fbpx
Portokal
Primăria pierde „naționalizarea” forțată de la Palatul Braunstein: proprietar călcat în picioare, salvat de Justiție

Primăria pierde „naționalizarea” forțată de la Palatul Braunstein: proprietar călcat în picioare, salvat de Justiție


Prima instanță i-a dat dreptate celui care cumpărase spațiul din Centru în anul 2000. Primăria îl demolase și a comis un abuz incredibil: a intabulat a doua oară acea proprietate, inventând o altă adresă. Aceiași funcționari care vânduseră spațiul comercial susțineau acum că tranzacția fusese un abuz și că toate actele civile trebuie anulate. Aceasta e o naționalizare. Același lucru îl încearcă acum Mihai Chirica la Cinema Copou, deși au trecut 16 ani de la vânzarea clădirii. Cinematograful a trecut deja prin mai multe mâini, iar Mega Image îl transformă în spațiu comercial.

O firmă din Iași a cumpărat două spații de la Primăria Iași, în anul 2000. Opt ani ani mai târziu, când erau pe final actele pentru finanțare europeană la Palatul Braunstein, ușa unuia dintre spații a fost sudată de către angajații Primăriei. Fără mari explicații, Municipalitatea a decis că s-a răzgândit asupra vânzării care acum încurca un proiect european.

Dar metoda aleasă a fost total ilegală: l-au scos din spațiu pe proprietar fără explicații și fără a-l despăgubi, intabulând totul pe altă adresă. Este un proces încurcat în care Primăria are toate șansele să piardă, pentru că toată documentația de vânzare a fost semnată chiar de către angajații instituției. Și este relevantă discuția despre cum a ales Primăria să rezolve un litigiu: inițial au spus că negociază cu proprietarii să îi ofere un alt spațiu echivalent, apoi au luat spațiul cu forța și fără explicații.

Curtea interioară de la Palatul Braunstein cuprindea magazia lui Dumitru Lupașcu. Acesta a rămas uimit că Primăria i-a demolat-o cu forța, fără negociere

Magazin și magazie, cumpărate pe Ștefan cel Mare

Firma Edelweiss, deținută pe jumătate de unul dintre foștiui rugbiști ai Iașului, a fost chiriașă în două spații situate în bloculde lângă Palatul Braustein, pe Ștefan cel Mare. Magazinul funcționează și acum, spațiul fiind închiriat unei alte firme, iar magazia a dispărut între timp, fiind preluată cu forța de Primăria Iași. Spațiile au fost preluate inițial în chirie în 1991, iar cel de-al doilea, o magazie în prelungirea primului,  în 1995

În anul 2000, chiriașilor li s-a permis să cumpere spațiile pe care le aveau închiriate. „Am cumpărat 50 de mp spațiu de magazin, pe Ștefan cel Mare, și aproape 24 mp o magazie lipită de acesta, situată însă spre Palatul Braustein. Avem actele originale de închiriere, le avem și pe cele de vânzare, cu toate schițele realizate la DAPPP, direcție a Primăriei”, explică Dumitru Lupașcu, administratorul Edelweiss SRL.

După cumpărare, proprietarii firmei au mers la Oficiul de Cadastru, unde au intabulat ambele spații. Au primit număr cadastral și au crezut că totul s-a terminat aici. Au închiriat spațiul de magazin și magazia unor societăți comerciale care au deschis acolo diverse magazine. Dar, câțiva ani mai târziu, au aflat pe propria piele că ce vinde Primăria poate într-o zi să ia înapoi, cu forța.

Proprietarul spațiului comercial spune că aparatul Primăriei a intabulat a doua oară imobilul, inventând o nouă adresă. Practic, l-au scos noaptea din propria lui casă

Au sudat ușa

Inițial, Palatul Braustein trebuia să fie reparat cu fonduri europene. Dar, pentru că Municipalitatea nu a putut demonstra în totalitate dreptul de proprietate pe toată structura, finanțarea a fost pierdută. Unul dintre detaliile pe care s-a pierdut finanțarea era chiar magazia situată la granița dintre imobile. Lucrările au început cu bani de la bugetul local – 16 milioane de lei, existând posibilitatea prinderii unei alte finanțări, astfel încât banii să se întoarcă la buget.

„Eu am înțeles de prima dată că acolo Primăria poate pierde finanțarea europeană. Nu m-am opus ideii de a le ceda magazia, nu aveam niciun interes ca Iașul să piardă acești bani. Dar eu am fost cumpărător de bună credință, eu am urmat pașii pe care o direcție a Primăriei mi i-a indicat, atunci când am cumpărat spațiile. Am întocmit actele cerute de ei, exact așa cum au cerut și conform schițelor. Pe baza acestora, am făcut intabularea, perfect legal. Când au ieșit discuții despre spațiu, am fost în audiență la primar și la directorul tehnic. Inițial, mi-au spus că vom primi un mic spațiu în altă parte. În realitate, ne-au dus cu preșul două luni, până când au sudat ușa și au demolat spațiul proprietatea noastră”, mai explică administratorul Edelweiss, Dumitru Lupașcu. Magazia firmei, preluată cu forța de Primărie, ar trebui să fie casa unui viitor lift, aflat între cele două clădiri.

Au intabulat cu schimbare de adresă

Tot administratorul Edelweiss povestește și cum a fost posibil ca Primăria să intabuleze magazia proprietatea firmei: printr-o declarare a unei alte adrese. „Magazinul și spațiul, conform schiței, sunt pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Așa apare în schițele originale, de la Primărie, așa l-am intabulat noi. Când au intabulat ei magazia, au declarat acolo o altă adresă: Cuza Vodă, aceeași cu adresa Palatului Braustein. Noi avem angajat expert independent, în procesul cu Primăria, care a arătat această schimbare de adresă”, mai spune Lupașcu.

Primăria a făcut plângere penală împotriva lui Dumitru Lupașcu, acuzându-l  că încearcă să obțină ceva ce nu aparține firmei sale. De cealaltă parte, și acesta a făcut plângere penală Primăriei, pentru că încearcă să-i ia cu forța un bun. Nici una dintre plângeri nu este finalizată. În schimb, există câteva procese în care fiecare parte încearcă să obțină spațiul. Firma a făcut inclusiv acțiune de obligare de a face contra Primăriei, în schimb Municipalitatea cere în instanță anularea actului de vânzare – cumpărare din 2000. „Avem un proces încă pe rol de revendicare imobiliară și avem o expertiză care arată cum Primăria a intabulat fără drept acea magazie care a fost cumpărată de firma noastră”, mai spune Dumitru Lupașcu.

Cinema Copou fusese cumpărat de la RADEF de către o firmă din Republica Moldova. Aceasta a vândut spațiul către alți acționari, iar acum Mega Image e în fază avansată pentru deschiderea unui centru comercial. Primarul vrea să dea toată istoria înapoi și să desființeze toate actele de proprietate

După 16 ani, vor să naționalizeze și Cinema Copou

Dosarul în care Primăria încearcă să obțină un spațiu vândut deja altei firme nu este unic. Săptămâna trecută, Municipalitatea a mers în instanță să ceară Cinematograful Copou. Clădirea este acum în renovare, urmând să se transforme într-un magazin. Cinema Copou a fost vândut, în 2004, de către RADEF, omului de afaceri basarabean Covaliu Ghenadie, care administra SC Bax Serv SRL. Acesta era deja chiriaș la cinematograf, atunci când a fost semnat contractul de vânzare – cumpărare, pentru o sumă ridicol de mică: 226.000 de euro la 1.455 metri pătraţi. Astfel, într-una dintre cele mai scumpe zone din oraș, un mp a fost 155 de euro.

Primăria Iași obținuse în trecut, în instanță, cinematografele Dacia, Republica, Victoria și Tineretului, tot de la RADEF România Film. Bax Serv SRL, firmă care a fost cedată de către Covaliu Ghenadie către o altă familie de basarabeni. Acesta a dispărut din firmă în 2018. Bax Serv a obținut, în martie 2020, autorizație pentru schimbarea destinației din cinematograf în spațiu comercial, iar clădirea a intrat în renovare, urmând să devină Mega Image. REPORTER DE IAȘI i-a căutat pe reprezentanții Bax Serv, dar toate numerele societății au fost deconectate.

Article image
Avere de 300.000 de euro la care familia Asimionesei tânjește plătind doar 5.000 de euro. Patronii BZI au pierdut la ICCJ definitiv drepturile asupra casei, dar Mihai Chirica aplică tactici prin care îi reintroduce în joc: pierde revendicarea casei din Centru Civic și le dă amenzi că nu întrețin curtea. Logic ar fi ca imobilul să intre urgent în patrimoniul public prin Hotărâre de Consiliu Local, cum s-a întâmplat de zeci d...
Autor cristi tanasa Anchete 12 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top