.

Liviu Dulgheru face parte din grupul liberal Cristian Nistor-Daniel Juravle-Raj Nepotu, foarte apropiat de liderii Primăriei, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu.
Datele obținute de REPORTER DE IAȘI arată că acest contract este o lovitură financiară pentru Rali Vet, firma liberalului, deoarece bugetul pus la dispoziție de Salubris a rămas la nivelul anilor anteriori, dar prestațiile veterinare cerute s-au redus cu circa 60%. Deci aceiași bani pentru mai puțină muncă.
Explicația e simplă: efectivele rulate la Padoc s-au redus semnificativ pentru că numărul de câini de pe străzile din Iași a scăzut în ultimii ani.

O afacere în familia PNL

Pe 30 mai, Liviu Dulgheru părea să-și ia la revedere pe Facebook de la contractul cu Padocul: „Am să fiu întotdeauna alături de nevoile animalelor. Mă bucur că am putut să fiu de folos celor de la adăpostul Tomești și sper ca de acum înainte cât mai multe animăluțe să fie fie salvate”. Ortografia originală era mult mai deficitară.
Amicul său, Cristian Nistor, membrul în Biroul Politic al PNL Iași, a preluat mesajul, postând că „presa aservită” îl face pe prietenul Liviu Dulgheru să piardă contractul de la Padoc, unde voia „să facă numai bine”. Nistor n-a precizat dacă vorbește de presa aservită lui Mihai Chirica: BZI, Infinit TV și încă 18 televiziuni, radiouri, site-uri de știri și ziare.
A fost doar o alarmă falsă: Primăria devenită PNL prin Mihai Chirica i-a dat în continuare contractul liberalului Liviu Dulgheru, contractul fiind atribuit pe 15 iunie.
E al treilea an de când Dulgheru a pus ochii pe Padoc, înșurubându-se la Salubris și eliminându-și concurența prin afilierea politică. În august 2018, a câștigat licitația, dar un alt competitor, Izavet, a depus, în mod eroic, trei contestații la CNSC, reușind să învingă opoziția conducerii Salubris abia la a treia contestație. Izavet a mai operat câteva luni la padoc. „M-am retras pentru că era evidentă ostilitatea împotriva mea, erau semnale clare că vor să dispar. În ultimele trei luni de contract, valoarea sumelor decontate a fost cu mult sub nivelul cheltuielilor, trebuind să aduc bani de acasă”, a declarat Livioara Rotariu, administrator al Izavet.

În Padoc sunt în momentul acesta în jur de 800 de câini. Lunar, intră circă 120 de exemplare și ies tot cam atâtea, prin adopție sau eliberare pe străzi, după sterilizare și microcipare. Mor în jur de 60-70 de câini lunar, în special pui și tineret

Dulgheru, susținător înfocat al lui Chirica

În decembrie 2019, Liviu Dulgheru primea un contract de tranziție la Padoc, pentru o singură lună, cu valoarea de 40.000 de lei (fără TVA). În paralel s-a derulat o altă licitație, dar într-o formă simplificată, pe bază de invitație, unde firma lui Dulgheru a câștigat fără probleme un contract pe primele șase luni din 2020. Valoarea: 241.000 de lei (fără TVA).
În acea perioadă, Dulgheru era un susținător înfocat al lui Mihai Chirica, deși acesta încă nu intrase oficial în PNL. Dulgheru îmbină în mod plăcut activismul politic cu profitul afacerilor cu statul pe care tot el îl susține. El centrează, el dă cu capul. E și-n teren, și la galerie.
În iunie 2020 a câștigat din nou licitația la Padoc, până în iulie 2021, cealaltă firmă participată fiind descalificată, deja o obișnuință în Afacerea Salubris-Dulgheru.

Liviu Dulgheru a postat în mai un fel de „Adio, afacere de la Padoc”, dar cei de la Primărie au trecut peste scrupule, încheind cu acesta un nou contract, până în vara anului 2021

Sumele din contract, umflate de tratamente și examinări

Estimarea lunară a serviciilor veterinare din Padocul Tomești, conform caietului de sarcini, este următoarea:
* 132 sterilizări (45% masculi, 55% femele)
* 105 vaccinări antirabic
* 36 eutanasieri
* 105 microcipări
* 580 tratamente medicale (injecții în boli virale)
* 105 imobilizări cu tranchilizant
* 854 examinări zilnice (turul cuștilor și observarea animalelor)
Șochează numărul examinărilor din contract, care duce la creșterea artificială a valorii contractului. Adică zilnic sunt examinați 28 de câini, în medie. Un angajat din cadrul Padocului ne-a declarat, sub anonimat: „S-au redus operațiunile complicate și au crescut tratamentele și examinările, unde se câștigă cel mai mult”.
„Se face un tur al cuștilor, sunt observați câinii într-o stare mai proastă, tratați”, a explicat, lapidar, Liviu Dulgheru.

Numărul echipajelor s-a redus de la 3 la 1

Principalul avantaj al firmei lui Dulgheru este că numărul echipajelor de ecarisaj s-a redus de la trei la unul singur. Înainte, firma de servicii veterinare trebuia să asigure câte un medic pe fiecare echipaj, pentru anestezierea câinilor de pe străzi. Era vorba, astfel, de trei posturi, adică trei salarii.
Acum, Liviu Dulgheru trebuie să plătească un singur medic pentru ecarisaj. „Este un tânăr absolvent, plătit cu salariul minim pe economie”, ne-a spus sursa anonimă de la Padoc. S-a ajuns la un singur echipaj pe străzi pentru că numărul de câini fără stăpân din Iași s-a micșorat în urma campaniilor din ultimii 10 ani.
Caietul de sarcini i-a redus numărul de posturi obligatorii de la 5 la 3 medici. O altă facilitate care reduce costurile lui Dulgheru, deși suma primită de la Salubris a rămas la aceeași valoare ca în anii din urmă.

Principalele activități lunare ale Rali Vet la Padoc. Examinările și tratamentele sunt mult umflate, permițând lui Dulgheru să încaseze mai mult

105 câini intră lunar în Padoc

Sunt doi medici angajați la Padoc, aceștia lucrând în două ture, câteva ore pe zi, dar asigurând și o prezență de 4 ore în weekend. „Primesc 4.000 de lei net/lună, dar nu cred că toată suma e trecută în cartea de muncă”, mai spune sursa anonimă, angajat în cadrul Padocului.
Cei mai importanți indicatori din caietul de sarcini sunt numărul de vaccinări antirabic și de microcipări: 105. Aceasta înseamnă că, lunar, din Padoc pleacă (prin adopție sau eliberare) 105 câini, de trei ori mai puțin decât în urmă cu doi ani. „Înainte, lunar se rulau 300 de câini. Acum, efectivul s-a redus”, explică angajatul de la Padoc. Tot 105 sunt și tranchilizările, adică patrupede prinse lunar pe stradă, indicând și mai clar rulajul.

Șiretlicul: examinările și tratamentele
Să vedem costurile reale pe care le are Rali Vet într-o lună obișnuită, conform informațiilor obținute de la sursa autorizată din Padoc:
- sterilizări: 80 de lei/bucată (medie între masculi și femele). Prețul include toate cheltuielile cu materiale, medicamente și salarii. Sunt 132 sterilizări/lună, totalul cheltuielilor fiind de 10.560 de lei
- tranchilizant: 20 de lei doza la decontare, profit 10 lei/doză. Sunt estimate 105 tranchilizări lunar, cheltuielile totale fiind de 1.050 de lei
- examinări: costul este infim, fiind o modalitate umflare a cheltuielilor. Medicii trec printre cuști și văd imediat cine este în stare proastă. 28 de câini diagnosticați pe zi este o cifră mult exagerată. Câinii se îmbolnăvesc masiv de parvoviroză și jigodie. Indiciile sunt extrem de clare, se observă imediat diareea cu sânge.
- tratamente: 50 de lei/bucată suma decontată, 25 de lei profit/bucată. Sunt injecțiile zilnice aplicate în bolile virale. „Sunt tratamente ieftine, de umplutură, se cumpără cele mai ieftine substanțe de pe piață, se fac formal, pentru decontare, câinii oricum nu scapă când se îmbolnăvesc”, spune sursa din Padoc. La 580 de tratamente decontate lunar, suma obținută de Rali Vet este de 29.000 de lei, din care profitul reprezintă 14.500 de lei.

Oferta câștigătoare a lui Liviu Dulgheru: 515.000 de lei pe un an, cu 20.000 de lei mai puțin decât estimase Salubris. Al doilea ofertant a fost descalificat

Padocul e un abator: mortalitate de 90% la câinii tineri
Mărturiile sunt dramatice. Puii culeși de pe străzi sunt aduși la Padoc și în 2-3 zile încep să se îmbolnăvească, pentru că nu sunt vaccinați. Fac parvoviroză sau jigodie. Sunt ținuți la un loc cu câinii mai mari, imunizați, în loc să fie separați în carantină. Devin apatici, se deshitratează, fac diaree, apoi nu-și mai pot târâi picioarele și mor.
Padocul e un abator pentru pui și cățeii tineri. „În boli virale, un câine cu stăpân va fi dus la un cabinet privat și va beneficia de cele mai scumpe medicamente și de toată atenția proprietarilor și a medicilor, 24 de ore din 24. În privat, 5 din 10 câini se salvează, supraviețuiesc unei parvoviroze. În Padocul Primăriei, 9 din 10 câini mor, pentru că injecțiile aplicate sunt foarte ieftine, pur formale, luate cu cele mai mari discounturi și nu urmărește nimeni evoluția bolii. Tratamentele sunt aplicate pentru a exista un alibi moral că n-au fost lăsați să moară pur și simplu. În plus, cabinetul veterinar câștigă: face 3 injecții timp de trei zile la un cățel, acesta moare a patra zi, dar medicul își încasează banii”, povestește sursa autorizată din Padoc.

Padocul de la Tomești începe să se golească, dar suma plătită de Salubris către Dulgheru rămâne la fel de mare

Marja de profit a lui Dulgheru: 50% din suma încasată

Alte operațiuni decontate, conform caietului de sarcini:
- eutanasieri: 100 de lei tariful/bucată, profitul fiind de 35 de lei/eutanasie. Sunt estimate 36 de eutanasieri lunare, profitul total fiind de 1.260 de lei
- microciparea: 40 de lei/bucată, suma decontată, profitul fiind de 20 de lei/bucată. Sunt 105 de microcipări într-o lună, deci profitul este de 2.100 de lei
- vaccin antirabic: 10 lei tariful pe bucată, 6 lei fiind profitul. La 105 vaccinări lunare, profitul total este de de 630 de lei.
La trei angajați, costul cu salariile al Rali Vet nu depășește 13.000 de lei/lună, cu tot cu impozite. Chiria cabinetului de la Padoc, incluzând utilitățile, este de 1.200 de lei/lună. Cheltuielile cu materiale și medicamente sunt între 5.000 și 10.000 de lei/lună, în funcție de discounturile obținute.
În total, Liviu Dulgheru are cheltuieli de 23.000 de lei/lună și încasează de la Salubris 43.000 de lei lunar. Profitul său este de 20.000 de lei, adică peste 4.000 de euro/lună. Afacerea de la Padoc înseamnă 50.000 de euro pe an profit net pentru familia Dulgheru, miza financiară fiind suficient de motivantă.
Profitul crește exponențial dacă se folosesc medicamente din donații sau din stocuri expirate, sau prin metoda raportărilor fictive, întregistrându-se un număr mai mare de operațiuni decât sunt efectuate în realitate.

Liviu Dulgheru, în prim-plan, între Costel Alexe și Ludovic Orban, cadru de nădejde al PNL în obținerea contractelor pe bani publici

De ce nu vin mai mulți la licitație: neîncredere într-o competiție corectă

La contractul pe șase luni, din iarna trecută, Salubris a făcut doar invitații la trei firme pentru participarea la licitație. Izavet n-a mai vrut să participe, iar un alt cabinet, din Roman, a avut oferta respinsă. Rali Vet, firma lui Liviu Dulgheru, a câștigat.
În Iași sunt peste 50 de cabinete veterinare, dintre care o parte aparțin unor medici cu experiență. Aceștia spun însă că nu se pot bate cu ingerințele politice în obținerea contractului. „Eu am suficientă activitate la cabinet, Padocul e o afacere mai degrabă pentru un veterinar aflat mai la început și care nu poate rezista financiar pe cont propriu, dar acesta nu va reuși să spargă monopolul politic”, spune un medic care are cabinetul în Bucium și care n-a dorit să-și divulge identitatea.
A doua ofertă la licitația din iunie, câștigată de Liviu Dulgheru, a fost a firmei Senior Vets, oferta fiind însă respinsă, considerându-se că oferta nu respectă caietul de sarcini. Medicul Tudorel Lupu a spus sarcastic: „Nu comentez. Știți de ce am fost descalificat. Puteți considera că sunt incompetent”.

Are circumscripție la Târgu Frumos

La ultim bilanț fiscal raportat public, din 2018, Rali Vet Farm a avut o cifră de afaceri de 867.000 de lei. „Am două farmacii în Iași care au vânzări bune”, spune Liviu Dulgheru. Pe aceeași firmă este înregistrată și circumscripția din comuna Ion Neculce, de lângă Târgu Frumos. Și în acest domeniu, Liviu Dulgheru a avut o atitudine extrem de agresivă pe piață, controlând, împreună cu nașa sa, șefa Camerei Medicilor Veterinari, nu mai puțin de cinci circumscripții din zona Târgu Frumos.
Contractul pe un an și jumătate de la Salubris îi mai aduce lui Liviu Dulgheru circa 800.000 de lei, dublându-i practic afacerea cu farmaciile și circumscripția.


„Este multă muncă la Padoc, de asta nu vine nimeni. Acum lucrează acolo patru angajați.”
Liviu Dulgheru, administrator Rali Vet. În realitate sunt trei angajați

Article image
Salubris se dă peste cap de un an să-i dea contractul de sterilizare a câinilor din padoc unui membru liberal. Concurentul Izavet a făcut trei contestații la CNSC, reclamând încălcările caietului de sarcini. Ordinul e clar: salvați-l pe Dulgheru! Acesta are un cabinet veterinar și a obținut deja o încredințare directă de la Salubris, printre sarmalele din 30 decembrie. Oferta a stat pe site 85 de minute. Pe 9 ianuarie se ți...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Ianuarie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top