fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Niculiță, obligat de judecători să demoleze apartamentele amenajate în loc de parcare în Oancea

Niculiță, obligat de judecători să demoleze apartamentele amenajate în loc de parcare în Oancea


La sfârșitul lunii iulie, judecătorii ieșeni au dat sentința în cazul unei alte încălcări a legilor urbanistice de către dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță. Este vorba de un bloc din Oancea (foto sus) în care Niculiță a transformat parcarea în apartamente, fără autorizație. Magistrații au dispus desființarea lucrărilor ilegale. Totuși, sentința nu este definitivă și dezvoltatorul speră la repetiția unui precedent.

Într-un dosar anterior, el a mai fost obligat, în primă instanță, să demoleze o mansardă ridicată ilegal la un bloc din Smârdan, iar în apel a întors situația din cauza non-combatului Poliției Locale care a întocmit greșit actele.

Sfidare până la capăt

În cazul blocului construit de Daniel Niculiță în Oancea, lucrurile sunt ca la admiterea la facultate de pe vremuri: 5-6 mașini pe un loc de parcare, deși, conform proiectului inițial și autorizației de construire din 2015, blocul trebuia să aibă locuri suficiente, în subteran.

Concret: Niculiță a luat autorizație de construire în 2015, pentru un bloc cu 6 nivele și cu parcare în subteran. În locul acesteia din urmă, Niculiță a compartimentat și realizat apartamente, pe care le-a vândut, iar alte locuri de parcare nu a mai amenajat. Singurele disponibile sunt cele din jurul blocului, de la stradă şi dintr-o mică parcare aflată în curtea interioară. În total, încap acolo 10-11 mașini, în condițiile în care blocul are 58 de apartamente. Locatarii parchează pe stradă, unde apucă, luându-se la înjurat cu sutele de șoferi care locuiau deja acolo de mai mulți ani.

Totul pentru profit

Conform sentinței pronunțate la sfârșitul lunii iulie, Daniel Niculiță trebuie să dărâme singur apartamentele vândute la demisolul blocului de pe Oancea 20. Instanța a decis că „Dispune desfiinţarea lucrărilor de construire realizate nelegal, constând în modificări de compartimentare, realizate pe nivelul subsolului – prin zidiri, în vederea schimbării de destinaţie – din spaţii de parcare, în spaţii de locuit, lucrări efectuate fără autorizaţie de construire la imobilul edificat în baza autorizaţiei de construire nr. 77 din 26.01.2015, situat în Iaşi, jud. Iaşi”.

Pentru maximizarea proftului, Niculiță a încălcat grosolan autorizația emisă de Primăria Iași. Din vânzarea apartamentelor a câștigat mult mai mult decât dacă ar fi respectat autorizația și ar fi făcut locuri de parcare.

Profitul calculat al investitorului din această încălcare a autorizației este de circa 300.000 de euro, pentru că a vândut la demisol 8 apartamente cu circa 45.000 de euro fiecare, iar costurile de compartimentare n-au depășit 60.000 de euro.

Sentința poate fi atacată cu apel. Intervenient în dosar este și o familie care a cumpărat un apartament la acel demisol.

Vechea fentă: „lipsa calității procesuale”

În trecut, într-o situație similară, Niculiță a scăpat cu imobilul ilegal neatins, pentru că plângerea, ca și în acest caz, a făcut-o Poliția Locală, în loc de Urbanismul Primăriei și primar.

Investitorul imobiliar construise un bloc de 3 etaje pe strada Profesor Anton Șesan 1, în zona Palas, peste care a amenajat apoi, ilegal, o mansardă.

Pe 24 februarie 2016, în urma plângerilor locatarilor, Serviciul Control în Urbanism de la Poliţia Locală Iași i-a dat amendă de 5.000 de lei și termen de un an să intre în legalitate, adică să-și ia autorizație, dar nu s-a întâmplat asta.

În 2017, Poliția Locală s-a dus în instanță, depunând plângere pentru demolare.

În primă fază, Poliția Locală a câștigat, la fel ca în cazul Oancea de mai sus. Dar, în 2019, în apel, judecătorii de la Tribunal au întors totul, după ce Niculiță a invocat tocmai lipsa calității procesuale a Poliției Locale. Și a câștigat, rămânând cu mansarda ilegală în picioare. De precizat că judecătorul nu a mai analizat actele pentru a vedea dacă Niculiță a construit ilegal sa nu, ci a închis dosarul „pe procedură”, care se judecă prioritar.

Explicația admiterii apelului lui Niculiță: nu Poliția Locală trebuia să depună dosarul de demolare, ci Urbanismul Primăriei Iași și primarul Mihai Chirica, la fel cum se întâmplă în alte orașe mari din țară în situații similare.

Profitul calculat al lui Niculiță din mansardarea ilegală de pe Anton Șesan a fost  de peste 400.000 de euro.

Șirul de ilegalități nu se mai termină

Cele două probleme cu blocurile din Smârdan și Oancea sunt doar o parte din neregulile trecute în dreptul investitorului imobiliar Daniel Niculiță.

În 2013, el a fost amendat pentru că a ridicat un etaj în plus peste cele 5 autorizate inițial pe strada Rojniță nr. 5, în Tătărași. Autorizația din 2012 îi permitea să facă 5 niveluri la bloc, el a făcut 6, sfidând pe toată lumea.

Pe strada Moldovei 30 (foto jos), tot în zona Smârdan, a depășit aria inițială a clădirii, conform autorizației din 2015.

În final, a primit reautorizare de la Primăria Iași.

Cea mai gravă lovitură de imagine a primit-o, însă, de la șantierul de Selgros unde tocmai a terminat un bloc. Pe 7 şi 8 ianuarie 2018, s-a produs o rupere a terenului în zona şantierului, pe o distanţă de 50 de metri, lucru care a dus la scufundarea trotuarului. Niculiţă a spus că motivul au fost nişte hrube care apoi s-au surpat. Inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii l-au contrazis: „Executantul nu a respectat întocmai soluţiile tehnice şi tehnologiile de execuţie prevăzute în proiectul de excavaţie şi monitorizare incintă.”

Daniel Niculiță (foto jos) este unul dintre dezvoltatorii de top din Iași, ascensiunea sa fiind favorizată de Primăria Iași.

Dezvoltatorul a fost unul dintre cei prezenți la cumătria bebelușului primarului Mihai Chirica, eveniment în urma căruia acesta a primit de la invitați 125.000 de euro. Atunci au venit și alți dezvoltatori ieșeni a căror afaceri au prosperat ulterior, obținerea autorizațiilor mergând șnur, în timp ce abaterile de la lege au fost trecute cu vederea.   

Article image
Proiectul deja contestat al lui Niculiță din Oancea începe în forță cu un mare scandal. În autorizația de construcție și în cea de mediu scrie că imobilul va avea 52 de apartamente. Pe site-ul proiectului scrie 88. Niculiță spune, nervos, că Primăria a greșit. Oare cum va proceda proaspătul liberal Mihai Chirica, care l-a avut invitat pe Niculiță la botezul bebelușului său milionar?
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top