fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Unchiul, în stânga, îi donează sume mari primarului. Fratele acestuia, în dreapta, i-a dat ditamai ranch-ul la Frasin, construit pe o firmă-fantomă Unchiul, în stânga, îi donează sume mari primarului. Fratele acestuia, în dreapta, i-a dat ditamai ranch-ul la Frasin, construit pe o firmă-fantomă

Operetă în două acte: unchiul Vasile îi mai dă primarului 100.000 de lei și cere, în același timp, teren de 10.000 mp de la Primărie


Iar a fost scos de la naftalină unchiul pe care primarul îl folosește pentru donațiile sale în campania electorală, pentru a nu fi nevoit să justifice sumele. Acum, Vasile Chirica i-ar fi dat „cu împrumut” 100.000 de lei. Primarul e în conflict de interese, pentru că unchiul cere de la Primărie 1 ha de teren, în virtutea calității de revoluționar. Acesta a mai primit și un spațiu comercial ultracentral, pe care l-a scos la închiriat. Anterior, Unchiu’ Vasile a mai fost folosit ca „donator” la una din vilele achiziționate de Mihai Chirica.

Mihai Chirica l-a scos din joben, din nou, pe unchiul Vasile Chirica, pentru a justifica donația de 100.000 de lei către PNL. Vasile și Mihai au fost la notar, unde au semnat un contract de împrumut pe 6 luni pentru suma pe care ulterior primarul Iașului a depus-o la partid.

Vasile Chirica a recunoscut că și-a împrumutat nepotul, spunând că se bazează pe liberali că-și va recupera banii în 6 luni. Este același unchi care, în trecut, i-a mai donat nepotului 170.000 de lei. Și tot Vasile Chirica este cel care apare în declarațiile de avere mai vechi ale primarului că i-a mai împrumutat bani.

Împrumut de la unchi pentru PNL

Mihai Chirica a contribuit la campania electorală a PNL cu 100.000 de lei. Este declarația primarului, care a mai completat că suma provine din împrumuturi. Nu a specificat sursa, dar banii i-a luat, la notar, de la unchiul Vasile Chirica.
„Da, i-am împrumutat bani pentru partid. Am fost amândoi la notar, am semnat contract de împrumut, cu termen de 6 luni”, ne-a spus Vasile Chirica. Împrumutul nu apare deocamdată în declarația de avere a primarului și despre sumă s-a aflat datorită Autorității Electorale Permanente.
De altfel, și Vasile Chirica s-a ferit inițial să confirme că el este sursa banilor. Acum, spune că speră să-i recupereze. „Au fost bani pentru partid, cei de la PNL i-au spus că îi primește înapoi în jumătate de an, asta sper și eu”, mai spune Vasile Chirica.

Vasile Chirica s-a pricopsit cu un spațiu ultracentral pe care ia chirie. L-a construit fără autorizație de construcție, dar nepotul-primar nu i-a dat nici măcar o amendă

Veniturile declarate de primar și soție: 4.000 de euro/lună

De unde a avut unchiul suma pe care i-a dat-o nepotului, în condițiile în care trăiește relativ modest și are copiii plecați din țară? „Sunt bani strânși de familia mea. Aceasta este sursa banilor, propriile economii”, mai explică Vasile Chirica.
Conform declarației de avere, Mihai Chirica deține două terenuri în extravilan și unul în intravilan, pe care se află casa cumpărată pe numele fiului. În aceeași declarație mai are două apartamente și vila bebelușului. La datorii a trecut un credit de 20.000 de euro la o bancă și un acord de împrumut de 112.500 de lei. Veniturile familiei ar fi indemnizația de primar – 182.520 de lei – și salariul soției de la Lacta Han SRL – 47.233 lei, la care se adaugă 5.000 de euro din chirii.

Unchiul, donatorul de serviciu al primarului

Vasile Chirica a mai fost paravan pentru nepotul primar într-o donație de 170.000 de lei și în alte două împrumuturi, în valoare totală de peste 100.000 de lei. Banii i-au fost dați în perioada 2006-2008, 2011 și 2016. Drept mulțumire, Primăria unde Mihai Chirica era atunci viceprimar i-a dat în chirie o magazie pe Elena Doamna, justificat de faptul că Vasile Chirica are carnet de revoluționar.
Unchiul a făcut o casă în locul magaziei, cu mansardă, fără autorizație, ajungând de la 69 mp inițial la peste 140 mp. Autorizația a primit-o de la instituția condusă de nepot la doi ani de la terminarea lucrărilor, timp în care nu i s-a întâmplat nimic.
Un detaliu: casa lui Vasile Chirica din zona Elena Doamna este singura care are în curte un asfalt de cea mai bună calitate. În celelalte curți, Primăria nu a făcut astfel de investiții.

Magazia pe care Vasile Chirica a extins-o fără autorizație, transformând-o în casă cu mansardă

A luat casă dar vrea și 1 ha de teren

Vasile Chirica este revoluționar cu certificat, nefiind foarte clar care a fost rolul său în 1989. Conform legislației referitoare la recunoștința față de eroii Revoluției, avea dreptul să primească un spațiu comercial în chirie, fără licitație, și să-l cumpere ulterior.
Doar că nu s-a oprit aici. I-a cerut nepotului și hectarul de teren prevăzut de lege în extravilan, doar că Primăria încă nu i l-a oferit. Vasile Chirica s-a dus în instanță, încercând să obțină acolo acel hectar, în condițiile în care și legea spune că acesta este oferit doar în măsura posibilităților. Dar Primăria Iași i-a răspuns în trecut că nu are suprafețe disponibile.
Procesul are următorul termen în decembrie. „Cel mai bine știe Primărie dacă a acordat revoluționarilor aceste terenuri. Eu am luat acest hectar de teren, dar acum mulți ani. În ultima perioadă, nu știu dacă s-au mai dat”, explică Cassian Maria Spiridon, cunoscut revoluționar ieșean.
„Am cereri depuse pentru teren, dar nu mi-au fost acceptate. De aceea, m-am dus la instanță, este un drept pe care îl am conform legii. Vom vedea cum se finalizează procesul”, a spus Vasile Chirica.
Dată fiind apropierea dintre primar și unchiul său, juriștii Primăriei sunt între ciocan și nicovală. Dacă unchiul câștigă, Mihai Chirica va putea spune că este obligat de instanță să-i dea terenul.

Vasile Chirica a făcut Revoluție la Iași

Vasile Chirica a fost făcut cetățean de onoare al Iașului, la finalul anului trecut, alături de alți 42 de revoluționari. Cassian Maria Spiridon a povestit, acum câteva luni, că nu știe exact rolul jucat de Vasile Chirica în 1989, dar coincidența a făcut ca acesta să-l ducă acasă când a fost eliberat din arest. Poetul fusese arestat pe 14 decembrie, alături de alți ieșeni care pregăteau startul revoltei aici.
Însuși Vasile Chirica are mai multe versiuni despre ce a făcut în decembrie 1989. „I-am arestat pe șefii Miliției de la Iași, de-atunci. Și-apoi, am fost parte dintr-o grupare care a apărat cu arma în mână Casa Pătrată”, a spus Chirica.
Tot el explicase, anterior, că și-a riscat viața: „Un ofițer care, mai târziu, a ajuns consilier județean sau ceva de genul ăsta, a vrut să mă împuște la Revoluție. Am cărat pâine de la Iași la Brașov cu fiul meu, sunt multe fapte”.
Conform Legii 341/2004, urmașii eroilor martiri, răniții de la Revoluție și luptătorii au mai multe drepturi, printre care primirea gratuită a unui teren de 10.000 mp în extravilanul localității în care trăiesc, precum și a unui spațiu comercial fără licitație sau a unei locuințe închiriate în aceleași condiții, pe care o și pot ulterior cumpăra.

Article image
Unchiul primarului Mihai Chirica pregătește o nouă lovitură de proporții. Vasile Chirica a dat în judecată Primăria condusă de nepotul său și cere 10.000 de metri pătrați de teren. Motivul: unchiul Vasile are certificat de revoluționar, iar despre pământ spune că i se cuvine datorită acestei calități. „Luptător pentru victoria revoluției din decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”, este titulatura oficială a unchiului...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Septembrie 2019

Article image
Mihai Chirica inventează legi pentru familia sa: și-a autorizat unchiul la doi ani după ce-a terminat casa. Nu-i nicio diferență față de blocurile lui Plugaru, care erau autorizate tot de Primăria lui Chirica după ce erau gata construite. Zeci de ieșeni suportă rigorile legii în construcții, sunt amendați de Poliția Locală și trimiși în judecată. Pentru primar există legi separate. Acest fals reprezintă abuz în serviciu. A...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac