fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cartierul lui Achiței, falsuri în serie protejate de Primărie

Cartierul lui Achiței, falsuri în serie protejate de Primărie


Știrea este că în Galata nu se construiesc 12 blocuri, ci 44 în perioada următoare. Va fi un ghetou ieftin: apartamente mici, fără iarbă, fără locuri de joacă și fără parcări. Lăcomia a distrus și zona de case de pe Dealul Galata. Proiectele, cum este cel al lui Achiței, stau ascunse de marele public până te trezești cu ditamai blocul în curte. La afacerea depistată de liberali, mansardele adaugate din pix sunt profit curat, câte 150.000 de euro la fiecare dintre cele 12 blocuri. Dezinformarea populației este faptă prevăzută în Codul Penal. În loc de spații deschise, densitatea de blocuri va fi infernală: rețeaua electrică nu face față, canalizarea la fel, nu sunt parcări și accesul spre Iași va fi infernal.

 

Șmecheria PUZ-urilor falsificate ascunde, de fapt, o afacere uluitoare. Un nivel construit în plus peste limita admisă poate însemna 250 de metri pătrați utili (5-6 apartamente) care, la un profit de 600 euro/mp, echivalează cu un tun de 150.000 de euro. Bani făcuți din pix, printr-o simplă modificare a regimului de înălțime a unui bloc.

În schimb, locatarii stau înghesuiți, fără locuri de parcare, spații verzi și parcuri. Liberalii au prezentat săptămâna trecută un astfel de caz, cel al unui ansamblu imobiliar de pe șoseaua Iași-Voinești. Dar dosarul PUZ-urilor din Galata e mult mai complex și e absolut scandalos.

 

Actualele blocuri ale lui Achiței de pe Dealul Galata. Distanța între blocuri este foarte mică

 

Scurt istoric al zonei

Pe scurt, șefii Primăriei încalcă propriile reguli stabilite acum 13 ani. Astfel, în 2004, prin hotărârea 327 a Consiliului Local s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de introducere în intravilan a respectivei zonei (situată pe șoseaua Iași – Voinești).

Atunci s-a stabilit regimul de înălțime P+3E, procentul de ocupare a terenului (POT) = 50%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) = 1,80 și înălțimea maximă de 12 metri. Mai clar spus, cine dorea ulterior să construiască avea de îndeplinit acești parametri de înălțime și ocupare a terenului.

 

 Blocurile lui Pleșca, mai jos de cele ale lui Achiței, sunt și mai înghesuite

 

Hocus-pocus cu PUZ-urile

În ultimii ani, în această zonă s-a construit în ritm drăcesc. Spre exemplu, Liviu Pleșca a ridicat 7 blocuri pe care le-a și vândut. În continuarea lor, omul de afaceri Gheorghe Achiței a ridicat și el șase blocuri. Majoritatea apartamentelor au fost vândute.

Peste drum de aceste blocuri există un teren viran. Pentru acesta, în noiembrie 2016, SC Prime Proprietăți SRL a adus la cunoștința publicului proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUZ în vederea construirii a șase blocuri, cu un regim de înălțime de D+P+3E și o înălțime maximă de 12 metri.

În iunie anul acesta, prin hotărâre a Consiliului Local se aprobă PUZ la cererea lui Gheorghe Achiței (care a cumpărat respectivul teren chiar înainte de informarea publicului) pentru exact aceeași suprafață din Galata. PUZ-ul pentru Achiței prevede 12 blocuri, regim de înălțime de D+P+3E și o înălțime maximă la cornișă de 12 metri.

 

 Strada nu e asfaltată, gunoaiele se revarsă, tomberoanele fiind subdimensionate

 

„Acest «scandal» nefondat și gratuit arată încă o dată ipocrizia membrilor PNL Iași, care una discută și votează în comisiile și în plenul Consiliului Local, iar alta comentează în spațiul public. În plus, acuzațiile mincinoase aruncate în spațiul public arată că, la aproape un an și jumătate de la alegerile locale, consilierii locali PNL încă nu au înțeles ce competențe sunt presupuse de calitatea de ales local, după cum nici domnul Bodea nu pare să fi înțeles ce trebuie să facă în calitatea sa de parlamentar.”, Gabriel Harabagiu, viceprimar

 
Trei încălcări grave
Liberalii susțin că s-au încălcat trei elemente: numărul de blocuri a fost dublat, la regimul de înălțime sunt trecute cinci niveluri în loc de patru admise în zonă (apare demisolul), iar înălțimea maximă de 12 metri la cornișă permite adăugarea încă a unui nivel sau a unei mansarde. Explicația lămuritoare a venit de la inginerul Iulian Grumăzescu, cel care reprezintă mai mulți locuitori din Galata. „Prin stabilirea unei înălțimi maxime la cornișă de 12 m, fără definirea unei înălțimi maxime (totale), se creează premisele realizării unei mansarde, care conduce la o înălțime maximă mult mai mare decât cea reglementată”, a declarat Grumăzescu.

 

 Visul suburbiei: uniformitate, dotări ieftine. Cartierul Visoianu din Ciurea

 

Alte două cazuri clare

Acesta este doar un singur caz. Însă, în zonă mai sunt și alte proiecte imobiliare controversate. Lipit de terenul unde Achiței vrea să facă 12 blocuri este o altă suprafață pentru care Vasile și Mihaela Rusu au făcut informarea publică în decembrie 2016 pentru aprobarea PUZ pentru ridicarea a trei locuințe colective. În această speță, proiectul lui Rusu figurează cu D+P+3E (adică cu un nivel în plus față de PUZ-ul zonei din 2004) și cu o înălțime maximă de 15 metri, adică o depășire de 3 metri.
Și mai elocvent este PUZ-ul aprobat în ianuarie anul acesta pentru Alexandru Vrabie, vecin cu Achiței și Pleșca. Astfel, Vrabie a primit PUZ pentru construirea de locuințe colective cu înălțimea maximă la cornișă de 15 metri. Adică, real, se poate duce cu înălțimea și la 20 de metri. Or, în zonă, PUZ-ul din 2004 prevede că înălțimea maximă e de 12 metri.

Imobilul pe care Vrabie îl va ridica este la aproximativ 10 metri distanță de cele existente ale lui Achiței (care la rândul lor sunt la șase metri distanță între ele). Normativele prevăd la clădirile care sunt mai apropiate decât înălțimea lor să se facă studiu de iluminare astfel încât orice fereastră să fie însorită cel puțin 90 de minute la solstițiul de iarnă.

 

 Achiței a început amenajarea șantierului la noul proiect cu 12 blocuri

 

Blocuri și case pe spațiul verde

O situație aparte o reprezintă parcelele, și acestea situate în apropiere, deținute de SC Annalex SRL, Mihaela Șoric și Pleșca pe care este planificată construcția de case și blocuri. „Acestea sunt pe un teren declarat în PUZ 2004 ca spațiu verde, pentru care există hotărâre judecătoarească ulterioară că rămâne spațiu verde”, a spus Iulian Grumăzescu care nu înțelege cum s-ar putea construi pe aceste suprafețe. Deja la Annalex lucrările sunt în toi.

Inginerul Iulian Grumăzescu, cel care se află la originea acestor dezvăluiri, a precizat, în repetate rânduri, că nu are interese ascunse. „Nu doresc să intru într-o răfuială politică sau cu persoane particulare sau publice. Mă interesează doar ca zona să nu devină supraaglomerată”, și-a motivat Grumăzescu propriul demers.

 

 Iulian Grumăzescu, alături de Marius Bodea, explică modul PUZ-ul din Galataa fost modificat fără informarea populației

 

Efectele nerespectării condițiilor de construire în opinia inginerului Iulian Grumăzescu:

- 44 de blocuri (13 construite și alte 31 în plan) cu câte 20 – 25 de apartamente rezultă 1.100 de familii care înseamnă cel puțin la fel de multe mașini. Unele familii pot avea chiar două. Nu sunt suficiente locuri de parcare, iar accesul spre Iași se face pe singura șosea pe care deja, între 7 și 8 dimineața, traficul e sufocat
- toate aleile de acces către aceste imobile sunt subdimensionate, majoritatea cu circulația pe o singură bandă

- nu sunt spații verzi și nici locuri de joacă pentru copii

- nu există canalizare menajeră dimensionată pentru acest nivel de locuire
- nici infrastructura de apă potabilă și nici cea de energie electrică nu sunt dimensionate pe măsura creșterii populației
- nu există canalizare pluvială, iar investitorii, așa cum au făcut la blocurilor existente, vor sistematiza terenul încât apele pluviale vor debușa în șoseaua Iași – Voinești

- nu există hidranți exteriori stradali. În  plus, în caz de incendiu, accesul autospecialelor este îngreunat„Falsurile de la Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei nu pot fi tăgăduite. Primarul Chirica patronează un sistem corupt!”, Marius Bodea, deputat PNLMiza afacerii: zeci de mii de euro pe apartament
Constructorii spun că în momentul de față un bloc se construiește cu 400 euro/mp (incluzând finisajele, instalațiile, amenajările din jurul imobilului). Prețul de vânzare a ajuns în Galata la aproximativ 1.000 euro/mp. Cu alte cuvinte, la un metru pătrat proprietarul imobilului scoate un profit curat de 600 de euro. Altfel spus, construirea unui apartament de 50 mp costă 20.000 euro și este valorificat la 50.000 de euro, marjă de 250%. Cu cât ai mai multe apartamente într-un bloc, cu atât profitul crește. Aceasta e miza întregii afaceri.

Profitul fiind atât de mare, apare și corupția. Dezvoltatorii câștigă 400.000-500.000 de euro la un bloc banal, periferic, astfel că pot ceda 50.000-100.000 de euro, în funcție de situație, celor din administrație. Astfel apare o spirală a intereselor care se autoalimentează: politicieni și investitori trag unii de alții ca să avanseze cât mai repede proiectele și se ajunge la excese.

În acest moment, Iașul e singurul oraș mare din țară fără PUG nou aprobat, transformându-l într-un centru al imobiliarelor, unde nu există reguli și totul se rezolvă ca în junglă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30