fbpx
 
Mihai Chirica și fiica sa, pe scenă la un eveniment Kasta Morrely, alături de Morel Bolea Mihai Chirica și fiica sa, pe scenă la un eveniment Kasta Morrely, alături de Morel Bolea

Prietenie veche: abuzatorul sexual Morel Bolea și-a trimis manechinele la botezul fetei lui Mihai Chirica, acum 14 ani


* Chestie de gust: să organizezi prezentare de modă la o cumătrie. S-a întâmplat la botezul primei fete a primarului, în urmă cu 14 ani, eveniment petrecut la Restaurantul Onix
* Internetul e plin de fotografii de la acțiunile Kasta Morely în care fiica primarului defila pe podium ca manechin-copil
* A fost o perioadă în care Mihai Chirica și Morel Bolea erau foarte apropiați, spun surse apropiate primarului
* În comunicatele organizației lui Bolea, tinerele îi spun „Excelența Sa”. Această farsă ține de 20 de ani la Iași
* Așa-zisul forum „Lideri pentru Europa”, finanțată de Primărie cu zeci de mii de euro anual, e un eveniment-fantomă, fără niciun impact
* Chirica a alocat în pandemie 2 milioane de lei pentru „oengeuri”, bani risipiți pe campanii fictive care lasă în urmă numai maculatură

Morel Bolea, despre care Libertatea a dezvăluit că abuzează sexual tinerele din școala sa de manechine, este o veche cunoștință pentru Mihai Chirica. În urmă cu 14 ani, Kasta Morrely a organizat contracost o prezentare de modă pentru copii la botezul primei fiice a actualului primar, care la acea dată era director tehnic în Primărie. Manechine-copii au defilat la evenimentul organizat la Restaurantul Onix.

Mihai Chirica și Morel Bolea se cunoșteau deja foarte bine, legându-i o ciudată prietenie. Surse apropiate primarului spun că într-o perioadă de câțiva ani cei doi comunicau des, Bolea profitând de culoarul creat la vârful administrației ieșene pentru a-și organiza propriul festival de modă.
Cert este că fata mai mare a primarului a urmat, în copilărie, cursurile școlii de modelling a lui Morel Bolea, fiind promovată ca o apariție-vedetă la diverse evenimente mondene. Tata de la Primărie finanța Kasta Morrely și Eurodemos din bani publici, fiica defila pe podium în fața marelui public.
Cea de-a doua soție a primarului a pus punct acestei activități a fiicei sale în urmă cu 4-5 ani, a spus, pentru REPORTER DE IAȘI, o sursă apropiată familiei: „Erau tot felul de suspiciuni în jurul acestei Kasta Morrely, iar Morel Bolea părea dubios. Mama fetei s-a opus ca aceasta să se mai joace de-a fotomodelul. Mihai Chirica era însă captivat de poleiala școlii de modelling, fără să observe că anvergura organizației era contrafăcută și supralicitată”.

Thea Chirica s-a jucat de-a fotomodelul în copilărie. Festivalul de modă era plătit de Primărie, beneficiarul fiind Morel Bolea

Finanțări din bani publici pentru Morel Bolea

Eurodemos și Kasta Morrely, ambele entități ale lui Morel Bolea, au ajuns în atenția publicului după dezvăluirile din Libertatea și Rise Project despre comportamentul abuziv al acestuia față de tinerele membre ale fundațiilor. Ancheta a amintit de o investigație a REPORTER DE IAȘI, care a dezvăluit în urmă cu două luni că, pe lângă alte ONG-uri din Iași, Eurodemos și Kasta Morrely au primit de la Primăria Iași finanțări pe trei proiecte, în valoare de aproape 100.000 de lei. Utilitatea proiectelor a fost zero, Primăria a plătit 20.000 de euro pe vorbe goale: într-una dintre campanii fundația lui Bolea a încasat o sumă mult supraevaluată pentru ca niște elevi să se uite la ședintețele online de Consiliu Local. Acum, Mihai Chirica se distanțează de Morel Bolea, spunând că nu are nicio legătură cu acesta.

Abuzuri la Kasta Morrely și Eurodemos

Două tinere din Iași au povestit pentru Rise Project și Libertatea că, atunci când aveau 13, respectiv 14 ani, au fost abuzate sexual de Morel Bolea. Abuzurile au avut loc ca să fie integrate în echipă, ca test de acceptare. Ambele fete au acum 20 de ani și sunt încă membre ale asociațiilor lui Morel Bolea.
Ele povestesc că acesta a abuzat sexual zeci de tinere, majoritatea minore. Este un individ extrem de gelos și posesiv, așa că nu lasă pe nimeni să se apropie de ele. Ancheta jurnaliștilor vorbește despre faptul că idolatrizarea liderului, izolarea de prieteni și familie, frica de societate și dorința de a face parte dintr-un grup sunt bazele manipulării lui Morel Bolea.

Activități fictive, fără impact real

Kasta Morrely și Eurodemos,două entități al căror fondator este acuzat de abuzuri sexuale grave asupra tinerelor din anturajul său, au încasat în 2020 aproape 100.000 de lei de la Primăria Iași pentru trei proiecte cu utilitate zero.
Un proiect intitulat „Lideri pentru Europa” a fost de 56.539 de lei și, conform mărturiilor strânse de la șefii fundației, a vizat aproape exclusiv vizionarea online a ședințelor de Consiliu Local de către liceeni din Iași.
Alte două proiecte – „Sănătatea tinerilor – o prioritate pentru comunitate” (Eurodemos) și “Educația culturală, soluția antibuliying în rândul tinerilor” (Kasta Morrely) s-au desfășurat la fel, în regim online, pe repede înainte, motivul fiind pandemia.
Entitățile controlate de Morel Bolea au luat 20.000 de euro fără să demonstreze propriu-zis ce au făcut cu acești bani, reprezentanții Primăriei acceptând efectuarea plăților fără o justificare concretă.

La un moment dat, ambele fiice ale primarului erau în școala de modelling a lui Morel Bolea. Acesta s-a folosit practic de primar pentru a căpăta onorabilitate

Proiecte care sună foarte bine pe hârtie

„Nu s-au făcut presiuni de la Primărie pentru a fi ales un proiect sau altul. Au fost foarte puține proiecte dezbătute, evaluarea s-a făcut pe mail, în baza dosarelor. Fiecare membru a evaluat cum a dorit, noi ne-am uitat la partea culturală. Din documente reieșea această latură, precum și cea civică. Nu am evaluat aspectul financiar al acestor proiecte și nu avem de unde ști cum s-au finalizat, pentru că membrii comisiei de evaluare nu primesc și rapoartele despre cum au fost cheltuiți banii”, a precizat profesorul universitar George Bondor de la Facultatea de Filosofie a Univ. „Al.I. Cuza", membru în comisia care a evaluat proiectele depuse la Primărie.
Un alt evaluator al proiectelor, care a dorit să rămână anonim, a spus: „Nu ne spunea nimeni ce să finanțăm. Punctajul acordat era pur tehnic și se baza pe proiecte scrise foarte bine. Că e o diferență imensă între ce scrie acolo și realitate, este o altă discuție”.

Chirica se distanțează de Kasta Morrely

Întrebat despre Morel Bolea, primarul Mihai Chirica a spus că doar s-au intersectat pe scenă de câteva ori, la Fashion Week, eveniment organizat de Kasta Morelly și plătit de Primărie.
În timpul documentării pentru materialul legat de finanțarea ONG-urilor de către Primărie, REPORTER DE IAȘI a întrebat-o pe Cristina Zacornea, președinte executiv Eurodemos, dacă fata primarului participă la acțiunile Eurodemos. „Sigur, fata dlui Chirica a participat în trecut la proiecte, participă încă în măsura în care nu-i este afectat programul de școală. Sunt lucruri punctuale, tinerii sunt implicați, noi nu ne uităm cine sunt sau din ce medii vin”, a declarat aceasta.
La numai 30 de minute, a revenit telefonic, spunând: „Am întrebat directorii executivi de departamente, fata domnului Chirica nu a participat vreodată la vreun eveniment de-al nostru”.

Afișul „Lideri pentru Europa”, publicat de oficiosul Primăriei, Curierul de Iași: eveniment fictiv plătit din bani publici

Aberațiile finanțate de Primărie: banii ajung la apropiați ai Primarului

Primăria Iași a împărțit, în luna mai, la foc automat, 2 milioane de lei pentru proiectele ONG-urilor din Iași, pe două direcții: Guvernare transparentă și participativă, respectiv Tineret. Termenul de implementare pentru proiecte a fost luna noiembrie și, cum spuneau chiar cei implicați, s-a desfășurat pe repede-înainte. E o formă mascată de a subvenționa niște organizații-fantomă, în spatele cărora se află oameni din cercul de interese al lui Mihai Chirica.

1. 56.818 lei a luat Asociația pentru Dialog în Justiție, cu proiectul My Legal City (Orașul meu juridic). Președintele acestei asociații este Maria Păduraru, crainica știrilor de la postul IașiTvLife, una dintre televiziunile apropiate primarului Mihai Chirica. Singurele informații despre proiect sunt pe pagină, Maria Păduraru nu a explicat la ce au fost utilizați banii.

2. 56.539 lei a luat Eurodemos pentru „Lideri pentru Europa". Cristina Zacornea, președinte executiv Eurodemos, a spus că ideea de bază a proiectelor derulate este implicarea tinerilor în viața comunității, punând accent pe felul în care funcționează instituțiile, ce documente generează funcționarea lor, cum se desfășoară o ședință a Parlamentului European, a Consiliului Local. De fapt, au luat bani ca să urmărească ședințe online. Din cauza pandemiei, s-a lucrat în acest fel.

3. 48.000 lei finanțare a primit Asociația Moral Compass. Titlul proiectului pentru care a primit bani de la Primărie este „SOS Fake News!".

4. 20.000 de lei s-au dus pentru „Platforma locală de conectare a tinerilor antreprenori din industrii creative cu mentori și susținători – IAȘICONECT" a Asociației pentru Promovarea Economiei Cunoașterii. 30 de tineri cu idei de afaceri ar fi trebuit să-și cunoască mentorii care să-i ajute să facă o afacere. Nu este cunoscut finalul acestui proiect.

5. 55.000 lei a luat Asociația Yufest pentru proiectul „Tinerii în linia întâi". Consiliul director al organizații este format din președinte Lia Anton (manager la IașiTvLife), prim-vicepreședinte Dan Mândruță (redactor-șef IașiTvLife) și vicepreședinte Laura Mândruță, soția acestuia). Pe pagina web a asociației nu există niciun fel de informații legate de acest proiect.

6. Asociațiile Artipic și Moldavia au primit 55.000 lei, respectiv 15.000 lei pentru proiectele „RegenerArte Urbană" și Sport'n'Iași. La ambele, președinte este Ana Octavia Preotu, iar asociațiile sunt conectate cu personaje din zona liberală.

Article image
Niciunul din proiectele oengiste finanțate de Primărie nu are un impact real în comunitatea ieșeană. Cele mai multe proiecte nu lasă nici măcar o urmă vizibilă în online a banilor cheltuiți. Totul e sclipici și vorbe goale. Gruparea IașiTV Life are în fiecare an o cotă pusă deoparte. Eurodemos face un eveniment anual care nu folosește la nimic și asupra căruia există dubii serioase privind justificarea banilor cheltuiți. De...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: