fbpx
 
Partenerul de fotbal al lui Mihai Chirica a picat concursul de șef Investiții cu 4,80. Dar primarul tot l-a pus în funcție

Partenerul de fotbal al lui Mihai Chirica a picat concursul de șef Investiții cu 4,80. Dar primarul tot l-a pus în funcție


Marius Părpăliță spune că nu a stat cu cartea în mână, dar se descurcă

Concursul a fost unul intern, o anomalie permisă de ANFP

Unul din concurenți a amenințat cu DNA, astfel că nu s-a putut umbla la subiecte

Chirica și-a numit prietenul pe funcția de șef Investiții în Primărie, deși acesta luase sub 5 la concurs

Înainte, șefă fusese Bianca Cernescu, prietenă din tinerețe cu soția primarului, pe vremea când făceau selfie-uri în cluburi

Investițiile la Iași merg dezastruos: cu Cernescu, execuția scăzuse la 15% din bugetul programat, iar cu Părpăliță ritmul este același

Prietenul lui Chirica are o carieră extraordinară de ospătar la Restaurant La Castel

Înainte de a fi numit interimar ca șef la Investiții Proprii, Marius Părpăliță picase cu brio concursul organizat special pentru el, luând doar 48 de puncte dintr-un total de 100. Primarul a trecut peste această formalitate, concursul, și tot l-a fixat în scaunul de șef.
Cei doi fac parte dintr-un cerc select de prieteni, cu patronul La Castel, Constantin Rădeanu, și joacă fotbal împreună lunea și joia. În rest, investițiile la Primăria Iași merg deplorabil, execuția fiind la o cincime din bugetul prognozat.

Marius Părpăliță e un băiat de gașcă din vechiul anturaj al lui Mihai Chirica: microbist, atent cu șeful, nu stă cu cartea în mână, după cum singur afirmă. Modelul de succes în Primăria Iași

Concurs de promovare, strict intern

Concursul de la Primărie a fost organizat pe 15 decembrie 2021. A fost cu titlul „de promovare”, adică deschis exclusiv angajaților din Primărie, practic o competiție internă. Demisia Biancăi Cernescu, fosta șefă la Investiții Proprii, a avut loc tot în decembrie, dar fusese anuntată cu o lună înainte.
Concursurile interne din administrația publică sunt o anomalie, dar sunt totuși permise de Agenția Națională a Funcționarului Public. „Angajatorul decide dacă face concurs intern sau deschis, cu înscrieri din exteriorul instituției. Nu există niciun cadru clar stabilit în Codul Administrativ privind situațiile în care se poate organiza examen de promovare sau unul deschis tuturor doritorilor. Totul e subiectiv”, spune un expert care nu dorește să-și divulge identitatea.
Pentru șef Investiții, primarul Mihai Chirica a considerat că are destui oameni pregătiți în interiorul Primăriei, unul fiind favoritul său, Marius Părpăliță, cu care joacă fotbal în timpul liber.

4,80 – notă de șef în Primărie
S-au înscris trei candidați: omul lui Chirica plus o funcționară, Anca Gavriluță și dirigintele de șantier Dan Gherghel. Acesta își dorea mult să avanseze și a avertizat comisia și pe alți funcționari importanți din Primărie că va sesiza DNA dacă va simți ceva în neregulă în desfășurarea concursului.
Toți trei au fost o apă și-un pământ. Marius Părpăliță a luat doar 4,80. Niciunul n-a luat nota minimă pentru a fi admis.
În ciuda situației catastrofale a investițiilor locale (modernizări clădiri, infrastructură, piețe etc.), Mihai Chirica l-a numit interimar, în ianuarie 2022, pe cel care tocmai picase concursul: prietenul său Marius Părpăliță. Acesta are un mandat de 6 luni, care expiră în curând, dar poate beneficia de o prelungire pe alte 6 luni.
Șeful Investițiilor, colegul de echipă al primarului, a admis: „Nu stau cu cartea în mână în fiecare zi. Am alte calități care l-au făcut pe domnul primar să mă numească în funcția pe care o ocup acum”. N-a spus care calități, dar nu se referea la tehnica lovirii balonului cu piciorul.

Centralizatorul concursului picat de Marius Părpăliță. În Primărie nu se găsește nimeni să ia un 5 măcar

La Zootehnie a învățat de toate

Încă o problemă a concursului a fost cadrul foarte larg al specializărilor admise: științe inginerești, fără cerințe și specificări suplimentare. Marius Părpăliță a făcut Zootehnie și a lucrat în alimentație publică până să se angajeze la Primăriei. Și în această privință există o dezbatere la nivel național pentru impunerea unei grile unice de specializări pentru fiecare domeniu din sectorul public. În prezent, administrațiile locale schimbă condițiile de participare de la un oraș la altul și de la un sezon la altul, în funcție de interese.
Dar coechipierul lui Mihai Chirica spune că studiile sale sunt chiar un atuu: „„Nu mai găsiți o facultate cu o paletă atât de largă de domenii cum este Zootehnia. La facultate am făcut și construcții, și economie, și contabilitate. Mă ajută acum”, a precizat Marius Părpăliță.



„Era dreptul meu să particip la concurs. Fiecare angajat al Primăriei putea depune un dosar. Din păcate, am picat. Trebuie să spun că nu mi-am luat liber înainte, nu m-am pregătit, mi-am încercat șansa. A fost un examen relativ greu. Dacă luam 10, era examen aranjat. Face parte din viață să mai pici un examen.
Marius Părpăliță, șef Serviciu Investiții Proprii în Primăria Iași, respins dar totuși admis în funcție de conducere

Șeful echipei de fotbal trebuie să-l mențină în lot

Interimatul lui Marius Părpăliță expiră pe 11 iulie, dar se așteaptă ca mandatul să fie prelungit prin dispoziție a lui Mihai Chirica: „Doar dumnealui, în urma unei analize, poate decide să îmi prelungească numirea pe funcția pe care o ocup acum”, a mai comentat băiatul de mingi al primarului.
În Primăria Iași, Părpăliță a intrat în anul 2018. A fost funcționar la Centrul de Telesupraveghere a Traficului, apoi la Biroul Reglementare Transporturi Urbane. La Serviciul Investiții Proprii, pe care îl conduce acum, a ajuns în locul Biancăi Cernescu Parteni.

Fosta șefă de la Investiții Proprii, Bianca Cernescu, era prietena de clubbing a soției primarului. Cele două sunt în centrul imaginii. Acum, postul a fost preluat de un prieten al primarului

Revolta colegilor din Primărie

Funcționarii din Primărie sunt revoltați de numirea lui Părpăliță în această funcție de conducere considerată importantă, pentru că nu are experiența, nici studiile necesare, ci doar prietenia cu Mihai Chirica.
În CV are ultimele locuri de muncă: manager la Prima Food (responsabilități în coordonarea activității, recrutarea noilor angajați, verificarea normelor de igienă - salariu net de 1.800 lei), inginer construcții rezidențiale la Aktun Group, coffee shop manager, manager în HoReCa.
Într-o discuție recentă cu REPORTER DE IAȘI, el a spus care sunt domeniile de care se ocupă acum: „Este vorba despre investiții cu fonduri guvernamentale, prin CNI, Anghel Saligny și PNRR. Mă ajută și fostul director Dumitru Tomorug, care acum e consilier al primarului”. Nu a dorit să precizeze care este gradul de realizare a investițiilor de care răspunde direct.

Mihai Chirica și Marius Părpăliță tocmai au tras o miuță la Ciric. Investițiile Primăriei sunt la 15% din suma alocată

Cu cine mai joacă fotbal Chirica: afaceriști și oameni de încredere

Marius Părpăliță a fost fotografiat cu cel care i-a semnat numirea pe post, la Ciric, jucând fotbal. La meciurile din fiecare luni și joi mai vin: Marius Cardași (unul dintre cei trei fondatori ai partidului Pro Iași, gândit ca platformă alternativă pentru Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu), Petru Movilă (fost deputat, actual administrator public, Alin Hîrbu (inspector la Serviciul Informatizare al Primăriei), Marian Nistor (șef Serviciu Parcări la Primărie), Cătălin Drăgan (om de afaceri, partener principal al primarului pe firma paravan Eurodesign Consulting deținută oficial, în acte, de fratele edilului), Nicolaie Mîndrilă (fostul șofer al lui Sorin Iacoban, membru al CA Eco-Piața), Constantin Rădeanu (patronul Restaurantului „La Castel”, fost acționar majoritar Egros).

Article image
Are pregătire de zootehnist și a luat licența cu 6,80 El trebuie să știe ca la carte legislație economică, administrativă, să aibă o vastă experiență în achiziții și pregătire inginerească, dar nu are de niciunele S-a remarcat ca om bun la toate în alimentație publică, lucrând pe terase și în restaurante Este omul lui Constantin Rădeanu, patronul complexului „La Castel”, fiind înșurubat într-un post cheie la Primărie RE...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30