fbpx
Portokal
Șaramet și Prepeliță, șefii Pușcăriei Socola: pacienți arși de vii, închiși la carceră, în loc să fie tratați ca într-un spital

Șaramet și Prepeliță, șefii Pușcăriei Socola: pacienți arși de vii, închiși la carceră, în loc să fie tratați ca într-un spital


* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării
* Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam
* Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID
* Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație
* Pacientul care a murit închis în celulă se internase cu doar câteva ore înainte, după ce se certase cu nevasta
* Omul a ars ca o torță, neputând ieși pe ușa care era încuiată, contrar comunicatului oficial care spunea că doar s-a intoxicat cu fum
* Avea arsuri pe 80% din corp: „Cămașa i se trăgea de pe corp cu tot cu piele”
* „În medicina modernă nu mai există bolnavi ținuți sub cheie, e o chestie depășită în psihiatrie”, spun surse medicale, sub anonimat
* Managerul Bogdan Șaramet și directoarea medicală Raluca Prepeliță conduc Institutul Socola ca pe un penitenciar: nu-și asumă nicio responsabilitate pentru catastrofa produsă în mandatul lor

Zona „tampon” de la Institutul de Psihiatrie Socola, unde erau ținuți pacienții până la aflarea rezultatelor testelor COVID-19, funcționa mai rău ca o pușcărie.

Boxele, 19 la număr, aveau fiecare doar câte un pat. Fără lavoar, fără duș, fără wc. Patru metri pătrați fiecare, ca o carceră.

„Pacienții își făceau nevoile fiziologice lângă pat în niște cratițe, apoi aruncau dejecțiile pe geam. În aceleași cutii primeau și mâncarea”, a declarat, sub anonimat, o sursă din interior.

Multe dintre boxe erau închise cu zăvoare, ca la grajduri. „Pacienții au fost închiși pe dinafară. S-au încălcat drepturile omului”, a precizat un alt medic.

Acum câteva zile, într-una dintre aceste boxe, taximetristul Ionuț Adrian Turchină a ars de viu, principala ipoteză fiind că focul s-a aprins de la o țigară. „În momentul în care l-au băgat în acea boxă și l-au închis cu zăvorul, l-au condamnat la moarte”, a spus un cadru medical. Mai multe anchete sunt acum în desfășurare.

Zăvoarele de la uși, filmate de echipa TVR care a ajuns la Socola a doua zi dimineață, după incendiu

Ce este zona „tampon”
După ce pandemia a atins și România, în martie, pentru pacienții ce ajungeau la Socola, conducerea a decis un flux de intrare. Astfel, oricare pacient, indiferent de tipul bolii, să fie trimis, după triaj, în zona „tampon” (de izolare). Aici aștepta, în medie 24 de ore, rezultatele testului PCR. Dacă era negativ, era internat pe secția specifică bolii sale, dacă era pozitiv era trimis în zona roșie, de COVID, unde era tratat atât pentru boala sa cât și de coronavirus.
Decizia a fost ca această zonă „tampon”, pentru tot spitalul, să fie în pavilionul 1 Bărbați (1B), unul dintre cele mai mari din institut. Din primăvară și până la Crăciun, toți pacienții care au ajuns la Socola au trecut, mai întâi, prin filtrul amenajat la parterul acestui pavilion.

A ars în boxa închisă prin exterior

Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, taximetristul Ionuț Adrian Turchină a fost adus la Socola, reclamat de soție din pricina faptului că, băut fiind, era pornit pe scandal. Documentele interne ale spitalului păstrează ora internării: 23:35.

La ora 2:56, medicul de gardă a fost anunțat de cei din pavilion despre incendiul izbucnit într-o boxă. Cea în care era închis Ionuț Adrian Turchină. Toți pacienții și angajații au fost evacuați, inclusiv Turchină a fost scos încă în viață.

A fost stins incendiul, iar cei de la SMURD au încercat să-l țină în viață pe pacientul de 33 de ani. Fără succes, însă. La ora 6:00, în dimineața de 25 decembrie, a fost declarat decesul pacientului Turchină. „A murit cu zile, a ars ca o torță în boxa închisă prin exterior”, a spus un cadru medical de la Institutul de Psihiatrie Socola.

Celula în care a murit Adrian Turchină. Nu putea ieși nici pe geam, pentru că erau gratii. Omul s-a internat într-un spital și a nimerit într-o închisoare

Pacienți aruncați în sistemul de detenție Socola
REPORTER DE IAȘI a reconstituit, pas cu pas, tragedia. Două sunt marile semne de întrebare din această speță:
1) De ce taximetristul Ionuț Adrian Turchină era plasat într-o boxă încuiată din exterior, ca într-un sistem de detenție?
2) Dacă rămâne unică ipoteză că focul a pornit de la o țigară, cum a avut pacientul Turchină țigări în boxa sa, în condițiile în care a trecut prin trei filtre de control?
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au realizat mai multe interviuri cu foști și actuali angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola pentru o reonstituire cât mai fidelă a evenimentelor. O parte dintre aceștia au solicitat expres protecția identității lor, de teama represaliilor.
1. Boxele transformate în carcere

Din spusele personalului medical, la pavilionul 1B Acuți, parterul a suferit, acum câțiva ani, transformări funcționale. Ceea ce înainte era un salon cu 18 paturi a devenit, prin compartimentare, o încăpere „boxată”. Adică, cu mai multe boxe.

„Sunt 13 pe partea dreaptă, 6 pe stânga”, a spus Alina Ciobanu, asistent al Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Înainte de pandemie, acestea funcționau ca rezerve unde erau tratați pacienții.

Odată cu apariția noului coronavirus în România, conducerea de la Socola a luat decizia ca aceste boxe să fie folosite ca zone „tampon” în care cei ce urmează a fi internați să stea până vin rezultatele testului COVID.

Boxe de „2 pe 2” metri
Actualul manager, Bogdan Șaramet, a declarat că boxele nu au fost construite de când este el în funcție, din 22 februarie 2020. „Existau de câțiva ani”, a spus el. Informația furnizată de Șaramet este corectă doar pe jumătate. „Compartimentarea era făcută, însă ușile culisante au fost montate acum câteva luni. Până atunci, intimitatea era asigurată de niște perdele”, a spus o sursă din sistem.
Contactat ulterior, Robert Ferenț, ofițerul de presă al Institutului Socola, a revenit cu precizări: „Rezervele existau dinainte, iar ușile culisante s-au montat în primăvară”. Adică, mai limpede spus, aceste uși au fost puse în timpul mandatului de manager al lui Bogdan Șaramet.

Ușile erau zăvorâte, managerul Bogdan Șaramet neavând nicio explicație. Ușile au fost puse în mandatul său

Le-au pus zăvor la ușă, să nu poată ieși

Așadar, în contextul pandemic, boxele respective au primit câte o ușă culisantă, fiecare cu geamlâc prin care pacienții să poată fi observați. „Direcția de Sănătate Publică a trimis o hârtie tuturor spitalelor prin care se preciza: «În așteptarea rezultatelor, pacienții vor fi izolați în zone tampon»”, a precizat Ferenț.
Totuși, cine a dat dispoziția ca respectivele boxe să fie zăvorâte din exterior, cu pacienții înăuntru? „Probabil nu mai funcționa sistemul de închidere”, a încercat Șaramet o explicație pentru prezența zăvorului.

Pe filmările realizate de TVR după incendiul din boxa taximetristului, dar și pe fotografiile primite de REPORTER DE IAȘI de la persoane din interior se observă zăvorul în partea de sus a ușii. Mai multe boxe, au confirmat cei de la Institut, au același sistem de închidere.

Ținerea pacienților sub zăvor este ilegală
Despre decizia de încuiere a boxelor, un important cadru medical a dat un verdit scurt: „Este ilegal”. Acesta a precizat că s-a încălcat astfel un drept fundamental al omului și că în medicina modernă, pentru cei cu afecțiuni mintale sau cu tulburări nu se mai practică astfel de măsuri. „Doar o comisie formată din minim 3 medici poate impune izolarea pe doar câteva două ore”, a precizat acesta. Medicul a precizat că singurele măsuri de restricționare a libertății de mișcare a pacienților sunt izolarea și contenționarea (pacientul este imobilizat parțial sau total).
Dar hotărârile se iau în condiții speciale, doar în cazul în care pacientul prezintă pericol pentru el sau pentru cei din jur.

Așa-zisele rezerve sunt de fapt niște boxe de 2/2 metri. „În psihiatria modernă nu se mai utilizează asemenea măsuri de izolare. Tratarea pacienților ca niște deținuți este ilegală”, spun surse medicale din Institutul Socola

Tratament ce poate fi asimilat detenției

În acest caz, izolarea epidemiologică (până la sosirea testelor PCR) s-a suprapus cu specificul Institutului de Psihiatrie Socola. Aceasta ar putea fi o explicație a închiderii boxelor. Care însă nu stă în picioare.

„Tratamentul modern, medicamentos, face ca astfel de cazuri violente să fie rare. În concluzie, închiderea pacienților în boxe până la sosirea rezultatelor PCR este ilegală, le încalcă drepturi fundamentale și poate fi asimilată detenției”, a precizat sursa citată.

Regulamentul intern: „Rezervele vor fi închise”
La întrebările importante din acest caz, managerul Bodan Șaramet a afirmat că nu se va poziționa până la finalizarea anchetelor demarate, atât cea internă, cât și cele ale ISU și Poliției.
Există un document din 27 martie 2020, intitulat „Protocol de lucru în filtrul de supraveghere epidemiologică COVID” în care se vorbește despre spațiile de izolare și ce condiții trebuie să asigure pentru limitarea transmiterii microorganismelor.

„Circuitul pacienților se va face: intrare prin ușa principală de acces, apoi vor fi cazați o singură persoană în rezervă/salon, rezervele vor fi închise astfel încât să se evite contactul fiecărui pacient cu alte cazuri izolate în secție”, este una dintre prevederi actului respectiv.
Hârtia este semnată de dr. Ovidiu Alexinschi, cel care în primăvară îndeplinea funcția de director medical. „Acolo scrie «închise», adică să aibă ușă. Nu scrie «încuiat»”, a precizat Alexinschi.
Deci, discuția se poartă inclusiv pe sensul cuvintelor. Închis înseamnă cu ușă sau și încuiat?
La rândul său, Raluca Prepeliță, actual director medical interimar, a spus că decizia de închidere a boxelor nu i-a aparținut. „Este un protocol COVID, nu este semnătura mea acolo, dacă asta întrebați”, a declarat Prepeliță. Dar aceasta este director medical interimar din toamnă și putea, oricând, să revină asupra deciziei de închidere. La fel și Șaramet.

Celula în care a ars pacientul s-a făcut scrum, fiind un veritabil crematoriu

Fără supraveghere video, fără alarmă de incendiu
În concluzie, nimeni din conducerea Institutului de Psihiatrie Socola, Șaramet, Alexinschi sau Prepeliță, nu-și asumă decizia de zăvorâre din exterior a boxelor. Într-o astfel de „celulă” a stat încuiat și taximetristul Turchină.

„Sunt mărturii ale personalului medical care spun că au auzit țipetele pacientului, dar au crezut că este încă un descreierat care are vedenii și vede foc și incendiu peste tot”, este declarația uluitoare a unei surse din spital.

Angajații au intervenit doar când au văzut fumul degajat. În momentul incendiului, la parter erau ocupate 4 boxe, iar la etaj erau internați 14 pacienți. „Se putea transforma într-o tragedie de proporții”, au mai spus salariații spitalului.
Mai mult, cadrele medicale care au acceptat să vorbească, sub rezerva anonimatului, cu REPORTER DE IAȘI au spus că un spital normal, modern, mai ales unul cu acest specific, ar trebui să aibă camere de supraveghere și sisteme de alarmă la incendiu. „N-avem bani”, a replicat Șaramet.

Incredibil: pacienții își făceau nevoile în cuștile de 4 mp
Despre comparația boxă-cușcă, mai multe mărturii din interior vorbesc de condițiile inumane. „Și sănătos dac-ai fi, să stai 24 de ore într-o încăpere 2x2m, o iei razna. Fără nimic înăuntru, doar cu un singur pat”, a precizat un cadru medical.
Dezvăluire absolut șocantă: pacienții își făceau nevoile în aceleași recipiente în care primeau și mâncarea. „Dejecțiile le aruncau apoi pe geam”, a spus aceeași sursă. „Exclus așa ceva, pacienții aveau pampers”, a declarat managerul Șaramet.
În protocolul din martie, semnat de Ovidiu Alexinschi, s-a precizat: „Din lipsa de rezerve cu grup sanitar propriu, pentru a evita întâlnirea pacienților suspecți în sectorul de izolare, pacienții vor fi igienizați de către personalul de îngrijire în salon, iar pentru necesitățile fiziologice se vor utiliza pampersi, bazinete și ploscare.
Un alt oficial al spitalului a precizat că această prevedere nu a fost aplicată, pacienții fiind duși individual la baie, atunci când solicitau. „Astea sunt povești, nevoile lor erau ignorate”, a spus o altă sursă. La cele 19 boxe, ar fi arondate 8 grupuri sanitare, în exteriorul lor, dar în aceeași clădire, tot la parter.

Managerul Bogdan Șaramet este total depășit de funcție: spitalul nu are sistem de supraveghere video și nici sistem de alertă la incendiu. În afară de o funcție politică, Șaramet n-are nicio realizare profesională în viața sa. Când a fost numit la Socola, nici serviciu n-avea

2. Dacă focul a pornit de la o țigară, cum a intrat taximetristul cu ea în boxă?
Principala ipoteză pe care merg anchetatorii este că focul în boxa lui Ionuț Adrian Turchină a pornit de la o țigară. A ars patul cu tot cazarmamentul. Pe imaginile filmate de TVR în boxă se observă un pachet de Kent afumat.

„N-am găsit mucuri, pachetul nu a ars, nu am găsit restul metalic al brichetei, sunt mai multe semne de întrebare. Nu mă pot pronunța acum, aștept rezultatele anchetei”, a declarat Bogdan Șaramet.

Acesta a spus că pacientului ar fi trebuit să-i fie imposibil să aibă țigări în boxă. „El a trecut de 3 filtre. A fost verificat de Poliție, în triaj și la pavilion”, a adăugat Șaramet. Pacientului i s-a dat o pereche de pijamale, a păstrat de-acasă doar lenjerie intimă. Și-atunci, de unde țigări?

Pacientul a murit carbonizat. „Se lua pielea de pe el”
Managerul de la Socola nu știe de câte ori a fost verificat taximetristul din momentul internării și până la momentul izbucnirii incendiului și de ce nu s-a sesizat nimeni din personal dacă acesta fuma. „Nu știu de câte ori a fost verificat, asta va stabili ancheta”, a fentat Șaramet răspunsul.
Imaginea după incendiu, absolut dramatică. „Sunt mărturiile oamenilor care erau de tură că era carbonizat și, când trăgeai hainele de pe el, se lua și pielea”, a afirmat o persoană din interior. Cei de la ISU au concluzionat că arsurile i-au afectat 80% din suprafața corpului.

Directoarea medicală, Raluca Prepeliță, mâna dreaptă a managerului, are o singură grijă: să sublinieze că nu e semnătura sa pe ordinul intern de izolare a pacienților în Zona „Tampon”

Normal: nu există autorizație de securitate la incendiu
Despre existența unei autorizații de securitate la incendiu, discuția e mai fragilă decât o pojghiță de gheață. Pavilionul ar funcționa legal, în baza unei derogări. Respectiva clădire a fost construită acum mai bine de 100 de ani. „Procedura e ca după o reparație capitală să se obțină această autorizație”, a zis Silviu Țicău, cadru tehnic PSI la Institutul de Psihiatrie Socola.
Iar bani de reparații capitale nu sunt. Totuși, Țicău a afirmat că ISU vine periodic în control, măcar o dată pe an, și că unității medicale i s-a permis funcționarea in condițiile existente. „Avem stingătoare”, a ținut acesta să precizeze.
Managerul Șaramet se consideră acoperit. A fluturat o dispoziție din 27 noiembrie 2020, prin care fumatul (la personal sau pacienți) este interzis în tot perimetrul Institutului de Psihiatrie. Dispoziție care este, evident, ignorată de fumători.
Mușamalizare: n-au suflat o vorbă despre incendiu

Incidentul a fost minimalizat în raportul de gardă de-a doua zi, comunicat electronic din cauza pandemiei:
„Bună dimineața!
Pe parcursul gărzii din 24/25 decembrie 2020, s-au prezentat în triaj un număr de 15 pacienți, dintre care 6 internați în regim continuu (2 paciente la pav IIIF zona tampon și 4 pacienți la IB zona tampon), 9 consultații.

S-au primit rezultate ale testelor RT-PCR SARS COV2 pentru pacienți și personalul IPSI, pacienții cu rezultate negative fiind transferați pe zona de admisie, iar 4 pacienți cu rezultate pozitive au fost transferați cu avizul telefonic al dr Teodorescu și dr Turta la pav IIF.

La ora 02.56, am fost solicitați de către personalul medical al pavilionului IB, pentru un incident care a avut loc pe zona tampon a pavilionului, motiv pentru care se suspendă internările în acest pavilion. Pacienții care reprezintă urgență psihiatrică vor fi internați la pav DD conform recomandărilor telefonice dr Teodorescu”.

Article image
Angajat pe post de analist financiar la FNGCIMM - Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Îndreprinderi Mici și Mijlocii, fostul subprefect al Iașului ajunge rar la birou. „Fac muncă de teren, în această perioadă fac un feld e marketing pentru soluțiile noastre adresate UAT-urilor”, spune Șaramet. Ca un făcut, după ce nu a fost văzut mai multe zile la serviciu, după telefonul de la REPORTER DE IAȘI a apărut la biro...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 16 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top