fbpx
 
Blocul lui Boca strică armonia caselor din Cantemir, una dintre cele mai frumoase zone din Iași. Monstruoasa clădire are așa-zisul parter la nivelul acoperișului caselor din jur și nu are parcări, mașinile sufocând o stradă liniștită Blocul lui Boca strică armonia caselor din Cantemir, una dintre cele mai frumoase zone din Iași. Monstruoasa clădire are așa-zisul parter la nivelul acoperișului caselor din jur și nu are parcări, mașinile sufocând o stradă liniștită

BOCA, UN NOU BLOC PRINTRE CASE! Supraetajare până la 3 etaje în zonă cu regim P+1. Consiliul Local a devenit Divizia de Blocuri a pesedistului Florin Boca


Consilierul local PSD a intrat oficial, cu 20%, în firma care ridică un bloc printre casele de pe strada Romană, vizavi de casa viceprimarului Harabagiu. Aberația de bloc dintre case a primit certificat pentru un etaj în plus peste cele aprobate inițial. Zona fostelor Pavilioane CFR este în PUG zonă de P+1. Anterior, proiectul fusese respins Clanului Corduneanu, apoi a intrat „jupânul” Boca în afacere și blocul a fost aprobat de prietenul Harabagiu. Consilierul PSD se ocupă în Consiliul Local numai de proiectele sale imobiliare, care trec ca prin brânză.

Consiliul Local Iași lucrează pentru bunăstarea lui Florin Boca. Acesta scoate din joben bloc după bloc, făcându-și intrarea oficial în mai multe proiecte din Iași. Sunt proiecte în care doar existau zvonuri că ar fi implicat, acum numele său apare oficial.

Unul dintre acestea este o adevărată aberație urbanistică: blocul de pe strada Romană 14. Intrarea oficială a lui Boca în firma care ridică imobilul coincide cu emiterea unui certificat de urbanism pentru un etaj în plus. Astfel, imobilul ajunge la S+P+3E, dominând clar casele din cartier. Până și pe a viceprimarului Harabagiu, situată exact vizavi. Sau pe a șefului Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, în subordinea căruia este Controlul Urbanism.

O aberație printre case

Zona fostelor Pavilioane CFR din Cantemir a fost zeci de ani ocupată exclusiv de case cu parter, maxim un etaj. Doar patronul de la Auto Popa a îndrăznit să-și facă acolo două etaje, în urmă cu 20 de ani, fără autorizație.
Doar că, anul trecut, vraja s-a rupt. Primăria a autorizat, pe 9 mai 2018, „construire locuință colectivă mică. Suprafața totală de teren este de 457,00 mp. POT = 28,7%,CUT = 0,89 mp. AC = 131,20 mp, ADC = 407,80 mp, Regim de înălțime = S+P+2E”.
Subsolul este ridicat mult peste nivelul solului, parterul este aproape la nivelul acoperișului caselor din jur, cele două etaje domină tot.
Arhitecții consultați de REPORTER DE IAȘI au explicat că, în conformitate cu PUG-ului din 1997, aflat și acum în vigoare, zona străzii Romană este pentru regim de înălțime P+1. Deci emiterea autorizației din mai anul trecut s-a făcut fără respectarea documentului.
Despre asocierea numelui lui Florin Boca cu imobilul aberant de pe Romană, situat vizavi de viceprimarul Harabagiu și realizat cu acceptul acestuia s-a mai auzit în Iași. Probe directe n-au existat.

Blocul este chiar peste drum de casa lui Harabagiu, căruia nu-i pasă de liniștea din zonă. Inițial, terenul a aparținut Clanului Corduneanu, blocul fiind aprobat doar după ce a intrat Boca în joc

Povestea terenului unde apare Boca

Terenul de 500 de mp cu o casă bătrânească și o magazie a aparținut unei bătrâne, Margareta Haidamac. A fost ofertată în trecut de numeroși dezvoltatori imobiliari, dar a refuzat să vândă.
În mai 2017, bătrâna a murit. În septembrie 2017, un investitor fără portofoliu, Aurel Huțanu, asociat la Areal Investment Construct SRL, a cumpărat terenul de la moștenitori. Firma fusese înființată cu numai câteva luni înainte de data contractului.
Areal Investment Construct a achitat pentru terenul din strada Romană o sumă de bani, dar și două apartamente (de 55 mp, la etajul 1, și de 35 mp, la subsol) din blocul ridicat de firma Darcilo SRL, controlată, prin interpuși, de Florin Boca, pe Șoseaua Nicolina 165.
Este blocul care a primit intrare în legalitate de la Primăria Iași, după ce dezvoltatorul a renunțat la locurile de parcare din subsol făcând apartamente și a adăugat un etaj în plus. Este blocul despre care Florin Boca susținea că nu știe nimic. A fost însă găsit de REPORTER DE IAȘI lângă imobil, în timp ce administratorul Darcilo, Gabriela Lăcrămioara Ioniță, îi dădea documentele și raportul despre lucrări.
Publicația 7IASI a relatat că, la cumpărarea terenului de pe Romană 14, Areal Investment Construct nu era proprietar al celor două apartamente din blocul de pe Șoseaua Nicolina 165. Abia în noiembrie 2017, acestea intră în proprietatea firmei, printr-un contract cu Darcilo SRL. La momentul semnării contractului, apartamentul care figurează la subsol nu exista în acte, pentru că abia în octombrie Primăria Iași a emis autorizația de intrare în legalitate pentru Darcilo.

Aurel Huțanu a cedat postul de administrator lui Florin Boca, după ce Primăria le-a aprobat supraînălțarea. Fără Boca nu se poate!

O ciudățenie cât blocul

În autorizația de construire pentru blocul de pe Romană este menționat un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) de la câțiva kilometri depărtare.
Concret, în acte apare blocul de pe Romană cu un PUD de pe Vasile Lupu 19. Ulterior, Primăria a precizat că acolo ar fi de fapt o eroare și că numerele cadastrale ar fi cele menționate în documente, cu adresa strada Romană 14.

În sfârșit, oficial: Boca are 20% din firmă

Pe 25 martie 2019, adunarea generală a asociaților Areal Investment Construct a luat decizia să îl coopteze în firmă, cu 20%, pe Florin Boca.
Documentul este semnat de Aurel Huțanu (care deține 75% din firmă) și Veronica Diaconița (5%). Prin aceeași hârtie, din martie Huțanu se retrage din poziția de administrator al firmei și funcția este ocupată de Florin Boca.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu, marele dirijor al combinațiilor imobiliare din Iași

Primește 20% în plus. Încă un etaj

Când încă Florin Boca era doar la nivelul zvonurilor implicat în ridicarea blocului de pe strada Romană 14, dezvoltatorul lăsase deja loc pentru încă un etaj în plus față de cele două existente. “Mustățile” din fier beton, pentru supraînălțare, erau la vedere.
Pe 18 ianuarie 2019, Areal Investment Construct SRL a primit oficial și hârtia: certificatul de urbanism 119/18.01.2019, prin care consilierii din Consiliul Local Iași îi acceptă colegului lor “supraetajare imobil cu număr cadastral 152192-C4”, de pe strada Romană 14.
Cu etajul în plus, imobilul ajunge la 3 etaje, cu mulți metri peste toate casele din zona Pavilioanelor CFR.

Florin Boca e politician doar cu numele. Și-a cumpărat locul din Consiliul Local, unde singura sa ocupație este să-și aprobe pe bandă rulantă propriile proiecte imobiliare

Boca, șeful Comisiei Juridice a CL

Florin Boca și-a dat demisia din fruntea Comisiei de Urbanism a CL, în 2016, în toamnă, după ce presa ieșeană a scris despre interesele imobiliare ale acestuia. Inițial a rămas în cadrul Comisiei de Urbanism, apoi a părăsit-o.
În prezent, Boca este șeful Comisiei Juridice a CL, calitate în care dă aviz pozitiv tuturor proiectelor sale imobiliare.
Fără să aibă un CV depus, se prezintă singur în declarația de avere drept „inginer economist”.

Article image
În trecut, proprietarul inițial al firmei a încercat obținerea unui PUZ, dar a abandonat acțiunea. După ce a intrat Boca în firmă, cu 0,009%, în februarie, au fost făcute din nou demersurile pentru PUZ pe terenul din Aurel Vlaicu 78. Și a apărut și noua cerere de PUZ. Imediat după depunerea ei, în martie, Boca a preluat 50% din firmă. Proprietarul Radan Construct, Radu Cristian Apîntei, a fost asociat într-o altă firmă cu I...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Mai 2019

Article image
Cumpărător este francezul proprietar al Louis Purple, care a făcut deja un turn de  birouri la Palas. Tranzacția a fost de aproximativ 3 milioane de euro. Florin Boca obținuse în decembrie, prin firma paravan aflată pe numele surorii sale, autorizație pentru două blocuri pe terenul de lângă Palas. Tranzacție importantă pe piața imobiliară ieșeană. Firma Rafant Company, controlată de consilierul local PSD Florin Boca, a vân...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 26 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: