fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cartierul Austriac: casele smart optimizează consumul. Se poate ajunge la zero cheltuieli de întreținere

Cartierul Austriac: casele smart optimizează consumul. Se poate ajunge la zero cheltuieli de întreținere


Conceptul caselor pasive a intrat pe piața Iașului prin „Cartierul Austriac”. Este un ansamblu rezidențial aflat în construcție la Horlești-Rediu unde, explică dezvoltatorul, avocatul Codrin Andoniu, proprietarii imobilelor vor avea costurile de întreținere reduse datorită unor sisteme performante.
Acestea sunt valorificate la maxim cu ajutorul senzorilor și al digitalizării caselor, care ajută la reducerea  substanțială a cheltuielilor de întreținere. Astfel, înalta eficiență energetică a izolației, pompelor de căldură, recuperatoarelor și panourilor solare este completată de sisteme inteligente, multe dintre acestea fiind controlate de la distanță.

Programezi centrala termică de la distanță

Conceptul este nou pe piața Iașului, fiind primul cartier care oferă această opțiune de la stadiul de proiect. Automatizarea sau digitalizarea caselor presupune realizarea scăderii consumului de energie cu ajutorul tehnologiei.
Astfel, explică dezvoltatorul, o casă pasivă din Cartierul Austriac poate fi controlată de la distanță. „Are senzori care sting automat lumina în funcție de condițiile exterioare. Pleci la ski, centrala funcționează pe program normal și ai uitat de ea. În zilele în care lipsești, ar păstra 22 de grade inutil. Poți modifica temperatura de pe drum, micșorezi de la 22 la 15 grade. Duminică, după schi, cu două ore înainte de a ajunge, o programezi că revii acasă la 7 seara. Centrala pornește de la 5, aerul este cald atunci când ajungi”, a explicat dezvoltatorul.

Casele Pasive din Cartierul Austriac

Cheltuielile de întreținere scad cu 90%

Senzorii de lumină și temperatură reglează funcționarea electricității și a încălzirii/răcirii în funcție de condițiile mediului exterior. „În funcție de parametrii zi/noapte, cald/frig, casa își setează și păstrează condițiile prestabilite. Dacă avem o scădere bruscă sau o creștere de temperatură, pompa de căldură pornește, chiar și în absența noastră, și face reglajul”, mai spune avocatul Andoniu.
Dezvoltatorul explică faptul că o casă pasivă are întreținerea redusă cu 90% față de casele clasice. Facturile pot fi pe zero în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice este suplimentat de panouri solare care încălzesc apa menajeră.
„Dotate cu panouri fotovoltaice, casele vor vărsa surprlusul în sistemul național de transport de electricitate, în sezonul cald, iar iarna vor trage de acolo cât au nevoie. Pentru că legislația s-a modificat, se face echivalarea între energia livrată și cea trasă din rețea”, a mai explicat Codrin Andoniu.

Casele Pasive din Cartierul Austriac vor prevăzute cu sistem inteligent de control al tuturor funcționalităților. Poți programa centrala din vacanță

Eficiente datorită izolației, centralei și recuperatoarelor

Casele pasive din Cartierul Austriac sunt realizate respecând standardele în domeniu, începând cu izolația specială, cu straturi multiple și cu rosturile întrepătrunse în grosime de minim 20 cm. Aceeași izolație specială, cu polistiren extrudat, este pe fundație, dar și pe tavan.
Al doilea element important al caselor pasive este sursa de producere a energiei necesare, care trebuie obligatoriu să fie cât mai ecologică. Datorită acestui detaliu, singurul mod de producere a energiei termice este pompa de căldură. Pompele de căldură sunt considerate extrem de eficiente pentru că, la fiecare kW consumat, produc alți 4 kW și nu au emisii de carbon.
„La casele în construcție aceste pompe sunt pe module de câte 6 kW fiecare. Modulele sunt calculate și montate în funcție de mărimea casei. Casele cu etaj au de la două module în sus. Al doilea modul intră în funcțiune automat când primul nu mai face față consumului, adică atunci când scad temperaturile foarte mult”, explică dezvoltatorul Codrin Andoniu.
Pompele de căldură produc atât apă caldă și agent termic pentru încălzirea în pardoseală, dar și răcesc pe timpul verii, trimițând apă rece în instalația din pardoseală.

Recuperatoarele de căldură contribuie la economisirea energiei consumate

Recuperatoarele de căldură, o altă economie

Al treilea element important este modul în care este produs curentul eletric: cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Datorită lor, casele pasive sunt ecologice, facturile de energie sunt extrem de scăzute, iar energia livrată vara este recuperată în perioada sezonului rece, când zilele sunt mai scurte și fără soare.
Recuperatoarele de căldură, unități de ventilație ce realizează un schimb permanent de aer în încăperile unde sunt montate, sunt al patrulea element de eficiență energetică al caselor din Cartierul Austriac. Acestea recuperează o parte din căldura aerului evacuat. În plus, au rolul de a evacua aerul viciat dintr-o încăpere, de a introduce aer proaspăt, de a-l filtra pe acesta și de a realiza transferul de energie termică între cele două schimburi de aer.

Primul cartier din Iași cu minim 60 de Case Pasive

Un minim de 60 de imobile din ansamblul rezidențial Cartierul Austriac vor îndeplini standardul de „Casă Pasivă”, având consumuri de energie cu 75-90% mai mici decât casele convenționale. Noul complex este amplasat în comuna Rediu, cu deschidere la șoseaua Breazu-Horlești, și va avea 180 de case într-un concept de suburbie modernă, de tip occidental, cu servicii integrate.

MAI MULTE DETALII PE cartierulaustriaciasi.ro.


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac