fbpx
Portokal
15.000 de euro daune pentru Berihoi, zeci de procese cu Rancea: nici la Mosul nu sunt atâția morți și răniți ca în războiul de la Operă

15.000 de euro daune pentru Berihoi, zeci de procese cu Rancea: nici la Mosul nu sunt atâția morți și răniți ca în războiul de la Operă


De la venirea la conducere a lui Beatrice Rancea, Opera din Iași este câmp de bătălie: zeci de procese și proteste fără sfârșit. Hărțuit la locul de muncă, un coregraf a obținut daune de 15.000 de euro prin sentință definitivă

Opera Națională Română Iași se confundă, în ultimii ani, cu zâzania, acuzele, procese, licitații dubioase și proteste. Perioada coincide cu mandatul de la conducere al lui Beatrice Rancea.

Aceste războaie au costat instituția zeci și zeci de mii de lei, bani cheltuiți pe avocați și pentru plata daunelor. Războiul este acum în punctul culminant: Rancea a chemat la bară patru angajați și un jurnalist, în timp ce, de peste o lună, are loc un protest de durată în care ese incriminate modul ei de conducere al instituției.  

Cinci procese pentru defăimare

Cea mai recentă mutare din conflictul de la Operă a fost făcută chiar de Rancea: a chemat la bară patru foști sau actuali angajați și un jurnalist pentru a le cere daune pe motiv că au defăimat-o. Este vorba de Radu Costel Țaga, Simona Alice Gogan, Marius Aftaragaci, Vlad Constantin Mărculescu și Călin Ciobotari. Ultimul, în calitate de moderator al unei emisiuni TV, l-a avut ca invitat pe Mărculescu și au discutat despre situația din instituție. Aftaragaci este șeful de sindicat din Operă și unul dintre „vârfurile de lance” ale taberei contestatorilor. Acesta a atacat modul de gestionare al activităților din Operă în cadrul mai multor ieșiri publice. Aceste procese au fost intentate de Rancea „pe banii ei”, instituția pe care o conduce nefiind parte în dosare.

Conflicte de muncă pe bandă rulantă

O parte dintre cei de mai sus, dar și alții angajați, au intentat, la rândul lor, acțiuni în instanță pe motiv că le-au fost încălcate drepturile. Zeci de procese în care Opera a fost dată în judecată în mandatele lui Rancea au avut ca obiecte anularea unor sancțiuni, a unor concedieri sau a unor fișe de evaluare anuale, reclamanți fiind fie artiști, fie angajați din sectorul administrativ. Țaga, Mărculescu, Ștefan Gabriel Gheorghiță sau Dan Berihoi au fost printre reclamanții cei mai constanți în cadrul unor astfel de dosare. Ultimul a demonstrat în fața judecătorilor că a fost hărțuit ani la rând la locul de muncă și a obținut o decizie prin care Opera trebuie să îi achite 15.000 de euro daune morale. Decizia este definitivă, iar pentru că nu și-a primit banii, Berihoi a obținut poprirea banilor din conturile instituției.

Un alt câmp de luptă a fost deschis după ce Rancea a desființat corul de copii al instituției. Coordonatoarea corului, Raluca Zaharia, a acuzat modul în care a fost făcut acest lucru, și acest scandal ajungând la faza pe instanțe: Zaharia cere reîncadrarea în funcție, iar Opera îi cere daune pentru defăimare.

S-a ajuns și la faza ”pe penal”. Pe numele lui Țaga și a altor doi angajați, Opera a depus plângere penală pentru uz de fals, fals intelectual și înșelăciune, dar dosarul a fost clasat de procurori, iar instanța a menținut această decizie care fusese contestată de juriștii angajați de Rancea. 

Banii publici: cheltuiți legal

Altă serie de procese în care este implicată Rancea are ca reclamant Opera Națională din București, instituție pe care a condus-o în trecut. În două procese recente, instituția din Capitală cere magistraților să o oblige la plata a aproape 76.000 de lei, prejudicii descoperite de Curtea de Conturi în mandatul acesteia ca urmare a organizării defectuoase a unor achiziții publice.

Situația seamănă cu cea din Iași, de anul trecut, când Rancea a fost acuzată, din nou, de implicarea în licitații dubioase. Managerul a aruncat atunci vina pe unii angajați, iar aceștia și-au declinat responsabilitatea și au făcut plângeri la Ministerul Culturii, cel care are în subordine Opera ieșeană. Conflictul a degenerat, Bucureștiul trimițând Corpul de Control, fără ca, până în acest moment, să se ia vreo decizie legată de mandatul lui Rancea. Presa locală a scris că legalitatea acestor achiziții ar fi ajuns la Parchet.

Suspiciuni asupra modului în care se cheltuie banii în această instituție există, de fapt, de mai mulți ani, presa scriind, în mod repetat, despre cheltuieli exorbitante girate de managerul Beatrice Rancea.

Protest-record

În săptămânile din urmă, tensiunile din Operă au escalat, mai mulți angajați organizând un protest de anduranță, întins pe zeci de zile.

Ei cer demiterea lui Rancea pe motiv de proastă administrare a instituției.

La rândul ei, nici bucureșteanca nu a stat cu mâinile în sân: în timp ce contestatarii se așteptau la demiterea ei, Rancea a anunțat că s-a înscris în PNL, partidul aflat la guvernare care controlează și Ministerul Culturii, taman cel care coordonează Opera din Iași.

Article image
Directoarea Beatrice Rancea: „De 3 milioane de lei puteam face spectacole noi, dar nu în trei săptămâni, termenul fixat de Guvern, care ne-a dat banii în decembrie”. S-au luat consumabile și aparatură pentru doi ani de-acum înainte. Conflictul cu Simona Gogan, contabila-șefă, poate fi rezumat astfel: Opera Națională Iași, între ciocanul achizițiilor contracronometru și nicovala procedurilor birocratice. „Eu n-am fugit cu su...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top