fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Alertă în Suceava! Opt persoane suspecte de turbare, după contactul cu doi câini infectați

Alertă în Suceava! Opt persoane suspecte de turbare, după contactul cu doi câini infectați


Opt persoane sunt suspecte de turbare în Suceava, după ce au luat contact cu doi câini infectați cu rabie. Inițial, numărul acestora a fost mai mic, dar după mediatizarea cazului, oamenii au recunoscut animalul turbat.

Analizele unui ciobănesc german - care a murit între timp - au arătat că acesta era turbat. Au fost identificate în total 8 persoane care au intrat în contact cu el: 4 veterinari şi familia proprietarului - doi adulţi şi doi copii. Au fost vaccinaţi cu toții antirabic şi acum sunt monitorizaţi de specialiști.

Iar în urmă cu patru zile, doi medici veterinari și un asistent au aflat și ei diagnosticul de rabie, după ce au operat un alt patruped.

Din cauza suspiciunii înalte de contaminare, personalul veterinar și proprietara câinelului au avut nevoie de imuno-globulină antirabică umană, un produs greu de găsit în acest moment la noi în țară.

Infectarea cu rabie a fost confirmată vineri în cazul unui câine din orașul Siret, iar ancheta epidemiologică a arătat că animalul a intrat în contact cu opt oameni, arată publicația Monitorul de Suceava.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a transmis că instituția a fost informată vineri, 18 noiembrie a.c., despre existența unei suspiciuni de rabie, la un câine mort în data de 10 noiembrie a.c., pe raza localității Siret.

„În urma sesizării, DSP Suceava a efectuat imediat ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate 8 persoane care au intrat în contact cu animalul: 4 membri ai familiei și 4 medici veterinari. Analiza de laborator a confirmat prezența rabiei la animalul decedat”, a arătat Daniela Odeh. DSPJ Suceava a informat unitățile sanitare despre cazul de rabie și a îndrumat contacții la spital, să se vaccineze antirabic.

Șeful DSVSA, Mihai Voloșeniuc, atrage atenția populației și administrațiilor locale să alerteze imediat medicii veterinari dacă observă animale cu simptome nervoase, salivație în exces sau modificări de comportament. De asemenea, le solicită medicilor veterinari să solicite dovada vaccinării antirabice pentru câinii care le sunt aduși la consultații și tratament și să nu trateze animale nevaccinate. „Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, avertizează doctorul Voloșeniuc.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31