fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Alexe (foto mic) se înconjoară de oameni ”de calitate”, cum ar fi Marius Grațian Benchea, aici la prima lui ședință în calitate de membru ATOP. E vigilent, cu ochii pe Poliția Română Alexe (foto mic) se înconjoară de oameni ”de calitate”, cum ar fi Marius Grațian Benchea, aici la prima lui ședință în calitate de membru ATOP. E vigilent, cu ochii pe Poliția Română

Costel Alexe a numit un condamnat penal sub supraveghere într-un organism care are ca scop „sporirea eficienței serviciului polițienesc” din județul Iași


O nouă realizare impresionantă a oamenilor noi, reformatori, din politica ieșeană. La jumătatea acestei săptămâni, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, l-a numit pe Marius Grațian Benchea, un condamnat penal aflat în perioada de supraveghere, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), organ care, conform legii, funcționează în „scopul asigurării bunei desfășurări și sporirii eficienței serviciului polițienesc”. Printre colegii lui Benchea din ATOP se află șefii Inspectoratului Județean de Poliție și de Jandarmi, ai Poliției Locale și unul dintre subprefecți.

N-a avut niciodată permis și conducea

Pe data de 11 martie 2019, printr-o sentință care a devenit definitivă prin neapelare,

Benchea (31 de ani) a fost condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și un termen de supraveghere de 2 ani, deoarece a fost prins de polițiști conducând un autoturism fără a avea permis. Incidentul a avut loc pe 22 august 2017, orele 05.00, pe DJ 249 A, pe direcția Bosia-Mânzătești. Mașina Ford Focus fusese oprită, pentru control, de organele de cercetare penală din cadrul I.P.T.F. Iași – Sectorul Poliției de Frontieră Iași. „La volanul autoturismului se afla inculpatul, iar pe bancheta din spate se aflau martorii B.F. și L.R.M. Inculpatul a prezentat documentele mașinii declarând verbal că nu deține permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Conform adresei SPCRPCIV-Iași nr. xxxxx/11.10.2017 inculpatul nu figurează în evidență cu permis de conducere”, se scrie în sentința penală de condamnare a lui Benchea. Acesta a recunoscut săvârșirea faptei, declarând că „a condus autoturismul pe distanța cuprinsă între parcarea din apropierea Primăriei Bosia și până la ieșirea din localitate, când a fost depistat de către polițiștii de frontieră și că cei doi martori ocupanți ai autoturismului nu cunoșteau faptul că el nu deține permis de conducere.”

Prin decizia magistraților, în cei 2 ani de supraveghere Benchea este obligat:

  1. a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Iași la datele fixate de acesta;
  2. b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
  3. c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;
  4. d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  5. e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

Alexe despre Benchea: „Calitate umană, o personalitate a societății civile”

În perioada imediat următoare, Benchea va avea puține emoții pentru respectarea punctelor a) și b) deoarece întâlnirile cu consilierul de probațiune ar putea să se suprapună cu datele de desfășurare ale ședințelor ATOP, organism în care fost numit de Alexe cu mare emfază, în calitate de coordonator al unui ONG intitulat Serviciul Voluntar de Ambulanță. Astfel, în anunțul desemnării lui Benchea și a altor doi membri ai societății civile în ATOP, Alexe a declarat: ”Am optat pentru trei personalități ale societății civile, care pot aduce plus valoare prin calitatea umană și profesională în activitățile viitoare pe care le vor desfășura ca membri ai ATOP.

I-am desemnat pe Marius Alexa, reprezentant al Asociației Moldova Vrea Autostradă, Alex Luchici, fondator al Asociației euRespect și Președinte APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași și Marius Grațian Benchea, coordonator al Serviciului Voluntar de Ambulanță. Cu toții sunt implicați în comunitatea ieșeană, coordonând proiecte de voluntariat și dezvoltare comunitară. Sunt încrezător că activitatea lor în ATOP va fi la fel de importantă, iar experiența cu problemele societății civile le va fi de un real folos în identificarea unor politici aplicabile privind siguranța cetățenilor și ordinea publică. Le doresc mult succes și inspirație!”

Prima ședință a ATOP la care a luat parte Benchea: lume bună, parte cu epoleți

 Pe contul de Facebook, Benchea a reacționat la anunț:

„Sunt onorat să reprezint interesele ieșenilor privind situațiile de urgență în calitate de membru ATOP Iași - Comisia de coordonare, situaţii de urgenţă şi pentru petiţii.

Mulțumesc președintelui Consiliului Județean Iași, domnul Alexe Costel pentru încrederea acordată!

Mulțumesc colegilor, voluntarilor pentru munca depusă în folosul comunității.

Acest mandat, este, cred eu, o recunoaștere a eforturilor comune depuse pentru a face din Iași un județ mai bun, mai atractiv, mai educat, mai activ!”

UMF, DSP, Poliția Locală – protocoale cu ONG-ul condus de penal

Conform legii, ATOP se ocupă de sporirea eficienței poliției la nivel de județ și are 15 membri care reprezintă mai multe instituții-cheie, din domeniul ordinii publice și administrației. Unii sunt membri de drept, cum este cazul șefului Poliției Județene sau al Inspectoratului de Jandarmi sau al unui subprefect, în timp ce alții sunt desemnați. O dată cu cei trei ONG-iști, a fost numit și șeful ATOP, consilierul județean PNL Romeo Vatră. Pentru prestația lor, membrii ATOP sunt remunerați cu circa 12.000 de lei pe an.

În ceea ce îl privește pe Benchea, acesta nu este la prima controversă: în trecut a fost membru al Crucii Roșii Iași, organizație din care a fost exclus în 2017 după ce a intrat în conflict cu șefa filialei. Ulterior, a înființat, prin interpuși, Asociația Ambulanța.Life care, printr-un ”Serviciu Voluntar de Ambulanță”, susține că oferă asistență medicală la evenimente publice și private. De asemenea, numele asociației apare în campanii de informare a școlarilor privind primul ajutor sau prin asistența acordată prin intermediul Direcției de Sănătate Publică persoanelor aflate în auto-izolare/carantină. În 2019, Primăria Pașcani a oferit asociaiei un spațiu de 162 de mp pentru înființarea unui centru local de recoltarea de sânge. Un alt succes al asociației este semnarea unui protocol cu UMF Iași pentru ca studenții să desfășoare stagii de practică la acest ONG. De asemenea, conform unui interviu acordat anul trecut de Benchea, membrii asociației merg în patrule mixte cu polițiști locali pentru depistarea persoanelor fără adăpost.

Asociația a fost înființată în 2017, după ce lui Benchea i s-a întocmit dosarul penal pentru conducere fără permis. El nu figurează printre membrii fondatori ai Ambulanța.Life, fiind numit după constituire, de către aceștia, drept director general al Serviciului Voluntar de Ambulanță.  

Article image
* Într-o înregistrare incognito, Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală Prut-Bârlad, a recunoscut că a forat mai multe puțuri pe domeniul de 4 ha deținut de Costel Alexe la Sculeni * Înregistrarea este pusă la dispoziție de REPORTER DE IAȘI * Președintele Consiliului Județean visează un parc de distracții la 20 km de Iași, cu animale exotice, restaurant, spații de cazare și un lac artificial, pe care se chinuie...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac