fbpx
 
Tudor Jijie, în stânga, este extrem de virulent când i se pomenește de tentația sa pentru banii publici, dar până la urmă tot nu se poate abține Tudor Jijie, în stânga, este extrem de virulent când i se pomenește de tentația sa pentru banii publici, dar până la urmă tot nu se poate abține

Jijie a înviat! Prietenul lui Marius Dangă culege în forță contracte cu Primăria, de când Chirica e liberal


Anunțul Primăriei a stat o oră pe SICAP și s-a adjudecat cu oferta lui Tudor Jijie. Al doilea contract, identic, la Școala Ionel Teodoreanu. Jijie trebuie să scrie proiecte pentru cumpărarea de tablete pe bani europeni. La școală, moment penibil: firma liberalului a licitat 9.000 de lei peste prețul maxim oferit, dar achiziția tot a fost adjudecată. A fost necesară a doua procedură, câștigătorul fiind același: Tudor Jijie. Semne bune anul are, PNL e la Putere!

Fostul director al Euroregiunii Siret-Nistru, Tudor Jijie, a revenit în afacerile cu bani publici: a prins primele două contracte de consultanță pentru achiziția de tablete pentru lecțiile ținute on-line. Școala Ionel Teodoreanu, din Tătărași, și Primăria Iași au achiziționat fiecare câte un pachet de consultanță și implementare pe măsura privind creșterea competivității. Aceasta prevede achiziția de sisteme informatice necesare învățământului la distanță, prin fonduri europene.

Valoarea celor două contracte este identică: 6.144 de euro, achiziții directe adjudecate de Eastern Marketing Insights (EMI), firma lui Tudor Jijie.
Acesta este vechi prieten al lui Marius Dangă în PNL și au făcut parte din mișcarea care își propusese, după rezultatele proaste la alegerile din 2016, să preia frâiele filialei din Podu Roș. Dangă și Jijie erau atunci adversari ai lui Costel Alexe și Marius Bodea. Pierzând alegerile interne, Tudor Jijie a anunțat că iese din PNL.
Între timp, Marius Dangă a revenit la sentimente mai bune față de Costel Alexe și are o relație excelentă cu Mihai Chirica. Astfel că a revenit pe firmament și Tudor Jijie.

Conveniseră un preț mai mare

Primul contract a fost cu Școala Ionel Teodoreanu, pe 12 octombrie. Accesarea fondurilor s-a făcut prin OUG 144, din august, care prevedea achiziția de tablete și alte sisteme informatice necesare învățământului online. Suma totală disponibilă este de 100 milioane de euro la nivel național, din care 87 milioane de euro sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană.
„Noi am luat consultanță și implementare prin acest contract cu încredințare directă. Eram obligați pentru achiziția de tablete”, spune Silviana Loghin, directoarea Școlii Ionel Teodoreanu.
Inițial, pe 5 octombrie, firma primise un contract cu valoarea de 29.950 de lei, care apare ca fiind valabil în SICAP, dar conducerea școlii susține că procedura a trebuit reluată pentru că s-a comis o confuzie în privința includerii TVA în suma estimată.
Detaliul este hilar: școala oferea un preț maxim de 20.000 de lei, EMI, firma lui Jijie, a ofertat 29.950 de lei, iar școala i-a acceptat-o! Indiciul este că între cele două părți a existat o înțelegere inclusiv asupra prețului, care trebuia să fie mai mare, iar cei de la școală și-au dat acordul fără să fie familiarizați cu regulile SICAP.

6.144 de euro achiziția la Primăria Iași de la Tudor Jijie, procedură care a stat pe SICAP doar o oră. Poate mai voiau și alții să depună oferte

Vor să cumpere 650 de tablete

A fost organizată o a doua procedură de achiziție, în care și școala, și firma au trecut același preț: 20.000 de lei. „A fost o neînțelegere referitoare la TVA, s-a reglat prin al doilea contract”, susține Silviana Loghin. Singura ofertă a fost și acum a lui Tudor Jijie.
Directoarea spune însă că nu va plăti nimic consultantului dacă proiectul nu va primi finanțare. “Firma trebuie să scrie și să implementeze proiectul. Se ocupă de documentația de achiziție și de toate hârtiile care stau în spate”, mai spune directoarea școlii. Valoarea proiectului este de peste 100.000 de euro. Se doresc tablete pentru 605 elevi și 45 de profesori, plus niște table interactive.
De neînțeles este faptul că școala a achiziționat deja serviciile de implementare, deși nu știe dacă va obține finanțarea. Putea oferta pe SICAP doar serviciul de consultanță pentru depunerea cererii de finanțare, operațiune care ar fi costat 3.000 de lei.

Suma s-a micșorat brusc, după regulile firești

Acest lucru, anticipat de altfel, s-a și întâmplat. Conducerea școlii s-a trezit că singura cheltuială eligibilă în acest moment este de 5.000 de lei, pe care i-o poate oferi lui Tudor Jijie. Pentru restul banilor trebuie organizată o nouă procedură de achiziție a serviciilor de consultanță, în cazul în care proiectul va câștiga finanțarea, concurența între școli la nivel național fiind mare. „Am discutat deja cu o doamnă de la firmă, mi-a spus că în condițiile acestei sume este imposibil să poată onora contractul”, a spus directoarea Silviana Loghin.

Achiziția de tablete în școlile din România va dura mai mult decât pandemia

Primăria apelează tot la Jijie

Al doilea contract luat de firma lui Tudor Jijie este cu Primăria Iași. Este identic cu cel de la școală și a fost dat într-o oră după postarea pe SICAP: 14 octombrie, postat la ora 8.58, finalizat la 10.07.
În paralel, Primăria mai are în derulare o achiziție de 3.000 de tablete, cu bani de la bugetul local. Suma alocată este de 2,4 milioane de lei, perioada primirii ofertelor încheindu-se pe 20 octombrie. Întreg procesul de achiziție se va întinde până la Crăciun.
Contractul de consultanță încheiat între Primărie și Eastern Marketing Insights este pe proiect european de achiziție de tablete, procedură distinctă de cea începută deja.
„Sunt două contracte încheiate de firma mea, cu o școală și cu Primăria Iași. În ambele este vorba despre scrierea proiectelor și de implementarea acestora. Durata de implementare este de un an. Plata implementării acestor contracte este condiționată de acceptarea proiectelor”, a precizat Tudor Jijie.

Ce comision se ia la un asemenea proiect

Inițial, acesta a spus că nu știe dacă scrierea proiectelor va fi decontată în cazul neacceptării proiectelor, dar că se va interesa. “Sunt plecat în Albania, într-o delegație”. Ulterior, a precizat că refuză să ofere mai multe detalii.
Surse din piață precizează că, în general, un contract de consultanță pe proiecte europene, inclusiv supravegherea implementării, ajunge la maxim 10% din valoarea totală a investiției. În cazul entităților publice, unde complexitatea documentației este mai mică decât la companiile private, unde eligibilitatea financiar-bancară este laborioasă, comisionul unei firme de consultanță este de 6-7% din valoarea achizițiilor.

Tudor Jijie s-a întors la contractele publice imediat ce ai lui din PNL au câștigat alegerile

Tunurile lui Jijie, în tandem cu Marius Dangă

Tudor Jijie a fost subiectul unui scandal public, în urma dezvăluirilor REPORTER DE IAȘI din urmă cu trei ani. Eastern Marketing Insights SRL a obținut două proiecte europene în valoare cumulată de 17,3 milioane de lei. Unul a fost luat ca lider, în celălalt a fost partener, dar ambele s-au desfășurat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest (ADIE), pe vremea când acolo director adjunct era liberalul Marius Dangă, cel care acum are șanse să devină vicepreședintele CJ Iași.
Când a luat proiectele, Tudor Jijie avea biroul în Casa Pătrată, la Asociația Euroregiunea Siret-Nistru, al cărei director executiv era. De altfel, relația dintre ex-liberalul Tudor Jijie și Marius Dangă este veche. Ei s-au poziționat pe o platformă diferită la alegerile din PNL de cea a câștigătorilor Alexe și Bodea, în 2017. Marius Dangă s-a retras o perioadă din viața de partid, iar Tudor Jijie a anunțat că a demisionat din calitatea de membru.

S-a îmbogățit din proiectele primite de la Dangă
În urma scandalului cu proiectele europene obținute de la prietenul său, Tudor Jijie a pierdut funcția de la Euroregiune, iar Marius Dangă pe cea de la ADIE. Acum, Marius Dangă revine pe cai mari la Consiliul Județean, iar Tudor Jijie ia contracte de la instituții subordonate altui liberal, Mihai Chirica.
Cele două finanțări europene au fost un tun uriaș pentru Tudor Jijie. Firma sa avusese anterior cifre de afaceri în continuă scădere (de la 1 milion la 340.000 de lei în doi ani), iar după ce a prins contractele, veniturile totale au crescut la 6 milioane de lei, profitul net fiind de 470.000 de lei.

Zeci de mii de elevi n-au pe ce să învețe on-line

23.000 de elevi din județul Iași nu au acces la învățământul on-line, neavând un device ori lipsind conexiunea la internet.
„Din analizele existente, la nivelul județului mai erau necesare de 23.000 de tablete. Prin programul ministerial vor veni în județ 14.000 de tablete, ISJ va mai achiziționa 3.000 de tablete prin programul , iar Primăria Iași va dona alte 3.000 de tablete. Aproximativ 40 de școli în colaborare cu consiliile locale au început demersurile pentru achiziționarea de tablete din fonduri europene".

Article image
Pierderea președinției unei asociații fondate la Iași, subiect de ceartă în Consiliul Județean. O asociație aflată în subordinea Consiliului Județean a refuzat să prezinte date amănunțite legate de modul în care și-a chetuit banii. Nu se știe nici acum numele firmelor care au avut contracte cu Euroregiunea Siret Prut Nistru. Liberalul Tudor Jijie, cel care a girat secretomania, a demisionat, dar colegii de partid au adus su...
Autor cristi tanasa Anchete 23 August 2018

Article image
Inconștiență? Șeful Euroregiunii amestecă funcția din bani publici cu interesele firmei proprii. Proiecte europene de 17 milioane de lei s-au împărțit într-un cuib de prieteni din Casa Pătrată. Directorul Euroregiunii, finanțată din banii CJ Iași, este partener prin firma proprie al Euronest, finanțată tot din banii județului, la două proiecte europene. Eastern Marketing Insights, a lui Tudor Jijie, va avea 7 milioane de le...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: