fbpx
 
Consiliera Eugenia Lucaci, mutată de la București la CJ Iași: „Vreau o viziune”. Și a avut! Consiliera Eugenia Lucaci, mutată de la București la CJ Iași: „Vreau o viziune”. Și a avut!

EXCLUSIV: 12 pile PNL angajate de Costel Alexe la Consiliul Județean, în 20 de luni. „Mulțumim din inimă Partidului!”


Dacă n-ai carnet de membru PNL, n-ai ce să cauți la ușa Consiliului Județean, să găsești un post liber

Sunt 9 nume de membri de partid descoperite acum de REPORTER DE IAȘI, pe lângă ceilalți depistați de mai multă vreme, toți angajați de Costel Alexe

Mulți au fost numiți direct, alții au venit prin transferuri dubioase, iar unii au dat concursuri, fără mari emoții

Doi membri PMP au devenit angajați pe vecie în Consiliul Județean, ca parte a înțelegerii pentru crearea majorității

La Iași au ajuns de la București și două din fostele consiliere ale lui Alexe din scurtul mandat de ministru al Mediului. Acum, acestea implementează programul de guvernare direct din Casa Pătrată, sub bagheta șefului

A doua racolare de la Ministerul Mediului la Consiliul Județean Iași este Georgiana Dănilă, tot propagandistă PNL. Cum să nu iubești România, după cum spune în montajul foto, când partidul îți vâră în traistă

Odată cu sosirea lui Costel Alexe la conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași, s-a dat startul unui val de angajări ale apropiaților pe linie de partid. Începând cu decembrie 2020, după două luni de la depunerea jurământului de către Alexe, CJ a angajat 23 de persoane prin patru modalități: direct la propunerea demnitarului, concurs, transfer sau detașare.
Jumătate dintre noii angajați sunt conectați la PNL sau la PMP, partidul-balama cu ajutorul căruia Alexe are majoritate în Consiliul Județean. S-au făcut 10 angajări la propunerea directă a președintelui Costel Alexe, cazuri în care angajații nu au trecut prin niciun filtru și nu depun declarații de avere, iar la concursurile organizate apar numele unor oameni legați ombilical de PNL Iași.

Blagoslovit cu un salariu net de o mie și ceva de euro, Cosmin Stanciu e un postac euforic în slujba PNL

Consilieră la Mediu, apoi servită la Iași

Eugenia Lucaci a susținut concurs și este angajată la CJ Iași din septembrie 2021, cu 5.800 de lei net/lună. Este consilier superior în cadrul Serviciului de Comunicare, Relații Publice, Relații Internaționale și Protocol. Este membru PNL, în 2020 a candidat la Consiliul Județean.
În 2020, a devenit consiliera secretarului de stat pentru Păduri Gelu Puiu, în timpul mandatului de ministru al Mediului deținut de Costel Alexe. Puiu, un mason din Suceava cu afiliere puternică la sfera de influență a baronului Gheorghe Flutur, a fost numit în decembrie 2019 și a demisionat la finalul lunii aprilie 2021, după o anchetă a site-ului Recorder.
Lucaci a fost salvată de Alexe înainte de scandal: a angajat-o direct la CJ Iași, la cabinet, în octombrie 2020, apoi i s-a pregătit un post definitiv.

Carmil Chelaru a trecut prin PNL, apoi a făcut o escală scurtă la Consiliul Județean, după care a aterizat la Palatul Culturii

Eugenia Lucaci: „Nu vreau să comentez absolut nimic”

Gelu Puiu, fostul ei șef direct de la Mediu, a demisionat după ce Recorder a difuzat mai multe înregistrări în care se confesa unor colaboratori că a schimbat aproape 20 de şefi de direcţii silvice din toată ţara, după ce îi ameninţa cu o serie de controale în urma cărora s-ar fi descoperit nereguli. „Am varianta să trimit audit, în care îmi vin de la Ministerul Finanțelor, de la Curtea de Conturi. Îți trimit audit, ce rezultă nici nu mă interesează, trimit totul la Parchet. Sau faci pasul în lateral, ne vedem fiecare de drum și sănătate, numai bine”, este auzit Puiu pe înregistrări.
REPORTER DE IAȘI a întrebat-o pe Eugenia Lucaci cum a reușit să intre în corpul funcționarilor publici, cum a ajuns la Iași tocmai la CJ condus de un liberal, precum și cum a aflat despre concurs, unde a văzut anunțul, cum s-a derulat acesta și câți contracandidați a avut. Lucaci a refuzat orice dialog: „Nu vreau să comentez absolut nimic. Cereți în scris și vi se vor da informațiile”.
Profilul său de Facebook este plin de ode și omagii față de PNL și Costel Alexe.

Și șeful TNL Iași monitorizează programul de guvernare de la Consiliul Județean, cu 5.500 de lei/lună

A doua sosire de la Ministerul Mediului la Consiliul Județean

O a doua consilieră de la Mediu care a ajuns angajată acolo după ce Alexe a devenit ministru este Ioana Georgiana Dănilă. Ea a fost numită consilier imediat ce liderul liberal ieșean a preluat mandatul, în 2019. Ioana Dănilă este membră a Biroului Politic Județean TNL și a candidat la Camera Deputaților în 2020.
În octombrie 2020, în timp ce-și pregătea candidatura, a fost angajată la propunerea demnitarului, la cabinetul de președinte al Consiliului Județean Iași. Între timp, Costel Alexe câștigase alegerile locale din septembrie. Tot la cabinetul președintelui o găsim și în prezent, cu un salariu net/lună de 5.800 de lei.

Cosmin Stanciu: „A contat CV-ul, nu faptul că mă cunosc cu Alexe”

Cosmin Stanciu, secretarul general adjunct al Organizației Municipale PNL Iași, a fost angajat direct, în martie 2021, la propunerea președintelui Costel Alexe. Profilul său de Facebook abundă în postări despre activitatea politică și despre dezvoltarea orașului și a județului sub conducerea lui Costel Alexe, Marius Dangă și Daniel Juravle.
„Am fost angajat direct, dar au fost mai mulți candidați. Angajarea s-a făcut pe bază de CV, interviu, a contat experiența, nu faptul că îl cunoșteam pe domnul Alexe. Nu cred că acest lucru a contat. Mă ocup de comunicare, a contat că înainte de asta am lucrat în marketing, în privat”, a precizat Cosmin Stanciu. Conform propriilor declarații, are un salariu net lunar de 5.800 de lei.
Și președintele Tinerilor PNL este om de bază la CJ Iași, începând cu 12 februarie 2021. Ioan Ursache a fost angajat direct, la propunerea președintelui. Conform surselor din CJ Iași, și salariul său net trece de 5.500 de lei lunar. Pentru că au fost angajați direct, la cabinetul CJ, Cosmin Stanciu și Ioan Ursache nu depun declarații de avere.

Radu Arnăutu, de la PMP, angajat la Consiliul Județean în cadrul marelui pact cu PNL pentru asigurarea majorității

Și partenerii de la PMP și-au primit tainul: două angajări

În noiembrie 2020, PNL Iași și-a impus ambii vicepreședinți ai CJ – Sorin Afloarei și Marius Dangă, după ce majoritatea a fost obținută cu ajutorul consilierilor PMP - Adrian Acostoaiei, Radu Ionel Ursanu și Constantin Marian Uscatu. PSD și USR-PLUS au ieșit din sala de ședințe, iar acesta a fost semnalul că președintele Costel Alexe s-a înțeles cu PMP pentru a forma majoritatea.
Pe 3 decembrie 2020, Costel Alexe propunea angajarea directă, în funcția de consilier, a lui Marius Lucian Lupu, președintele Organizației de Tineret a PMP Iași.
Pe 23 august 2021, un alt membru PMP, Radu Arnăutu, susținea concurs pentru postul de consilier superior în cadrul CJ Iași. A fost angajatul instituției începând cu 1 septembrie 2021. Arnăutu a primit un salariu net, conform declarației de avere, de 4.300 de lei.
Înainte de a veni la CJ, unde este consilier în cadrul Direcției Tehnice și de Investiții, Radu Arnăutu a lucrat la o firmă din Rediu, cu un salariu net lunar de aproximativ 2.000 de lei, conform aceleiași declarații. Radu Arnăutu a candidat, din partea PMP, la Primăria Rediu, în 2016.
Înțelegerea din CJ a funcționat din nou perfect, în urmă cu o săptămână. Consilierii PNL şi PMP au votat împotriva constituirii Consiliului Judeţean ca parte civilă în procesul în care președintele Costel Alexe este acuzat de procurori că l-a impus ilegal pe Vlad Baba ca director la Şcoala Populară de Arte.

Eugenia Lucaci a primit post definitiv în CJ, n-o mai poate îndepărta nimeni niciodată

Alt liberal venit prin transfer de la Moșna

Sorin Paul Hâncu, consilier în cadrul Direcției Tehnice și de Investiții a CJ, a sosit în instituție pe 16 august 2021. A fost transferat la CJ de la Primăria Moșna, condusă de liberalul Dumitru Gabriel Nuțu.
Numele lui Hâncu apare în Asociația Free Concept, alături de alți liberali importanți: Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași, și Florin Adrian Hopșa, liderul consilierilor județeni din CJ Neamț și șeful RAR din județul vecin.

CJ a devenit practic o crescătorie PNL: puzderie de liberali la angajări

Lista numelor noilor angajați din CJ în perioada decembrie 2020 - iunie 2022 arată că jumătate dintre ei sunt agreați politic de PNL și Costel Alexe. În total, lista numelor noi din instituția condusă de acesta conține 23 de nume. Pe lângă Eugenia Lucaci, Ioana Dănilă, Ioan Ursache, Sorin Hâncu, Cosmin Stanciu, Radu Arnăutu și Marius Lucian Lupu, la CJ s-au angajat Cătălin Nicoară (consilier Guvernanță Corporativă), vicepreședinte în cadrul PNL Iași, dar și Ana Maria Minea (consilier angajat direct, în ianuarie 2021), soția consilierului județean PNL Marius Minea.
Prin aceleași metode au mai fost angajați Vlad Baba, directorul Școlii Populare de Arte, și Maria Magdalena Pamfil, soția primarului din Holboca Neculai Pamfil, care a ajuns la CJ după un stagiu de câteva zile la Primăria Scobinți.

Lucaci, lângă Costel Alexe în campania electorală din 2020. Plus Mihai Chirica, încă un liberal de calitate

Giorgio Chelaru (președinte TNL) și lista continuă...

Lista este completată de Andrei Ștefan Cazacu, administratorul public al județului, care a venit în CJ Iași în ianuarie 2021, pe contract de management. Cazacu i-a fost lui Alexe consilier parlamentar, apoi secretar de stat la Ministerul Mediului, administrator la Domeniul Arca SRL, firmă înregistrată la proprietatea de la Sculeni a președintelui CJ, apoi a devenit președinte al Fondului de Mediu, de unde a fost demis după o lună. Alexe i-a salvat cariera imediat, aducându-l în Casa Pătrată.
Carmil Matia Giorgio Chelaru, președintele TNL Municipiul Iași, a fost angajat consilier, de către același Costel Alexe, pe 24 decembrie 2020. Pe 5 iulie acesta a fost angajat documentarist la Palatul Culturii - Complexul Muzeal Moldova (instituție subordonată CJ), devenind apoi Muzeograf la Palatul Culturii.
Aceeași filieră a urmat și soția vicepreședintelui Sorin Afloarei: cabinet președinte CJ, apoi Complexul Muzeal Moldova.

Tinerii Ursache și Stanciu, în prim-plan, răsplătiți cum se cuvine de PNL cu salarii la stat

Liderul CJ Iași: „Implementează programul de guvernare”

Costel Alexe susține că s-a respectat legea în toate angajările și că el n-a influențat „recrutarea”.
„În perioada decembrie 2020-iunie 2022 s-au operat 23 de angajări. Conform legislației, pe posturile de funcționari publici se organizează concursuri, avizate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cu comisie de evaluare, cu bibliografie publicată în prealabil, cu calendar public al probei scrise și a celei a interviului. Președintele sau conducătorul unei instituții nu poate interveni și nu are vreun rol în procesul de recrutare a funcționarilor publici sau a personalului contractual recrutat prin concurs.
Singurele posturi prevăzute în organigramă la dispoziția demnitarilor sunt cele de consilieri personali, acolo unde fiecare demnitar își selectează oameni de încredere, oameni care pot aduce plus valoare activității demnitarului.
Așadar, 5 din cele 23 de recrutări, reprezentând angajați pe posturile aflate în cadrul cabinetului demnitarilor, fac parte din echipa de implementare și monitorizare a programului de guvernare.
În tot procesul de selecție a angajaților CJ Iași nu există posibilitatea de influențare a recrutării”, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

Article image
Rechizitorul Direcției Naționale Anticorupție arată, în detaliu, modul în care Costel Alexe, fost ministru al Mediului, a cerut mită de la un oficial al combinatului siderurgic din Galați, precum și ingineriile birocratice puse la cale pentru a ascunde șpaga ca fiind o sponsorizare acordată unei asociații a familiei sale. În acest sens, unul dintre contractele de sponsorizare a fost antedatat, lucru dovedit de anchetatori.
Autor cristi tanasa Anchete 29 Iunie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: