fbpx
 
Acuzație gravă: din asfaltul turnat pe Drumul European Iași-Bălțați lipsesc 1,5 cm grosime. „S-au furat 630.000 de euro”

Acuzație gravă: din asfaltul turnat pe Drumul European Iași-Bălțați lipsesc 1,5 cm grosime. „S-au furat 630.000 de euro”


S-au luat peste 60 de carote pe toată lungimea drumului. Grosimea trebuia să fie de 6 cm, dar media este de 4,5 cm

S-a plătit mixtură asfaltică la furnizor ca și cum ar fi fost strat de 6 cm, dar în realitate lipsesc 7.000 de tone, adică un sfert din cantitatea totală. Asfaltul a fost cumpărat de la Eky Sam

DRDP a chemat Curtea de Conturi. Dirigintele de șantier neagă acuzațiile: „E un război politic între două tabere”

Dacă acuzațiile se confirmă, avem exemplul perfect despre cum se fură la drumuri: un singur centimetru mai puțin din covor pe o lungime de 30 km înseamnă sute de mii de euro fraudă

Carotele-martor s-au luat de pe toată lungimea de 30 km a drumului reabilitat

Peste 7.000 de tone de asfalt decontate în 2020 și 2021 pentru repararea sectorului de drum de 30 de km dintre Valea Lupului și Bălțați au dispărut. Conform unui raport în urma unui control al DRDP, cantitatea nu se regăsește în teren, în grosimea stratului turnat de angajații companiei. Pentru a confirma lipsa, au fost luate zeci de probe de asfalt cu carota. S-a descoperit astfel că asfaltul este mai subțire decât apărea în acte. Unde trebuia să fie un covor de 6 cm a fost găsită o medie de 4,6-5 cm. Un sfert lipsea și este explicația pentru care, pe acostamentul utilizat de mașinile grele, apar mereu denivelări.

Pe ultima coloană se văd grosimile carotelor extrase de pe drumul DE583. Media este de 4,68 cm în loc de 6 cm

Eky Sam a livrat mixtura asfaltică

În mai 2020 și în iunie 2021, DRDP Iași a cumpărat asfalt de la firma Eky Sam, pentru reparații pe sectorul de drum european dintre Valea Lupului (Metro) și comuna Bălțați. Direcția Regională de Drumuri și Poduri a închiriat de la aceeași firmă și utilajele necesare frezării și asfaltării șoselei, iar executarea lucrărilor de reparații a fost realizată cu propriii angajați.
Conform proiectului, trebuia frezat un  strat de 4 cm grosime de asfalt uzat și înlocuit cu un strat nou de uzură. Grosimea stratului nou trebuia să fie de 4 cm pe zona de mijloc a drumului. Pentru partea de la acostament, utilizată de șoferi de mașini grele drept prima bandă a drumului, a fost cerută turnarea unui strat suplimentar de 2 cm, care să acopere eventualele denivelări. În total, pentru acostament, stratul ar fi trebuit să fie de 6 cm.
În documente a apărut cantitatea totală de asfalt facturată – aproape 53.000 de tone, care ar fi acoperit, conform calculelor, parametrii ceruți în proiect. Dar, pe situațiile de lucrări, specialiștii de la DRDP au găsit că s-au turnat doar 46.000 de tone. Diferența de 7.000 de tone nu a fost regăsită nicăieri. A fost plătită, dar nu rezultă din actele din contabilitate că a și fost turnată.

Calculul financiar e simplu: s-au plătit 53.000 tone de mixtură și s-au folosit efectiv doar 43.500 tone. Paguba: 632.000 de euro

S-au luat 62 de carote: grosimea medie a asfaltului a fost de 4,6 cm

Diriginții de șantier din cadrul DRDP au refuzat să semneze recepția la finalizarea lcurărilor din 2020 și 2021, ei motivând că nu este întocmit și semnat referatul proiectantului, nu sunt întocmite corect documentele primare ale lucrării, nu este întocmit corect referatul responsabilului de lucrări.
„Existând suspiciuni, pentru eliminarea acestora a fost dispusă laboratorului extragerea de probe de asfalt cu carota. Au fost executate câteva zeci de probe, pentru a nu fi discuții. Pe teren au fost inclusiv cei incriminați de raport, să-și aleagă ei zonele pentru carotă, de unde se simt ei siguri că au făcut cum scrie în proiect”, explică surse din DRDP.
Rezultatul probelor a fost concludent și a confirmat lipsa asfaltului din actele contabile: unde stratul trebuia să aibă 6 cm, acesta avea o medie de 4,68 pe un sector, o medie de 5,15 pe al doilea sector și 4,8 cm pe al treilea sector.
La primul lot, grosimea de 6 cm din proiect nu este atinsă în niciun punct verificat din totalul de 28 de carote. La cel de-al doilea lot sunt 5 puncte din 28 unde este atinsă sau depășită cu 5 mm grosimea din proiect. La ultimul lot, din 6 puncte nici unul nu se apropie de 6 cm.
Conform calculelor contabile, valoarea asfaltului care figurează că a fost plătit dar nu apare ca pus în operă este de 3,12 milioane de lei, echivalentul a 632.699 de euro.

Mugurel Laicu a fost reinstalat director la DRDP de către PSD

Șeful SDN Iași: „Acuzație gratuită, drumul e bun, se circulă pe el”

Corneliu Șerban, șeful Secției Drumuri Naționale SDN Iași, spune că acuzațiile care îl vizează, conform cărora ar fi dispărut 7.000 de tone de asfalt, sunt fabricate de comisia de la DRDP. „Există o comisie care a făcut aceste documente, această anchetă. Nu vă pot da detalii despre procedura internă pe care o fac cei de la DRDP sau cum s-a desfășurat. Acuzația este foarte gravă, dar este gratuită. Trebuie cântărită, dacă există sau nu dovezile. Dovada cea mai bună că lucrurile nu stau cum spune comisia de anchetă este că această lucrare există în teren, se circulă pe ea, este în stare bună de doi ani”, a precizat Corneliu Șerban.
El mai spune, despre carotele extrase ce arată diferențe de grosime la stratul de asfalt, că nu cunoaște de ce ar indica diferențe și că a respectat proiectul tehnic. „Există un proiect care s-a respectat. Când a venit comisia, le-am pus la dispoziție tot. De fapt, rolul acesteia este să scoată vinovați, deși lucrarea este acolo și este făcută în parametri. Sunt niște polițe care se plătesc, niște conflicte, dar eu nu mă bag în chestiuni politice, eu sunt personal tehnic”, a mai spus Corneliu Șerban.

Directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, a precizat că rezultatele raportului de anchetă au fost trimise la Compania Națională de Infrastructură Rutieră, dar și la Curtea de Conturi. Controlul Financiar de Gestiune a confirmat ancheta inițială.
„Am stabilit un prejudiciu, este de aproximativ 600.000 de euro, cât este valoarea asfaltului care lipsește. Curtea de Conturi a programat un control la instituția noastră la începutul anului 2023”, a declarat Ovidiu Laicu.

Article image
Aqua Parc SRL reface 8 km de asfalt proaspăt întins pe tronsonul Copălău al drumului național Treabă de mântuială: nu s-a respectat tehnologia, au apărut fisuri adânci și chiar surpări de terasament pe anumite porțiuni Laicu, directorul DRDP, schimbase consultantul lucrării pentru că era prea dur cu executantul Baronul Arsene conduce DRDP în Moldova, Mugurel Laicu fiindu-i asistent Aqua Parc este deținută de Ginel Vlasi...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31