fbpx
 
Chirica a distrus și Aleea Sadoveanu pe mâna lui Niculiță: șosea cu o bandă pentru 2.000 de mașini

Chirica a distrus și Aleea Sadoveanu pe mâna lui Niculiță: șosea cu o bandă pentru 2.000 de mașini


Cartierul cu șapte blocuri a câte 10 etaje este o catastrofă urbanistică pe termen lung: nu există decât o stradă cu o singură bandă de acces spre oraș. Nici măcar nu e vina lui Daniel Niculiță, dezvoltatorul programat să facă profit și să dispară. E vina primarului care mută cu ochii închiși dezastrul de la Lunca Cetățuii în Copou. În maxim doi ani, nimeni nu va mai putea circula pe acolo. Breteaua peste Șorogari, până în CA Rosetti, trebuia făcută de 15 ani, dar nimeni nu are capul la asta. Chirica vorbește de schimbarea unor șine de tramvai pe niște linii făcute de comuniști când el nici nu se născuse. Dacă nu făceau comuniștii liniile, Chirica nu mai avea ce să schimbe, că ceva nou n-a început. Dezastrul din Copou se întâmplă acum, pe un profit de zeci de milioane de euro, și va exploda peste doi ani.

Soarta unui important proiect imobiliar, de peste 50 milioane de euro, va fi decisă de judecători. Dezvoltatorul Daniel Niculiță a început edificarea unui megacomplex, 7 blocuri a câte 10 etaje fiecare, pe Aleea Sadoveanu. Vecinii care locuiesc la case au atacat investiția și au cerut anularea autorizației de construire.

Niculiță îi contestă pe contestatari
Regimul mare de înălțime, lipsa studiului de însorire, lipsa acordului vecinilor, aglomerarea zonei sunt principalele obiecții ale locuitorilor de la case.

„Se pare că terenul este pe direcția culoarului de zbor a avioanelor. Așa că vom solicita o expertiză pentru a vedea dacă nu cumva era necesar și acordul Autorității Aeronautice”, a spus unul dintre contestatari.

În replică, Niculiță i-a notificat pe oameni: „Vom solicita să fiți obligat să ne plătiți, cu titlu de daune, contravaloarea a minim 10% din totalul acestei investiții – la acest moment, vă revine suma de aproximativ 500.000 de euro”. Această notificare au primit-o toți cei 10 vecini care anul trecut au introdus acțiunea în instanță.

Mihai Chirica nu are nicio propunere pentru eliberarea traficului din Breazu-Copou. Oamenii vor sta pe Aleea Sadoveanu ca într-o închisoare

141.000 mp construiți, 1.120 de apartamente și mii de mașini
Pe amplasamentul de 3,5 hectare, Daniel Niculiță a ridicat deja, la nivel de structură, un prim imobil. Un al doilea a ieșit „la suprafață”, iar la al treilea abia au demarat lucrările.

Potrivit autorizației de construire eliberată de Primărie în decembrie 2018, ansamblul va avea, în final, 1.120 de apartamente. Acestea vor fi dispuse în 7 blocuri, toate cu indicativul „C”. Astfel, C1 și C2 vor avea demisol + parter + 10 etaje, iar C3, C4, C5, C6 și C7 vor fi cu subsol, demisol, parter și 10 etaje.

În total, aria desfășurată construită va fi de 141.174 mp. Din totalul apartamentelor, 280 vor fi cu o cameră, 560 cu două camere și alte 280 cu câte trei camere. Vor exista și spații comerciale, tehnice, pentru depozitare, adăposturi de apărare civilă. În interiorul complexului este prevăzut un parc. Locurile de parcare, 1.250 câte sunt trecute în autorizație, ar urma să fie dispuse astfel: 1.050 în subsol și demisol, 200 la nivelul solului.

De doi ani nu se mai poate merge la orele de vârf pe Aleea Sadoveanu, drum cu o singură bandă. După ce se mai mută 4.000 de oameni, cu 2.000 de mașini, va fi ca la Posada: nimeni nu scapă viu

PUZ-ul încalcă legile de urbanism
Pe două din laturile sale, proiectul se învecinează cu vile cu unul sau două niveluri. Locatarii acestora susțin că între propriile locuințe și viitoarele imobile ale lui Niculiță distanțele sunt mici, de doar 20 de metri.

De fapt, aceasta ar fi și esența conflictului: într-un cartier de case se înalță 7 imobile a câte 10 etaje fiecare. Avocatul petenților a susținut în dosarul depus la instanță că atât autorizația de construire din 2018 cât și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) din 2009 au fost emise cu „încălcarea prevederilor legale de urbanism”.

Blocurile sunt supradimensionate
Ce au invocat vecinii, prin acțiunea introdusă:
1. S-au încălcat normele de igienă și sănătate publică, nu există niciun studiu de însorire deși în apropierea caselor cu unu sau două etaje vor fi ridicate blocuri cu 10 etaje. „Prin edificarea viitoarelor construcții conform PUZ, construcțiile deja edificate vor fi umbrite în întregime neavând iluminat natural din cauza distanței prea mici existente între construcții conform PUZ, dar și a înălțimii acestora. (...) despre existența acestor construcții nu se menționează nicăieri, în nicio planță din cuprinsul PUZ sau în alt document (...)”, se arată în adresa înaintată instanței.

Practic, documentația pentru ansamblul imobiliar nu a ținut cont de casele deja construite.
2. Apoi, avocatul vecinilor a pus în discuție înălțimea clădirilor din complexul lui Niculiță: „Blocurile (...) sunt mult supradimensionate, fiind în contradicție cu aspectul general al zonei, fiind vorba despre o zonă exclusiv de case, acestea având un regim de înălțime mediu de 6 m”. Or, în cazul blocurilor, înălțimea acestora urcă până la 36 de metri.

Argumentul vecinilor a fost că terenul pe care va fi ridicat ansamblul are regim economic de zonă de locuințe individuale și colective mici izolate și cuplate.

Daniel Niculiță a prins niște autorizații beton de la Primăria Iași, în zone extrem de profitabile, dar și extrem de controversate, cu locuitorii aruncând după el cu pietre, dar tot e bine că le-a prins după ce-a fost la cumătria lui Chirica

Altă acuzație: se depășește aria construită
3. Populația din zonă nu a fost informată, a susținut avocatul. „Proiectul nu a trecut printr-o etapă de consultare publică”, se menționează în acțiune. Nu au fost expuse panouri de informare pe amplasament, nu s-a solicitat opinia vecinilor terenului.
4. Un indicator urbanistic, procentul de ocupare a terenului (POT) ar fi fost depășit, au zis locuitorii. „POT la 29,13% (...) este în contradicție cu dispozițiile legale care impun ca în cazul proiectelor rezidențiale cu clădiri cu mai mult de 3 niveluri, POT nu poate depăși 20%”. Adică, amprenta la sol a tuturor clădirilor este cu 9,13% mai mare.
5) Lipsește acordul vecinilor. „În cauză, acordul autentic al vecinilor pentru executarea lucrărilor de construcție a ansamblului rezidențial locuințe colective pe terenul situat în Aleea Sadoveanu nu există, astfel că autorizația de construire este nelegală și sub acest aspect”, se arată în document.

Niculiță le cere 10% daune, la rândul său
În toamna anului trecut, dezvoltatorul Daniel Niculiță a replicat la această acțiune și le-a trimis oamenilor o notificare. „Copou Garden Residence este cel mai mare proiect imobiliar din Iași, investiția cifrându-se la peste 50 de milioane de euro. Orice întârziere/stopare a sa produce grave prejudicii financiare care se vor repercuta, în cele din urmă, asupra fiecăruia dintre Dvs – reclamanții din litigiu”, le-a trimis Niculiță, prin avocat, vecinilor.

Acesta e abia primul mastodont. Vor mai fi șase monștri cu 10 etaje și câte trei tronsoane pe o suprafață de numai 3 ha. Nu se va mai vedea soarele acolo

Niculiță: „E totul în regulă”
Procesul avansează greu, acum și din cauza pandemiei cu COVID-19. „Vom solicita o expertiză care să ne dea mai multe răspunsuri. Care este regimul juridic și de proprietate al drumurilor pentru care s-a obținut avizul de la ISU și, totodată, dacă nu era necesar un aviz de la Autoritatea Aeronautică. Ipoteza ar fi că terenul este amplasat pe culoarul de zbor al avianelor spre și dinspre Aeroport”, a delarat unul dintre petenți.
Investitorul nu vede absolut nicio problemă la proiectul său. „Atâția ani nu au zis nimic, acum s-au găsit. E totul în regulă, PUZ-ul, autorizația. Haideți, că nu am timp”, a spus Daniel Niculiță telefonic. Apoi a închis.

Afacere uriașă: 91 milioane de euro venituri

Miza afacerii e una, într-adevăr uriașă. La 114.174 mp suprafață desfășurată construită, investiția, la 400 euro/mp, s-ar ridica la aproape 46 milioane de euro. Dacă suprafața utilă (80% din cea construită) ar fi toată vândută cu 1.000 euro fiecare metru pătrat, ar rezulta un venit de peste 91 milioane de euro.

Article image
La sfârșitul lunii iulie, judecătorii ieșeni au dat sentința în cazul unei alte încălcări a legilor urbanistice de către dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță. Este vorba de un bloc din Oancea (foto sus) în care Niculiță a transformat parcarea în apartamente, fără autorizație. Magistrații au dispus desființarea lucrărilor ilegale. Totuși, sentința nu este definitivă și dezvoltatorul speră la repetiția unui precedent. Înt...
Autor cristi tanasa Anchete 12 August 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30