fbpx
Vatra Dornei, Șaru Dornei și Masivul Călimani sunt ca trei guri de rai Vatra Dornei, Șaru Dornei și Masivul Călimani sunt ca trei guri de rai

Pădurea lui Chirica de la Vatra Dornei: luată, ca tot ce are, de la un beneficiar de lux al Primăriei


* Mihai Chirica deține 4.200 mp de teren la Neagra Șarului (lângă Vatra Dornei)
* A luat cu gândul de a-și face o cabană, plătind doar 2.100 de euro
* Până la teren trebuie amenajat un drum pe o lungime de 100 m.  Vânzător a fost Dumitru Beșleagă, care deține sala de fitness Armony și care a concesionat teren de la Primărie, fără licitație
* Ceilalți doi cumpărători sunt Radu Ursanu și Sorin Iacob, la recomandarea lui Iulian Stoica, toți trei, coincidență, fiind primii patroni de la Cafeneaua Piața Unirii
* Primarul deține practic o pădure la Vatra Dornei, total nefolositoare după ce și-a făcut un ranch luxos la Frasin, cu 100 km mai aproape de Iași

În septembrie 2007, când Mihai Chirica era numărul doi în Palatul Roznovanu, o anume Magdalena Beșleagă a primit un teren în concesiune de la Primărie. 173 metri pătrați la kilometrul zero, lângă Magazinul Moldova.

După 7 luni, în aprilie 2008, Mihai Chirica a cumpărat 4.200 mp de teren extravilan la Neagra Șarului (lângă Vatra Dornei), județul Suceava. Vânzător a fost Dumitru Beșleagă, fiul beneficiarei concesiunii. Prețul, unul formidabil: 7.807 lei. Puțin peste 2.100 de euro, la cursul de-atunci, adică 50 de eurocenți metrul pătrat.

„Eram cu o gașcă la o masă și atunci am vândut la 7 persoane. Voiam să ne facem câte o cabană acolo”, a spus Dumitru Beșleagă beneficiarul final al concesiunii, cel care pe acel amplasament are sala de fitness Armony.

Clădirea Armony, total inadecvată între două construcții mari din Centrul Civic, a fost ridicată pe un teren concesionat de la Primărie

Concesiune fără licitație
Modul în care familia Beșleagă a obținut terenul pe care a ridicat clubul Armony ridică mai multe semne de întrebare. Prima mențiune, încă disponibilă în mediul online, datează din 2002. În luna aprilie a acelui an, Consiliul Local Iași a aprobat concesionarea directă a unui teren de 43,6 mp către Magdalena Beșleagă, la adresa Anastasie Panu nr. 56 în vederea realizării accesului din exterior în spațiul proprietate. Concesiunea a fost fixată pe 49 de ani, însă în respectiva hotărâre nu este menționat niciun preț.
1) Deci, concesiune directă, fără licitație.

Extinderea terenului, tot fără licitație
Trei ani mai târziu, pe 30 mai 2005, Consiliul Local a adoptat o altă hotărâre prin care a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru extinderea spațiului comercial, „aflat în proprietate privată persoană fizică, pe teren aflat în proprietatea pivată a municipiului Iași”. Suprafața respectivului teren ce a făcut obiectul PUD-ului a fost de 696,66 mp.

„Terenul cu suprafața de 523,10 mp se află în proprietatea beneficiarului, iar terenul cu suprafața de 173,56 mp se află în proprietatea privată a municipiului Iași”.
2) Consilierii au aprobat un PUD pentru o persoană fizică pentru extinderea spațiului pe un teren al Primăriei, fără ca acea suprafață, la momentul respectiv, să facă obiectul vreunei concesiuni. De fapt, articolul 2 al hotărârii a menționat negru pe alb acest lucru: „Concesionarea terenului propus extinderii spațiului comercial va face obiectul unei alte Hotărâri a Consiliului Local municipal Iaşi”.

Dumitru Beșleagă promisese că face drum de acces la terenul din Neagra Șarului. Nu a mai făcut

I-au dat și al doilea teren, tot concesiune directă
Ceea ce s-a și întâmplat în septembrie 2005. Magdalena Beșleagă a cerut concesionarea directă a suprafeței de 173,56 mp, iar consilierii locali au fost de acord.

„Se însuşeşte raportul de expertiză tehnică de evaluare a terenului, astfel încât valoarea unitară a terenului situat în Iaşi - str. Anastasie Panu nr. 54 este de 161 Euro/mp sau 581,01 RON/mp, sau 27.943 Euro respectiv 100.892 RON pentru suprafaţa totală de 173,56 mp”, s-a notat în hotărâre.

Durata concesiunii a fost fixată la 10 ani, cu o redevență anuală de 2.794 euro.
3) Iarăși concesiune directă.

Redevență anuală la preț simbolic
După alți doi ani, în toamna lui 2007, Magdalena Beșleagă a cerut prelungirea contractului de concesiune a aceluiași teren (deși trecuseră doar doi ani din cei 10 inițiali). Chiar dacă în urma expertizei valoarea unui metru pătrat din cei 173,56 mp a crescut de la 161 euro (cât fusese în 2005) la 400 euro, mărirea perioadei concesiunii la 25 de ani a făcut ca redevența anuală să scadă la 2.777 euro. Și în această hotărâre s-a vorbit, din nou, de extinderea spațiului existent.

4) De ce s-a mărit de la 10 la 25 de ani perioada concesiunii dacă trecuseră doar doi?

Aceasta e pădurea lui Mihai Chirica de la Neagra Șarului. Se întinde pe 4.200 mp și face parte dintr-un teren mult mai mare, de 2,4 ha, împărțit cu mai mulți prieteni din Iași

I-au vândut de tot terenul și i-au redus și prețul
În 2013, o nouă hotărâre de Consiliu Local: cei 217,16 metri pătrați din domeniul privat al Primăriei au fost vânduți Magdalenei Beșleagă. Suprafața s-a compus din 43,6 mp concesionați în 2002 și 173,56 mp concesionați în 2005 și, din nou, în 2007.
5) Evaluarea din 2013 a dat prețul unui metru pătrat la 328 euro, cu 72 euro/mp mai puțin ca în 2007.

Chirica ia teren de la concesionarul Primăriei

Pe acest teren este acum amplasată clădirea Armony Gym, clubul de fitness aparținând soților Gabriela și Dumitru Beșleagă (fiul Magdalenei Beșleagă).
Însă, în toată această cronologie a dobândirii terenului de la Primărie a apărut o supriză. În primăvara anului 2008, pe 3 aprilie mai exact, Dumitru Beșleagă i-a vândut lui Mihai Chirica (atunci director tehnic în Primărie) 4.200 mp de teren în Neagra Șarului, județul Suceava. Prețul tranzacției, trecut în contract, a fost de 7.807 lei, echivalentul a puțin peste 2.100 euro la cursul din acel moment.

Beșleagă cumpărase, cu două luni înainte, aproape 2,4 hectare de la mai mulți proprietari. Fără a-l nominaliza pe actualul primar al Iașului, Dumitru Beșleagă a spus cum a ajuns să vândă parte din teren.

„Eram mai mulți în gașcă, la o masă. Am vândut la 7 persoane. Am vrut să ne facem fiecare câte o cabană”, a spus Beșleagă pentru REPORTER DE IAȘI. Ulterior, acesta a refuzat să continue dialogul: „De ce să vă dau eu explicațiile astea? De unde știu că sunteți ziarist? Poate sunteți ministrul Ploilor”, a afirmat Beșleagă și a închis conversația.

Rețeta casei: Mihai Chirica a primit toate proprietățile sale, case, vile, terenuri, de la oameni de afaceri care au avut contracte cu Primăria

Alți doi cumpărători, prieteni ai lui Chirica
Într-adevăr, la Oficiul de Cadastru din Vatra Dornei figurează un alt contract de vânzare-cumpărare din perioada respectivă încheiat între Dumitru Beșleagă, pe de o parte, și Radu Ursanu și Sorin Iacob, pe de altă parte. Cei doi au cumpărat de la Beșleagă 4.013 mp, fiecare în cotă de 50%.

„Am cumpărat terenul de la Beșleagă la recomandarea lui Iulian Stoica (fost șef la Drumuri, la CFR – n.r.) care a murit anul acesta. Nu-l știam pe Beșleagă. Știu că are o sală de fitness în spatele fostului magazin Moldova. Am fost la teren o dată sau de două ori, cred că era în extravilan. Nu mai știu exact cât am dat pe el, dar țin minte că m-am împrumutat de la Sorin Iacob. L-aș vinde și acum, tot cu cât l-am luat”, a declarat Radu Ursanu, director la Poștă, consilier județean la Iași, fost PDL, PSD, acum PMP.

Mihai Chirica, anul trecut: „L-am luat pe credit”
În vara anului trecut, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că primarul Mihai Chirica achiziționase, pe numele copilului său de 11 luni, un teren și o casă în Iași cu 250.000 de euro. În acel context, Chirica a vorbit, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, și despre terenul din județul Suceava. Iată fragmentul:
- De la cine aţi obţinut terenul de 4.200 de metri pătraţi, pe care l-aţi cumpărat la Neagra Şarului?

- Terenul a fost achiziţionat în 2008 şi este de atunci în declaraţiile de avere. Terenul este cumpărat printr-un credit de nevoi personale de la un agent imobiliar din Iaşi şi cred că au fost 4-5 cumpărători din Iaşi pe aceeaşi parcelă care s-a dezmembrat la o sumă derizorie când se vindea pe dealurile din Neagra Şarului. Persoana care a făcut tranzacţia se numeşte Beşleagă. L-am cumpărat cu scopul de a investi, dar înţeleg că nu a fost chiar cel mai bun gând pentru că acolo nu s-a mai făcut nimic de 15 ani.

Pe această cărare din mijloc, aflată pe terenul primarului Chirica, ar fi trebuit amenajat un drum. Proiect nefinalizat. La extremitatea sudică a parcelei se află un pârâiaș care poate fi captat pentru apă curentă

Toată casele și terenurile lui Chirica provin de la firme care au lucrat cu Primăria

Aproape toate tranzacțiile imobiliare ale primarului Mihai Chirica au fost conexate cu personaje care au avut interese la Primăria Iași:
1) În 2004, Chirica a luat 1.400 mp la Bârnova. Chirica a cumpărat în aceeași zi, la același notar, și de la aceeași familie împreună cu Nicoleta Varga, interpusa lui Ioan Melinte (Conest, Media Rom) și Sorina Eliza Marin (devenită ulterior șefă a Fiscului), apropiată a lui Viorel Cozma (patron Conest). Ulterior, în 2007, Eliza Marin și-a vândut terenul prin mandatar Viorel Cozma, iar vecin lângă tarlaua lui Chirica a venit Irinel Tofan, actual director general la Conest. În ultimii ani, Conest a derulat contracte de ordinul sutelor de milioane de lei cu Primăria condusă de Mihai Chirica
2) În 2005, Chirica a cumpărat 306 metri pătrați pe strada Tudor Neculai de la Andreea Melinte (fiica lui Ioan Melinte, fost acționar Conest, actual patron Media Rom Grup)

3) În 2011, Chirica a achiziționat o vilă de 240 mp pe strada Tudor Neculai. Vânzătoare, aceeași Andreea Melinte, fiica omului de afaceri Ioan Melinte. Tranzacția s-a făcut în schimbul a 170.000 de lei, adică echivalentul a aproximativ 39.000 de euro la vremea respectivă
4) În 2017, s-a semnat contractul pentru vila de pe Platoul Însorit (Galata) unde Chirica locuia cu cea de-a treia soție, Cristina (fostă Popa). Casa de 170 mp utili, parte a unui duplex, a fost ridicată de Conest. Patronul firmei de construcții, Viorel Cozma, a afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că vila în cauză a fost vândută în rate către SC Lacta Han Prod, firmă a Mariei Popa, soacra lui Chirica. Valoarea tranzacției: 80.000 de euro, deci un preț mediu de 470 euro/mp, extrem de redus. Ulterior, familia Chirica s-a dus, în același complex, de fapt peste gard, la o altă vilă construită de Conest și modernizată înainte ca edilul să se mute în ea, anul trecut în vară
5) În 2018, fiul de doar 11 luni al primarului Chirica, reprezentat de curator Silvia Chirica (mama primarului), a cumpărat o casă și un teren în centrul Iașului în schimbul a 250.000 de euro. Primarul Chirica a spus că acest teren a fost plătit, parțial, din banii pe care Silvia Chirica i-a obținut prin vânzarea cu 100.000 euro a unui teren din Copou.
Două controverse: mama primarului a luat, în 2012, terenul din Copou de la Gelu Lupu care la rândul său îl cumpărase de la Nicoleta Siminiceanu (sora latifundiarului Bogdan Cihodaru, cumătru de-al lui Chirica). Lupu l-a cumpărat cu 23.000 euro și i l-a vândut mamei primarului cu doar 7.300 euro, deci în mare pierdere. Ulterior, în 2018, Silvia Chirica a vândut parcela cu 100.000 de euro, de 14 ori mai mult lui Iulian Lucan, partener de fotbal de-al primarului.
Dar, în 2017, Lucan fusese beneficiarul unui schimb fabulos cu Primăria. A cedat 753 mp în fața Sinagogii din Tg. Cucu și a primit de la Primărie, la schimb, 628 mp pe strada Vasile Conta, lângă Piața Independenței. Deci, Lucan a dat Primăriei un teren mort din punct de vedere al potențialului de dezvoltare imobiliară, în fața Sinagogii neputându-se construi nimic, și a primit o parcelă pe amplasamentul fostei Piețe Dimitrov, teren ce se pretează la construcția de birouri și/sau locuințe.

Legătura dintre pădurea de la Neagra Șarului și Cafeneaua Piața Unirii

Tranzacția de Neagra Șarului este o trimitere discretă spre Afacerea „Cafeneaua Piața Unirii”. Terenul de la Beșleagă a fost cumpărat de patru buni prieteni în acea perioadă, anul 2008: Mihai Chirica, Radu Ursanu și Sorin Iacob, recomandarea venind de la Iulian Stoica, care din păcate a murit. Ultimii trei au apărut oficial în prima firmă care a administrat spațiul devenit Cafeneaua Piața Unirii, apărută în 2010.

Mihai Chirica n-a apărut niciodată oficial printre acționari, fiind director în Primărie și membru în Consiliul de Administrație al SC Iași XXI, societate a Consiliului Local care preluase în administrare mai multe spații din patrimoniul public. Deci Chirica ar fi fost în incompatibilitate.

La început, Cafeneaua avea doar spațiul de la parte, circa 60 mp, în care, pe lângă bar, încăpeau 9 mese. Ursanu, Iacob și Stoica – Chirica nefiind deloc acționar, doar bun prieten – au sperat că vor da lovitura în Centru, dar au apărut întârzieri în închirierea terenului pentru terasă.

Toți știau că adevărata țintă era extinderea în subsolul de 400 mp, dar debutul prost al afacerii și lipsa de bani i-a făcut să renunțe. Primii acționari ai Cafenelei, buni prieteni cu Mihai Chiria și asociat cu acesta în cumpărarea terenului de la Vatra Dornei, au rezistat doar 6 luni.
Mihai Chirica n-a renunțat niciodată la ideea de a bea o cafea în Centru. După retragerea lui Ursanu, Iacob și Stoica, imediat a apărut Alex Costea, un tânăr care tocmai vânduse o rețea de cablu de cartier și dispunea de câteva sute de mii de euro. Cu Mihai Chirica la Primărie, s-au închiriat cei 400 mp de la subsol, spațiu administrat de SC Iași XXI, și afacerea s-a dezvoltat până în zilele noastre.

Numele Cafeneaua Piața Unirii nu s-a schimbat niciodată.

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top