fbpx
Print this page
Coșmarul unei firme într-un stat controlat de baroni: Ami Turing a pierdut 2 milioane de lei până l-a învins pe interpusul lui „Ciorăpel” Arsene

Coșmarul unei firme într-un stat controlat de baroni: Ami Turing a pierdut 2 milioane de lei până l-a învins pe interpusul lui „Ciorăpel” Arsene


Ieșeanul Marian Iacomi cumpărase balastiera de la Cristești în urma unei licitații organizate de lichidator. Nu a putut însă să și opereze exploatarea pentru că Agenția Națională pentru Resurse Minerale a refuzat să-i elibereze licența. ANRM era controlată de baronul de Neamț Ionel Arsene, care își pusese un om acolo. A fost nevoie de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru ca Ami Turing să-și primească licența. Pierderile economice s-au acumulat timp de doi ani, într-un război absurd al statului împotriva propriilor cetățeni.

A fost nevoie de o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru ca unui om de afaceri din Iași să i se facă dreptate într-un conflict cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), o instituție-cheie a Statului Român.

Un acolit al baronului de Neamț, Ionel Arsene, s-a opus cu anii transferării unei licențe de exploatare pentru balastiera de la Cristești. Aceasta fusese preluată de firma Ami Turing, din Iași, iar proprietarul a obținut toate aprobările aferente transferului, cu excepția licenței de exploatare de la vechiul proprietar, aflat în insolvență.

A fost, de fapt, un joc politic al lui Gigi Dragomir, șeful de la acea vreme al ANRM. De origine din județul Neamț, Dragomir a fost numit politic, prin influența la nivel central a lui Arsene. Cum balastiera se află fizic în județul Iași, dar este înregistrată pe județul Neamț, ANRM a refuzat, fără explicații, transferul licenței către Ami Turing. De-abia în justiție a reușit omul de afaceri ieșean să obțină actul izbăvitor. Întârzierea l-a apropiat, însă, de faliment.

Licitație câștigată cu bani de la bancă
Ami Turing Iaşi, firmă administrată de către Marian Iacomi, a cumpărat, în 2017, la licitație, balastiera de la Cristești, de pe râul Moldova. Firma care a deținut-o, Agregate Est SRL, intrase în faliment, iar bunurile îi erau scoase la licitație.
În urma unei licitații publice organizate de lichidator, pe 9 noiembrie 2017, firma Ami Turing a fost declarată câştigătoare, cu suma de 4.070.357 de lei (din care, așa cum va reieși la proces, 3.250.000 lei dintr-un împrumut bancar). Adică Marian Iacomi, administratorul Ami Turing, plătea rate la bancă din momentul câștigării licitației.

A preluat balastiera, iar lichidatorul a început să facă documentele de vânzare către noul proprietar. În paralel, Ami Turing și-a făcut dosarul pentru preluarea licenței de exploatare, dosar depus, conform legii, la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Firma din Iași mai avea nevoie de o singură semnătură, cea de la președintele instituției, pentru a prelua licența de la firma Agregate Est. Și totul s-a oprit acolo, la Gigi Dragomir, care a refuzat să semneze hârtia, fără să motiveze de ce.

Pagubă de 100.000 lei/lună

Marian Iacomi a așteptat câteva luni, cerând la ANRM eliberarea licenței de exploatare pentru balastiera Cristești. Agenția a refuzat în continuare, iar omul, disperat de pagubele pe care le avea lunar, plătind creditul luat pentru afacere, a deschis proces la Curtea de Apel Iași, în 2018. Avea să susțină la proces, cu documente, că pagubele sunt de 100.000 de lei/lună.

„Ordinul de aprobare a transferului era redactat, semnat de reprezentantul departamentul juridic și de directorul tehnic al ANRM, urmând să fie semnat și de președintele ANRM. Documentul, cu aceste semnături, mai puțin cea a președintelui ANRM, ne-a fost prezentat și a fost fotografiat”, a povestit Marian Iacomi în instanță.

De ce a refuzat ANRM să elibereze licența

Actul nu a mai fost semnat, însă, de către președintele ANRM, iar transferul licenței nu a fost aprobat. „Am adresat ANRM mai multe memorii prin intermediul cărora am solicitat urgentarea aprobării transferului licenței de exploatare ca urmare a faptului că, în lipsa transferului licenței, se află în imposibilitate de a desfășura activitatea economică de exploatare a nisipului și pietrișului, iar prejudiciul este de aproximativ 100.000 lei/lunar - rate credit, rate leasing pentru utilajele achiziționate în scopul exploatării pietrișului și nisipului, salarii”, au spus avocații Ami Turing în instanță, la Iași.

Conform susținerilor firmei, la 100.000 de lei pe lună prejudiciu, din mai 2018 (luna în care pe licența de exploatare erau toate semnăturile, mai puțin cea a directorului) până în decembrie 2020, adică 20 de luni, paguba totală pentru Ami Turing se ridică la 2 milioane de lei.

În mare, ANRM a motivat, în instanță, faptul că a refuzat să transfere licența de la Agregate Est la Ami Turing spunând că firma din Iași nu este succesoarea de drept a celei care deține licența. A susținut acest argument, deși au depus documente în sens contrar, la ANRM, atât firma aflată în lichidare, cât și lichidatorul.

Procesul de la Curtea de Apel Iași a fost pierdut de către Ami Turing și Agregate Est, iar în 2019 firmele s-au adresat, în apel, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sentință definitivă: licența a fost emisă la foc automat

La finalul anului 2020, Înalta Curte (ÎCCJ) a întors decizia de la Iași și a emis o sentință prin care a dat dreptate firmei Ami Turing a lui Marian Iacomi și a obligat ANRM să emită noua licență de exploatare de pietriș și nisip eliberată pe firma acestuia.

De altfel, la doar 5 zile de la decizia ÎCCJ, ANRM a publicat în Monitorul Oficial un “Ordin privind aprobarea drepturilor și obligațiilor prevăzute în licența 3.285/2000 a activității de exploatare a nisipului și pietrișului din perimetrul Cristești-Drăgușeni, județul Iași”.

REPORTER DE IAȘI a încercat să-l contacteze câteva zile la rând pe Marian Iacomi, pentru a vedea dacă și-a început activitatea la Cristești și cât este valoarea totală a pagubelor produse de opoziția lui Gigi Dragomir, fostul șef de la ANRM sprijinit de Ionel Arsene. Acesta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Nu a fost găsit nici Gigi Dragomir, fostul șef al ANRM. Acesta a fost înlocuit din funcție în 2019, de către fostul premier Ludovic Orban. Fostul președinte ANRM a fost numit inițial în funcție în octombrie 2017, de către premierul de atunci, Mihai Tudose. Același Tudose l-a demis pe Dragomir după 3 luni.

În ianuarie 2018, același Gigi Dragomir, tot fără experiență în domeniul resurselor minerale, a fost reinstalat la conducerea ANRM de către premierul interimar Mihai Fifor.

Despre acuzele lui Iacomi la adresa ANRM și a lui Arsene a scris Ziarul de Iași în august 2019, omul de afaceri distribuind pe Facebook unul dintre articolele pe acestă temă (foto sus).

Control și dosare la ANRM

În iunie 2020, a fost redactat un raport al Corpulului de Control al Guvernului în urma unei verificări la ANRM. În urma acestuia, au fost identificate o serie de nereguli grave în ceea ce priveşte activitatea de emitere/retragere a avizelor, licenţelor de concesiune minieră şi a permiselor de exploatare, evidenţa redevenţelor şi taxelor miniere datorate şi achitate de către titularii de licenţe petroliere, respectiv de titularii de licenţe/permise miniere, determinarea şi încasarea unei redevenţe, reprezentând o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport prin sisteme de transport.

De fapt, controlul a fost o consecință a unor materiale de presă. G4Media.ro scrisese, în septembrie 2019, că afacerea cu materiale de construcții pentru drumuri și infrastructură civilă este controlată de o grupare din regiunea Moldovei apropiată de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene (foto jos, primul din stânga), și de șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gigi Dragomir.

Din informații provenite de la surse din ANRM, o serie de firme controlate sau apropiate de un anume Ginel Vlasie, interpus al lui Arsene, au câștigat mai multe licențe pentru exploatarea balastierelor în zona Moldovei. Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar fi ajuns să controleze o bună parte din activitatea ANRM pentru că l-a impus în fruntea instituției pe Gigi Dragomir, eliminând, prin controlarea semnăturii acestuia, orice concurență.

Article image
Un ministru al Cabinetului Dăncilă, provenit din Bistrița-Năsăud, a dirijat către propriul județ 80% din fondurile alocate printr-o Hotărâre de Guvern pentru în înlăturarea efectelor inundațiilor din iarna-primăvara acestui an în 16 județe. Pare că a fost măcel în Bistrița-Năsăud. A fost sau n-a fost?
Autor Ionel Iloae Anchete 01 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare