fbpx
Print this page
Alexandra Minciună, angajată la Biroul Diaspora fără să știe de ce Alexandra Minciună, angajată la Biroul Diaspora fără să știe de ce

Pilele lui Chirica „plimbă vântul” pe 6.500 de lei salariu la Biroul-fantomă Diaspora: de un an nu fac nimic


* Adina Stoleru e șefă și are două angajate. A fost traducătoarea lui Mihai Chirica, a avut și un stagiu la MAE
* A aterizat la invenția comunistoidă a lui Chirica, cu șezători și cenacluri decrepite la care nu participă nimeni
* Niciun oraș mare din țară nu are Birou Diaspora, adică nu aruncă bani pe geam
* De șase luni, Stoleru și consiliera Alexandra Minciună vin facultativ la serviciu: nu fac efectiv nimic
* O a treia angajată a venit în noiembrie 2019, fără nicio justificare
* Dacă le urmărești, sunt toată ziua la cumpărături, cafele și luat masa în oraș, în timpul programului
* Ce vină au ele dacă primarul le plătește din banii noștri?

Un birou fantomă toacă lunar zeci de mii de lei, bani publici. Biroul Diaspora din cadrul Primăriei Iași e locul unde nu se întâmplă nimic. Luna august a fiecărui an e decretată ca fiind a diasporei. Se organizează niște sindrofii, dezbateri, recitaluri de poezie, piese de teatru, concerte pentru ieșenii care revin acasă, în concedii. Anul acesta, nici măcar atât.

„Plimbă vânt”, a fost reacția unui șef din Primărie, întrebat despre activitatea funcționarilor de la acest departament. Șefa, Adina Stoleru Youssef, a câștigat anul trecut peste 6.500 lei net, lunar. Alexandra Bejan Minciună a avut un salariu mediu net de 3.200 lei, iar Manuela Boboc a notat un venit de 41.000 lei deși a câștigat concursul de angajare în octombrie 2019.

Mihai Chirica, la evenimentul de anul trecut. 30 de oameni pe scaune, niciunul din Diaspora. Salarii de sute de mii de lei într-un an, alte zeci de mii pentru șezători fără sens, propagandă cripto-comunistă

„Diasporenii”, disperați după cor și poezie
Un material rămas pe pagina de internet a Primăriei, datând de vara trecută, intitulat „Sărbătoarea Diasporei – Iașul este acasă!”, detalia evenimentele programate pentru luna august 2019. „Și în acest an Primăria Municipiului Iași organizează „Sărbătoarea Diasporei – Iașul este Acasă!”, un program dedicat diasporei și celor care vizitează Iașul în luna august.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Iași, prin Biroul Diaspora, Casa de Cultură «Mihai Ursachi» și Ateneul Național din Iași, alături de alți parteneri, vor organiza spectacole de teatru, concerte corale și recitaluri de poezie, care vor avea loc în zilele de weekend pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Este vorba de un «maraton» de evenimente, care poate fi rezumat la următoarele cifre: cinci weekenduri, 38 de recitaluri de poezie, 10 piese de teatru și 10 concerte corale”, se arăta în respectivul anunț.

 

Adina Stoleru, șefa de la Diaspora, una dintre zecile de tăietoare de frunze la câini din Primărie despre care toți funcționarii știu că iau bani degeaba

Fără șușanele de un an: totuși sunt plătite
Anul acesta, pandemia de COVID-19 a stricat programul din august dedicat diasporei. „Vă dați seama, n-am mai putut organiza activitățile pe pietonal pentru că nu am fi putut asigura distanțarea socială”, a declarat Adina Stoleru, șefa biroului. Deci, fără șușanele pe bulevardul Ștefan cel Mare.
Și totuși, Stoleru susține că a existat activitate, însă sub alte forme. Spre exemplu, o conferință online. „Împreună cu Asociația Femeilor din Italia am organizat conferința «Prevenirea fenomenelor negative ale migrației asupra familiei transnaționale»”, a spus, cu importanță Stoleru. Despre rezultatele concrete ale acestei conferințe online, nicio vorbă.

Sesizări de la Diaspora la centrele de cartier din Iași!?
Și în restul anului, cu ce se ocupă acest birou? „Pentru informații suplimentare, vorbiți cu purtătorul de cuvânt al Primăriei”, a parat Stoleru. Totuși, un detaliu a mai dat. „Colectăm doleanțe de la cetățeni”, a spus ea, lapidar.

Un anunț din 8 iulie de pe pagina de internet a Primăriei oferă mai multe amănunte despre această acțiune. „Începând cu data de 09.07.2020, invităm cetățenii din diaspora, sau familiile acestora rămase la Iași, să transmită solicitările pentru Primăria Municipiului Iași, urmând ca Biroul Diaspora să le centralizeze și să urmărească repartizarea solicitărilor către departamentele competente pentru soluționarea acestora. Urnele în care puteți depune solicitările sunt amplasate la registratura Centrului de Informații pentru Cetățeni, la registratura DGEFPL, la sediul Direcției de Asistență Socială, al Direcției Locale  de Evidență a Persoanelor, al Stării Civile și al Centrelor de Cartier ale Primăriei Municipiului Iași”. Un fel de frecție la picior de lemn, nimic concret.

Laudatio al Adinei Stoleru pentru șeful de la Registratură, cel care i-a amenajat Biroul și îi acoperă spatele, în așa fel încât să n-o deranjeze nimeni. În Primărie se practică genul acesta de mesaje ceremonioase, ca o spălare de creiere într-o sectă

Mesajele lui Chirica, demne de Cântarea României

Acest Birou Diaspora e creația primarului Mihai Chirica care, în ultimii ani, a identificat această nișă pentru a mai lucra la propria imagine publică. Pe 20 mai, cu prilejul „Zilei românilor de pretutindeni”, Chirica a transmis un mesaj patetic în care face referire și la acest birou. Iată câteva paragrafe: „Din Iași - Capitala sufletului românesc, de Ziua Românilor de Pretutindeni, vă transmit cele mai frumoase urări de bine! Sunt alături de dumneavoastră indiferent cât de departe de țară v-au purtat pașii. Știu că nu ați încetat nicio clipă să vă gândiți și să iubiți meleagurile natale”.

Apoi, într-un alt pasaj amintește de pandemie: „În astfel de zile, cuvintele capătă o semnificație deosebită, dar nemuritorul «dor» este poate cel mai impresionant dintre toate. Rămânem români, cu bunele și mai puțin bunele noastre, și suntem obligați să ne respectăm și să nu uităm că aparținem aceluiași popor, prea încercat de istorie. Avem nevoie de înțelepciune și solidaritate cu atât mai mult cu cât anul 2020 se dovedește unul neobișnuit. Pandemia de Covid-19 ne-a silit să stăm departe unii de alții, să ne izolăm de cei dragi și să amânăm revederea”.

Sărbătoare Diasporei, un eveniment pentru un public de 30 de oameni care îi costă pe ieșeni, de la bugetul local, sute de mii de lei însumat într-un an

Chirica, patetic: „Vă stăm la dispoziție!”
Finalul mesajului lui Chirica e apoteotic: „Vă asigur că Biroul Diaspora al Primăriei Municipiului Iași se află în dialog permanent cu comunitățile românești din afara granițelor. Pentru orice informație despre Iași și ieșeni, nu ezitați să ne contactați. Vă stăm la dispoziție! Veți găsi mereu aici, la Iași, un prieten. Pentru că aici este «acasă»!”.

Adina Stoleru nu dă explicații ieșenilor

Despre schema de personal a biroului și bugetul anual, Stoleru nu a spus nimic. „Tot prin purtătorul de cuvânt puteți obține aceste informații”, a spus aceasta, sec, înainte de a închide conversația. Deci, concret, anul acesta, potrivit lui Stoleru s-a organizat o conferință online și s-au pus niște urne în centrele de cartier.

Alexandra Minciună, un mic selfie pe holurile Primăriei

Sinecuri de criză: de la 600 la 1.300 euro/lună

Doar costurile salariale ale funcționarilor din acest biroul sunt de ordinul zecilor de mii de lei lunar. Din declarațiile de avere completate în această vară, reies câteva sume.

Astfel, Adina Stoleru Youssef, șefa biroului, a notat venituri totale în 2019 cifrate la peste 79.000 lei (o medie lunară netă de peste 6.500 lei).

Alexandra Bejan Minciună (văduva fostului liberal Daniel Minciună) este angajată în funcția de consilier asistent la același birou și a declarat venituri nete aferente anului trecut de peste 38.778 lei (3.231 lei net lunar).

Iar Manuela Boboc, tot consilier asistent la Biroul Diaspora, 41.000 de lei. Aceasta a câștigat pe 2 octombrie 2019 un concurs de recrutare pentru respectivul post, informația fiind pe site-ul Primăriei. În cazul său, e posibil să fi lucrat anterior pe altă poziție tot în Primărie pentru că venitul net de 41.000 lei e prea mare să fi fost doar pentru două luni jumătate.

Article image
Dacă vreți să vedeți ce mai fac banii dvs., citiți mai jos cum se mai cheltuie 1 milion de lei în plus la Primărie, pornindu-se de la ideea că „se face o economie”. Au economisit atât de mult încât plăteau 90.000 de lei/lună serviciile de pază la o firmă, iar acum cheltuie 150.000 de lei/lună în regie proprie. Compania Servicii Publice Iași (SPI), cei responsabili cu gazonul din oraș, cere azi mai mulți bani în Consiliul L...
Autor Gabriel Gachi Anchete 31 August 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare