fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cătălin Bulgariu recurge la diversiuni nedemne de un demnitar public: l-a prezentat pe Iulian Scorpan ca pe Mesia venit din cer Cătălin Bulgariu recurge la diversiuni nedemne de un demnitar public: l-a prezentat pe Iulian Scorpan ca pe Mesia venit din cer

Hi Sky, o țeapă grosolană: președintele-aviator are un singur avion, n-are zboruri cu pasageri și nici măcar licență în România


* Site-ul Hi Sky seamănă cu clonele pentru tras țepe pe internet: nicio cursă nu poate fi rezervată, iar la telefon răspunde robotul care spune că „toți operatorii sunt ocupați”
* Compania anunță patru curse de la Chișinău spre Europa, dar de fapt nu operează pe niciuna
* Nici măcar nu are licență de zbor de la Autoritatea Aeronautică din R. Moldova. Despre licență în România nici nu poate fi vorba  
* Iulian Scorpan este fondator, președinte al Hi Sky și singurul pilot al singurului avion pe care compania îl deține
* Chișinăul îl acuză că a furat codul IATA al alte companii, United Airways Bangladesh
* Pe site-ul oficial, Scorpan anunță că a luat al doilea avion, dar nimeni nu l-a văzut
* Președintele-aviator a fost pilot la Air Moldova, iar îmbogățirea sa e cufundată în ceață, ca în multe biografii asemănătoare de la Chișinău

Compania moldovenească Hi Sky a fost prezentată, vineri, la Iași, drept salvatoarea Aeroportului. În cadrul unui eveniment mediatizat intens de directorul instituției, a aterizat un avion cu numele firmei pe frontispiciu, vorbindu-se despre o viitoare bază.

În fruntea așa-zisei companii este Iulian Scorpan, un comandant de aeronavă apropiat de Chirtoacă de la Partidul Liberal de peste Prut și care a fost director al Air Moldova în perioada în care firma a avut nenumărate probleme, inclusiv de siguranță.

Apariția Hi Sky la Iași a fost bruscă, iar de pe site-ul lor nu este foarte clar nici câte avioane au de fapt, nici de când vor opera efectiv în România. Afacerea are toate datele unei țepe: companie mică, nou înființată, care vinde niște bilete și apoi dispare. Este exact rețeta unei alte afaceri semnate de același director Cătălin Bulgariu: Ernest Air.
Un detaliu atrage atenția: firma nu a obținut încă certificarea de zbor din Republica Moldova sau România și nu este clar când o va obține. Mai mult Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova spune clar: „Avertizăm consumatorii”.

Aterizare spectaculoasă, dar n-are licență

La finalul săptămânii trecute, directorul Aeroportului a vrut să impresioneze opinia publică și pe noii șefi de la Consiliul Județean, producând surpriza anunțării unui nou operator la Iași. Lui Cătălin Bulgariu i se reproșează că în mandatul său s-au pierdut peste 20 de curse de pe Aeroport, iar Blue Air și-a mutat baza la Bacău.

Până să prezinte Hi Sky drept salvatorul traficului aerian, de pe Aeroportul Iași mai zburau doar Wizz Air pe rute externe și Tarom pe cele interne. Până și Austrian, care a fost aici și la bine și la greu, și-a suspendat momentan cursele.

La Aeroport a apărut o aeronavă Airbus A320 a Hi Sky, companie nouă, din Republica Moldova, pilotată de însuși fondatorul acesteia, Iulian Scorpan. Firma nu are certificat de operator aerian (AOC) în Moldova și încearcă să obțină AOC la București. Cu alte cuvinte, Cătălin Bulgariu a prezentat o firmă care nu are încă voie să vândă bilete și să transporte pasageri. Din comunicatul oficial rezultă că destinațiile de la Iași ar fi Londra, Frankfurt și Dublin, dar nu se vorbește decât despre un orizont de timp de câteva luni.

Fondatul Hi Sky este și singurul pilot al companiei. Nici nu e nevoie de mai mulți, că e un singur avion

Bulgariu și Scorpan parcă anunțau cucerirea planetei

„Începerea unei noi colaborări, pe care o marcăm astăzi, garantează o mai bună conectivitate între locuitorii Moldovei, fie că vorbim despre Republica Moldova sau despre Regiunea Nord-Est, și restul Uniunii Europene. Echipa Aeroportului Iași continuă să își îmbogățească portofoliul de destinații operate din capitala Moldovei și își consolidează deopotrivă parteneriatele cu reprezentanții companiilor aeriene”, a notat Cătălin Bulgariu în comunicatul oficial.

Declarația lui Iulian Scorpan este la fel de euforică. „Am ales Iașiul pentru că este printre orașele cu cele mai active procese de dezvoltare, un oraș al mișcării continue, al turismului, al businessului, un centru academic internațional și, nu în ultimul rând, un oraș drag nouă, în care ne simțim acasă. HiSky are în spate o echipă cu mulți ani de experiență în aviație. Venim cu o altă abordare în ceea ce-i privește pe pasagerii noștri, siguranța, confortul și așteptările lor fiind prioritare pentru noi.

Captură de pe site-ul de vânzări hisky.md: orice date de zbor ai selecta, răspunsul este că nu există curse

„N-au avut niciun zbor cu pasageri”

Surse din presa independentă de la Chișinău, contactate de REPORTER DE IAȘI, au fost surprinse să afle că Hi Sky este prezentată în România ca operator de transport aerian, când de fapt încă nu este. „Ei s-au înființat anul trecut, au anunțat repede că au câteva destinații în Europa, dar Autoritatea Aeronautică s-a autosezizat și i-a întrebat de când vor ei să zboare, că nu au licență”, explică sursa autorizată, care îl cunoaște bine pe Iulian Scorpan, după ce au colaborat când acesta conducea compania de sta Air Moldova.

„Eu nici nu știam că au drept de zbor cu pasageri. Au site, tot ce trebuie dar nu operează încă, a fost scandal mare aici pe tema asta”, mai afirmă ziaristul de la Chișinău, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Pe site-ul Hi Sky pot fi văzute destinațiile (Lisabona, Dublin, Londra, Dusseldorf, Paris, Bologna), dar, indiferent de data aleasă, nu poate fi făcută nicio rezervare.

Extras din comunicatul Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău: ieșenii află pe mâna cui vrea să-i dea Cătălin Bulgariu

Cu ce drept vând bilete?

AAC de la Chișinău a dat, în luna februarie, un comunicat prin care explică faptul că licența pentru Hi Sky a fost refuzată:

„Autoritatea Aeronautică Civilă a emis către solicitantul HiSky S.R.L. o scrisoare privind refuzul eliberării Certificatului de operator aerian.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă ca organ de certificare, supraveghere și control în domeniul aviației civile a emis o interpelare către HiSky S.R.L. prin care solicită prezentarea documentelor probatoare ce țin de dreptul companiei HiSky S.R.L. de a comercializa bilete de avion din nume propriu”.

Hi Sky a fost primită cu toate onorurile la Iași. Cătălin Bulgariu a făcut un veritabil spectacol de imagine, de parcă am fi fost Aeroportul din Frankfurt și am fi încheiat contract cu Lufthansa

Falsuri, gogoși, înșelătorii

Comunicatul conține și o acuzație gravă: Hi Sky a umblat cu informații false. „Ulterior AAC a dat aviz negativ pentru emiterea certificatului de operare. Menționez că Hi Sky nu a prezentat nici până în prezent setul complet de acte prevăzut de procedura legală de certificare a unui operator aerian. Cu toate acestea, compania Hi Sky se prezintă pe piață cu sintagma ”companie aeriană”, sintagmă cel puțin eronată în lipsa unui Certificat de operator aerian eliberat de o Autoritate administrativă competentă.

Astfel, Hi Sky denaturează realitatea atribuindu-și statutul de operator aerian pe care încă nu-l deține, inducând astfel în eroare consumatorii.

