fbpx
 
DNA anchetează Afacerea Smârdan 65: cine a semnat cedarea unui teren ultracentral fără licitație. Vizați: Chirica și Harabagiu

DNA anchetează Afacerea Smârdan 65: cine a semnat cedarea unui teren ultracentral fără licitație. Vizați: Chirica și Harabagiu


Ca să transforme garajele de la subsol în apartamente, proprietarii blocului au primit, suplimentar, 200 mp teren din domeniul public pe care au amenajat parcare

Afacerea este ilegală: nu s-a făcut licitație, terenul apare, în mod fals, cu destinația „folosință agricolă”

Dezvoltatorul plătește doar 600 de lei/an chirie, iar contractul este expirat din 2019

Îngrozitorul fals a trecut prin mâinile mai multor angajați-cheie din mecanismul corupției din Primărie

Mihai Chirica a semnat edificarea falsificată, în care parcarea subterană se transformase în apartamente, iar Gabriel Harabagiu, viceprimar la acea dată, a girat încă o dată falsul sub mențiunea „eroare materială”

Fix 0,25 bani/lună pe metru pătrat plătește taxă de folosință o firmă care a primit un teren de la Primăria Iași. Cei 201 mp se află în Centru, pe strada Smârdan, la doi pași de Palas. Parcela Primăriei a fost luată cu „folosință agricolă”, dar acolo sunt amenajate parcări.

Mai mult, ultimul adițional la contractul din 2017 este din 2019, ori înnoirea trebuia să se facă anual.

DNA a deschis o anchetă în această speță, cercetând inclusiv modul în care a fost construit blocul ai cărui locatari utilizează terenul „folosință agricolă” ca parcare.

Imobilul autorizat cu o suprafață construită desfășurată de 915 mp a avut, în final, 1.220 mp. Iar primarul Mihai Chirica a semnat certificatul de atestare a edificării. În loc de 12 apartamente, dezvoltatorul SC Matvievici Construct SRL a realizat 15 locuințe și un spațiu comercial.

Pentru că nu le putea intabula, a fost necesară intervenția lui Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, care a camuflat depășirea într-o simplă „eroare materială”.

Gabriel Harabagiu a semnat în locul lui Mihai Chirica, asumându-și un fals grosolan: în bloc sunt 16 apartamente, încălcându-se autorizația în care figurau doar 12 apartamente

DNA a cerut actele acestor „contracte oneroase”
Afacerea, prezentată în două articole, în această toamnă, de REPORTER DE IAȘI, face și obiectul unei investigații a procurorilor anticorupție de la DNA Iași. În luna noiembrie, aceștia au solicitat de la Primărie mai multe documente legate de speța în cauză, după ce și în octombrie ceruseră acte.
„Revenim cu solicitarea de a ne preda toată documentația întocmită în vederea încheierii contractelor de folosință agricolă încheiate cu SC Matvievici Construct SRL și cu persoana fizică Constantin Mihăilă, care au ca obiect suprafața de 201 mp teren amplasată pe strada Smârdan, respectiv de a ne înainta hotărârile Consiliului Local Iași prin care s-a stabilit încheierea unor contracte cu titlu oneros cu privire la un bun care face parte din patrimoniul UAT Iași și actul adițional/contractul care este în vigoare în acest moment”, se arată în adresa DNA către Primărie.

Mihai Chirica semnează vesel o edificare falsă, în care se spune că sunt doar 12 apartamente (ca în autorizație), deși în realitate erau 16 apartamente

Ilegalitatea: au fentat licitația

Firma care a făcut blocul din Smârdan 65 avea în proprietate doar 840 mp. A mai luat 201 mp de la Primărie, contract de „folosință agricolă”. Ultimul contract e din 2017, cu adiționale în 2018 și 2019. Acum, în curtea din spate, care include și acest teren, sunt amenajate 11 locuri de parcare.
Juriștii au susținut, pentru REPORTER DE IAȘI, că „folosința agricolă” e o jonglerie ca parcela să nu treacă prin Consiliul Local și să nu facă obiectul unei licitații. Și, astfel, taxa să fie mult mai mică decât o redevență.

„În plus, schimbarea destinației, din agricolă în parcare, este nelegală. Acolo trebuia să fie pătrunjel sau trandafiri, nu mașini”, a explicat un expert.

Informațiile sunt cunoscute și de procurorii DNA. Astfel că, în adresa citată, aceștia au făcut următoarea precizare șefilor din Primărie: „În ipoteza în care, încheierea contractelor de folosință agricolă nu a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local, vă rugăm să ne precizați regimul juridic al suprafeței de 201 mp teren amplasată pe strada Smârdan și procedura pe care ați urmat-o în vederea încheierii contractelor, cu referire la normele juridice la care v-ați raportat”.

Anca Popovici este reprezentanta dezvoltatorilor basarabeni în relația cu Primăria. Nu răspunde la întrebarea-cheie: cum s-a transformat parcarea din subsol în apartamente

Terenul costă doar 600 de lei/an
REPORTER DE IAȘI a întrebat-o pe Anca Popovici, administrator al SC Matvievici Construct SRL, detalii despre cei 201 mp ai Primăriei:

- REPORTER DE IAȘI: Despre contractul de „folosință agricolă” pe care-l aveți cu Primăria. Din informațiile noastre, n-ați mai făcut adițional din 2019. În aceste condiții, în acest moment, cum folosiți terenul?

- Anca Popovici: Eu am făcut cerere pentru teren în fiecare an, de prelungire, și actele au rămas la ei, la Primărie.

- Și nu v-au spus de ce?

- Ideea este că eu plătesc taxele de folosință. Am chitanțe, am tot.

- Cât plătiți anual?

- 600 și ceva pentru folosință plus impozit pe teren. În jur de 1.000 de lei pe an. Eu am făcut cerere mai demult ca să-l pot cumpăra. Și am înțeles că ei au depus mai departe să se intabuleze terenul respectiv. Asta a fost problema pentru care n-am putut nici să-l cumpăr, nici să-l iau nici în concesiune. Am înțeles că tot procesul acesta este pe rol și când se termină intabularea o să fie scos la licitație.

Următorul pasaj din solicitarea DNA către Primărie sugerează că acest tip de contracte avea girul primarului: „Totodată, vă rugăm să ne precizați cine era persoana care exercita atribuțiile funcției de Primar al Municipiului Iași în momentul încheierii contractelor de folosință agricolă (...) din 2016 și 2017 și a actelor adiționale (...) din 2017, 2018 și 2019”.

În imagine se văd apartamentele de sub cota 0 a străzii, acolo unde trebuia amenajată parcare

Edificarea mincinoasă: garaje transformate în apartamente

Alte probleme de legalitate referitoare la proiectul imobiliar din Smârdan 65 au în prim-plan numărul de apartamente și suprafața intabulate.

Astfel, în august 2018, membrii comisiei de recepție la terminarea lucrărilor au semnat procesul verbal potrivit căruia imobilul de pe strada Smârdan 65 a fost ridicat cu respectarea autorizațiilor de construire. Aria desfășurată construită (ADC) a blocului a fost măsurată la 915 mp cât fusese și autorizată.

La numai patru zile distanță, pe 24 august 2018, în certificatul de atestare a edificării, semnat de Mihai Chirica (primar), Anca Brândușescu (arhitect-șef), Gabriel Ghergheșanu (reprezentant Primărie), Victor Gavriluță (inspector GIS Cadastru Primărie), ADC = 1.220 mp. Deci, o creștere de 305 mp, echivalentul unui palier în plus.

Explicație: subsolul, care inițial fusese autorizat drept parcare (8 locuri), a intrat ulterior în calculul suprafeței construite desfășurate. Fusese transformat în apartamente, deși această schimbare de destinație este nelegală. 

O mașinărie infernală s-a pus în mișcare pentru a-i oferi Ancăi Popovici teren public fără licitație, cu acoperirea de „folosință agricolă”, deși așa cum se vede, este o parcare din pavele

Un fals rezolvat din pix de cumătrul Harabagiu

În edificarea semnată de Chirica, deși ADC crescuse, numărul unităților individuale rămăsese 12 ca în autorizație. Dar în realitatea erau 16, iar dezvoltatorul nu le-a putut intabula. Astfel că a fost nevoie de o corespondență Primărie – Oficiul de Cadastru prin care reprezentanții municipalități au confirmat că sunt 16.

Precizarea a fost făcută, din pix, de viceprimarul Gabriel Harabagiu, în locul primarului Mihai Chirica. „Corectare eroare materială”, a fost denumită procedură. Nimeni de la Cadastru n-a verificat documentația completă pentru a realiza falsul comis.
Așadar, cei 305 mp construiți în afara autorizațiilor, deci nelegal, care au însemnat în plus trei apartamente și un spațiu comercial au fost „albiți” în doi pași.

Întâi, în certificatul de edificare Mihai Chirica a semnat că 1.220 mp = 915 mp, apoi, prin „corectare eroare materială”, Harabagiu a spus că 16 unități = 12 unități.

Din această cauză, procurorii DNA au vrut să afle, cu certitudine, cine exercita atribuțiile funcției de primar în momentul emiterii adresei din noiembrie 2018 prin care „s-a dispus corectarea erorii materiale din certificatul de atestare a edificării”.

Mihai Chirica nu a pus la dispoziția REPORTER DE IAȘI informațiile despre Afacerea Smârdan 65. Un comportament abuziv, pentru că aceleași întrebări le pune acum DNA

Muțenie totală la Primărie: nimeni nu are explicații

În concluzie, la acest proiect imobiliar avem două schimbări de destinație nelegale:
- subsolul care trebuia să adăpostească 8 locuri de parcare are acum trei apartamente și un spațiu comercial
- terenul de 201 mp al Primăriei dat dezvoltatorului cu „folosință agricolă” este acum parcare

Oficialii Primăriei nu au făcut niciun fel de comentariu pe acest subiect, iar Anca Popovici, administratora dezvoltatorului, a refuzat să lămurească în ce context parcările din subsol s-au transformat în apartamente și spațiu comercial.

Cronologia acestui proiect imobiliar
- 2010: PUZ aprobat prin HCL 223/05.07.2010 pentru persoana fizică Constantin Mihăilă. Suprafața de teren = 840 mp. Indicatori urbanistici: POT = 40%, CUT = 1,08, regim de înălțime = S+P+2E (H maxim construcție 9 metri)
- 2012: autorizația de construire 793 pe numele Constantin Mihăilă. Aria construită = 291,22 mp, aria desfășurată construită = 856,86 mp, regim de înălțime = P+2E+pod neamenajabil (Hmax = 12 m)
- 2016: autorizația de construire 856, titular Constantin Mihăilă – construire imobil cu locuințe pe teren proprietate (840 mp) conform PUZ aprobat prin HCL 223/05.07.2010. Terenul cu suprafața de 201 mp este deținut în baza contractului de folosință agricolă 75905/31.08.2016. Aria construită = 305 mp, aria desfășurată construită = 915 mp, POT = 36,3%, CUT = 1,08, regim de înălțime S+P+2E, H max = 10,85 m
- 2016: în aceeași zi în care a fost obținută autorizația de construire 856 (27 septembrie 2016), Constantin Mihăilă a vândut terenul de 840 mp către SC Matvievici Construct SRL. La acel moment, firma îl avea drept unic asociat pe basarabeanul Mihai Matvievici și pe Anca Popovici drept administrator
- 2017: autorizație de construire (1260) pe SC Matvievici Construct SRL cu obiectul „Modificare temă de proiectare pentru imobil în curs de execuție autorizat cu AC 856/27.09.2016”, fiind invocat, din nou, PUZ-ul din 2010. Terenul cu suprafața de 201 mp, deținut în baza contractului de folosință agricolă 116540/11/17.03.2017

- 2018 – 2022, modificări în structura asociaților SC Matvievici Construct SRL. Alături de Mihai Matvievici a intrat un alt basarabean, Mihail Guberneac. Acum, Guberneac este unic asociat, firma având-o tot pe Anca Popovici drept administrator
- salonul Swan Beauty Studio de la subsol este deținut de Anca Popovici (50%), Mihail Guberneac (49%) și Marta Chirilici (1%)
- în apartamentele de la subsolul blocului din Smârdan 65 își au sediul social mai multe SRL-uri cu asociați basarabeni

Article image
REPORTER DE IAȘI dezvăluia săptămâna trecută povestea blocului din Smârdan 65, unde au apărut 3 apartamente în plus și un spațiu comercial Am găsit edificarea din 2018: Mihai Chirica a semnat pentru 305 mp construiți în plus, în afara autorizației și a PUZ La recepția blocului scria 915 mp, iar patru zile mai târziu Chirica a semnat pentru 1.220 mp Bombă: Oficiul de Cadastru s-a mirat că au apărut patru locuințe în plus,...
Autor Cezar Moraru Anchete 03 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30