fbpx
 
Pentru Andrei Rîznic (dreapta), PNL este ca oxigenul: fără acesta n-ar putea respira Pentru Andrei Rîznic (dreapta), PNL este ca oxigenul: fără acesta n-ar putea respira

Un ospătar ajuns habotnic PNL pe Facebook a fost pus director la Apele Române. Caz de anii '50: întâi funcția, apoi trimis la școală


* Incredibil: Andrei Rîznic n-are studii pentru a fi director, dar s-a înscris în anul I la Hidro, ca pe vremuri, când partidul întâi îți dădea funcție, apoi te trimitea la școală
* Andrei Rîznic s-a remarcat anul trecut prin zelul cu care își apăra partidul în fața tuturor detractorilor
* Premiul a venit după ce PNL a luat Puterea: l-a făcut director la Apele Române în Pașcani
* De cinci ani n-are nicio slujbă, fusese șef de sală într-un bar și declară venituri din pariuri sportive
* Avea o diplomă de economist la un butic universitar, dar nici măcar nu se dusese să o ridice. Nu-l angaja nimeni

Între două campanii electorale, unui fost cârciumar i-a fost prelungită detașarea în fruntea Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani.

Andrei Rîznic este un postac neobosit pe FB, extrem de lingușitor cu șefii lui politici, care l-au făcut „om”. În noiembrie anul acesta a avut, de exemplu, 90 de postări, adică trei pe zi

Cartea de vizită a lui Andrei Rîznic, șeful SHI: cea mai mare parte a veniturilor din 2019 le-a obținut în urma pariurilor sportive. Adică n-a avut venituri mai deloc. E vicepreședinte al PNL Pașcani.

În luna noiembrie, are peste 90 de postări politice pe pagina sa de Facebook. Adică trei pe zi. Omul e un propagandist feroce. Fără milă, fără simțul ridicolului, tenace ca un activist bolșevic din anii ’50.

Îi susține pe Costel Alexe, dar și pe candidații liberali la alegerile de duminică, pășcănenii Lucian Rusu și Sorin Năcuță.

De fapt, cariera de la „Apele Române” și-o datorează în totalitate Partidului Național Liberal: în primăvară, Alina Apostol, primarul din Ciortești, l-a angajat pe Rîznic ca administrator public. Între Pașcani și Ciortești sunt 117 km și două ore de mers cu mașina. Cum să ajungă la serviciu? Cum se creează în România un post la stat fără o necesitate reală?

După câteva zile, Rîznic a fost detașat la filiala din Pașcani a „Apelor Române”, iar după o scurtă perioadă a ajuns șef. Fără concurs, fără să aibă studii de specialitate, doar pe baza carnetului de partid.

„Nu comentez. Mi-e frică și de umbra mea”, a spus Petrică Dascălu, cel căruia Rîznic i-a luat postul.

I-a prelungit detașarea cu trei luni
Pe 7 octombrie 2020, la câteva zile de la alegerile locale, Alina Apostol (PNL), reconfirmată ca primar al comunei Ciortești, i-a prelungit detașarea lui Andrei Rîznic. Acesta ocupă în prezent funcția de șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani. Instituția este parte a Administrației Bazinale de Apă Siret cu sediul la Bacău.

Pe românește, Rîznic conduce structura din Pașcani a ABA Siret. Funcția de șef de sistem este similară celei de director, Rîznic având în subordine peste 70 de angajați. Răspunde de tot ce înseamnă cursurile albiilor Siret și Moldova, decolmatări, acțiuni de prevenire a inundațiilor, cu rol de control la balastiere. Pentru această poziție, Rîznic este retribuit cu 5.000 de lei net lunar, echivalentul a peste 1.000 de euro.

Șiretlicul „administratorului public”: un om fără meserie, angajat la 117 km de casă, de o Primărie a unei comune sărace, de la granița cu Vasluiul

Răspunsul cinic al Puterii: „E legal”
Numirea sa în fruntea acestei structuri este una eminamente politică și a fost făcută prin fentarea mai multe condiții impuse de lege:
1) Pentru a putea fi adus la SHI Pașcani, inițial, Andrei Rîznic a fost angajat ca administrator public la Primăria comunei Ciortești. În luna aprilie, Alina Apostol, primarul din localitate, l-a numit în aparatul său de specialitate prin dispoziție. „A fost legal”, a spus Apostol.
Într-adevăr, potrivit Codului Administrativ, numirea în funcția de administrator public se face prin dispoziție a primarului și are ca anexă un contract de management. Deci, nu e necesar concursul, ci doar voința primarului. Cu soția lucrând la Spitalul Municipal Pașcani, chimist, Rîznic a acceptat postul de administrator public la o primărie aflată la 117 kilometri depărtare, vreo două ore de mers cu mașina, patru dus-întors. „Am dorit să lucrez cu el”, a spus Apostol.

Angajat formal, detașare în trei zile

2) Paradoxal, la câteva zile de la numire, Rîznic a fost detașat la Pașcani, la „Apele Române”. Primarul Apostol a găsit o primă explicație: „În zilele noastre, mobilitatea funcționarilor este foarte mare”. Adică, l-a dorit pe Rîznic ca administrator public, dar imediat i-a semnat detașarea la Pașcani.

În accepțiunea primăriței din Ciortești, nu este nicio contradicție. „Chiar am avut mare nevoie de el, însă s-a ivit această oportunitate și s-a dus la Pașcani, acolo lucrează și soția sa. A fost și perioada asta cu pandemia”, a spus Alina Apostol, încercând astfel să justifice că naveta ar fi fost dificilă pentru Rîznic.
Așadar, o Primărie mică, precum cea a comunei Ciortești, a avut nevoie de un administrator public, însă, la prima strigare, i-a acceptat acestuia detașarea. Deci, a rămas și fără om și cu postul blocat. „Salariul nu-l plătim noi, ci instituția la care a fost detașat”, a găsit Apostol partea bună.

Alina Apostol, primarul PNL din Ciortești, a dat răspunsuri ipocrite: „Aveam nevoie de el, mobilitate mare pe piața muncii etc.”. Politicienii jignesc inteligența românilor

A scos în disperare o diplomă luată la „privat”
3) Detașarea a fost un alt moment cheie. Un salariat al SIH s-a pensionat, iar pe postul astfel vacantat putea fi adus Rîznic. „Cel care a ieșit din sistem era inginer. Ca să poată fi adus Rîznic de la Ciortești a fost modificat postul, astfel încât să se califice și el care are studii economice, și nu inginerești”, a declarat o sursă, sub rezerva anonimatului.
4) Problema studiilor nu e închisă definitiv. Rîznic are o diplomă la o universitate privată din Iași. „Ca element de culoare, vă spun că nu știu când a făcut el facultatea, cert e că prin primăvară s-a dus în mare grabă la școală să-și scoată diploma, că nici pe asta n-o avea în fizic”, a afirmat o persoană din anturajul acestuia.
Rîznic a făcut doar cu numele facultate, la un butic universitar, și nici nu s-a gândit vreodată să-și ridice diploma pentru că nu l-ar fi angajat nimeni pe baza acesteia. Cu excepția sistemului public românesc.
Mai nou, așa cum susține și pe propria pagină de Facebook, Rîznic „studiază la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din Iași”. Se specializează în timp ce e la timonă.

Convenabil: Rîznic nu face declarații
5) Detașarea pe ruta Ciortești – SHI Pașcani și ulterior numirea sa în funcția de șef de sistem s-a făcut în perioada în care Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean și al PNL Iași, a ocupat funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. Practic, activitatea Administrației Naționale a „Apelor Române” este coordonată de ministerul Mediului, condus pe-atunci de Alexe. În campania de la alegerile locale, din septembrie 2020, pe zona Pașcani, Andrei Rîznic a fost unul dintre cei mai implicați liberali.
6) Pentru că trecuseră șase luni, pe 7 octombrie 2020, Alina Apostol, primărița liberală din Ciortești, i-a prelungit detașarea lui Rîznic. Dispoziția numărul 346 a prevăzut: „Modificarea contractului individual de muncă prin prelungirea perioadei de detașare al domnului Rîznic Andrei-Marius”.

Contactat telefonic, Rîznic nu a vrut să facă niciun fel de comentariu în legătură cu traseul său profesional din acest an. „Adresați-vă purtătorului de cuvânt de la Bacău (ABA Siret – n.r.). Eu nu am acordul necesar să ofer informații presei”, a fost singura declarație a lui Rîznic.

Ca să meargă la Ciortești, Rîznic ar fi făcut două ore cu mașina, adică patru ore dus-întors

Fostul director: „Așa-i în țara românească”

Junele liberal i-a succedat în funcție lui Petrică Dascălu. „Am plecat de tot. Sunt în privat acum. Însă nu comentez nimic. Mi-e frică și de umbra mea. Așa-i în țara românească”, s-a limitat acesta să spună despre schimbarea sa.
Cu toate că acum pozează în victimă, Dascălu are și el pedigree politic: a fost numit director la SHI Pașcani în octombrie 2012, aproape concomitent cu momentul în care a preluat conducerea filialei locale a PNL.

A condus Sistemului Hidrotehnic Independent vreme de 8 ani, un mandat consistent, iar acum a fost înlocuit și în urma conflictelor din filiala PNL. Dascălu a plecat de la liberali la ALDE, gruparea fostului șef SHI fiind învinsă în cadrul filialei PNL de cea a lui Marius Pintilie, cel care după alegerile din 27 septembrie a devenit primarul Pașcaniului.
De fapt, funcția de șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani a fost mereu politizată. Înaintea celor doi, Rîznic și Dascălu, au mai condus această structură Ioan Ioniță (PDL) și Bogdan Alexa (PSD).

Nicio meserie în afară de cea de activist politic

La o simplă verificare a declarațiilor de avere semnate de Andrei Rîznic în ultimii ani se poate concluziona că funcția de șef SHI Pașcani e cea mai importantă reușită profesională din ultimii cinci ani.

Astfel, potrivit acestor documente completate chiar de Rîznic, în 2015 acesta nu a avut niciun loc de muncă. În declarația din 2016, Andrei Rîznic nu a menționat niciun venit personal obținut în anul anterior. După alegerile din 2016, din vară, acesta a fost ales în Consiliul Local Pașcani.

În 2017 aferent anului 2016, Rîznic a declarat doar veniturile obținute de pe urma calității de ales local: 2.861 lei pentru cinci luni de mandat ceea ce corespunde unui venit mediu net lunar de doar 572 lei (pentru perioada iulie-decembrie 2016).

Un utilizator pe Facebook îi spune lui Andrei Rîznic: „Ai tăiat dreptul unuia mai tânăr și mai capabil decât tine de a ocupa acea funcție”

A fost șef de sală la patronul său politic

În 2018 a notat că a obținut venituri atât din funcția de consilier local cât și ca „manager” al societății La Braserie – 5.220 lei net a fost venitul anual încasat. „Era responsabil sală la firma asta. Care aparține familiei lui Pintilie, primarul de-acum al Pașcaniului”, a spus un apropiat de-al lui Reznic.
În septembrie 2018, Rîznic a demisionat din Consiliul Local. „În urma unei anchete penale pentru fals şi uz de fals, într-un dosar pentru obţinerea unei locuinţe ANL, declanşată în urma unui autodenunţ. Procurorii l-au iertat iar dosarul a fost clasat pe motiv că nu au fost prejudicii”, au menționat cei de la Bit Tv Pașcani.
În cea mai recentă declarația de avere din august 2020, Rîznic a scris că anul trecut a avut un salariu de 9.285 lei de la ETA, adică un venit mediu net lunar de 773 lei. Rîznic a câștigat mai mult, în 2019, din pariuri sportive: un total anual de peste 21.000 lei.
Soția lui Rîznic, Ana Maria, este chimist la Spitalul Municipal din Pașcani.
Genul de slugă credincioasă până la moarte
Cu câteva zile înaintea alegerilor locale din acest an, RECORDER a lansat în spațiul public un video-reportaj despre Damian Butnaru, fostul și actualul primar al comunei Mogoșești-Siret, cel care a recunoscut în instanță că a întreținut relații sexuale cu două fete minore, pe care un proxenet i le-a adus chiar în sediul Primăriei.

Materialul jurnaliștilor de la RECORDER începe cu o înregistrare dintr-o campanie electorală din 2016. Adică cu Andrei Rîznic în rol de amfitrion, crainic-prezentator al evenimentului electoral liberal. „Îi dau cuvântul unui personaj, unui om, unui primar care performează, unui exemplu de ardoare liberală! Îl invit alături de mine pe Damian Butnaru, campionul nostru de la Mogoșești-Siret” l-a prezentat, atunci, Rîznic pe primar.
Un om politic de la vârful filialei Iași a PNL a afirmat că acea manifestare îl caracterizează perfect pe Rîznic. „Credincios, serviabil, gata oricând să se pună la dispoziția partidului. Iată că abnegația cu care și-a servit șefii politici i-a adus și lui roade pe plan profesional”, a spus sursa liberală, sub rezerva anonimatului.

Andrei Rîznic prestează mai ales pe afișele electorale, unde sloganurile spun doar o jumătate de adevăr: „Dezvoltăm Iașul”… dar întâi ne angajăm noi pe niște posturi bune la stat

Rîznic face parte din galeria descoperită în premieră de RECORDER
Cazul Rîznic de la Pașcani seamănă ca două picături de apă cu cel de la Mureș, dezvăluit recent de jurnaliștii RECORDER. Inginerul Ovidiu Ianculescu a ajuns, la numai 36 de ani, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale.

La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, directorului Ianculescu i s-a cerut să-și dea demisia. Postul său fusese promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru. „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia, a relatat RECORDER.

Cel care i-a luat locul fusese agent de vânzări la un distribuitor de cafea. Aproviziona automatele cu ness din oraș. Așa și Rîznic la Pașcani: o perioadă a fost șef de lasă la barul șefului său pe linie politică.  

Încă o postare de o slugărnicie nedisimulată față de protectorul său politic

„Domnului Costel Alexe nu i-a păsat absolut deloc”

După apariția în spațiul public a acestei situații, Ianculescu a susținut că împotriva sa a fost dusă o campanie de denigrare. Și i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis.

Iată un fragment: „NU Ianculescu Ovidiu Sebastian a creat această problemă (din Apele Române), ci Ervin Molnar Preşedintele PNL Tg Mureş, împreună cu Costel Alexe, fostul Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor în guvernul PNL pe care dumneavoastră îl giraţi. Faptul că eu am ieşit în presă (după 5 luni de încercări…am foarte multe e-mailuri trimise presei, dar nu am fost băgat în seamă) se datorează exact acestui motiv: Instituţiile Statului la care eu am apelat şi am semnalat cu dovezi clare şi certe situaţiile expuse NU şi-au făcut treaba şi NU au intervenit pentru rezolvarea problemei. Şi aici mă refer la: DNA Tg Mures la care a ajuns plângerea mea penală încă din luna mai 2020 şi care până în noiembrie 2020 nu s-a sesizat şi nu a facut ABSOLUT NIMIC; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin domnul Costel Alexe (dovezi pe whatsapp că a citit tot ce i-am transmis dar nu i-a păsat deloc); Administraţiei Prezidenţiale care consider că a tratat cu superficialitate situaţia expusă de către mine”.

Notă: În acest articol trebuiau să apară declarațiile lui Costel Alexe, președintele PNL Iași, și ale conducerii ABA Siret. REPORTER DE IAȘI i-a contactat și le-a adresat întrebări pe mail. Ne-au ignorat complet.

Article image
* Băieții deștepți” din PNL au județul la picioare: primăriile liberale au nevoie de bani europeni, Eșalonul 2 din partid oferă consultanța pe bani grei, iar șefii lor, care conduc instituțiile publice, acordă finanțările * Cifrele de afaceri ale lui Andrei Tabarcea și Dragoș Ciopate au explodat în ultimii doi ani, din contracte cu primării din județ * Una din firmele pentru care lucra Tabarcea avea sediul social în birou...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30