fbpx
 
Abuz de putere: Salubris a falsificat calificativul unui angajat ca să-l poată da afară. Procurorii anchetează falsul

Abuz de putere: Salubris a falsificat calificativul unui angajat ca să-l poată da afară. Procurorii anchetează falsul


Un fost angajat al Salubris SA, firma de salubritate a Consiliului Local Iași, și-a dat în judecată angajatorul pentru că aceasta i-ar fi atașat la dosar o fișă de evaluare falsificată, cu un calificativ mai slab decât cel primit inițial. Acesta a prezentat probe în instanță și judecătorii au trimis totul la Parchetul de pe lângă Judecătorie, ca să fie cercetat falsul. Omul cere și daune: 50.000 de lei pentru înlocuirea calificativului inițial cu un altul – „nesatisfăcător” și încă 50.000 de lei pentru că a fost discriminat în raport cu alți șoferi care au primit calificativ „satisfăcător”, desi, susține el, s-au răsturnat cu mașinile și le-au distrus.

Calificativul inițial: „bine”

Vasile Cioclu, fost angajat pe un post de șofer de mașină de gunoi la Salubris SA, a primit evaluarea din partea fostului său șef direct, Constantin Poncu, în ianuarie. Pe fișa de evaluare, acesta a notat calificativul „bine”. În aceeași lună, după ce a depus fișele de evaluare, Poncu a intrat în concediu, iar la finalul lunii a primit decizia de pensionare, lucru care a devenit efectiv în luna următoare.

În aprilie, Vasile Cioclu a primit o altă fișă de evaluare decât cea inițială, de această dată semnată de către Ioan Burtianu, șeful secției 3 ATA de la Salubris. La noua evaluare era atașată o altă caracterizare, realizată de către noul său șef direct, Dănuț Leahu. Noul punctaj era, în loc de „bine”, „nesatisfăcător”.

A făcut contestație, aflând atunci că a existat o fișă inițială, care a dispărut, fiind înlocuită cu cea de-a doua. Calificativul „nesatisfăcător” permite conducerii Salubris, conform contractului colectiv de muncă, o singură sancțiune în primă fază: angajatul vizat nu mai primește un spor salarial anual echivalent cu un salariu minim net pe economie. De altfel, Salubris a întârziat bonusurile în acest an, acordate de obicei în martie, până în iulie, motivând starea economică. Astfel, mai mulți angajați care fuseseră evaluați pentru 2019, dar disponibilizați între timp, nu le-au mai încasat.

Falsul făcut la Salubris

În plângerea sa, Vasile Cioclu susține că fișa depusă în aprilie la dosar este falsificată de societate, care nu a ținut cont de evaluarea inițială, făcută de șeful direct după munca depusă în 2019. El cere anularea fișei de evaluare profesionala și anularea calificativului “nesatisfăcător”. În plus, el mai solicit daune de 50.000 de lei pentru calificativul schimbat și încă 50.000 de lei pentru discriminare în raport cu alți doi colegi de-ai lui. La aceasta ultimă revendicare el adduce un argument incredibil: Constantin Băsu și Daniel Căruntu nu au primit nesatisfăcător, deși primul s-a răsturnat, anul trecut, cu o autobasculantă nouă și a distrus-o, iar al doilea a făcut praf o autogunoieră din 2013, tot răsturnată și scoasă acum din circulație.

Cioclu susține că firma unde lucra din 2003 face eforturi încă din 2012 să-l dea afară. Îl aduce drept martor pe Constantin Poncu, fostul său șef direct, care a confirmat în instanță că a depus evaluările și calificativele pentru foștii subordonați în luna ianuarie, Cioclu având “bine”. După care nu mai știe ce s-a întâmplat, pentru că nu mai lucrează acolo.

Managerul de la Salubris, Cătălin Neculau, a decis să scape prin orice mijloace de angajații incomozi

Cum se apără Salubris: „Angajat dificil”

Până la urmă, contractul de muncă al lui Vasile Cioclu a fost desfăcut, aparent fără legătură cu evaluarea realizată a doua oară, în aprilie. În vară, Salubris a dat afară, în mai multe etape, mai mulți angajați, motivând că activitatea societății s-a redus. Vasile Cioclu a fost inclus într-un al doilea val de concedieri și se judecă și pentru asta. Bărbatul a refuzat să ofere mai multe detalii, deși s-a încercat în mai multe rânduri o discuție cu el.

La dosarul de la Tribunalul Iași, Salubris invocă faptul că este corectă și normală o a doua evaluare a șoferului, mai ales că, spun reprezentanții firmei, era un angajat – problemă. „La evaluare se tine cont de realizarea sau depășirea acordului, dar și de modul de realizare a sarcinilor de serviciu, modul de comunicare, comportament. Vasile Cioclu este o sursă continuă de destabilizare, este veșnic nemulțumit, amenință cu instanța, face în permanență sesizări și reclamații, și-a făcut un titlu de glorie din procesele cu Salubris, are solicitări aberante - mașină MAN nouă, sector preferențial, înlocuirea încărcătorilor, program două zile lucrătoare cu două libere, protestează când trebuie să ducă mașina la revizii sau reparații, este preocupat doar de realizarea acordului”, se arată în documentul depus de societate, unde se mai notează despre el că este „amenințător, tendențios, fără respect pentru șefi”.

Documentul mai precizează că șeful bazei auto, Ioan Burtianu, avea tot dreptul să îl evalueze și că a cerut pentru aceasta o caracterizare de la noul șef direct, Dănuț Leahu, pentru că Poncu s-a pensionat.

Concedieri începând cu luna mai

Salubris Iași a dat afară câteva zeci de persoane, în special de la birouri, începând cu luna mai, motivând că încasările firmei au scăzut. Angajații concediați, printre care și lidera de sindicat Nora Rugină (foto sus), au dat compania în judecată, aducând probe că, de fapt, scăderea încasărilor a fost un artificiu contabil, nu este reală și a constituit doar un pretext pentru a scăpa de angajații incomozi.

Article image
A devenit celebru în toată țara cu veniturile sale din 2019: 11.000 de euro/lună ca director la o companie din administrația locală. Vila din Bucium valorează circa 200.000 de euro, având peste 200 mp utili și teren. Cătălin Neculau și-a donat vila, în acte, fiului său, dar are abitație pe viață. Astfel, casa nu apare în declarația de avere. Cătălin Neculau și-a ascuns și blocul cu 6 apartamente de pe Vasile Lupu, dezvăluit...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30