Ca urmare a difuzării în spațiul public a acestor informații false, Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat, urmând să examineze posibilele acțiuni grave de încălcare a legislației în vigoare, furt de identitate, distorsionarea realității prin furnizarea de informații false și înșelăciune.

AAC a sesizat că solicitantul, în speță Hi Sky SRL și-a atribuit un cod de identificare IATA, care aparține unei alte companiei aeriene, și anume United Airways Bangladesh.

Au furnizat informații false cu privire la aeronava de operare, declarând că vor opera cu două aeronave Airbus 320, în condițiile în care Hi Sky nu deține nici o aeronavă înregistrată”.

Ieșeni, pofiți în avionul Hi Sky, dacă aveți curaj

Neconcordanțe la numărul de avioane

Și site-ul cu știri din aviație Boarding Pass menționează, pe 6 noiembrie, deci în urmă cu câteva zile, că Hi Sky nu a obținut licența de la AAC Moldova și încearcă acum să se autorizeze ca operator aerian la Autoritatea Aeronautică Civilă în România. Nu este clar nici stadiul obținerii acestei documentații.

Este neclar și numărul de avioane pe care firma îl deține. Pe site sunt trecute două Airbus A320, pe alte surse se discută despre un Airbus A320 și un Airbus A 319. Este aceeași nebuloasă menționată în comunicatul AAC Moldova: până la urmă, câte avioane are Hi Sky?

REPORTER DE IAȘI a sunat și pe numărul de telefon al firmei de la Chișinău, dar pe fir intră imediat un robot care spune că toți operatorii sunt ocupați și se poate trimite mail. S-a încercat și o discuție cu directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, dar acesta nu a răspuns de-a lungul întregii zile.
A fost consultată o bază de date cu licențele AOC din Republica Moldova, la zi. Hi Sky nu apare pe listă, cum nu apare nici pe licențele din România.

Cătălin Bulgariu a preluat, la începutul mandatului său, 26 de curse externe și a mai rămas cu 4

Scorpan, dat afară de la Air Moldova

Fondatorul Hi Sky, pilotul de linie Iulian Scorpan, este fostul șef al Air Moldova, companie aeriană de la Chișinău care a trecut și prin portofoliul Blue Air înainte de a se întoarce la stat.

“Iulian Scorpan a avut un management defectuos. I s-a reproșat asta când a fost dat afară, anul trecut”, a explicat sursa de la Chișinău.

Presa de peste Prut a notat că privatizarea cu Blue Air din 2018 a fost un eșec. În 2019, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru în valoare de circa 670 milioane de lei pe bunuri care aparţin Air Moldova. Printre activele indisponibilizate sunt automobile, imobile, și două aeronave.

Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de spălare de bani la privatizarea firmei. Ar fi vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.

Acesta a fost cadrul în care a activat Iulian Scorpan la Air Moldova, el deținând acum Hi Sky.

Și problemele cu Air Moldova nu au fost doar de natură economică. Este pe lista companiilor aeriene nesigure. A avut, în 2017, un incident extrem de grav deasupra Aeroportului din Roma, unde a ajuns în limita de combustibil.

În 2019, pe 23 iunie, o aeronavă A320 a Air Moldova, cu 140 de pasageri, a trecut, la decolare, la o distanță de câteva zeci de metri pe sub un alt avion AN 2 cu parașutiști care plecase de pe alt aerodrom, incidentul fiind pus pe seama controlorilor de trafic. Dar rapoartele negative s-au referit în special la situația economico-financiară a companiei.

Article image
11 ha urmează să se umple de blocuri în vârful dealului de la Fundac Păun, o stradă îngustă, cu câteva case. Rețeaua de canalizare e subdimensionată și defulează la fiecare ploaie. Accesul e dificil, rețeaua de apă nu are presiune, locuitorii din zonă nu înțeleg cum poate apărea un cartier de blocuri acolo.
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30