fbpx
 
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut pentru locuinţă care era asigurată facultativ a depăşit un milion de lei

Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut pentru locuinţă care era asigurată facultativ a depăşit un milion de lei


Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări facultative de locuinţă de către o companie membră UNSAR a fost de peste 1,13 milioane lei (231.000 euro), ca urmare a producerii unui incendiu, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Totodată, în 2022, 82% dintre cele mai mari 50 de despăgubiri achitate de asigurătorii membri ai Uniunii în baza asigurărilor de locuinţe au fost acordate tot pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii. Valoarea totală a despăgubirilor plătite în aceste cazuri se ridică la 11,5 milioane lei, în creştere cu 21% faţă de 2021. Acest top este completat de daune provocate de alte riscuri, cum ar fi: alunecări de teren (12%), avarii la instalaţiile de apă (4%) şi inundaţii ca fenomen natural (2%).
Potrivit sursei citate, 19 incendii afectează, în medie, în fiecare zi, locuinţele din România, acestea rămânând în topul riscurilor care pun cel mai mult în pericol casele de locuit.
„Impactul incendiilor este adesea devastator, pentru că pot afecta serios atât locuinţa, cât şi bugetul unei familii. Aşadar, accesarea unei soluţii potrivite de protecţie financiară, aşa cum este asigurarea facultativă de locuinţă, poate fi o plasă de siguranţă indispensabilă în astfel de situaţii", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute - inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc.
Asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD). Aceasta acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În schimb, printr-o asigurare facultativă, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală.
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30