fbpx
Racolările din PNL au devenit un fel de Cântarea României: demnitari judecați pentru coruptie, ca Alexandru Trandafirescu (primul din stânga) și Cătălin Martinuș (al treilea de la stânga), fac Hora Unirii cu un cripto-comunist ca Mihai Bălan (primul din dreapta), admirator al lui Ceaușescu, și cu un politician tânăr, fără scrupule, disperat să supraviețuiască – Costel Alexe Racolările din PNL au devenit un fel de Cântarea României: demnitari judecați pentru coruptie, ca Alexandru Trandafirescu (primul din stânga) și Cătălin Martinuș (al treilea de la stânga), fac Hora Unirii cu un cripto-comunist ca Mihai Bălan (primul din dreapta), admirator al lui Ceaușescu, și cu un politician tânăr, fără scrupule, disperat să supraviețuiască – Costel Alexe

„Au furat dar au și candidat”: Trandafirescu, vedeta penală cu care PNL defilează în alegeri, după „10 August”. Șpaga: bilete de avion


Directorul din structurile CFR face parte din Lotul „Transferoviarul”, trimis în judecată de DNA la Tribunalul Cluj. Alexandru Trandafirescu, acuzat că ca a luat șpagă 10 bilete de avion dus-întors Iași-București, foarte folositoare pentru naveta la serviciu pe care acesta o făcea în Capitală. Valoarea șpăgii: 1.872 de euro. Trandafirescu e atât de valoros încât este eligibil atât la Consiliul Local, cât și la cel Județean. În plus, Cătălin Martinuș, primarul din Dobrovăț, a furat subvenții agricole din fonduri europene, dar tot a fost primit în PNL. Întrebat de criteriile de integritate, Costel Alexe a spus atât: „Nu comentez”

PNL Iași a trecut masiv la racolări de primari din județ, indiferent dacă au sau n-au probleme penale. Cătălin Martinuș, fost membru PSD, racolat de PNL, dar care va candida „independent cu sprijin liberal”, este condamnat în primă instanță la 1 an și 4 luni de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene.

Pe lista candidaților de la CJ și CL Iași filiala lui Costel Alexe n-a avut nicio emoție în a-l pune pe locuri eligibile, pe ambele, pe fostul director din CFR Sorin Alexandru Trandafirescu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență. În plus, încep să apară mărturii din țară că Ministerul Mediului, condus de Costel Alexe, pune presiune prin instituțiile subordonate pe primarii PSD pentru a trece la PNL.

Cu Sorin Alexandru Trandafirescu la CL și CJ

PNL Iași l-a propulsat pe unul dintre vicepreședinții Biroului Permanent Județean pe două liste de consilieri locali, având șanse de a fi ales pe ambele. Dar, candidatul Sorin Alexandru Trandafirescu, fost director în CFR, este inculpat într-un dosar de trafic de influență și luare de mită făcut DNA în 2015 și aflat pe rol la Tribunalul Cluj Napoca.
Conform rechizitoriului făcut de procurori, Trandafirescu, care era director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din cadrul CFR S.A., este acuzat de trafic de influență în cazul contractului de revizii pentru trenurile Săgeata Albastră ale CFR dintre compania națională și SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca.

Trandafirescu a scris în prima sa declarație de avere, în 2012, că i-a împrumutat 500.000 de euro unui apropiat al său, deși era la acea dată un simplu angajat la stat

A pledat pentru semnarea contractului cu Transferoviar Grup

Dosarul a mers inclusiv pe linia implicării Autorității Feroviare Române, organismul tehnic al Ministerului Transporturilor în domeniul feroviar și al transportului cu metroul, pentru că societatea din Cluj Napoca nu avea omologare pentru a efectua reviziile la alte tipuri de locomotive electrice din dotarea CFR, dar a obținut-o.
Implicarea lui Trandafirescu a fost prin infuențarea subordonaților pentru a semna documente în favoarea rezolvării contractului pentru Remarul 16 Februarie. Pentru serviciile sale, Sorin Alexandru Trandafirescu a primit, de la Transferoviar Grup SA, unde acționar majoritar era același de la Remarul 16 Februarie, Călin Mitică, 10 bilete de avion Iași București, dus-întors, în valoare de 1.870 de euro. Trandafirescu este acuzat de trafic de influență, iar acum este candidatul PNL la CL, pe locul 14, și la CJ, pe locul 8.

Trandafirescu i-a împrumutat 500.000 de euro lui Victor Lefter

Sorin Trandafirescu a fost consilier local la CL Iași între 2012 și 2016. Conform declarației de avere de pe site-ul Primăriei Iași, acesta ar deține un apartament de 78 mp și un teren intravilan de 2.250 mp în Holboca. În 2016 declara un Subaru Forester, și un credit de 36.000 de euro la BRD.
Ceea ce atrage atenția în declarația sa este însă altceva: Trandafirescu i-a dat un împrumut de 500.000 de euro lui Victor Letfer. Nu se știe când, nu se știe scandența, împrtumutul apare în fiecare declarație din perioada 2013 - 2016.
Victor Lefter, care are acum 71 de ani, este membru în două CA-uri, pus de Primărie. Este personajul care a devalizat Sometchim și a mutat un teren de pe Sfântul Andrei din proprietatea firmei în proprietatea sa. L-a vândut în 2017, cu 3,6 milioane de euro, către Iulian dascălu, pentru Palas 2.
La doar câteva săptămâni după ce i-au intrat banii din vânzarea terenului, Lefter a preluat BDK Corporation (care-i avea asociați pe Ionuț Claudiu Bobu și Lucian Răchiteanu). Berlin Doner Kebab (BDK) era vechea șaormărie controlată de Mircea Rotariu, prietenul și asociatul familiei Harabagiu, viceprimarul Iașului.

Costel Alexe a racolat 9 primari de la PSD, un record național. Dacă mai trăia, o lua și pe Ana Pauker la PNL, dacă asta îi aducea voturi

Eligibil pentru ambele liste

Conform declarațiilor unui important politician local, Trandafirescu are șanse reale să fie ales pe ambele liste unde l-a pus PNL Iași. În cazul CL, Dacă PNL trece de 43% scor la alegerile locale, locul 14 devine oricum 13, prin retragerea de acolo a primarului Mihai Chirica, creditat cu prima șansă. La CJ, nu are emoții. Este practic ales, pentru că ocupă poziția 8 pe listă, în condițiile în care există 36 de consilieri județeni și PNL ar putea lua cel puțin o treime din locuri.

Varianta imaculată: Cătălin Martinuș – Dobrovăț

Cătălin Iulian Martinuș a fost condamnat, în iulie, pentru fraudă cu fonduri europene. Potrivit procurorilor care au făcut dosarul, el era în funcția pe care o ocupă și acum la comiterea faptelor, în perioada 2008-2009.
Povestea pe scurt: în calitate de primar al Dobrovățului și reprezentant al Asociației Crescătorilor de Ovine şi Taurine, a falsificat mai multe documente, „prin atestarea de fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, care, ulterior, au fost depuse Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene cu titlul de subvenţie”.
Au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură APIA Iaşi două contracte de comodat încheiate de Martinuș cu preşedinţii celor două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuia acestora în folosinţă, cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 ha din păşunea comunei Dobrovăţ (teren aflat în domeniul privat al comunei), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local.

Decontări pentru animale fictive

Cu prilejul încheierii unuia dintre contracte, Bănică Aglaia, președintele unei asociații, a falsificat o hotărâre a Consiliului Local Dobrovăţ, prin atestarea unor detalii inexistente în forma iniţială a documentului - “menţiuni nereale prin care se aprobă darea în folosinţă gratuită a suprafeţelor cu destinaţia islaz comunal crescătorilor de taurine şi a suprafeţelor din zonele denumite popular Coasta Velniţei şi Groapa Hârtop, crescătorilor de ovine”.
Procurorii spun că, în acest fel, au fost decontate sume de bani drept subvenții, dar au fost atinse și interesele comunității, care s-a văzut lipsită de o mare întindere de pășuni, printr-un fals în acte. În ambele asociații de crescători de animale, Martinuș avea calitatea de membru fondator.
După descrierea acestor fapte, PNL Iași n-a avut o problemă să îl racoleze pentru a-l sprijini în candidatura sa, deși există un set de criterii de integritate la partid, valabil din 2015.

Primarul din Bârnova e lider politic în democrație, dar el regretă dictatura comunistă

Martinuș: „Am timp să mă mai apăr”

Întrebat despre raportarea la acestea, Cătălin Martinuș a găsit ieșirea de urgență, fără să nege că este membru PNL, deși la nivel oficial ar fi independent sprijinit de partid.
El a răspuns că nu are o problemă cu criteriile de integritate de la partid. „Am fost condamnat în primă instanță. Depun apel, am timp să-mi susțin nevinovăția și așa voi face”, a spus primarul din Dobrovăț. Cătălin Martinuș are cele mai mari șanse pentru a fi reales primar în Dobrovăț, ceea ce îi poate aduce o condamnare definitivă fiind în această funcție.
Întrebat despre cele două personaje promovate de PNL Iași, președintele filialei județene, Costel Alexe, a spus că nu discută subiectul. „Nu comentez”, a precizat Costel Alexe.

Criteriile de integritate PNL: e incriminată doar darea de mită

În 2015, liberalii s-au lăudat că vor face curat prin adoptarea unui set de criterii de integritate valabile și astăzi. Din opoziție, liberalii au pus pe hârtie interdicții pentru a candida în câteva situații:

  1. Persoane care intră sub incidenţa lustraţiei
  2. Traseiştii, dar cei care candidează pentru al treilea partid (altfel decât prin fuziune)
  3. Persoanele care şi-au angajat în funcţii din instituţiile publice pe care le-au condus soţul/soţia, rude sau afini de gradul I
  4. Persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordine
  5. Persoane care au comis fals în declaraţia de avere sau interese (fals dovedit în instanță), dovedit prin decizie judecătorească.
  6. Cei cu datorii la bugetul local, mai vechi de un an
  7. Cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese
  8. Persoanele care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive ale justiției
  9. Persoanele care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.
  10. Persoanele urmărite penal pentru dare de mită sau infracțiuni cu violență (aici fusese inițial un alt articol, care prevedea că este interzisă candidatura celor care sunt urmăriți penal pentru corupție)

Laudatio de un provincialism înfiorător al directorului Ateneului pentru primarul Mihai Chirica. Lingușeala i-a adus lui Andrei Apreutesei un loc eligibil pe lista PNL

Ministerul Mediului este vârf de lance la racolări

Conform unui documentar realizat de Europa Liberă, care a prezentat mărturia unui primar PSD din Teleorman presat să adere la PNL, în schimbul deblocării fondurilor pentru proiectele locale, președintele CJ Giurgiu, Marian Mina, a declarat că, în această campanie, Garda de Mediu este participant activ la negocieri.
„Primarii PSD sunt amenințați cu dosare penale, le sunt aplicate amenzi contravenționale foarte mari, Garda de Mediu, în special, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Mai nou, prefectura, prin acea Comisie de Fond Funciar, a aplicat niște amenzi, cea mai mică a fost de un miliard de lei vechi. Sunt politicieni, dar sunt și oameni, unii au și propriile afaceri și nimănui nu îi convine să fie amenințat, le sunt soțiile concediate, amenințați că le dau copiii afară de la locul de muncă”, a precizat președintele CJ Giurgiu.
Garda de Mediu este instituție direct subordonată Ministerului Mediului condus de Costel Alexe, iar acesta nu comentează subiectul racolărilor.

Lista preluaților

În județul Iași, PNL Iași a racolat masiv în special în Zona Metropolitană. Pe lângă Mihai Chirica, fost membru PSD, trecut la PNL și acum președinte de organizație Municipală, au mai fost luați în partid Mihai Bălan – Bârnova,Ștefan Timofte – Tomeşti, Iulian Marcu – Ungheni, Ionel Oneagă – Gropnița, Mihai Cadar – Horlești, Georgel Popa – Moșna, Gheorghe Hriţcu – Scobinți, Costel Hugianu - Stolniceni-Prăjescu şi Mirică Dodan - Costuleni. Lor li se adaugă și Cătălin Martinuș – Dobrovăț, dar aici lucrurile nu sunt clare asupra aprtenenței la PNL.
În discuția cu REPORTER DE IAȘI, referitoare la aderarea și candidatura pentru PNL Iași, acesta nu a contestat informația, spunând doar că are timp să își dovedească nevinovăția, nu că nu ar fi membru PNL. Totuși, se discută despre el ca fiind independent pe listele partidului.

Primarul din Dobrovăț a fost condamnat cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene, dar Costel Alexe îl vede imaculat, numai bun pentru a fi racolat de PNL

Candidatul Apreutesei și Cântarea României

Mihai Chirica a impus pe listele liberalilor câteva nume de candidați pe locuri eligibile: Daniela Tăutu, Călin Scripcaru şi Traian Ciobotaru (ex PSD la CL), Daniel Șandru (ex PLUS) și Andrei Apreutesei, directorul Ateneului Tătărași (la CJ).
Dintre ei, se remarcă prin atitudinea obedientă Andrei Apreutesei, a căruia instituție i-a închinat ode publice lui Mihai Chirica, în 2019, de ziua lui.
„Astăzi, ne îndreptăm atenția şi gândurile de recunoştinţă către unul dintre oamenii fără de care instituţia noastră nu ar avea strălucirea de care se bucură în prezent. Privim cu încredere şi admiraţie spre omul care, prin caracterul său, prin implicarea şi determinarea de care dă dovadă zi de zi, contribuie vizibil la transformarea în bine nu doar a Ateneului ieşean, ci a întregului oraş. La multi ani, Stimate Domnule Mihai Chirica!”, a scris Ateneul Iași pe pagina sa de Facebook.

Primarul din Bârnova, liberalul care îl regretă pe Ceaușescu

Un alt nume cu sonoritate este Mihai Bălan, de la Bârnova. Acesta a fost racolat de PNL exact în perioada în care îl lăuda pe Nicolae Ceaușescu pe Facebook, printr-o postare care a atras protestele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Și atunci, Costel Alexe considera că nu are de ce să comenteze decizia lui Bălan, iar câteva zile mai târziu l-a luat în partid.

Article image
Dacă era vorba de voturile în județ, și Lenin ar fi fost racolat în PNL. Mihai Bălan recunoaște că „a semnat ceva”, dar nu vrea să spună că era adeziunea. Dacă ar schimba partidul oficial, el fiind membru PSD, și-ar pierde mandatul. Liberalii i-au promis fonduri pentru asfaltări. Adeziunea e un fel de pact în alb, fiind activată printr-o ședință BPJ a PNL înainte de alegeri. Primarul Bălan a devenit celebru în toată România...
Autor cristi tanasa Reportaje 21 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Go to top