fbpx
 
Vasile Tiron (dreapta) e ca o mică feudă în Primărie, sub papucul baronului Mihai Chirica Vasile Tiron (dreapta) e ca o mică feudă în Primărie, sub papucul baronului Mihai Chirica

Primăria clanurilor: fiica lui Tiron, angajată de urgență în Primărie. Tăticul e director la Registratură


* Postul a apărut imediat din spuma mării la Patrimoniu, după ce Salubris făcuse restructurări și desființaseră Biroul pe care îl conducea Oana Macovei
* Concurs intern rapid, trei dosare admise, o singură notă de trecere: a lui „Fata tatii”. Urmează azi interviul, fata e angajată
* Vasile Tiron e sluga credincioasă a lui Mihai Chirica și e șef de Direcție în Primărie, deși e militar pensionar
* Alte primării din țară fac restructurări, economisesc milioane de euro și
* La Iași trăim o distopie: Chirica își angajează clanurile și nu dă explicații nimănui
* Dacă vă duceți acum la Primărie să vă angajați, o să provocați hohote de râs

La Primăria Iași are loc o operațiune de „reîntregire a familiei”. Oana Ancuța Macovei, fiica directorului Vasile Tiron, este ca și angajată la Biroul Evidență Patrimoniu în Administrare Proprie. Fata lui Tiron a fost admisă la selecția dosarelor, a fost singura dintre cei trei candidați care a trecut proba scrisă, iar vineri 27 noiembrie, de la ora 12:00 este programat interviul. „Este o simplă formalitate, Oana Macovei poate să deschidă deja șampania, va fi salariată a Primăriei”, a declarat, sub protecția anonimatului, o sursă din Palatul Roznovanu.

Anteriorul loc de muncă al Oanei Macovei a fost Salubris, societate a Primăriei. Din trecutul recent: fata lui Tiron a fost printre cei trei fondatori ai fantomaticului partid Pro Iași, plasa de siguranță a primarului Mihai Chirica în cazul în care liberalii nu l-ar fi primit în rândurile lor.

Oana Macovei s-a angajat la Primărie: o formalitate. Toți sunt neamuri

Oana Macovei mută și câștigă
Pe 23 noiembrie, la Primărie s-a afișat rezultatul selecției de dosare pentru ocuparea postului vacant de consilier clasa I grad principal la Biroul Evidență Patrimoniu în Administrare Proprie. Au fost declarate admise trei persoane, două femei și un bărbat.

Pe 25 noiembrie a avut loc proba scrisă a concursului. Una dintre femei a luat 24,66 puncte, iar bărbatul 15,33, ambii fiind declarați respinși. Singura care a trecut de proba scrisă a fost Oana Ancuța Macovei, punctajul acordat acesteia fiind de 77,33. Ultima etapă pentru ca Macovei să devină angajată a Primăriei este interviul pe care-l va susține vineri 27 noiembrie, la prânz.

Contactată telefonic, Oana Macovei a refuzat să discute despre procedura de selecție la care a participat. „Îmi pare rău, dar nu pot vorbi. O zi bună”, au fost singurele sale cuvinte.

Șeful Oanei Macovei de la Patrimoniu dădea like-uri la mesajele Pro Iași, partidul fantomă făcut de Chirica și Harabagiu

Au restructurat din greșeală o beizadea

Oana Macovei este fiica lui Vasile Tiron, director executiv al Direcției de Relații Publice și Transparență Decizională, unul dintre oamenii apropiați de primarul Mihai Chirica.
Până recent, Oana Macovei a lucrat la Salubris, societate cu unic acționar Consiliul Local. Acolo a îndeplinit funcția de șef birou urmărire debite. „La Salubris a fost un val de disponibilizări. Macovei era în concediu de creștere a copilului și, din greșeală, a fost desființat și postul ei. Când a terminat concediul și s-a întors, șefii de la Salubris și-au dat seama de greșeală. Dar împreună cu cei din Primărie au găsit soluția aceasta, ca Oana Macovei să treacă la una din direcțiile ce se ocupă cu patrimoniul”, a declarat o sursă din Primărie. Așadar, Oana Macovei va ajunge consilier la Biroul Evidență Patrimoniu în Administrare Proprie.

O singură admisă: fiica lui Vasile Tiron

Fiica lui Tiron i-a făcut partid lui Chirica

Absolut surprinzător, numele Oanei Macovei a apărut anul trecut în politica locală. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în 2019 că Oana Macovei figura printre cei trei membri fondatori ai partidului Pro Iași.

Despre acest partid s-a vorbit ca fiind planul de rezervă al primarului, independent pe-atunci, Mihai Chirica în cazul în care n-ar fi reușit să intre nici în PNL și nici să revină în PSD. Și-atunci ar fi fost pregătit această formațiune, platformă de pe care să fi candidat la alegerile locale din septembrie 2020.

Pro Iași, un partid fără niciun membru la vedere, a plătit în ianuarie o chermeză pentru 400 de pensionari din Iași. Banii nu sunt o problemă

Pro Iași a luat doar 0,65% în alegeri

Că intențiile erau cât se poate de serioase, o dovedește inclusiv una dintre acțiunile organizate la începutul acestui an. Pe 24 ianuarie, restaurantul La Castel din Agronomie a fost gazda Revelionului pensionarilor organizat de partidul Pro Iași. Aproximativ 400 de vârstnici au mâncat și au băut, omeniți de Chirica și aghiotanții săi din Palatul Roznovanu.

Maestru de ceremonii a fost Vasile Tiron, director executiv în Primărie, tatăl Oanei Macovei, pe-atunci angajată a Salubris, și, totodată, fondatoare a partidului Pro Iași. Rețeta revelioanelor pentru vârstnici a fost patentată de fostul primar Gheorghe Nichita și preluată de urmașul său, Mihai Chirica.
Cum în martie 2020 Chirica a intrat în PNL, planul a fost, evident, abadonat, însă partidul Pro Iași, cu o listă de nume necunoscute, s-a prezentat totuși la alegeri locale din septembrie. Rezultatele finale au plasat Pro Iași pe locul 13 din 16 partide, cu un număr de voturi de doar 553, adică echivalentul a 0,65% din cele valabil exprimate.

În familie: șeful dădea like-uri la Pro Iași
Oana Ancuța Macovei va lucra la Biroul Evidență Patrimoniu în Administrare Proprie care face parte dintr-o direcție al cărei șef este Gabriel Teodorescu. Acesta este membru PSD, considerat și el un apropiat al primarului Mihai Chirica (PNL). Un alt element de culoare: Teodorescu a apreciat cu „like” multe dintre postările pe care partidul Pro Iași le-a făcut pe Facebook.

Pro Iași nici nu a făcut campanie electorală și a luat doar 0,65% la Alegerile Locale

Vasile Tiron, om de încredere al primarului: 11.400 lei/lună
Tatăl Oanei Macovei, directorul Vasile Tiron, este unul dintre principalii oameni de încredere ai primarului Mihai Chirica. Astfel, Tiron l-a însoțit de mai multe ori pe primar în vizitele din Israel, același Tiron asigură logistica și este cel care organizează felurite sindrofii publice, ține legătură cu armata și cu pensionarii MApN, el însuși provenind din această structură.

Tiron este preferat de șeful orașului și pe relația Primărie – Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Până la ora editării acestui material de presă, directorul Vasile Tiron nu a răspuns nici apelurilor telefonice ale jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI, nici întrebărilor adresate prin sms.

Potrivit declarației de avere, Vasile Tiron a câștigat anul trecut peste 11.400 lei/net/medie lunară, atât din funcția de director cât și din cea de membru în Consiliul de Administrație de la Termo-Service SA, societate tot a Primăriei. La aceste venituri se adaugă pensia de militar.

În trecut, și soția lui Tiron, Lenuța, a lucrat la Primărie, la Finanțele Locale. Ulterior, aceasta a ajuns la structura județeană a Finanțelor Publice.

Article image
Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălcean...
Autor cristi tanasa Administratie Locala 25 August 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30