fbpx
 
EXCLUSIV. Schimbare de acționariat spectaculoasă la Pharma SA, firmă cu cifra de afaceri de 37 milioane de euro în 2021

EXCLUSIV. Schimbare de acționariat spectaculoasă la Pharma SA, firmă cu cifra de afaceri de 37 milioane de euro în 2021


Pharma SA, companie de top în distribuția de medicamente, are un nou acționar, acesta deținând cel mai consistent pachet de acțiuni. Luna trecută, IT-istul Sergiu Viorel Ionașcu (48 de ani) a preluat 38,125% din acțiunile societății, devenind, în paralel, director Logistică și Digitalizare al Pharma SA. Conform datelor oficiale, în 2021, societatea cu sediul central în Bucium a ocupat locul 18 în județul Iași într-un top bazat pe cifrele de afaceri.

Schimbare declanșată în decembrie

În luna decembrie a anului trecut, fostul director general al Pharma SA, Marius Solomia, a părăsit firma. Odată cu plecarea din societate, și-a cesionat către firmă și 12,5% din acțiunile proprii. A fost primul pas al intrării în firmă a unui nou acționar.

În ianuarie 2023, Monitorul Oficial a consemnat faptul că acționarii au decis să ofere cei 12,5% lui Sergiu Viorel Ionașcu, un angajat de la Departamentul IT al Antibiotice SA. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) din 25 ianuarie 2023 a menționat că “strategia de dezvoltare a Pharma SA presupune ridicarea nivelului de digitalizare și informatizare, considerat critic pentru evoluția viitoare a companiei, motiv pentru care se apreciază că distribuirea acțiunilor către salariatul Ionașcu Sergiu Viorel, angajat pe postul de Director Logistică și Digitalizare, va fi de natură să stimuleze nivelul de implicare și loialitatea acestuia față de companie, generând beneficii reciproce”.

Fostul șef a plecat

AGA din 25 ianuarie a mai parafat cesionarea unor acțiuni și de la alți acționari care au semnat că le cedează lui Ionașcu. Astfel, acesta a ajuns, în total, la 38,125% din Pharma SA – cel mai mare pachet dintre toți acționarii.

Sergiu Viorel Ionașcu (Sursa foto: Facebook)

Înainte de decembrie 2022, „lider” era Marius Solomia – 28%. În prezent, acesta deține 15,25% din firmă. Contactat de REPORTER, fostul director Solomia a precizat că nu mai lucrează pentru companie, dar și-a păstrat o parte din acțiuni. „Pe Sergiu Ionașcu nu-l cunosc deloc, a venit după plecarea mea”, a precizat fostul director al Pharma SA.

Restul acțiunilor de la Pharma SA sunt deținute de Constantin Nicuță 22,87%, Claudia Păduraru 7%, Andreea Acatrinei 4,25%, Alexandru Ciprian Acatrinei 11,5% și Vasile Ențuc 1%.

Din Grupul Pharma mai face parte și Pharma Pro Expres SRL, societate înființată în 2015, cu același obiect de activitate și cu aproximativ aceiași patroni. În această firmă, Ionașcu a preluat în ianuarie 2023 31% din părțile sociale. În 2021, Pharma Pro Expres SRL a avut o cifră de afaceri de 12,3 milioane lei.

Cesionare pe 10 lei/acțiunea

Conform documentelor trimise la Monitorul Oficial, Sergiu Ionașcu a primit de la firmă și de la ceilalți acționari 7.625 de acțiuni din totalul de 20.000 emise de societate. Prețul cesionării a fost de 10 lei/acțiunea (în total, 76.250 de lei).

La prețul pieței, conform unor formule estimative, dar subiective, care se aplică uneori pentru aflarea prețului aproximativ/acțiune (total active minus total datorii, rezultatul se împarte la numărul de acțiuni) – o acțiune la Pharma SA ar valora circa 1.750 de lei (total active - 145 de milioane de lei, datorii - 110 milioane de lei, conform ANAF). Deci, pachetul luat de Sergiu Ionașcu ar putea valora 13,3 milioane de lei, calculat pe formula menționată anterior.

„Nu comentez în niciun fel faptul că am preluat acest pachet de acțiuni de la Pharma SA. Este o firmă privată”, a declarat Sergiu Ionașcu pentru REPORTER.

Topul firmelor din Iași după cifrele de afaceri din 2021 (selecție) (Sursa: topfirme.com)

Datele publicate de Ministerul de Finanțe arată că, în 2021, Pharma SA a avut o cifră de afaceri de 164,4 milioane lei (37,4 milioane de euro la cursul mediu pe acel an), ocupând locul 18 în topul pe județul Iași după acest criteriu.

Societate de top în branșă

Pharma SA a fost înființată în anul 2000 prin externalizarea diviziei de distribuție a medicamentelor fabricate de Antibiotice SA, la care au fost transferați angajații companiei care se ocupau de această activitate în cadrul producătorului. Antibiotice deținea la înființare 30% din acțiunile Pharma SA, iar restul era împărțit între foștii angajați ai producătorului. Ulterior, Antibiotice Iași s-a retras din acționariat, iar firma a fost preluată de angajați.

Depozitul de lângă București al Pharma SA, o investiție de amploare din ultimii ani

Societatea s-a extins treptat, ajungând acum la cifre de afaceri de sute de milioane de lei anual. Pe 4 mai 2020, reprezentanții firmei anunțau că, de la instituirea stării de urgență (16 martie), aceasta făcuse mii de livrări către sute de spitale: „De la începutul stării de urgență compania Pharma SA a facut peste 9.000 de livrări în 326 spitale și peste 2.000 farmacii, respectând toate normele de protecție impuse de către autorități”.

Pornită de la un spațiu lângă Piața Păcurari, Pharma SA deține în prezent șase depozite proprii în Iași, Timiș, Cluj, București, Constanța și Craiova. În 2021, a avut 161 de angajați și un profit net de circa 3 milioane de lei.

Article image
Divizia externalizată de Antibiotice SA a devenit, pe cont propriu, un jucător național important. Distribuitorul de medicamente Pharma SA a achiziționat recent un teren și o hală la Mogoșoaia-Ilfov, cu 720.000 de euro, intenționând amenajarea unui depozit pentru zona Bucureștiului. Directorul Marius Solomia afirmă că planurile firmei sunt mari: extindere în străinătate și rețea națională de farmacii. Unul dintre cei mai m...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 29 Octombrie 2018

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: