fbpx
Portokal
Alpinistul Alex Goldfarb, găsit mort în apropiere de K2

Alpinistul Alex Goldfarb, găsit mort în apropiere de K2


Dat dispărut în apropiere de vârful K2, al doilea munte ca înălţime din lume, un alpinist a fost găsit mort, au anunţat autorităţile pakistaneze.

„Trupul alpinistului ruso-american Alex Goldfarb a fost găsit de o echipă a armatei pakistaneze după o căutare de o zi la 6.209 de metri înălţime pe Pastore Peak”, a declarat Karar Haidri, un purtător de cuvânt al Clubului Alpin din Pakistan.

Alpinistul ar fi căzut de la înălţime.

Planul lui Alex Goldfarb şi al maghiarului Zoltan Szlanko era să se aclimatizeze pe Pastore Peak, un vârf considerat uşor de escaladat, din apropiere de K2 şi de tabăra de bază de pe Broad Peak.

Următoarea lor misiune ar fi fost ascensiunea pe timp de iarnă pe Broad Peak, un vârf de 8.047 metri înălţime.

Reputatul alpinist spaniol Sergio Mingote, în vârstă de 49 ani, şi-a pierdut viaţa sâmbătă în timpul unei expediţii pe K2, în aceeaşi zi în care o echipă de şerpaşi nepalezi a scris istorie cu o tentativă reuşită de escaladare pe timp de iarnă a vârfului.

Sute de alpinişti, majoritatea din Europa, încearcă să escaladeze vârfuri din Pakistan în fiecare vară, însă doar câţiva pornesc în astfel de tentative pe timp de iarnă.

Avalanşele şi vremea potrivnică s-au dovedit fatale în trecut.

Amplasată între extremitatea vestică a lanţului muntos Himalaya, Munţii Hindu Kush şi lanţul montan Karakoram, regiunea Gilgit-Baltistan adăposteşte 18 dintre cele mai înalte 50 de vârfuri din lume. De asemenea, ea găzduieşte trei dintre cei mai lungi gheţari din lume situaţi în afara regiunilor polare.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Go to top