fbpx
 
Revoltător: a bătut și jefuit un bătrân, dar a fost condamnat doar cu suspendare

Revoltător: a bătut și jefuit un bătrân, dar a fost condamnat doar cu suspendare


Decizie revoltătoare a unui complet de la Judecătoria Iași. Un bărbat acuzat că a bătut și jefuit un bătrân a beneficiat de clemența judecătorilor, primind o pedeapsă cu suspendare. Parchetul a depus apel.

Ca un vandal

Vasile Chirilă (53 de ani) a fost trimis în judecată la sfârșitul lui 2018, fiind acuzat de săvîrșirea infracțiunilor de „tâlhărie calificată” și „distrugere”.

Procurorii au constatat că, în seara zilei de 10 decembrie 2018, sub pretextul unei datorii mai vechi, a pătruns fără drept în locuința lui B.C. din satul Luceni, comuna Victoria, unde, „după ce a distrus un scaun, o oglindă și un televizor, a folosit acte de violență fizică pentru a-i sustrage persoanei vătămate suma de 120 lei.”

Chirilă a fost arestat ulterior, dar a cerut să fie eliberat pentru a merge la domiciliu deoarece mama sa este o persoană în vârstă, foarte bolnavă și singură.

Bătăuș de mamă

Pe de altă parte, la unul dintre termenele de judecată, atunci când i-a fost acordat cuvântul pentru a-și exprima punctul de vedere față de măsura arestului, Chirilă a spus judecătorului: „E adevărat că o bat pe mama și o s-o mai bat pentru că bea mai mult ca mine!”.

Afirmația l-a făcut pe magistrat să ordone efectuarea unei anchete sociale la domiciliul femeii, anchetă care a stabilit că, tot în luna decembrie 2018, aceasta fusese victima violenței domestice a fiului ei. În urma loviturilor primite, bătrâna a fost transportată la spital unde a stat internată nouă zile.

Probleme psihice, dar a avut discernământ

Tot în timpul procesului, judecătorul a observat un „limbaj destul de agresiv ca tonalitate, nejignitor, în care succesiunea de idei exprimată nu era una coerentă, trecînd repede de la o idee la alta, iar limbajul verbal folosit era fie agresiv, fie calm și repetitiv”.

Prin urmare, magistratul a cerut să i se comunice dacă Vasile Chirilă este luat în evidență cu afecțiuni medicale și, în caz afirmativ, dacă i se administrează vreun tratament de specialitate. Astfel, a aflat de la Penitenciar că deținutul suferă de „tulburare organică de personalitate cu manifestări discomportamentale și decompensări psihotice, tulburare anxioasă generalizată pentru care are recomandare de tratament psihotrop”.

O consultație ulterioară, a unui specialist de la Institutul de Medicină Legală, a stabilit că diagnosticul este de „tulburare mixtă a personalității emoțional instabilă și antisocială”, dar că faptele ce i se impută au fost săvîrșite cu discernământ.

Eliberat imediat

În cursul cercetării judecătorești, inculpatul a recunoscut faptele. Ținând cont și de acest lucru, dar și de alte aspecte (lipsa antecedentelor penale), judecătorul a decis ca pedeapsa rezultantă de 2 ani și 4 luni de închisoare să fie executată în regimul suspendării sub supraveghere.

„Chiar dacă faptele reținute în sarcina inculpatului reprezintă un pericol social ridicat faptul că inculpatul Chirilă Vasile a fost arestat preventiv din data de 11.12.2018 reprezintă o măsură prin care societatea l-a sancționat pe inculpat cu privare de libertate pentru o perioadă de aproape un an, măsură preventivă care nu mai poate fi menținută dacă nu se găsesc soluții alternative, și prin raportare la impactul faptelor săvârșite de acest inculpat. (...) Pe cale de consecință și aprecierea unei măsuri de către instanță se raportează la importanța valorilor sociale încălcate, patrimoniul unei persoane putînd fi de cele mai multe ori reparat, refăcut, în comparație cu valoarea supremă - viața și integritatea corporală - care poate fi afectată iremediabil sau cu urmări ce nu pot fi refăcute decît prin trecerea unei perioade foarte mari de timp și cu costuri umane considerabile”, a motivat judecătorul.

Victima a și murit între timp

Chirilă a fost eliberat pe 29 noiembrie 2019, în ziua pronunțării sentinței. El trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Târgu Neamț, loc unde are domicilul în acte.

Parchetul a depus apel, procesul urmând a fi reluat pe 27 februarie.

În ceea ce privește partea civilă, judecătorul a constatat că, în timpul procesului, bătrânul bătut de Chirilă a decedat, iar urmașii acestuia, deși citați, nu și-au exprimat opțiunea de a continua exercitarea acțiunii civile.

Article image
O infirmieră cu experiență a bifat căsuța NU în chestionarul privind instalarea camerelor de supraveghere în interiorul creșei. În rest, n-a avut nicio abatere. Ea se întreabă: „Dacă tot n-aveam voie să ne opunem, de ce ni s-a mai dat acel chestionar?” Camerele de filmat oricum au fost instalate. Directoarea creșei se justifică: „Era femeie pricepută, dar prea ambițioasă”. Un avocat expert în dreptul muncii spune că instala...
Autor Cezar Moraru Reportaje 31 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: