fbpx
 
„Profa” de Religie de la Școala Hașdeu și-a făcut „Fabrică de Diplome”. Banii se pun în plic, „prefer așa!”

„Profa” de Religie de la Școala Hașdeu și-a făcut „Fabrică de Diplome”. Banii se pun în plic, „prefer așa!”


* Inventând o asociație fantomă și menționând un aviz al ISJ care nu există, Adriana Nastasă a lansat mare sesiune de comunicări științifice, „desfășurată online”
* Taxa de înscriere este de 220 de lei, iar banii se trimit direct în plic, prin firmă de curierat.
* Profesoara insistă în Regulamentul de participare că preferă această variantă, fără chitanțe, fără înregistrare fiscală
* Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar era stupefiată de informațiile furnizate. A cerut răgaz să găsească vreo explicație
* Profesoara de Religie oferă diplome la kilogram oricărui participant care plătește taxa, dar nu vrea să precizeze cine face jurizarea
* Evenimentul se vrea internațional, dar se desfășoară în apartamentul profesoarei, din zona Oancea

O profesoară de religie de la Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu a făcut o asociație care eliberează adeverințe și diplome pentru proiecte despre care spune că sunt avizate ISJ, fără ca instituția să aibă cunoștință de așa ceva. A participat în trecut ca profesor la proiecte cu avizul ISJ, iar existența acestui document apare acum pe proiectele realizate de Asociația Specialiștilor în Educație „Magistrum”.

Pentru participarea la un singur proiect sunt eliberate nu mai puțin 26 de adeverințe și diplome despre care în prezentare se insistă că au număr de înregistrare pe anul școlar în curs.
Participarea costă 220 de lei pentru fiecare profesor, iar acestora li se cere să pună banii în plic la Fan Curier sau prin mandat poștal, fără a fi menționat un cont bancar pentru operațiune. „Prefer colaborarea cu poșta privată”, scrie chiar profesoara Adriana Nastasă în prezentarea proiectului „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” , Ediția a  IV-a.
Când a văzut documentul care menționează date la care doar ea poate avea acces, nu l-a mai recunoscut, spunând că a fost editat. A folosit aceeași negație despre mai multe pasaje care îi puneau sub semnul întrebării activitatea.

Adriana Nastasă predă religia la Școala Hașdeu din Tătărași. Dar adevărata lovitură este concursul din vacanță, cu participare internațională și banii puși în plic

 

Ediția a IV-a, dar ONG-ul e înființat în 2020

Profesoara de religie Adriana Nastasă de la Școala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Tătărași a făcut o asociație prin care organizează proiecte – fantomă, prezentându-le drept evenimente foarte serioase, unde pot fi obținute diverse hârtii pe care profesorii participanți le atașează ulterior la dosarele de la școlile în care activează.

Un astfel de proiect prezentat drept „internațional” se numește „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” , Ediția a  IV-a, și are loc la Iași, într-o perioadă nespecificată clar în documentație.

Așa cum este neclar cum a ajuns proiectul la ediția a patra, în condițiile în care „Asociația Specialiștilor în Educație Magistrum”, a cărei președinte este Adriana Nastasă, este înființată pe 3 martie 2020, conform tuturor documentelor și cu data confirmată de fondatoare.

 

Profesoara nu recunoaște ce-a scris

Profesoara Nastasă nu poate spune cu precizie când are loc proiectul, spunând doar că este acum în etapa a doua a lui, cu înscrierile în desfășurare până pe 31 august.
Interesant este cum se pot înscrie profesorii: cu fișe de concurs aflate în fișierul în care se găsește și regulamentul, trimițând 220 de lei în plic. Adriana Nastasă a spus, despre acest pasaj în care li se cer participanților să trimită banii prin curierat, că ar fi fals și nu l-a recunoscut.

Cu toate acestea, suma de 220 de lei pentru taxa de participare ar fi corectă. Dar nu este taxă, ci „este o donație pe care profesorii o fac către asociația noastră”, susține Adriana Nastasă.

Mențiunea din regulament că activitatea este avizată de Inspectoratul Școlară reprezintă un fals. Nimeni de la ISJ nu știe de afacerea cu diplome a profesoarei de Religie

 

Vrei-nu vrei, plătești barbologia transfrontalieră

În fișierul de prezentare pentru proiect scrie totuși altceva: „Întregul proiect costă 220 lei, are preț unitar, include și înscrierea în Asociația Magistrum (pentru cei care sunt deja membri în Asociație prețul este tot  220 – vor primi din nou documentele Asociației, dacă doresc. (…) Persoanele care doresc separat numai înscrierea în asociație, fără participarea la proiect, trimit banii și documentele în aceleași condiții și la aceeași adresă din prezentul regulament. Cotizația anuală costă 100 lei”.

Proiectul este exclusiv online, pe motiv de pandemie. Există concurs internațional online, simpozion internațional online, conferință internațională online și chiar schimb de experiență transfrontalier, tot online. „Din cauza pandemiei am apelat la această modalitate. Există și schimb de experiență transfrontalier online, chiar dacă se desfășoară pe aplicații de calculator”, mai explică Adriana Nastasă.

 

Revistă despre Paști, deși suntem în august

În cadrul proiectului inițiat de Adriana Nastasă și asociația ei, profesorii se înscriu la câteva concursuri, seminarii, simpozioane, sesiuni de lucru și schimburi de experiență, denumite pompos „internaționale”, primind bonus publicarea de articole în două reviste ale asociației: „Magistrum” și „Venit-au zilele Învierii”. Deocamdată suntem în luna august.

Ambele publicații au coduri ISSN, ceea ce înseamnă că articolele publicate pot fi următire cu ușurință de specialiști, contând astfel la dosarul participanților.

„Articolele publicate de către profesori sunt muncite de aceștia. Oamenii chiar își dau interesul la proiect. Iar elevii, pentru că este și secțiune de elevi, deprind diverse abilități și află care sunt tradițiile românești”, spune Adriana Nastasă.

 

Profesoara este extrem de scrupuloasă cu indicațiile privind modul în care vrea să fie plătită: „Prefer trimiterea plicurilor..., iar banii pot fi puși în colet”. Circuitul empiric reprezintă evaziune

 

Adriana Năstase oferă 26 de adeverințe fiecărui participant

Pentru efortul din timpul proiectului, participanții sunt recompensați cu 26 de adeverințe și diplome despre care regulamentul spune, cu roșu și majuscule, că „ESTE ULTIMA EDIȚIE ÎN CARE MAI ELIBERĂM AȘA MULTE ADEVERINȚE !!!”.

Lista completă a documentelor emise cuprinde adeverință de membru al comisiei de organizare la concurs extrașcolar etapa națională, adeverință de participare la schimb de experiență cu alte unități de învățământ, adeverință de participare la proiect internațional, adeverință de participant la proiect extrașcolar internațional ce vizează  prevenirea și combaterea abandonului școlar și multe-multe altele, într-o înșiruire delirantă… Enumerarea tuturor celor 26 de secțiuni, pentru care fiecare primește 26 de adeverințe, denotă o deviație schizofrenică a sistemului de educație.

Ironia este că însăși Adriana Nastasă a spus, în timpul interviului, referitor la cât de serioasă este o asociație care cere bani la plic și emite un braț de diplome, că a plătit, în trecut, o sumă de bani unei entități asemănătoare care i-a dat la schimb un dosar întreg cu hârtii.

Adriana Nastasă s-a lăsat foarte greu convinsă să accepte interviul, fiind foarte suspicioasă. A acceptat să ne întâlnim câteva minute pe Esplanada Oancea

 

Altă minciună grosolană: nu are aviz de la ISJ pentru simpozioane

Pe regulmentul proiectului, Adriana Nastasă precizează că proiectul promovat de asociația sa este avizat CAEJ 2020 al ISJ Iași. Asta se traduce printr-un aviz al ISJ care recunoaște o serie de activități extrașcolare (Calendarul Activităților Educative Județene - CAEJ).

Dar, în cazul său, Asociația nu are de fapt acest aviz, pentru că apărut în martie 2020, iar anul trecut ISJ a suspendat acordarea avizelor CAEJ.

„Este imposibil ca această asociație să aibă aviz CAEJ, pentru că anul trecut nu s-au eliberat. Dna Nastasă a primit acest aviz pe proiecte desfășurate în trecut la unități de învățământ, dar nu pe asociație”, a explicat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt ISJ Iași.

Numele Adrianei Nastasă apare cu aviz CAEJ pentru proiectul ,,File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” desfășurat în iunie-octombrie 2019, la Școala Gimnazială Liteni, unde al doilea organizator este profesorul Gheorghe Moga.

„Nu există acest aviz CAEJ pentru proiectul asociației, eu nu am scris așa ceva în document”, spune Adriana Nastasă acum. Pusă în fața minciunilor scrise negru pe alb, profesoara nu le mai recunoaște. Tot documentul, pe care REPORTER l-a primit pe mail, ar fi falsificat.

Partea cea mai importantă din Regulamentul marii sesiuni de comunicate științifice al Adrianei Nastasă: puneți banii în plic

 

„Eu spun dacă este internațional”

„Dacă eu spun că este un proiect internațional, atunci este proiect internațional. Dacă invitații nu se prezintă, eu nu am nicio vină”, spune Adriana Nastasă despre faptul că ,,File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” este un eveniment important și internațional.

De fapt, caracterul internațional este dat cel mult de cooptarea în proiect a Liceului „Liviu Deleanu” din Chișinău. Veridicitatea implicării liceului din Chișinău nu a putut fi verificată, neprimind confirmarea până la publicarea articolului.

Profesoara de religie spune că a realizat în trecut mai multe ediții care s-au bucurat de succes. „Participă, în mod normal, 20 până la 50 de profesori pe ediție. Acum, în pandemie, participarea este mult mai slabă”, spune Adriana Nastasă, fără să dea alte detalii despre participanți sau juriul care alege lucrările câștigătoare.

 

Article image
* Bebeluș plimbat prin spitale până a murit: părinții cer daune de 8 milioane de euro * Fetița fusese perfect sănătoasă de la naștere până la 8 luni, când totul a început cu o mică febră * Doctorii către mamă: „Ești o mamă rea”, „care suferă de paranoia”, „Scoți numai prostii pe gură” * Cronica a 12 zile cumplite, cu medici români care n-au fost în stare să dea un diagnostic
Autor cristi tanasa Reportaje 24 August 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: